Regisztráció Blogot indítok
Adatok
annapanna76

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ádám harmadik éve él az Egyesült Királyságban (korábbi tapasztalatairól itt és itt olvashattok), írt egy kis számvetést arról, hogy mit ért el, mit nem sikerült megtalálnia, és mi értelme van még egyáltalán annak, hogy még Angliában van. Kérdéseit a poszt végén…..
Közel másfél hónapja jelent meg Mónika posztja, melyben azt a vívódást írja le, hogy visszaköltözzön-e kislányával Amerikából Magyarországra. Akkor rengeteg hozzászólás érkezett, ilyen is, meg olyan is, erre válaszul írta a mai posztot. Közben ugyanis megszületett a…..
annapanna76 2014.10.17 15:23:24
@I_Isti: Sajnos Istinek igaza van nemileg... regebben en is szerettem volna a leendo gyerekemet magyarorszagi iskolaba jaratni a kultura es nyelv miatt, de mi a biztositek ra, hogy jo marad a rendszer? Olyan, amire mi emlekszunk? Nekem nem kellett sulyos penzekert maganiskolaba jarnom, a hazunktol tiz percre levo legkozelebbi iskolaba irattak es a szuleim nem gorcsoltek rajta, hogy huha milyen lesz az nekem. Jo volt:) Sajnos nem csak Amerikara igaz, amit ir, hanem szemelyes tapasztalatbol Angliara es Franciaorszagra is. Legalabb haladunk a nyugat fele az oktatasi rendszer szetvereseben.... bar ne tennenk!
Az ügyes pasi ügyesen is tudja sajnáltatni magát, és még ügyesebben képes kihátrálni a gyerek-kérdés elől. Most visszakuncsorogna a barátnőhöz, de Levélírónk nem tudja, van-e értelme újrakezdeni, és lesz-e változás? Mert nagyon szeretne gyereket, főleg ettől az…..
A hozzászólásokban többen szokták előszeretettel (vérmérséklettől és intelligenciától függően eltérő stílusban...) a blog szemére vetni, hogy reklámot csap a külföldre költözésnek. Miközben sok olyan poszt születik és született (az előző helyünkön is), amely nem csak…..
annapanna76 2012.09.12 20:52:28
@mzgldr: nezd meg jobban merre dol az ekezet, ez francia billentyuzet....;)
Mai történetünk megírója, Sherlock tulajdonképpen válasz után nyomoz: vajon nekivágjon-e a nagyvilágnak, vagy maradjon. A kérdés persze most is sokkal bonyolultabb annál, mint hogy egyszerű sablonválaszt lehetne rá adni, mint ez a következő sorokból is kiderül. Segítsünk…..
annapanna76 2012.09.03 12:49:51
@venator: Tapasztalatbol: nem fogjak elhinni, hogy otthon akarsz maradni. Nekem 6 ev kulfold utan a magyarorszagi Ausztral Nagykovetsegen felvetelin megkerdeztek: Mi a garancia arra, hogy itt marad? Mondtam en, amit kellett, nem hittek el.
Felvettek helyettem egy otthon elt valakit, aki 6 honap utan otthagyta oket, mert iskolaba akart menni es nem tudta osszeegyeztetni a kettot. Nehez jo dontest hozni.
annapanna76 2012.09.03 13:09:42
@venator: Sokat gondolkodtam am, hogy ilyen helyzetben mi is a jo valasz. Szerintem a lenyeg, hogy tul sok informaciot ne adj. Mondhatnad, hogy maganeleti okokbol Magyarorszagon kell maradnod. Es kesz. Maganugy. Persze az is eszembe jutott, hogy mondhatnad, csaladi okokbol, nagyszulok idos kora, betegseg, de ezt sem jo tulspirazni, mert amiatt fognak leirni, mert tul sok a problema a csaladodban.
En 6 ev utan mentem vissza, mondvan, hogy ott szeretnek elni stb, volt elotte folytonos honvagy es minden. Meg a szakmam sem rossz: angol tanar.
De aztan 1 ev 3 honap mulva foldbedongolve az otthoni helyzettol, hozzaallastol (persze az en hibam, mert hagytam) es mindentol fogtam a cokmokomat es kijottem megint. Ez 2007-ben volt, es a helyzet azota csak romlott. En azota is boldogan elek Franciaorszagban es nagyon meg fogom gondolni, hogy mikor szanom majd ra megint magam, hogy hazakoltozzek.
Nem ringatlak alomvilagban, nehez lesz visszamenni. Te mar eltel mashogy es igy fajdalmas lesz latni, hogy mi hogyan megy. Foleg mondjuk, ha olyan ember vagy, mint en, aki az igazsagossagot szereti mindenben.
De sok szerencset kivanok es varom a beszamolodat majd.
Egy nap talan en is visszakoltozom, de 2007 ota kisebb a honvagyam.
Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot,…..
annapanna76 2012.08.03 13:48:49
Szia Judit! En, mint 36 eves, 12 eve kulfoldon elo es nem a szakmajaban dologozo honfitarsad irok neked. Sohasem bantam meg a diplomamat, ami foldrajz-angol szakos tanar. (Neked itt talan a foldrajz resze lehet erdekes.) Nem csak azert nem bantam meg, mert szerettem csinalni, hanem azert sem, mert barmennyire idopocsekolasnak erzik egyesek, egy diploma megszerzese ertekes tanulasi folyamat mindenrol: magadrol, az elvarasokrol, a kornyezetedrol es a te esetedben meg a vilagrol is. Nem hiszem, hogy a te diplomad olyan hasztalan lenne, mint mondjuk egy volt osztalytarsam Mongolia-regeszet szaka az Elte-n, amivel ma a Villamossagi Muveknel ugyfelszolgalatos. A te diplomadra epulve en rengeteg dolgot el tudnek kepzelni: a mai vilagban az alternativ energiaforrasoknak nagy jovojuk van, a vizeromuvek, a szeleromuvek akar tenger feneken. Vajon azokhoz nem fog kelleni a geologiat ismero szakerto? Vagy peldaul az en munkahelyem elektromos autokkal foglalkozik, amihez az akkumulatorokhoz kell a Lithium, amit Del-Amerikaban banyasznak. Es a lehetosegek utana vegtelenek. A kerdes szamomra nem az, hogy elvegezd-e az egyetemet, hanem hogy egyetem utan melyik orszagba es milyen raepulo kepzesre menjel ki. Milyen nyelveken beszelsz? Franciaorszagban ingyenes az oktatas, csak regisztracios dij van. De osztondijat nyerhetsz mas orszagba is. A Logisztika sem annyira rossz valasztas, bar en azt nem Magyarorszagon vegeznem el a helyedben, hanem mar kint kulfoldon. Tobbre mesz majd vele. Korodbol adodoan en azt is javasolnam, hogy eloszor Au Pairkent menj ki (en is igy tettem 23 evesen) egy orszagba, penz sem kell, mivel a csaladnal laksz, nyelviskolaba jarsz es megismered a kulturat es a lehetosegeket. Meg annyira fiatal vagy es annyi lehetoseged lesz az eletben, hogy meg 1 vagy 2 ev az egyetemen csak hasznodra valhat. Kitartas es bizz az eletben. Nem veletlenul sodor eled lehetosegeket. Es nem veletlen, hogy azt tanulod, amit. En is lehet, hogy meg egyszer visszaterek a diplomammal megszerzett szakmamhoz, de addig a vilagot jarva meg rengeteget tanulhatok. Sok sikert! A