Regisztráció Blogot indítok
Adatok
durcás sün

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A borderline-ról szóló első rész itt olvasható. IPM 2013. december A legtöbb borderline életút traumák közepette veszi kezdetét. Az elhagyott, elhanyagolt vagy épp kezelhetetlen gyermek már első kötődésében csalódik. Később óriási reménnyel, de törékeny bizalommal kezd újabb és újabb…..
durcás sün 2015.09.05 00:57:13
Sokat emlegetett téma mostanság a sajtóban a Geréb Ágnes orvos-bába ellen született ítélet, melyben két év fegyházbüntetést szabtak ki rá. Előre bocsátom, hogy az otthonszülés kontra kórházi szülés régóta húzódó vitáját az összes pro és kontra érvvel együtt most nem…..
durcás sün 2012.10.15 12:05:20
durcás sün 2012.10.10 09:46:51
Kicsit megkésve bár, DE,törve nem...

"DE! A picinek nemcsak ehhez az idilli állapothoz, hanem (adott esetben) az életmentő műtéthez is joga van! Sokszor érzem azt, hogy a gyermek érdeke mintha háttérbe szorulna a szülőkével szemben. Nyugodtan lehet velem vitatkozni, de vajon hányan mondanak köszönetet az ügyeletes gyermekorvosnak a szülészeten, ha bármilyen sürgős beavatkozásra van szükség? Persze sokszor ki sem derül, ha történik valami „apróság” a megszületés után. Félre értés ne essék, nem gondolom azt, hogy ez mindenkire igaz, sőt a többségre biztosan nem. Egészségügyi dolgozóként azonban sok mindennel találkozik az ember… "

Nem tudom mi mindennel találkozott egészségügyi dolgozóként,
bár az a három pont nagyon sejtelmes…
DE!
1., nyilván aki tud róla, hogy neki köszönetet kéne mondania az ügyeletes gyermekorvosnak, szerintem az mond is, miért ne mondana? Nem értem.
Vagy miért nem tud róla???? – na ezt végképp nem értem!!!
2., amikor a szülészeten az ügyeletes gyermekorvos sürgős beavatkozására van szükség, ezt általában nem a szülés/születés maga, hanem az elvégzett – sokszor rutinszerű és teljesen fölösleges – beavatkozások okozzák: ez úgy hívják SZÖVŐDMÉNY, és minden beavatkozásnak van ilyenje (biz. %), a fölöslegeseknek is! És általában ezért még, nem kis összegben hálát is mond a megindult szülő. Pl. amikor a szondával perforálják az újszülött végbelét, nyelőcsövét, stb., számtalan olyan sérülés, károsodás van – és csak pusztán biológiai értelemben is (didaktikai szempontból különválasztva ezt), amely a kórházi protokoll, az erőszakos szülés VEZETÉS következménye.
(Ezt persze lehet úgy kommunikálni, hogy milyen jó hogy itt voltunk.
Sajnos az emberek nagy része ezt el is hiszi, mi egyebet tehetne...)
Ilyesmi természetesen egy valódi háborítatlan szülésben nem történhet – így nincs szükség elhárítani azt – ha sikerül-, amit magunk okoztunk.
Hát ezért nem „derül ki”, hogy történt valami „apróság”. Egészségügyi dolgozóként ezt esetleg lehetne tudni.
Tehát indokolatlanul érzi úgy, hogy a gyermek érdeke háttérbe szorul a szülőkével szemben! E kettőt szétválasztása önmagában is csúsztatás.

"Összességében talán az lenne a legjobb megoldás, ha ötvözzük a két lehetőséget. Egy, az otthoni körülményekhez hasonló születés ház a folyosó végén a műtővel. Remélem, egyszer a társadalombiztosító által finanszírozott magyar egészségügyben is lesz lehetőségünk ezt az utat választani."

Igen sokan remélünk hasonlókat, DE ahhoz, hogy a kórházi protokollt ötvözni lehessen egy „otthoni körülményekhez hasonló születés ház” – izé, mivel is???
Szóval ahhoz léteznie kellene valami másnak is a születést műtétként kezelő, erőszakosan beavatkozó kórházi protokollon kívül. Ezért a lehetőségért ma óriási harc folyik a magyar ugaron. Találja ki kinek NEM az érdeke ennek létezése! Ha a gyermekre tippelt, tévedett. Az Ön által említett „lehetőség” fenti okból lehetetlen.
Hogy mi lenne a legjobb - a hozzáférhető irodalom tetemes -, és Kölnben is talál erre működő példát. Jobb lenne, ha ezek ismeretében adna tanácsot. Remélhetőleg mire megszüli gyermekeit ez már nem így lesz.
2005-ben született a fiam, a SOTE I. sz Baross utcai klinikáján. Soha életemben olyan szerencsétlennek, bénának és kiszolgáltatottnak nem éreztem magam, mint a terhesgondozás alatt. Tisztelt Praxis!   Igyekszem röviden. 2005-ben született a fiam, a SOTE I. sz Baross…..
durcás sün 2012.09.21 12:49:13
@Turchi: hát úgy tűnik te se sajnáltad az időt!
A terhesség és a szülés a világ legtermészetesebb dolga, napjainkban gyakran mégis akkora feneket kerítenek a témának, hogy erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Rengeteg rémtörténet kering, melyek időnként megijesztik és felesleges stressznek teszik ki a kismamákat. Persze jó…..