Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jenei_bs

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még mindig a "híres-hírhedt" gyöngyöspatai felvétel ... már a nyilvánosságra hozatala után többen megkérdezték, hogy egy térfigyelő kamera hogyhogy hangot is rögzít, ráadásul ilyen jó minőségben? Számtalan térfigyelő kamera által rögzített felvételt mutatott…..
jenei_bs 2011.05.03 16:16:40
Tisztelt Yoss!

Köszönöm, hogy figyelemmel kíséri termékeinket, és elégedett velük.
Néhány félreértést azonban tisztáznunk szükséges:

Az ön által belinkelt szoftver az IVA 4.0 egy külső szoftver eszköz, nem alapban a kamerába integrált alapfunkció.
Az eszköz amire Ön gondol, (legalábbis ez áll a legközelebb az elképzeléséhez) azok az NBC255-P és NBC225-P Ip kamerák,
resource.boschsecurity.com/documents/NBC-255-PAndNBC_DataSheet_huHU_T7121666827.pdf melyekben valóban van beépített analitika és SD/SDHC kártyás adatrögzítés is. Ez a funkció azért hasznos, mert beállítható az előre programozott események jelzésével egyidejűleg elindítani az on-line adatfolyamot, addig azonban csak a helyi tárolóra rögzíti az adatokat, így nem igényel folyamatos sávszélességet az internetkapcsolaton.
Ez az eszköz valóban integráltan rendelkezik néhány funkcióval, ez azonban köztéri térfigyelő eszköznek nem megfelelő, mivel a konkrétan a térfigyelő rendszerekhez szükséges technikai követelményeket nem tudja teljesíteni. Valódi analitikát ami az ilyen rendszerek használatához szükséges használhatatlan mértékben képes végezni.
Az analitika ezekben a kamerákban (és ez minden ilyen komplex, tárolást elemzést, riasztást végző kamerára jellemző) arra képes, hogy előre, a telepítés során beállított paramétereknek megfelelő elmozdulást érzékeljen, (ezt nevezik szabotázs és mozgásérzékelésnek) illetve adott területen képváltozást a megadott paramétereknek megfelelően. Mondok példákat arra vonatkozóan, hogy milyen használatra alkalmas és milyen használatra nem az integrált analitika.
Használható fixen tárolt eszközök ellenőrzésére, pl egy konténer megfigyelésére. ( ha a konténert elmozdítják, akkor jelezni képes a rendszer)
Használható fix területen történő mozgás érzékelésére, (pl védett területen mozgás)
Használható mozgáskövetésre nagyon korlátozottan, egyetlen mozgó objektum esetében
Nem használható rendszám felismerésére
Nem használható mozgáskövetésre több egyidejű mozgó objektum esetén
Nem használható arcfelismerésre
Nem használható tárgyfelismerésre

Ahogyan ennél a kameránál is, és a hasonló rendszereknél, a képi anyag eltéréseit elemzi az integrált szoftver, illetve a képi anyagon előre beprogramozhatóan egy bizonyos terület eltéréseit. Magyarul összehasonlít két képkockát, és ha az nem egyezik akkor az előre programozott esemény lefut.
A köztéri térfigyelő rendszereknél ezek a funkciók, - melyeknél valójában többre képes egy középkategóriás videokamera, de némelyik webkamera is - hasznavehetetlenek.
A köztéri videofelügyeleti rendszereknél az analitika egészen mást jelent. Azokat az analitikákat végző számítási teljesítményt nem lehet egy kamerába integrálni, ott nem két képkocka azonosság összehasonlító elemzése történik, hanem a képkockák elemzése és adatbázissal történő összehasonlítása, legyen szó arcfelismerésről, tárgyfelismerésről, szövegfelismerésről, vagy akár tömegben történő egyedi mozgáskövetésről.
Az NBC kamerák 200-as sorozata csak képi összehasonlítást végez, ezt csak nevében mondjuk analízisnek.
Az IVA 4.0 egy külön szoftver, ami egyébiránt továbbra sem tesz eleget a köztéri térfigyelő rendszerek elvárásainak.

Összefoglalva, sajnos még nem létezik olyan integrált rendszerű kameraeszköz, amely a köztéri térfigyelés kívánalmát olyan szinten tudja teljesíteni amiként azt a külső eszközökön hatékonyan és gyorsan megvalósítható.
Itt jegyezném meg, hogy a fent említett eszközeink és további eszközeink is képesek az emberi fül számára hallható tartományon túl is rögzíteni bármilyen audio "parabola-" vagy "puska-mikrofon" technológia nélkül is. Egyszerűen fogalmazva, amit egy ember hall a kameránál azt a kamera hangrögzítő eszköze is képes tárolni.