Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shanton

17 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnáltam a nénit, ha valamit másképp csinálnék most, az az lenne, hogy az első lehetséges alkalommal hazaengedném, hogy ne keseredjen úgy bele a kórházi létbe. Tisztelt Hozzátartozók és Hozzászólók! Szeretném a beteg kezelőorvosaként elmondani, én hogy láttam ezt a…..
Shanton 2015.04.04 10:29:06
@asztalosani: a saját hatáskörben való megoldásról. Nagyon szép lenne, ha a nővérnek lenne ideje minden egyes beteget felvilágosítani az infúzió mikéntjéről, mert persze, nem is sok, csak számold össze, hogy az a sokszor 2-5-10 perc (mert közben szomszéd ágyról is kiabál Gizi néni, hogy mit szeretne, a hozzátartozó böködi a vállát felvilágosításért és az orvos meg közben darálja a tennivalóit) nem igazán fér bele. Ez nem saját hatáskor, hanem pénzkérdés (ha nem 20, sokszor csaknem magatehetetlen betegre lenne 1 nővér 12 órában, akkor lenne ideje mindenkinek még a lelkét is simogatni, sokszor meg is teszik, csak ezt valahogy sosem veszik észre). A tacepaózáshoz meg persze, "nem pénz", csak ki fog ehhez mondjuk papírt adni? Sokszor éjszaka is gondban vagyunk kórlapnyomtatással, mert valaki kitalálta, hogy túl sok papírt fogyasztunk, mert elég betegenként 3 lap... Csak egy felvételhez kell alsó hangon 10. És nem adnak, oldjuk meg...
Az egészségügyben az utolsó nyavalyás toll (apropó, kapott már valaha valaki a munkahelyétől tollat, mint szükséges munkaeszköz?) is közbeszerzési pályázathoz kötött, etc. Ha kapsz egy hónapban x finanszírozást, akkor muszáj vagy rangsorolni, hogy mi a legfontosabb, amit tényleg _muszáj_ megvenni. A szemetes, mint olyan, fogyóeszköz. Képesek a csapot, rozzant ülőkocsit, _akármit_ ellopni, csak mert csak.
Hogy 10 percig nem tudtak szólni a takarítónőnek? Haha. Már bocsánat. Éjszaka speciel _nincs_ is takarítónő a kórházban. Nagyon kevesen vannak ők is, úgyhogy ez a feladat megint csak visszapattan szerencsétlen nővérre/betegszállítóra, már ha a 20 beteggel való zsonglőrködés közben még belefér. Sajnos a takarítónőknek szolgálati telefonjuk, és mellékük sincsen, ahol szólhatnánk hogy "Maaaargitka, kaki a 20-as kórterem vécéjében" és tényleg mindenki dobáljon meg, hogy nem indulok hajtóvadászatra utánuk. Valszeg amúgy is a megtalálása is több, mint 10 percet venne igénybe, amikor is megint csak nem a saját dolgommal foglalkozom (fujj, hülye fehérköpenyes csak szaladgál a folyosón és nem csinál semmit.)
Kommunikációjavítás: gondolj bele azért, mennyire lennél kedves, amikor egész nap mindenki (orvos, hozzátartozó, beteg) téged "piszkál", amikor sosem érsz a tennivalóid végére, amikor 4 óra után leülsz két percre és máris lelustáznak, emellett másodálásban ugyanezt kapod, a családodat nem látod, de legalább hónap végén pénzed sincsen. (és azért a piszkál szót alkalmaztam, mert sajnos tapasztalatom szerint sokan már eleve malignusan közelednek, nem egészen megfelelő hangnemet megütve.) Persze, válasszon más szakmát. Mert az olyan egyszerű. Ezek az emberek viszik még el a hátukon ezt az egész sz@r rendszert. Mert ha ő is elmegy, akkor tényleg marad a takarítónő, nem csak ebédosztásra. Igen, sokszor a kedvesség már nem fér bele.

