Regisztráció Blogot indítok
Adatok
süllőcske

19 bejegyzést írt és 3670 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A csilipaprika nem igazán karácsonyi étel, de azért mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánunk!!! A kacsa már pirul, a csirkemell is elkészült.   Feleségem hozott nekem Peruból eredeti perui csilipaprikákat (fõleg szárítva, de volt egy pár friss is). Még egyszer se próbáltam ki, hogy készítenek…..
Barátnőnk, akinek dílere van megajándékozott a reggel egy adag lila tönkű pereszkével. Még soha nem találkoztam ezzel a gombafajtával. Neki is láttam irodalmazni, de végül saját receptet kreáltam. A gomba látványa leginkább egy nagyra nőtt szegfűgombára hajazott, ezért levesre kerestem rá. Persze…..
süllőcske 2022.12.22 16:39:31
@Andrass9: Énszerintem nagyon finito, gombaszagértő leves.
süllőcske 2022.12.22 16:41:22
@kocsmagomba: Ahogy írtad, a gomba "vize"mindig lehetőségként értelmezendő.
Blogkocsma Kínai jellegű oldalas 2022.12.03 07:00:00
Igencsak rövid poszt, de nagyon egyszerű volt az étel. Eredetileg csak egyszerű sült oldalast akartam készíteni, de felülbíráltam magam ... Miután összeszedtem a hozzávalókat, kezembe akadt egy kis üvegcse paradicsompüré, ami teljesen megváltoztatta a koncepciót...
süllőcske 2022.12.05 13:09:50
@látjátok feleim szümtükkel: némely almafácskámon teljes levélzet van.
Fóliában huszonhat celsius. Gondoltam, ha már benéztem, mért ne vigyek egy nyolcvandekás ökörszív parit a vacsorába. December.
süllőcske 2022.12.05 13:28:27
@Andrass9: Finom, jó étel.
A paripüré használata nagyon praktikus, jó felületképző.
Bár a zsiradéban megjelenve, azzal nem szervül, emulgál, ami nem olyan kellemes. Grillen jobban érvényesül
süllőcske 2022.12.05 21:16:42
@kocsmagomba: Errefelé éjjel folyton csöpörkél, reggel köd és pára, nappal lazán földerül, majd fényes, átszőve cirrusokkal, ami a környéki mediterrán áramlattali szomszésosságot mutatja. Laska, fülőke,fenyőa
Ji és egyéb pereszke terem.
Idén sokkal kisebb választékom van a csiliágyásban, mert az elején sok elpusztult. Akkor vettem valahol Jalapeño palántákat, amik szépen megfogtak. Ebből, és pár vegyes egyéb csiliből álltam neki a szósznak. Mivel volt egy szuper bugyborékolóm (már a kovászos káposztánál is bevetettem),…..
süllőcske 2022.10.19 19:11:35
@kocsmagomba: Mostanában tényleg sok a tennivaló.;)
Blogkocsma Pisztráng, ötös 2022.02.06 13:55:25
Benzin megint elment horgászni. Mondjuk, ebben nincs semmi meglepő, ő mindig elmegy horgászni. Most azonban egy olyan tóra ment, ahonnan egy jelképes összeg ellenében el lehet hozni a halat. Kérdezte, kell-e. Naná hogy kellett. Estefelé aztán már csörgött is a telefon, és érkezett a két pisztráng. A…..
süllőcske 2022.02.10 09:56:10
@Waka: Valóban, ötös. :-)
A kis csibész papiruszokról annyit, hogy régebben tök jók voltak, volt, hogy kétszer is sütöttem velük. Aztán egyre inkább ragaszkodóbbá váltak, egy ideig egy márka még bevált, majd kampec.
Szomorú lemondásom a papírokról aztán eszembe jutatta elődjüket, a levélburkot. Erdélyben a tormalevél volt a sláger, ment hamuba, lerbe, kemencébe a lapiba tekert hal. De lehet szőlőlevél, egyéb is.
Remek eredménnyel járó technika.
A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre. Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig…..
süllőcske 2021.12.02 11:07:33
Tavaly se lazsáltam, de idén egyszerre kellett mindet leszedni: beálltak a fagyok, amik nem tesznek jót a paprikának. Összesen 12 féle paprikát tettem el (egyet már posztoltam a minap)...
süllőcske 2021.11.15 16:04:11
@Andrass9: Elképesztően szép, látványos, profi, és én TUDOM, milyen finom!
Itt az ősz, mindenféle zöldség kapható majdnem elfogadható áron (meg egy pár meg is terem a veteményesben). Ezekből ilyentájt szoktunk eltenni télire - sokat. Mivel a fagyasztóban ennyi hely nincs, leginkább szárítjuk az alapanyagokat. Vegetát mi nem használunk, marad a leszárított reszelt…..
süllőcske 2021.10.18 08:25:51
süllőcske 2021.10.18 21:25:47
@Andrass9: Nem tudom pontosan, talán nem jobb, csak más. A sóban, héjában sütés valószínűleg másképp képez, illetve őriz vegyületeket, mint a levegővel szikkasztás. Talán előnyére válik, hogy nincs trancsírozva, így kevesebbet veszít, kevesebbet oxidálódik.
