Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vojtyek

0 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
vojtyek 2021.03.27 04:53:38
Gondoltam ide kívánkozik:

www.facebook.com/203389926415069/posts/4091343127619710/

Új magyar mellény típus? Az anyag színéből kiindulva gondolom csak, összehasonlítva a cikben is szereplő pc színével. Olyan. Tipikusan magyar cb :)
A német szövetségi hadsereg a két ország egyesítése után rendszeresítette az Einmannpackung-ot, amit harci fejadagnak lehet fordítani, noha az „egyéni fejadag” vagy „fejadag egy fő számára” helytállóbb lenne. Szakmai követelmény, hogy a NATO által…..
vojtyek 2018.09.14 19:01:15
vojtyek 2017.11.20 21:05:07
@camilló: erre van pénz... :/ nyilván akár jó lehetett volna az is (a plce mind a mai napig jó cucc szerintem is), de maradt ez. Ez most egyelőre itthon - persze saját vélemény, eszmefuttatás - jobban illeszkedhet az átlag katona "málhafelszerelés" képébe. Mellény, zsebezhető, a cég adja, fényévekkel jobb, mint a kincstári, van hozzá célzseb - és most ennek is örülni kell és lehet is :) Talán majd a távoli jövőben jön az a szemlélet, amikor már egy PLCE vonal sem vált ki heveny értetlenséget a nagy emberekből, s talán, talán szakmai alapon megy majd sok fejlesztés :)
(Valahol láttam képet hódmezői katonáról, akin Smersh volt, előkeresem)
--
@Tom Sinner: igen, nem egy Flyye. De ne felejtsük, erre van pénz, nagy tömegben látták el a katonákat vele, és jobb cucc mint a műbőr tártáska, vagy a 95M mellény.

"De a PLCE színe, mintája nem illeszkedik a mai divatba." Tudom, hogy te nem szereted a CB színt, és igen a PLCE sem divat. Ez van. Nézd meg, a bocit a CB "feldobja", az egyébként nagyon sötét mintázatot töri. Láttam eleget hadgyakorlaton közelről-távolról ilyen-olyan "ződ" mellényt a bocin (egyéni beszerzések), szerintem ez jobban teljesít...szerintem...kinek ez, kinek az. Ítéljük már meg objektívan a dolgokat, nem a divat miatt készülnek CB színben cuccok. Ha csak divat lenne, már régen kikopott volna...

PLCE vonalról pedig lsd fentebb :)
vojtyek 2017.08.08 19:20:32
@durczás: titkon mindenki Béla akar lenni...még CG Admin sem kivétel ez alól...
vojtyek 2017.07.11 17:35:21
@tucano: érdekes, hogy mióta a KRE létrejött, azóta a 88/1 emberein is látni a maszkot a nagy titokzatosság jegyében... :)

Egyébként a ruhák is megérnek egy misét a magyarokon...
vojtyek 2017.07.11 20:36:00
@krisss93: És egy MTP is feltűnik a vigyázó tekintetű nézelődőnek :)

@Combat Gear Admin: minden nagyon szép, minden nagyon jó. Pont. :)
Határozatlan ideig lekerült a bejegyzés, csak a hozzászólások miatt marad itt üresen. ..
vojtyek 2016.08.01 10:40:38
@Combat Gear Admin: ez esetben elhatárolódok saját magamtól :) Sajnos nem, de már nagyon várom én is a képeket és a körítést :)
vojtyek 2016.08.01 14:16:48
@krisss93: majd meglátjuk, hogy

1. a honvedelem.hu mikor közli az első fotókat (nem szoktak sietni, ezt már tudjuk

2. a cikkben mi lesz megemlítve az új ruházattal kapcsolatban?

Az MTI tudósítása szerint "A búcsúztatás alkalmával mutatták be a Magyar Honvédség új gyakorló-egyenruháját, mely új szabású, jobb minőségű, modern alapanyagból készült, és nagyobb biztonságot ad veszélyes terepen, mivel infra visszaverő képességgel rendelkezik.

A honvédelmi miniszter azt mondta: az új egyenruha egy folyamat első lépése, mely azt üzeni a honvédség számára, hogy a katonák egyre fontosabbak a társadalomnak. Kiemelte, emberközpontú honvédelem a cél, ennek érdekében az illetményemelés is elindult, emellett kiképzésben és egyéni felszerelésben is a 21. század körülményeit biztosítják a katonák számára."

