Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Qandar

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar állam a diákok átverésében segédkezett, aminek véget kell vetni: morális kötelesség a diplomagyárak bezárása. Nem tudjuk, hogy Hoffmann Rózsának a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos tegnap kiszivárgott tervei a valóságban mennyire előrehaladott…..
Qandar 2011.05.05 18:08:27
őszintén szólva egyáltalán nem irracionális ötlet a Corvinus átalakítása.bár remélem, nem fog megtörténni, igenis vannak mellette szóló érvek:
1. a közgazdászképzéssel nem az a baj, hogy "fossa" a közgazdászokat, hanem, hogy olyan területekről szívja el az értékes erőforrásokat, amelyeket az elmúlt és a jelenlegi kormány is fejlesztendőnek tartott: mivel az megy közgázra, aki matekból relatíve erős, a potenciális mérnökök és természettudósok mennek oda. az ugyanis egy buta tévhit, hogy a bölcsészek vagy jogászok képzése miatt nem lenne elég mérnök. oda relatíve jó töris vagy magyaros jegyekkel megy az ember.
2. a jelenlegi rendszerben minden, pusztán minőségi alapon vagy lobbialapon zajló finanszírozási reform (felvételi keretszűkítés) a vidéki egyetemek kárára menne. van budapesten legalább három relatíve színvonalas, széles spektrumú és tömeges képzést nyújtó gigaegyetem. mivel jó helyen vannak, elszívnak majdnem minden jó diákot vidékről, lekötnek rengeteg tanári kapacitást is és mivel jó egyetemek, a lobbierejük is érthetően nagy. ráadásul rengeteg átfedés van a budapesti nagy egyetemek képzéseiben (pl. nem csak a bce tanít közgázt, ez egy marhaság, szociológia, politológia is van több helyen), amit egyáltalán nem indokol semmi. persze lehet amellett érvelni, hogy csak budapestre kell egyetem (valóban az egyetlen nagy város magyarországon), de ha hiszünk abban, hogy kellenek vidéki egyetemek is, akkor valójában nem racionális a jelenlegi minőségi mutatókat vagy a lobbierőt venni alapul. ezek ugyanis olyan viszonyok eredményei, amelyeket éppenséggel egy csomó múltbeli rossz szakpolitikai döntés alapozott meg. ha a három nagy budapesti intézményből kettő lenne, felszámolnák a párhuzamosságokat, sokkal fájdalommentesebben lehetne a keretszámokat szűkíteni, s a képzés színvonalát sem fenyegetné semmi, sőt, a felszabaduló oktatói és hallgatói kapacitások bevonásával a vidéki egyetemeket is meg lehetne szakmailag erősíteni. ez, így ebben a formában igenis ésszerű. sajnos, mivel magyarországon élünk, ahol a szándékolatlan következmények és az érdemi változások elszabotálása jellemzik a nagy reformokat, kétlem, hogy egy ilyen reform jól sülne el. és persze, vitatható az is, hogy tényleg meg kell-e menteni a vidéki egyetemi képzést mint olyat.