Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sztihi

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alapvetően nem szeretek ortodox liturgikus zenét hallgatni, én ezekhez túl pogány vagyok. De ezek gyönyörűek. Az Istenszülőt így lehet méltóképpen magasztalni:   Ez meg ifjúságom kedvenc éneke:   ..
Megint a R-n voltam szentmisén. Nagyon féltem tőle, de kötelező volt. Tücsök elsőáldozását csak nem hagyom ki! Keleti lelkem egy-két megoldásnál erősen lázadozott. Sőt! Az is nagyon gáz volt, hogy a csapat nagy ívben lecsinálta, hogy szertartásra kéne jönni. Voltak megfelelő…..
sztihi 2011.06.14 21:33:22
@mezeinewsee: Nem akarlak elkeseríteni, de ha beírod a google-ba a mezeinewsee-t, akkor kihozza ezt a blogot is :-) de sebaj...

Szerintem amúgy akit a magyar görögkatolikus hagyományok, az böngészgesse a byzantinohungarica.hu-t
Ma a b-i egyházközségnek volt a búcsúja. L. volt a szónok és a főcelebráns is. A Liturgia nem volt nagy durranás, kb. olyan volt, mint máskor, csak kicsit kevésbé ortodox :). A kórus énekelt, időnként szépen, de néha nagyon hamisan.L. már az elején nagyon feszült volt, láttam,…..
38"Halálosan szomorú a lelkem - mondta nekik. - Maradjatok itt és virrasszatok velem!" 39Valamivel odébb ment, és arcra borulva így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!"  (Mt…..
sztihi 2011.05.18 00:04:34
@mezeinewsee: Látásból...viszont ma már kicsit működtem lelkiségi blog ügyben: eterna.blog.hu (magamat is gyógyítom vele, remélem...)

Közben gondolkodtam: igazából nem tudom, leírjam-e. Valamiképpen akörül forog a dolog szerintem, hogy ki, kinek akar "megfelelni", milyen érdekviszonyok vannak (amikbe nem látok bele annyira, csak hallottam ezt-azt...)ezzel kapcsolatban mindenkinek lehetnek hamis képzetei - tehát mindenki hiheti azt, akár lelki vakságból is, hogy jó ügyet szolgál...ehhez kell az önvizsgálat...meg talán az is, hogy az ember kerüljön olyan helyzetbe, hogy nincsenek "hátvédei", akik támogatják a rosszban, vagy rossz példával visszahúzzák (szerencsére még mindig több olyan emberrel van dolgom, aki örül és ujjong, hogy van F. és A. testvér, s hogy immár mindeketten püspökké neveztettek. Egyáltalán nem értem, hogy akik az új helyzetet kritizálják, azoknál az ismeret, az idő vagy a jószándék hiányzik...már csak azért is kell sokat imádkozni, mert a direkt akadékoskodóknál (akik talán már kifejezetten ellenlábasoknak nevezhetők) mindez lehet, hogy előbb-utóbb meghasonláshoz fog vezetni (hiszen - mint tudjuk - nem lehet két úrnak szolgálni...ahhoz pedig nem fért kétség eddig sem, hogy az új püspökök élen járnak az alázatban és elveik egyértelműen Isten országát építik/építenék...)

Meglehet, kicsit furán hangzik, de én sokszor megteszem gondolatban azt a próbát a papokkal, meg az Egyházhoz nagyon közel álló emberekkel, hogy el tudom-e képzelni róluk, hogy Krisztus ott áll mellettük, s rájuk teszi a kezét, van akiknél ez nagyon találó és egyértelmű (mint pl. a szerzetespüspökeinknél vagy Laci atyánál) mert annyira hitelesek, van akinél egyáltalán nem fér össze ez a "kép"...utóbbi esetben van, hogy megvonom a vállam, mert reménytelen, és van hogy kifejezett késztetést érzek, hogy változtassak a helyzeten (főleg, ha valamiért fontos nekem az illető, s korábban már megtapasztaltam, hogy minden esendőségével együtt is jó ember).
sztihi 2011.05.16 22:33:31
@sztihi: Legnehezebben a saját "élettapasztalatunkat", valamivel kapcsolatos meggyőződésönket lehet közvetíteni mások felé (mert ez egyéni kegyelem, hogy pl. A. és F. testvér meg Laci atya nagyon komolyan ráéreztek saját identitásukra, ami nem lehet más csak ez, s tényleg már az a tudat, hogy ők vannak, átsegít sok nehézségen, pl. hogy harag helyett imádkozni tudj mindenkiért aki esetleg direkt nem végzi rendesen a szertartásokat, nem veszi komolyan a meghajlásokat stb. Mindazokért, akik még nem éreztek rá, hogy görögkatolikus papként mivel büszkélkedhetnének ország-világ előtt, azokért imádkozni kell, hogy felfedezzék azt a kimondhatatlan gyönyörűséget, amit a szertatások rendes/odaadó, rövidítések nélküli elvézése ad az ember lelkének.

www.youtube.com/watch?v=da8ivtZOM4o
sztihi 2011.05.16 22:43:07
@sztihi: IMÁDKOZNI KELL, HOGY FELFEDEZZÉK (JOBBAN MONDVA: MAGUKÉVÁ TEGYÉK, LELKÜK MÉLYÉIG ÁTÉLJÉK) AZT A KIMONDHATATLAN GYÖNYÖRŰSÉGET, AMIT A SZERTARTÁSOK RENDES/ODAADÓ, RÖVIDÍTÉSEK NÉLKÜLI ELVÉGZÉSE AD AZ EMBER LELKÉNEK.

ÁMÍN.