Tudjuk. Sajnáljuk. Mi szeretnénk a legjobban negyed órát beszélgetni a beteggel, fogni a kezét, amikor neki rossz és már nem tehetünk mást, szépen elmondani, amit tudunk, tájékoztatni a hozzátartozót, időben elrendezni mindent, finom meleg ételt tenni eléjük ebédre, szép, tiszta, világos kórteremben/műtőben/vizsgálóban ellátni őket korszerű eszközök segítségével.

Az a baj, hogy az összes ilyen hülye apróság egy globális (többek között szervezési) probléma része. Olcsó, széles körben hozzáférhető, jó minőségű egészségügy nem létezik. Két feltétel tud egyszerre teljesülni, lehet választani. Amíg "odafent" olyan emberek ülnek, akik sosem látták belülről a rendszert, vagy 20 éve nem jártak kórterem közelében, tartok tőle, hogy ha a fejemen forgok sem lesz érdemi változás. Persze, kéne összefogás, de havi 300 + munkaóra mellett palotaforradalomra már nem marad energiám, bocsánat.)

A saját körben való megoldáshoz. Persze, vehetek én kukát/papírt/kesztyűt/anyámkínját, ki is festhetem a kórtermet, rá is szólhatok az Évára, hogy ugyan legyen már kedvesebb. De most komolyan elvárnád, hogy a fizetésemből még én vegyem meg a szükséges eszközöket a munkámhoz? Sajnos nem az én hatásköröm. Részlegvezető főorvos utánanézett, árajánlatot kért, kimutatást-összehasonlítást csinált, hogy miért és mennyivel lenne olcsóbb egyszerhasználatos eszközökkel dolgozni az ambulancián (mindezt saját szabadidejében), a válasz, amit kapott rá, hogy nem lehet. Mert csak. Mert ez így van, fogadjuk el. Oldjuk meg. Mi pedig megpróbáljuk.
Iszonyú nyomás van a gyógyítóink vállán és ez azt eredményezi, hogy kellemetlen tüskévé válnak és elvész a hivatottság, emberség belőlük és gépiessé, arrogánssá,esetenként hanyaggá válnak. Tisztelt Praxisblog Szerkesztő! Már egy ideje figyelemmel követem megosztott…..
Shanton 2015.02.01 22:54:11
Ha mar fizetunk. Fizesse vissza midenki annak a diplomajanak az arat, amit allambacsi penzen szerzett, de nem dolgozik a tanult szakmajaban, hisz igy az is kidobott penz.

Ha pedig parhuzamot vounk az ejszakai munka kozott... Mikor van barkinek lehetosege befizetni vasarnap hajnali kettokor a postan az elmaradt csekket? Ugyeletben ejjel sosem baj az, ha beteget hoznak, vagy jon. Meg mindig az a feltevesem, hogy aki ejszaka orvoshoz megy, annak tenyeg baja van. Viszont vegigkeccsolom az egesz napot ambulancian, mutoben, osztalyon es igenis felhaborito, amikor a 3+ napos panaszaval bejon hajnali 3-kor. Mert igenis ha 3+ napig kibirta, valszeg kibirna meg azt a 3 orat is, amig kinyit a szakrendelo reggel. (A legtobb ilyen ember egyebkent teljesen tisztaban van azzal, amikor indokolatlanul jon be "surgossegi" eatast igenybe venni. De o nem er ra maskor, meg nem szeretne varakozni 3-4 orat a haziorvosnal, szakrendeloben, ugyeleten, ezert sokkal egyszerubb hanali 1kor erkezni)

Es igen, nyugaton is kell ugyelni, de baromira nem mindegy, hogy 330 munkaoraval keresek 1000 euronak megfelelo bruttot, vagy max 200-zal 3000+-t. S nehany nyugati rendszert ismerve nem letezo fogalom az, hogy csak szerettem volna hogy lassa orvos. Telefonon kapsz egy szakapolotol nehany instrukciot es jonapot. Itt jegyeznem meg, hogy a honi lakosok egeszsegkulturaja a beka feneke alatt van.