Blogkocsma Káposztás cvekedli 2021.10.10 07:00:00
Most (is) posztolom, mert azt az őszi káposztából jobb készíteni: cukor van benne, viszont víz már csak kevés. Barátunk - akinek dílere van - kérdezett a minap, hogy van egy fej káposztája, nem akarok-e cvekedlit főzni? Mert ő nagyon szívesen enne :)..
süllőcske 2021.10.10 14:38:36
@Kumari aki Nilüfer: Te igazi nagypályás harcos vagy. :)
süllőcske 2021.10.10 18:19:59
@Kumari aki Nilüfer: Meglehetősen boldogok lehetnek, akiket vársz.
Blogkocsma Szárnyas káposzta 2021.10.07 07:00:00
Kellett már valami komolyabb étel hétvégére. Hosszan hezitáltam, mit főzzek. A káposzta jó kiindulási alapnak tűnt, már csak azt kellett eldöntenem, mit tegyek bele. A füstölt csülök evidens volt, ehhez kellett még valami. A bab és a nyers sertéscsülök közt hezitáltam. Hazafelé befutottam az ábécébe…..
süllőcske 2021.10.10 14:52:32
@látjátok feleim szümtükkel: Éniénis kipróbálom!!
Nagyon rákívántam egy komolyabb adag spenótra! Amúgy is helyet kell csinálni a hűtőben más alapanyagoknak, vadásztam hát. Találtam is '17-ből, '19-ből és idénről is eltett párolt parajt (én mindig kicsit ledinsztelem a leveleket ghí-ben és úgy fagyasztom - kevesebb helyet foglal, az ízén meg nem…..
süllőcske 2021.10.09 19:46:38
@Andrass9: Nem tudom, mennyire veszed, hogy milyenjó itt lenni. Megmondanám, hogy nagyon az.
süllőcske 2021.10.09 20:47:06
@Andrass9: Rejtő nyomán:;Az úriember önmagának borotválkozik;
süllőcske 2021.10.10 14:10:06
@Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg.
Blogkocsma Béla 2021.10.01 07:00:00
Ebédnél kérdezte a kollegina:- Mit eszel?Elmondom neki.- És mi a neve?- Béla.- Mi?- Nem adtam neki nevet, - válaszoltam - most főztem ilyet először.Így lett Béla a fűszeres cukkini sajttal és virslivel.Ami az idei cukkinitermést illeti, leginkább a természeti katasztrófákhoz vagy a kormány…..
Általában is jól sikerül, de most egy év kihagyása után fergeteges sikere volt. Szerintem így a COVD végefelé az emberek akár a vasszöget is megették volna, csak legyen egy kis összejövetel végre...
süllőcske 2021.10.07 13:05:34
@szivar: Egy módszer a sok közül, azoknak,kik kedvelik a foszlányos levet. Harmic, legfeljebb negyven percig bugyorogtatott alaplé esetén, amiben a hagyma nagyon vékony félkarikára van vágva, a halhús még tartalmaz némi tápanyagot,miközben leve friss marad. Ma, most egy kavarintás, de csak éppen annyira, hogy a husi leessen a csontról. Lehet átönteni, a csont koppan az alján,nem bukik át. Esetleges ismétléssel az eredmény százszázalékos. Ezt a levet innét kiforraljuk, paprikázzuk az emulzó kialakulásáig, lehet frissíteni kis finomra vágott hagymával, behasított csöves paprikával, majd a sózott,szép haldarabokkal.
süllőcske 2021.10.07 13:10:19
@Andrass9: Nagyon jó gulyásleves typos. Megismétlése javasolt. Követése nagyon ajánlott.
Blogkocsma Lazac a pácban 2021.09.13 07:00:00
Ezt ugyan még karácsony előtt követtem el, de valahogy nem jutott el a poszt fázisig. Minden évben készítek lazacot hideg füstön, úgy szeretjük leginkább. Ráadásul sokáig eláll a sónak és a füstnek köszönhetően...
süllőcske 2021.09.13 19:32:57
@Andrass9: Sajnálom,elragadott egy híres-neves filmstúdió, majd Netflixen látható lesz. Nyolc hónap keménymeló volt. De ide is úgy tartozom,mint borsóhoz a héja.
süllőcske 2021.09.13 19:38:31
süllőcske 2021.09.14 09:52:39
@Waka: :)))) Nem statiszta voltam, halászom!
Persze mindenfélével el lehet rontani egy fínom fasírtot, de úgy tűnik (többszöri próbálkozás után is), hogy a cukkíni jót tesz neki, és így a sütőben is elkészül olaj nélkül! Egyszer már süttem, de akkor nem dokumentáltam, mert a fasírtot a feleségem keverte ki, és utána rámsózta a cukkínivel…..
