Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barangoló

121 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dobóruszka (Ruská) Dobó István síremléke  450 éve halt meg az egyik legismertebb történelmi hősünk, a mindenki által nagyra becsült bátor várkapitány, Dobó István. Eger hős védője. Ismertségéhez Gárdonyi Géza ’Egri csillagok’ című regénye és az abból készült film is hozzájárult.  A Gárdonyi - Dobó…..
Sámson vára, Doboz-Szanazug, Békés megye Az új M44-es út Lakitelek és Békéscsaba között teljesen elkészült, ezzel megkönnyítve és gyorsabbá téve a Békés megyébe készülők közlekedését. Az új Tisza híd, M44 Gyula, Békéscsaba, Szarvas látnivalói sokak számára ismertek és kedveltek. Mi is nagyon…..
  Bács-Kiskun megye legdélebbi falujában, a magyar-szerb határ mellett lévő Hercegszántón található Európa legnagyobb, a Világ 2.legnagyobb Mária szobra, amit 2008 október 13-án szenteltek fel. Hercegszántó , Európa legnagyobb Mária szobra Egy éve látogattuk meg. Kellemes sétát tettünk a…..
Szikrázó napsütés, az ősz színei ezernyi árnyalatban pompáztak. A legszebb évszak a kirándulásra. Pár napja olvastam egy új kilátóról Kisgyőr határában. Néhány éve már jártunk arra, karácsony idején és megnéztük a szabadtéri Betlehemet, illetve a faragott Golgotát. Felkerekedtünk hát, hogy megnézzük…..
Tapolcafő Pápa közelében, Veszprém megyében, Budapesttől körülbelül 160 kilométerre található. Megközelíthető a 8-as útról a 83-asra Pápa felé lefordulva. Már az út is nagyon szép helyen halad. Kisebb nagyobb kanyarokkal tarkított aszfaltcsíkon kapaszkodunk egyre feljebb.  A település templománál…..
Siófok Budapestről bő óra, másfél óra alatt elérhető. (Na persze, ha az ember nem a dugóban araszolgat). Mi is leugrunk minden nyáron fürdeni egyszer - kétszer. Ilyenkor az ember nem igen jut tovább a szabadstrandtól. Befaljuk a lángosunkat, heverészünk a parton és hallgatjuk a biciklis…..
  Kecskemét Budapestről autóval az M5-ös autópályán alig több, mit 1 óra alatt elérhető. Az arborétum a Nyíri út 48. szám alatt található. A főbejáratnál elég kicsi a parkoló, de a mellékutcában, a másik bejáratnál, több autó kényelmesen elfér.. A székelykapus főbejáratnál léptünk az arborétum…..
 Santa María de Guadalupe királyi kolostor A Caceres régióban található Guadaloupe egy igazán történelmi hely. Itt található a világörökségnek nyilvánított Guadaloupe-i Szűzanya szentély-kolostor. A kolostort, amelyet 1993-ban nyilvánítottak világörökségnek, Kasztíliai XI. Alfonso király…..
A Donana Nemzeti Park (UNESCO örökség) szélén fekszik El Rocio, 66 km-re Huelvától. Mintha visszarepülnénk az időben: homokos utcák, a házak verandájához lovak kötve. Tiszta Vadnyugat.    Spanyolország  Nemzeti Parkjai közül kiemelt szereppel bír a Parque Nacional de Doñana, amely Európa…..
Palos de la Frontera, a Huelvatól 19 kilométerre fekvő városka, játszotta a legnagyobb szerepet Amerika felfedezésében. 1492. augusztus 3-án kikötőjéből indult el 3 hajó, a Santa Maria, a Pinta és a Nina az ismeretlenbe. A városka határában található egy kolostor, a Santa Maria de La Rabida, ahol…..
Gondoltátok volna, hogy Spanyolországban? Andalúziában? Egy igazi Törpfalu, Júzcar, Rondatól 25 kilométerre fekvő meseszép hely. Juzcar, a kis festői szépségű hegyi falu, 2011. júniusa óta a világ első „szmörfvárosa”. Addig a falu házai a környék hagyományaihoz híven fehérre voltak festve, ekkor…..
Átadták hazánk legújabb lombkorona-sétányát a Gerecsében. A Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén építették meg a 11 méter magas, kör alakú, 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvényt.  Süttőről Tardos felé haladva, egy kanyar után, ahol az út egészen rossz minőségű,…..
Nem beszélve rólunk, Csatangolókról. Hallottatok már Papról? No, nem a templomban miséző egyházi emberre gondolok, hanem a  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén, Kisvárdától 5 km-re található, jópofa kis településre. Ősszel fedeztük fel magunknak a hangulatos helyet. A környék…..