Azt kétlem - bár ne így legyen - hogy egy teljes, korrekt átfogó cikkben bemutatják az új egyenruhát, pláne majd a teljes modernizált felszerelést. Ha csak nem olvassák a CGB-t, és nem kapnak kedvet hozzá :)
Combat Gear Blog A sisak nem véd 2016.06.15 08:21:42
vojtyek 2016.06.16 22:50:43
@JanaJ: 2. KRE, 88/1. Az eje század katonái :)
vojtyek 2016.06.28 11:41:08
@vad05: Látszik, hogy mennyire "elégedettek"...én is azt hallottam, hogy amikor kirakatba rakják őket, van multicam ruha, sisak, 6094-es mellény minden földi jóval, megkapják az M4-est...bemutatózni az Ezredtől is egyébként már a 88-as 1. századának katonái járnak - elég csak megnézni a felvarrókat. De felhúzzák a csuklyát, és néha azt hallani, hogy "na tessék, ezek káemzések". Pedig a 88/1 katonái nyomják már a dinamikus bemutatókat, pl a Sziklakórháznál is ők voltak ott.

Kíváncsi leszek, mi lesz az Ezrednél a jövőben. Kapják az amcsi cuccokat, lett új ruha, de ezeket mind csak "pózerkodni" hordhatják (és itt nem a szó pejoratív értelmében mondom ezt)...
vojtyek 2016.05.12 12:25:49
Jó példa: debreceni konyha a Bakonyban, gyakorlaton - bőséges kaja, az étkezősátorban mindig jó volt bemenni, mert nem adtak ehetetlent (persze a mennyiség egyeseknek kevés volt, de ők csak csirkemellet ettek volna roston sütve, mellé pedig még csirkemellet desszertnek). Az 5-ös Dandár konyhája nekem mindig bejött kint a gyaktéren, nem spóroltak, jól főztek. Tati konyha, amihez volt szerencsém, az szintén meggyőző volt ha főtt ételről beszéltünk, gyakorlaton bent a laktanyában is volt olaszos sajtleves, gordon bleu, de akkora adag, hogy nem győztük megenni. Sőt, még Újdörögdön is jókat lehetett enni bent az étkezdében, a helyi szakácsok is kitettek magukért. Változatos fogások, bőséges adagok. Hajdúhadházon vegyes volt a felhozatal, volt olyan virsli reggelire, amire még egy fogyókúrázó anorexiás is azt mondta volna, hogy kevés...de mondjuk kint a terepen is adtak főtt ételt, normálisan települt a logisztika, és az is sokat dobott februári fagyban-szélben a hangulaton, hogy gyorsan belehetett kanalazni egy kis meleg levest és másodikat, nem beszélve a fél liter meleg teáról.

Rossz példa: tatai reggeli gyaktéren...tepertőkrém mustárral (egy félkilós kiszerelés!!!!), ami úgy ropogott a foga alatt az embernek, hogy elkereszteltük dijoni sódernek. Aznap reggel szinte csak az előz napról megmaradt májkrém fogyott el sok-sok kenyérrel és hagymával...illetve a kiadott napi hidegcsomag (ez általános, nem csak Tata). Szatyorba összedobva egy 2dl-s dobozos gyümilé, két kis kockasajt, három zsemle, egy apró kis párgrammos vaj, valami cba-s csoki, felvágott és egy paprika. Ez az ungarische emeri nem volt túl meggyőző, sokat zúgolódtak miatta.

Ez mondjuk csak egy kibicnek a véleménye, de amit tapasztaltam gyakorlatokon, az nem volt rossz, sőt, néha a logisztika kitett magért rendesen.