Blogkocsma Tonhal tatár 2021.04.14 07:00:00
Amióta láttam hal-tatárt, azóta ábrándozom egy tonhal tatárról (a lazac nem vonz ennyire). Enni se ettem, meg elkészíteni se jött a lehetőség. Most viszont a madarasban akciós volt a friss tonhalfilé. Ennek nem tudtam ellenállni, és vettem egy gyönyörű példányt. Mondjuk még így akciósan is a…..
süllőcske 2021.04.18 08:42:19
@Andrass9: Képzeld el, hogy nekem is csináltál egy adagocskát, és jóízűen megettem. Hozzá is fűztem, hogy csucsu ez a sziporkázó eledel.
2012. 04. 05. óta írjuk a posztokat, 9 évesek vagyunk.   Fogorvostól jöttem haza, ahol a Fény utcai piac parkolójában tettem le a kocsit. Hamár a piacon járok, körülnéztem a henteseknél, milyen izgalmas dologhoz jutok hozzá. Mondanom sem kell, hogy megkapta a szemem egy nagy halom szép…..
süllőcske 2021.04.06 20:22:58
@Andrass9:Szaftos a leve.
süllőcske 2021.04.06 21:04:28
@kocsmagomba: Üdv, semmi baj, csak eszméletlen sok szobrászmunka. Nem teljesen emberi időbeosztás. Azaz, nincs is mit beosztani, mert elnyeli a csinálás. Nem panasz, kicsit sem, csak helyzet, állapot.
süllőcske 2021.04.06 21:09:28
Kaptam karácsonyra egy miniatűr öntöttvas tálaló edényt a kicsilyánytól. Reggelire leteszteltem egy szem M-es tojással (nagyobbat nem mertem beletenni)...
Az egyik kolléga/kollegina emlegette, hogy az édesanyja/nagymamája/nagynénje a téli estéken mézes paszternákot sütött egykor. Mint látható, csak a dolog lényegét jegyeztem meg, az egyre csökkenő tárterület kirostálta a felesleges információt. Az ötlet azonban tovább motoszkált a buksiban. Az, hogy…..
süllőcske 2021.01.24 11:15:33
@Waka: Jó, hogy rájöttél a sütés módjára. Csudásfinomság az eredmény:)
Megihletett Kocsmagomba szarvasraguja  , így legalább egy kalap alá tudtam venni a kicsi borjú- és a marhapofa alapanyagaimat ... Szarvasom ugyan nem volt itthon, de viszont találtam a csodahüttőben borjúpofát a Metróból, és marhapofát a barátunktól, akinek dílere van...
süllőcske 2021.01.24 11:05:49
Nagyon sok étel mellé kell valamilyen köret, amivel annak levét felitatjuk, illetve laktatóbbá tesszük. Nálunk ez a sós vízben főtt krumpli. Általában szűrőkanállal vesszük ki a tányérra, ahol azután az esetek nagy részében villával összetörjük...
Ők nagyon szeretik a savanyú leveseket, főzelékeket (csorba vagy annak mindenféle nyelven való hivatkozása). Ehhez viszont szükség van valami savanyítóanyagra és zöldfűszerre, ami lehet korpacibere, de a legjobb a churut. Ez az örményektől jött a székelyekhez a bevándorlással. Felfedezték, hogy a…..
süllőcske 2020.12.14 19:35:41
@Andrass9: Churutod príma, s ma is levest tuningolt.:)
süllőcske 2020.12.14 19:36:45
süllőcske 2020.12.14 20:02:12
@kocsmagomba: Kisázsiában elmentem egy tajtékmúzeumba, látványos faragászatok voltak. De láttam ott vitrinben alapanyagot is, s eltökéltem, szerzek. Lánykám tolmácsolásában el is hangzott a kérésem. A vén janicsárok roppant fontoskódó, de megtisztelt képet vágtak, nagy sokára bevezettek egy hátsó szobába, ahol eredeti, ravasz törökös alku után hozzájutottam szép tajtékkövekhez.
Azóta faragtam hölgyeimnek medált, fülbevalót. Szuper anyag. Tudtátok, hogy úszik a vízen? És szemezrk egy darabbal, egy jó pipa erejéig?
A múltkori rosszemlékű ricottás rigatonit még mindig nem hevertem ki, ám kaptam a feleségemtől egy doboz bébi spenótot. Ezt nem szabad ebek harmincadjára hagyni! Nem is beszélve arról, hogy épp most sütöttem egy nagyobb rakat palacsintát ... Most már csak rikottát vagy ordát kellene szerezni. Meg…..
süllőcske 2020.12.11 19:03:38
@valkür: Csudamód gondolod!
süllőcske 2020.12.11 19:07:20
@Waka: Az angolna jó lenne mindig.