S nem, en nem engedhetem meg magamnak azt a hangnemet, amit A betegek egy resze megenged. Neke kedvesnek, empatikusnak kell lennem akkor is, amikor X uriember lekop es fennhangon szidja az osszes felmenomet, mert jaj szegeny beteg/fel/mert csak.
Shanton 2015.02.02 12:13:21
@mig54: azt hiszem, a szegedi sbo megnyitasaro szolo cikkben olvastam a mondatot, amit eloszeretettel alkalmazok a "mennyit kell meg varni" kerdesre: surgossegi, nem pedig gyorsasagi.
Shanton 2015.02.02 12:58:40
@mig54: valahogy kezelni kell a szituaciokat es az embereket. Meg fiatal es naiv vagyok, ugyhogy hiszem, hogy kello turelemmel, tisztelettel es humorral eleg sok ellentetet lehet feloldani. (Kozben tudom, hogy sokat nem) probalom azt szem elott tartani, hogy akitol adott napon szazadszorra hallom ugyanazt a (szamomra) hulye kerdest, nekem a szazadik, neki az elso. Es lehet, hogy csak az otvenedik betegemnel durran el az agyam, de neki (szerencses esetben) en vagyok az elso es egyetlen orvos x idoszakban, nem mindegy, hogyan indul a viszony... S mivel ember vagyok, nem mindig jon ossze.
Miért kellett meghalnia egy 66 éves, makk egészséges életerős, mindenki által szeretett embernek? Miért nem vette a fáradtságot a kórház, hogy értesítse anyósomat? Tisztelt Szerkesztő!   Az RTL műsorát látva, örömmel értesültem róla, hogy van esély a nyilvánosságra!…..
Shanton 2014.12.11 19:56:03
@Tempus.Anh: jogos. Nehez is eligazodni a progresszivitasi szintek, teruleti hovatartozasok utvesztojeben...
Bar traumanal relativ egyszerubb a helyzet, az azert nagyjabol a fovarosban is kozpontositva van, nincs olyan sok lehetoseg.
Shanton 2014.12.12 08:50:10
@PioDVD: ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy nem feltétlenül hanyagságbol nem értesítették a családot. (kb akkor hunyt el, mikor a hozzátartozó beert)

