Regisztráció Blogot indítok
Adatok
harsanyipepi

11 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hetekben megjelent három, Sinatelep és Ercsi helytörténetével foglalkozó kiadvány. (Sinatelep Ercsi településrésze a várostól délre, a 6-os főút mentén. Lakossága nagyjából 300 fő.) Mivel az ercsi zsidóság történetét kutatom, minden ilyen tárgyú írást nagy örömmel fogadok, ezeket viszont…..
A korszak fontos konzervatív napilapjában, a Budapesti Hírlapban jelentette meg ezt az álláshirdetést 1913-ban Kuffler Dezső, Kuffler Ármin fia: Az első részhez képest itt már sokkal többet megtudhatunk arról, hogy pontosan milyen segédtisztet keresett a gazdaság. Először is, legyen nőtlen. Ezzel…..
A mai hirdetés 1917-ben jelent meg a Köztelekben: Kuffler fejős és hasas (tehát tejet adó és vemhes) szarvasmarhákat kínált eladásra, méghozzá a magyar tarka legnevesebb tájfajából, a bonyhádi pirostarkából. A teheneket vasúton, a ferencmajori (ma: iváncsai) állomásról indítva kaphatták meg a…..
Az Est című, rendkívül nívós napilapban jelent meg ez a reklám 1916-ban, az első világháború kellős közepén: Voltaképpen mi is az a takarmányrépa? A mángolddal, céklával és cukorrépával együtt a disznóparajfélék családjába tartozó növény, melyet elsősorban szarvasmarhák és juhok takarmányozására…..
Ez az álláshirdetés 1909-ben jelent meg a Köztelek című köz- és mezőgazdasági hetilap hasábjain: Mit jelent a "gazdasági segédtiszt"? A korabeli ercsiek számára bizonyára ismert szereplői voltak a falu életének: a nagybirtok egyes részeinek gazdasági munkáját szervező és irányító intézők. A…..
Az 1876-ban feltalált telefonkészülék Magyarországon viszonylag gyorsan elterjedt: hat évvel később már 283 távbeszélő-előfizető adatait sorolta fel az első hazai telefonkönyv. Puskás Tivadar 1893-ban indította útjára a telefonhírmondót, mely a rádiót megelőzve a kor legnaprakészebb hírszolgáltatása…..
Az ercsi művelődési házzal szemben lévő Eötvös József-szobrot Vilt Tibor (1905-1983) szobrászművész készítette. Az 1956-os forradalomban való részvételéért kitelepítették, a művészeti életbe épp ekkor, a hatvanas évek elején térhetett csak vissza. Az 1962-ben elkészült ercsi Eötvös-szobor…..
Hermann szomszéd Köszöntő 2021.09.30 20:36:02
Harsányi Péter vagyok, az ELTE Szociológia Doktori Iskola tanulója. Ezen az oldalon lakóhelyem, a Fejér megyei Ercsi zsidó közösségének történetéből szeretnék felvillantani pár részletet. Hermann Ignác (1858-1926) ercsi gazdálkodó az 1910-es évek második felében (www.ercsiracok.eoldal.hu)..
A Vígszínház március 8-án mutatta be Hanoch Levin Átutazók című darabját Eszenyi Enikő rendezésében. Az 1999-ben elhunyt izraeli szerző már nem ismeretlen a magyar közönség számára: 2005-ben a Merlin Színház mutatta be A bennünk elő csodálatos nő című vígjátékát,…..
2013 február 5, Kamra Színház Azt olvastam, hogy szakiskolában végeztél. Igen, én a Deák Ferenc Műszaki Szakközépiskolában végeztem. Úgy kerültem oda, hogy anyukám nagyon szerette volna, ha rendes szakmát kapok a kezembe. Akkor már én már gyerekszínészkedtem: a Micike…..
Interia kultblog Mi ez? 2013.02.13 20:34:51
Ez kérlek szépen egy olyan blog, amin interjúk lesznek. Saját interjúk. Az INTERIA Facebook oldalán lehet szavazni kéthetenként, hogy ki legyen a következő alany. Remélem, működni fog!..
A hamarosan 80. születésnapját ünneplő, március 15. alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett Kányádi Sándorral valahányszor találkoztam, mindig az az érzésem volt, mintha inkább a nagyapámmal beszélgetnék, s nem a kortárs magyar irodalom…..
harsanyipepi 2011.05.22 10:45:56
Jancsó Miklós. E név Magyarországon 40 éve a mozifilm szinonimája is lehetne. Jellegzetes arc, jellegzetes pipával, számtalan megismételhetetlen történet mesélője. Szemeiben, mondataiban pedig még 89. évében is ott van az a vitalitás, a lendület, ami nélkülözhetetlen a friss,…..
Grabowski - alighanem Magyarország legismertebb egere. 1986-ban tömött sorokban álltak szüleikkel a mai harmincasok, hogy láthassák a moziban a szuperhőst, az elmúlt 30 év valószínűleg legsikeresebb magyar rajzfilmjében. Ternovszky Béla és csapata a Macskafogóval olyan művet…..
harsanyipepi 2011.05.22 10:38:50
Az alábbi kép több szempontból is páratlan ritkaság, tudomásunk szerint összesen kettő létezik belőle egész Magyarországon, s lehet, hogy egyben a világon is.A rendszerváltás utáni élő miniszterelnökök összesen egyszer ültek eddig mindannyian egy asztalhoz (2005. július 8.),…..
harsanyipepi 2011.05.22 10:36:13
@Tib: nem, mert nincs így
Nagyon érdekes levelet és autogramot kaptunk a napokban, melyet alább közlünk. Az autogramritkaságot Mészáros Márton barátunk szerezte.V. Tupou György, Tonga királya 2011. május 3-án Budapesten tartózkodott, miután jelen volt Vilmos herceg és Katalin esküvőjén és II. János Pál…..
harsanyipepi 2011.05.22 10:34:54