Ez már csak extra, de megfordultam olyan helyen isa, hol kantin sátor települt, így a baka vehetett ha akart pluszba mondjuk csokit, energiaitalt, kávézhatott és dohányáruból is volt dögivel :)
Néhány nappal ezelőtt kaptunk pár képet egy aktívan szolgáló magyar katonától, aki külföldi útja során vette észre a következőkben szereplő katalógust. A katalógus egy bolgár ruhagyár kollekcióját mutatja be, és a hazai vonatkozása miatt kapott több figyelmet. A másik…..
Szlovénia Jugoszláviától való elszakadása után hamar meg kellett tapasztalja az önálló és ütőképes hadsereg szükségét. Szükségük volt egy új terepmintára is, amit a korábbi jugoszláv M87-es terepmintából alakítottak ki. Az ötlet egyszerű volt, fogták átszínezték és…..
vojtyek 2016.03.02 14:53:47
@krisss93: Akitől én hallottam, hogy már láttam, azt mondta: elég zöld :D Legalábbis nem egy világos, amolyan hurka féle mutatvány a dolog, hanem azért van benne zöld az MTP-hez képest:)
vojtyek 2016.03.03 08:57:22
@Unio: ahogy már joni firpo mondta, inkább az MTP-re hasonlít, én is annyit tudok csak, hogy nem annyira világos, hanem nagyobb zöld foltok vannak benne talán. Szóval nem hiszem, hogy szlovén-szerű, de bízzunk benne, hogy megállja a helyét itthon :) Hátha egyszer majd a katonai sajtó nagyszerű képviselői is belátják a vezetéssel karöltve, hogy az újdonságokról, fejlesztésekről mondjuk össze lehetne dobni valami kis cikket (persze nem a mostani "stílusban" és színvonallal), aztán azt a kevéske jót, ami mondjuk lesz majd a Csillagharcos 2050 projekt keretében, bemutatnák a halandóknak, így nem mondjuk nem csak nekünk, hanem ami fontosabb, a katonáknak sem kell találgatni - milyen lesz a gírdó ruha?
Egy Youtube-os videóból kivágott képek tanulsága szerint, a "boci" mellett 2001-ben feltűnt egy másik terepszínű hadi gyakorló ruha is, amely szabását tekintve látszólag megegyezik a 90M-el, viszont a színvilága jóval élénkebb, nem beszélve a mintákról. Leginkább "amőba"…..
vojtyek 2016.02.05 10:03:00
@Tom Sinner: Nem hiszem, hogy amcsi kérés lenne, mert akkor mondjuk a ruházattal megegyező mintával lenne a málhafelszerelés is rendelve. Már korábban, valamikor '14 őszén is azt mondták (legalábbis úgy hallottam...), hogy amikor ment a nagy egyenruházati tervezgetés, akkor is a CB színű málhával és kiegészítőkkel számoltak. Sőt, olyan terv is volt, hogy lesz egy könnyebb, nevezzük mondjuk lövész mellénynek és nagyobb, erősebb mellény - erről sajnos sokkal több infóm nincs, bár az ötlet utána állítólag elhalt...nem is baj :)

--

Szerintem jó kombó az MC-CB / mi is így hordjuk ugye, ha emlékszel :) /, inkább legyen az egységesen, mint az ezerféle saját beszerzés, vagy egy rettentő színű zöld, esetleg . Bár erről az itt lévő, aktív szolgálatot teljesítő vagy egykori katonák többet tudnának mondani.

Véleményem szerint a CB jól illik a ruhához, nem üt el annyira tőle, nem "világít", mint sok más színű felszerelés.
vojtyek 2016.02.05 10:08:48
@Tom Sinner: "A sereg nem tiltja azt, hogy más államok felségjelzését viseljék magukon?" - ezt nem tudom. Bár ha az usákoktól jön a az usák hadi cucc, akkor nyilván rajta lesz a US felirat, ez van segélyként...hogy zúgolódnak e miatta? Nem tudom, szerintem ez most egyelőre sokadik rangú kérdés sajnos...
vojtyek 2016.02.05 12:17:49
@estván: ezek teljesen új fejlesztésű cuccok lettek volna. De most már nagyon kíváncsi vagyok, megpróbálok utánakérdezni, mi is lett belőle :)
Az orosz beavatkozás megindulásával a szír kormány erők tagjain feltűntek orosz eredetű felszerelések is. Korábban egyébként kis számban lehetett már látni kézifegyvereket, vagy vélhetően frissebb szállítmányokból származó járműveket, de személyi felszerelést nem. A…..
Combat Gear Blog Gurkha nadrág 2014.01.29 08:00:00
A Gurkha nadrágokból legjobb tudomásom szerint két hosszú szárú változat létezik. Az egyik a korábban már ismertetett HAU nadrág, a másik pedig a képen is látható példány. Azonban sokat elárul, hogy ezt a változatot már nem gyártják, és lekerült az oldalukról is. Helyette…..
vojtyek 2015.11.02 18:07:15
@joni firpo: és barettsapkában...sose gondoltam volna, hogy felveszi... :D Említette már, hogy van otthon neki is egy készlet, de hogy ebben jelenik meg... :)

@estván: Olaszországban is ugrottak már magyar eje katonák multicamban...egyik ilyenben, másik olyanban... :)
vojtyek 2015.11.02 20:22:20
@estván: "Persze, meg használják a mintát" - elnézést, csak arra írtam, hogy nem 34-eseken is fel-fel tűnt már :) Igaz, azt írhattam volna, hogy nem Bercsényisek voltak az illetők.