@xclusiv: mi van előbb? Vizsgalat vagy diagnózis? Ha először koponya rtg készült, azon nem biztos, hogy látszik a törés. A beteg akkori állapota nem indokolt komolyabb kepalkotot.
A másik, csak szeretem a pontosságot. Miszerint az egy kis vernyomascsokkentot, meg cukorgyogyszert szedő ember nekem nem egészséges, hanem hypertonias, diabeteses. (elnézést, ez már szorszalhasogatas)
A mentők mindent bevisznek, a tiszt nélküli egység nem is nyilatkoztathat. Bordatoresei is voltak, az is indokolta a korhazba szállítást. (ptx pl. Az se mind látszik rtg-n)
  Ezzel a bejegyzéssel elindul a táplálékkiegészítős sorozat, aminek az első részében a vitamin, fehérje, anabol, glutamin négyesről lesz szó, de sor kerül majd a kreatintól  a zsírégetőkön át, egészen a teljesítmény fokozókig mindenre.  Multivitamin- és…..
Ladycamp Fuss Budapest Trió 2011.09.04 21:48:00
Mit mondhatnék...elfáradtam :) 6:45-kor keltünk, nagy nehezen lenyomtam egy fél mézeszsemlét és irány Shantonnéni, lepakolni miegymás. Oktogonon, ahol begyűjtöttük tesómat, már gyűltek a rajtszámos és/vagy futócipős emberkék, és alakult a hangulat. Az izgalom ránk is…..
Ladycamp SL - Sofia Boutella 2011.08.05 14:21:00
Mivel Syreni fut, rohan és amúgy sem ér rá, ezért rám maradt a heti csaj, aki pedig nevezetesen Sofia Boutella.Az 1982-ben, Algériában született táncosnő arca a Nike Dance reklámokból lehet ismerős. 5 éves korában kezdett el táncolni, majd '92-ben Franciaországba költöztek, ahol…..
Ladycamp Dalban mondom el 2011.07.22 19:39:00
 Mert reggel ez szólt a rádióban, miközben reggeliztünk, s amúgy is... Egész nap ez ment a fejemben... Mert ezt a számot muszáj volt meghallgatnom ma többször is, nem rajongok Shakiráért, de itt megfogott a hangja. Miguel Bose pedig mindig király, a spanyol nyelv pedig…..
LifeTILT RunT!lt Július 20 2011.07.17 22:00:00
 Pár napja a Nike-nál voltunk szponzorációs megbeszélésen, ami alatt érdekes információk derültek ki számokról, pénzekről, személyekről, és úgy általában arról, hogy vagy a Class fm a legnagyobb fosadék reklámértékkel bíró média felület az országban, vagy Vadon…..
Ladycamp Abszurdisztán 2011.07.15 23:47:00
 Nem nagyon érek rá mostanában posztot írni, Syreni valamelyik nap írt is sms-t, hogy nem látott egész nap facebookon, s aggódik. :)Viszont amit ma Normafafutásról hazafelé láttam, kissé kicsapta a biztosítékot (pedig már egész edzett vagyok). Ez pedig nem más, mint a drága…..
Shanton 2011.07.16 22:24:36
Nem vagyok pesti, ha már kötekszünk, és igenis kiakadok rajta a mai napig, mert én fogok a csövestől tbc-t kapni, miközben kifizetem a havi bérletem, állva nézhetem ahogy a széken ülve körbeturházza a villamost. (4-6, tegnapelőtt)
Az ellenőri és a sofőri munkának ugyanúgy nem kéne aljamunkának lennie, mint ahogy semelyik más szakmának sem, de ahol KOMUNIKÁCIÓ a feladat, oda nem szabad taplóg*cit rakni, már bocs, főleg nem, ha olyan kirakatban lévő dologról beszélünk, mint a fővárosi tömegközlekedés. (A műszaki áruházban miért tudnak angolórát tartani az eladóiknak?)
Ha tetszik, ha nem, a külföldiek nagy része ezzel mindenképpen találkozik, és pont nekik nem opció az "oldja meg". Például bennük felmerül, hogy működnek az automaták, mert náluk szokott (jogos).
S ha információt próbál szerezni azt is szerintem logikusan egy hivatalosabbnak látszó szervtől vár, nem egy tarisznyás járókelőtől, mert előbbitől, ha már ott ül, ahol, joggal várható el, hogy beszéljen, legalább annyit angolul, hogy nem beszéli a nyelvet, s nem magyarul kiabál, hogy NEMÉRTEMMITUGATSZTEKÖCSÖG (Deák tér).
Ezek után pedig ne csodálkozzunk, hogy mindenhol egy morcos népnek ismernek minket, s az egész világ csak annyit lát belőlünk, az országból, hogy a cigányok kilopják a szemüket is, és csalunk, lehúzzuk a hozzánk látogatókat, és még gorombák is vagyunk velük.
(Ezért az összes szaros szociofotóra is haragszom, ha már itt tartunk, mert azért nem csak gettóból áll a világ. Akkor ezek után viszont ne tessék háborogni a nelopjmagyar táblákon, mert külföldön igenis azt látják belőlünk, hogy a politikusaink idióták, a turistákat meg ott basszuk át, ahol tudjuk. Ezt mutatjuk magunkból. Több, mint kínos.)