 Font-de Gaume barlang, Rouffignak barlang A korai időkben, a barlangokban először a medvék éltek és ott aludták téli álmukat. Tavasszal, mikor felébredtek kimozgatták elgémberedett végtagjaikat és a falak kaparászásával elkezdték élesíteni hosszúra nyúlt körmeiket. Ezek a medvekarom nyomok több…..
Barangoló 2019.10.16 11:07:57
@eszterhorvath8105: Jaj, de nagyon örülök, hogy Önöknek sikerült bejutni!!!!!!! Sajnos mi nem, azóta sem. Talán egyszer újra megpróbáljuk.
Nemzeti ünnepünk alkalmából ellátogattunk a 301-es parcellához. 2016-ban egy új látogatóközpontot adtak át, ahol vetítésen nézhettük meg a parcellák történetét. Ez egy egészen különleges épület. A 301 nyírfa között megbújó építmény oldalain virágládákat helyeztek el, tele zöld növénnyel, így a fal…..
Japánban különleges ünnep a cseresznyevirágzás. Olyan, mint nálunk a karácsony. Mindenki igyekszik a családjával, a szeretteivel együtt gyönyörködni a pompázatos rózsaszín virágok látványában. Idehaza, ha a japán díszfák virágait szeretnétek látni, a Füvészkertben, illetve más arborétumokban érdemes…..
Hazánkhoz legközelebb Ausztriában láthatók óriáspandák, s rögtön három, egy anyapanda és a két bocsa. Tavaly augusztusban születtek a Schönbrunni Állatkert pandabocsai, akik (nagy valószínűséggel) egy év múlva, két éves korukban, Kínába költöznek.   Európa egyik legszebb barokk kertje – a…..
Kiskőrös az M5 autópályán elindulva (körülbelül 130 kilométer), egy hétvégi kiruccanásnak pont kényelmes távolságra található. Már korábban is jártunk ott, csak akkor sajna kissé későn érkeztünk és már nem jutottunk be a szülőházba. Most, hogy megnyitotta kapuit az új látogatóközpont feltétlenül…..
A három épületből álló kiállítási területet Kiskőrös főterén, a Petőfi téren találhatjuk. A szülőházban a család egykori bútorait, képeket, pipákat, a szabadkéményes konyhában, korabeli főzőedényeket láthatunk. Érdekes darab a korabeli szülőszék. Megtekinthetjük a kereszteléskor viselt ruhácskákat…..
Balcsik, Botanikuskert  1962-ben egy iskolai csoport kezdeményezésére összeállították az ország 100 legérdekesebb látnivalóját. Később országos mozgalommá nőtte ki magát. Napjainkban a kék túrához hasonló, pecsételős füzettel járják a kíváncsi érdeklődők a bolgár tájakat. Bár az eredetihez képest a…..
Köbe vésett lovas, kápolnák, trák temetkezési hely. Többszáz méter magas sziklafalak, ámulatba ejtő ember által alkotott értékek a természet csodáit kihasználva. Néhány kuriózum Bulgáriában. Természetesen a közismert helyek, mint például a bolgár tengerpart, Neszebár, Szozopol, Várna, Szófia,…..
Rusze A Duna jobb partján található az ország egyik legnagyobb, 180 ezer lakosú városa, Rusze. A tágas terein sétálgatva rögtön láthatjuk, hogy miért is hasonlítják Bécshez és miért tartják a legeurópaibb bolgár városnak. Építészeti stílusa, a barokk, rokokó és a szecessziós stílusú épületek, a…..
Balcsik A következő néhány éjszakát, a Várnától 40 kilométerre északra található  bájos, tengerparti városban, Balcsikban töltöttük. Dobrudzsa ezen területeit, a II. Balkán háború után, 1917-ben Romániához csatolták és csak 1940 szeptemberében került vissza Bulgáriához. Hírnevét is Viktória…..
Sveti Vlas és Elenite a Napospart északi részén terül el. Tulajdonképpen összeépült vele, nevezhetjük a folytatásának is. Másfele már nem tudtak az építkezésekkel terjeszkedni, ezért kezdték meghódítani az öböl északi oldalán húzódó hegy lábát. Itt modernebb és újabb üdülőkomplexumokkal…..
UNESCO Örökségek Az ország területéről eddig kilenc helyszín került fel a Világörökségi Listára. ezek a következők: Bojana templom Madarai lovas Ivanovói sziklatemplomok Kazanlak trák sír Neszebár Pirin Nemzeti Park Rila monostor Srebarna Rezervátum Szvesztari trák sírkamrája Mi ebből…..