Regisztráció Blogot indítok
Adatok
R.G-né

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (továbbiakban: Ebktv.), valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXVII. törvény értelmében minden helyi önkormányzat, valamint többcélú…..
R.G-né 2011.05.17 15:16:33
2010. novemberében Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is elfogadta a települési esélyegyenlőségi programot. Egyes részterületekre vonatkozó esélyegyenlőségi programok már korábban elkészültek (pl. közoktatási, a Munka törvénykönyve szerinti munkahelyi esélyegyenlőségi tervek), ezek tartalma, fő célkitűzései beépültek ebbe. A kidolgozása során számos egyeztetés történt a különböző csoportok (intézmények, civilszervezetek, társadalmi szervezetek, stb.) képviselővel. Megalakult az Állampolgári Tanács, amely az adott közösséget reprezentatívan képviselő 20 állampolgárból áll. Lényege, hogy egy helyi probléma megoldásához, egy fontos önkormányzati döntés előkészítéséhez, vagy már folyamatban lévő megvitatásához állampolgárokat hívnak meg, akik meghívott szakértők bevonásával, a tanácskozás végeztével kiegyensúlyozott döntést hoznak és egyben ajánlást is fogalmaznak meg a kérdésben.
A nemek közötti esélyegyenlőségről, illetve a nők helyzetéről: Salgótarjánban a lakosság 14%-a elvált nő. A nyilvántartott álláskeresők között a férfiak és nők közel azonos számban fordulnak elő. A közmunka programban résztvevő 751 főből tekintettel az elvégzendő munkák típusára, csak 270 fő volt a nő. A bűncselekményekben sértett személyek között az elmúlt két évben 5,8%-ról 4,5 %-ra csökkent a nők aránya. A jelenlegi helyzetből következően az önkormányzat jelenleg csak a megelőzésre és a felvilágosításra helyezi a hangsúlyt. A foglalkoztatási és képzési lehetőségekről a munkaügyi központtal közösen tájékoztatást szervezünk az érintett nők részére, illetve a családon belüli erőszak és a nőket fenyegető szexuális erőszak megelőzése céljából iskolai foglalkozások megtartására kerül sor.