Én kérek elnézést, hogy nem szeretek nyakig meleg szarban ülni, és ujjongani attól, hogy legalább nem hullámzik.
OV-t mondtam is hogy hagyjuk, mert nem szembeszáll az EU-val, hanem konkrétan közli, hogy szarik az irányelveikre, de ennyi erővel szarhatna a támogatásaikra is.

Nekem a mentalitásból van itthon elegem, hogy úgy mondjam, a fotelforradalomból. Mert addig mindenki eljut, hogy lássa, hogy ez szar. Tenni nem tesz semmit, én sem (nem vagyok olyan pozícióban és nem is szeretnék lenni). Kicsi vagyok én ehhez (meg egyéb terveim vannak), s azt hiszem, túl kusza itt bármi is, hogy törvényes keretek között, radikális lépések nélkül bármi is változzon. Mindenki aláveti magát a tanult tehetetlenségnek, s a jelszó az, hogyha másnak is jó a szarban ülni, akkor márpedig ő sem mászik ki belőle. Tessék. Egy ország fossa össze a bal bokáját, s nem mer még csak visszaszólni sem (a jövő itthon rövidtávon is tervezhetetlen, tényleg ijesztő).
De inkább örüljünk annak, hogy raktak 3 biztiőrt az éjszakaira.

Megnyugtatásodra, nem siránkozom, nem panaszkodom, tök boldogan élek :)Csak annyi, hogy szeretek ezeken gondolkodni, szeretem legalább fiktíven megváltani a világot, s mint írtam is, a kérdéseim pusztán költőiek (ha úgy tetszik, gondolatébresztőnek szántam).

Deát Bodri, eriggy a sarokba, örülj, hogy csak egyet rúgtam beléd.

