Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alpolgi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (továbbiakban: Ebktv.), valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXVII. törvény értelmében minden helyi önkormányzat, valamint többcélú…..
alpolgi 2011.05.04 09:10:57
@B.Gabika: Tiszaföldvár Város Önkormányzata 2010-ben új, az egész településre vonatkozó Esélyegyenlőségi programot fogadott el. Korábban is volt a városnak ilyen programja, de a jogszabályi változások, az uniós irányelvek változása miatt, valamint a helyi társadalmi igények megjelenése miatt szükségessé vált a felülvizsgálat és új normaszöveg megalkotása. A település lakosságának mikrotársadalmi szintű összetétele, a hátrányos helyzetű csoportok, és a potenciálisan hátrányos illetve veszélyeztetett helyzetben lévő csoportok felmérése, kvázi felkutatása igen hosszú, nehéz és egyes esetekben érzékeny feladat volt. Az érzékeny témák tekintetében az etnikai hovatartozás az identitás vállalása ment igen vontatottan, miközben a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek döntően e csoportból kerülnek a közoktatás rendszerébe. A nők munkavállalása, esélyegyenlősége a munkavállalásban, illetve a gyermeküket nevelő nők munkába való visszatérése tekintetében a településen nem mutatható ki hátrányos megkülönböztetés. A bölcsőde átadásával és férőhely-bővítésével jelenleg 26 édesanya munkába állását segítette elő Önkormányzatunk. A vállalkozói szférában a nők egyenlő munkáért egyenlő bért jogának érvényesülését azonban nincs módunk és lehetőségünk sem ellenőrizni, sem szabályozni. Éppúgy nem szabályozható önkormányzati szinten a magánszférában foglalkoztatott nők gyermeknevelési szabadságból való visszatérésének biztosítása sem. Az 50 évesnél idősebb munkavállalók megtartása az önkormányzat és intézményei kiemelt feladata. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását az állam is támogatja, illetve "erősen" szorgalmazza a rehab járulék szintjének drasztikus szinten tartásával. A tapasztalat azonban az, hogy a megváltozott munkaképességüek munkába állítása igen nehéz olyan helyzetben, ahol a létszámleépítések dominálnak a gazdaságban a pénzügyi források apadása miatt. Az esélyegyenlőség megteremtése szempontjából településünkön hátrányos helyzetű, vagy veszélyeztetett társadalmi csoportok egészségügyi, szociális, és nevelés-oktatási ellátása biztosított a rendelkezésre álló erőforrások figyelembe vételével. A közmunkaprogramok működtetésével a jóléti szolgáltatásokhoz való minőségibb hozzáférés erősítése a célja az önkormányzatnak.
Jelenlegi esélyegyenlőségi programunk, bár 2010-ben készült és került elfogadásra helyi társadalmi egyeztetést követően, idei felülvizsgálata időszerűvé és szükségessé vált.