Nem tudom, milyen megfontolásból veszi fel egy tbk, de gondolom neki elnézik, meg ha már úgyis elvileg valami hasonló lesz, akkor már külföldön lehet ebben villogni. Lehet, megint őrnagytól felfelé kapja meg először majd mindenki az új rucit...és a HM I és II-ben :)

Azt hiszem, a multicam bocskait már én is láttam :)
Combat Gear Blog 87M málhamellény 2011.05.09 07:29:00
A Magyar Néphadsereg 87M Málhamellény néven rendszeresítette ezt a személyi felszerelést. A 87M az első változat volt, ugyanis ezt tovább „fejlesztve”, „boci” színben is rendszeresítették, sőt napjainkban is fel-fel tűnik.   A mellény egyik nagy…..
vojtyek 2011.05.16 20:00:15
Hirtelen ezt találtam, használat közben :)

kepfeltoltes.hu/view/110516/hngparas3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amúgy ezt minden felderítő kapta a '90-es években, vagy csak bizonyos alakulatoknál jelent meg?
vojtyek 2015.11.02 09:35:11
@joni firpo: "az új gyakorlóruha nadrágja"

Zavart érzek az erőben...nem halad még a "saját, új, minden igényt kielégítő" terepszín fejlesztése? Miért gyártottak ilyet bociban? Vagy saját beszerzése volna...?
vojtyek 2015.11.02 18:08:46
@estván: @joni firpo: így már mindent értek, köszönöm :)
Jelen állás szerint úgy néz ki lezárul az amerikai hadsereg lassan öt éve húzódó egyenruha szagája. A végeredmény finoman fogalmazva is megmosolyogtató. A korábbi OEFFRACU (Multicam) nem a teljes egyenruha család leváltására készült, hanem a tengerentúli szolgálatot,…..
vojtyek 2015.07.11 22:53:27
@Tom Sinner:
Elnézést, kicsit off: "Nagyon örültem, mikor az egyik rájött, hogy ő hozzá inkább a rally áll közelebb". Nocsak, nocsak, közös ismerős :D
vojtyek 2015.07.13 10:39:55
@Tom Sinner: Ehhez azért tegyük hozzá, hogy így volt a dress code kérve :) Sokat számít az is, hogy lehet e oroszba öltözni, vagy nem :)
Tegnap láttam a következő cikket, mely az USA megszálló erőiként említi meg a következő képeken látható bevagonírozott amerikai egységet. Az egység pontos rendeltetési helyéről ötletem sincs, bár azt azért fontos megemlíteni, hogy amerikai alakulatok rendszeresen…..
Combat Gear Blog Berezka Sumrak 2014.10.20 08:00:00
Aki egy kicsit is ismeri az orosz terepmintákat, az tisztában van vele, hogy az orosz fegyveres erőknek szinte minden évszakra és terepre rendelkezésére áll egy álcázószín. A Berezka a KZSM-el szinte megegyező, de a fehér helyett sárga mintázattal rendelkező terepszín. A képen is…..
vojtyek 2014.10.25 09:47:07
@gyula0910: Egyik hivatásos ismerősöm mondta egyszer: "Ez a boci tökéletesen rejt egy skandináv erdőben éjszaka, egy sötét bunker mélyén..."
Egy korábbi posztban már szóba került az MRE (Meal Ready to Eat). A későbbiekben is biztos lesz szó róla, szóval mostantól mindenki tudni fogja mi is az.Maga a neve azt jelenti, hogy „készétel”. Ez teljesen jól körülírja az egészet, ugyanis a csomagolást…..
vojtyek 2014.08.03 12:54:04
Az első képen három izraeli tüzér látható, amint az előkészített "malacok" mellett üldögélnek. Azt gondolom sokan tudják, hogy az izraeli hadseregben szinte minden féle-fajta személyi felszerelést használnak. Az itt látható védőmellény nem mai darab, és a shachpat'z nevet…..