Nekem nem opció, hogy lehetne (van) rosszabb is, ha minimális erőfeszítéssel sokkal jobb is lehetne.
Ladycamp Alternatív edzésmódszer 2011.06.26 18:25:00
Beszéljünk a szexről. Szigorúan kardio-szempontból, persze.Harminc perc szex több mint 200 kalóriát éget el - fél óra laza futás nagyjából 300-at (persze mindez a testsúly és intenzitás függvényében változik, csak nagyjából összehasonlító adatokat írok). A szex ugyanúgy…..
Ladycamp Miértek 2011.06.17 23:40:00
Sokat gondolkodom, és ezt most nem felvágásból mondom. Érdekelnek a miértek, a hogyanok és effélék. Nem szeretem a tehetetlenséget, sőt, a gúzsba kötöttségnél jobban semmitől nem borulok ki. Na igen, persze leszámítva a szó legszorosabb értelmében buta (aka korlátolt agyi…..
Shanton 2011.06.26 11:17:42
Shanton 2011.06.26 11:26:16
Ladycamp Re: Miértek 2011.06.26 11:11:00
Most olvastam Syreninek ezt a posztját, s egy hozzászólást alatta, s elindított bennem egy kisebb lavinát. Személyes élmények, tapasztalatok, avagy miért jó, ha nem csak egyfelé kondicionáljuk a hülyekölköt. In medias res.Mondjuk nem bántam volna, így utólag, ha fiatalabb koromban…..
Ladycamp Futás fail 2011.06.24 21:48:00
Ma randiztam Bencével a Hősök terén 8-kor, nem egészen 23 perccel a találkozást követően pedig búcsúzóul dobott még egy gúnyos mosolyt "ennyit a Ladycamp csapatról" mondattal, aláírom, tök jogosan. Már a vár gondolatától is sírva fakadt a lelkem.A mai 8 km-ből…..
Ladycamp Fuss, Shanton, fuss 2011.06.24 00:18:00
Mint már említettem, elkezdtem egy 10 km-s edzőtervet, konkrétan ezt itt.Gondoltam, ha már futkorászok, akkor adok az egésznek egy keretet, meg egy célt. Cél ugye a Budapest trió (Syrenivel mindketten a nagyonhosszú távra gyúrunk), keret meg most éppen lesz ez, valahogyan fejlődnöm…..
Ladycamp Fuss Budavár! 2011.06.22 18:18:00
 Mivel Syreni kollegina volt az előzőn, nekem meg nem volt jobb dolgom betervezve, így szerettem volna menni erre a futóbulira. Kezdő futó lévén még nem volt alkalmam ilyesmin részt venni, így gondoltam, hogy megpróbálom, jelentkeztem, sikerült.A Clark Ádám téren volt a…..
Ladycamp A hétvége az ördögé 2011.06.19 13:10:00
Már tegnap olyan bizonytalan, rossz érzésekkel keltem, s ezen az sem segített, hogy mennem kellett az Isten háta mögé dolgozni. A munkahelyen nagyon jó kis társaság volt, szóval a kisördög elvonult kicsit, s a háttérből figyelt csak, s amint egyedül maradtam, újult erővel…..
Ladycamp Welcome summer 2011.06.15 12:23:00
Kis reakció erre. Nem azt mondom, hogy én vagyok az etalon, de abban azért biztos vagyok, hogy a blogot olvasók 98%-nál nagyobb akaraterővel rendelkezem akár a diétát, akár az edzéseket nézzük, és ha én elcsúsztam akkor esély sincs rá, hogy ti betartsatok mindent de mondom ez…..
Shanton 2011.06.15 13:38:22
@Syreni: Vesszőhiba, bm.
LifeTILT Welcome to Budapest 2011.06.14 21:00:00
Kár lenne tagadni, jó pár ezer kalóriát elhoztam Barcelonából ami tökéletesen megerősíti azt a tényt, amit a még van 20 napod c. bejegyzésben leírtam, azaz a nyár alkalmatlan bármiféle komoly életmód változtató program végig csinálására. Fossá dolgozza magát…..
Ladycamp Búcsú 2011.06.14 05:40:00
"Csak a legfontosabbat hagyom itt..." ..
Ladycamp Tudatosság 2011.06.08 14:08:00
Meg a f@szom. (ami nekem ugye nincs is, csak néha)Mindent tények bizonyítanak, kutatások támasztanak alá, s mindenki marhára biztos az általa tudni vélt dolgokkal kapcsolatban.Tény, hogy az interneten iszonyatosan sok dologról pár kattintással rengeteg információ lelhető fel. Tény,…..
Ladycamp Nők... 2011.06.08 10:53:00
Syreni: Mondjuk amit Bence kommentelt azt nem értem, de sebaj :DShanton: Én sem merek rákérdezni, mert biztos, ha lenne farkam, akkor érteném, de be nem ismerném eme fogyatékosságom... :DSyreni: Detto...Ez pedig nem kapcsolódik szervesen a témához, de éppen rákattantam. ..
Ladycamp Nőség 2011.06.07 22:20:00
Nem értem, komolyan nem értem miért menő és divatos manapság (és az elmúlt majd’ ezer évben) szidni a nőket. Férfiak és nők egyaránt, mindenki azt szajkózza, hogy a nők kibírhatatlanok, kiszámíthatatlanok, nem racionálisak és logikusak. Az okait tudom, persze, kereszténység…..
Shanton 2011.06.07 22:32:56
Ladycamp Miért jó mozogni? 2011.06.07 20:38:00
Egészséges. Jót tesz a keringésnek, izmoknak, az állóképességnek, az anyagcserének. Mindenki fejből fújja, de miért jó ez gyakorlatban?  Nem leszel zsírdisznó, vagy ha éppen az vagy, nem muszáj annak maradnod. A mozgás nem azzal kezdődik, hogy futsz egy 30 perc alatti…..
 ...egy "férfi" szájából hallani (jelen esetben klaviatúrájából olvasni), avagy van, aki nehezen nyeli le a visszautasítást: 1. "A "nem jössz be" dumád meg mondhatni szánalmasan felszínes emberre vall, ha komolyan gondolod... Tudod, nekem se a…..