Regisztráció Blogot indítok
Adatok
minthaka

2 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A belgrádi bölcsészettudományi karon a végzős szerbtanárokat búcsúztató professzor-asszony szenvedélyes, hazafias, szókimondó, éles társadalomkritikától sem mentes beszédével elérte azt, hogy a szerbiai országos napilapokba is bekerült. Beszédében kitért arra, hogy a szerb…..
Katolikus hitvédelem Mária 2011.08.08 11:22:00
A Szentírásban legalább négy bejegyzés található Mária és a megváltás igérete kapcsolatáról:1. "Ellenségeskedést támasztok közted és az asszony közt, a te utódod és az ő utódja közt: ő a fejedet tapossa, te meg a sarkát mardosod." Ter 3,152. "Akkor ezt…..
"That's a minute off your Golden Time!" -- avagy élet egy londoni iskolában"That`s a minute off!" --ez az egyik leggyakrabban elhangzó mondat abban az általános iskolában, ahol lassan 16 hónapja tanítok, Londonban.Ez a bejegyzes azoknak szól, akik szeretnék megfejteni,…..
Sziasztok!Most egy kis segítséget kérnék, van itt valami amin már sokat törtem a fejem, de semmi ésszerű magyarázatot nem találok ami megnyugtató lenne. Szóval arról van szó hogy az ószöveségben több olyan háborúnak is olvasható a története, melyekben Isten nevében teljes…..
minthaka 2011.07.08 12:08:16
Fellehet fogni a dolgot úgy is, mint egyfajta bibliai "embernemesítés". Isten kiválaszt egy embert, Ábrahámot, hogy rajta kezdve létrehozza a bukott emberiség alternatíváját, az Egyházat. Ez a folyamat először egyfajta bezárkózással járt. Az Istennek elkülönített nép nem csak Egyiptomból vonul ki, hanem a "rendes" népek közül, a világból is. Sajátos, teokratikus berendezkedés az, amit a Bírák koráig látunk. Maga az Isten az, aki vezeti a népét, s akaratát-döntéseit a prófétákon kereszül közli a néppel. A néppel, amelynek tilos volt a más népekkel való keveredés, legyen az házasság, vagy akár csak békés egymás mellett élés. Mindez persze folyamatosan változik, de a zsidó Honfoglalás korára ez a radikalizmus a jellemző. Ezen felül az Isten halálos átkot mondott ki az amoritákra, amelyet majd Izrael hajt végre
"Te pedig békességgel térsz őseidhez, és késő vénségedben temetnek el. 1Móz Csak a negyedik nemzedék tér vissza ide, mert az emóriak gonoszsága még nem telt be." (Ter 15.)
Tehát ez a két tényező: a kiválasztott és elkülönített nép, valamint az amoriták elvetettsége magyarázza azt, hogy miért kellet a zsidóknak az utolsó szálig kiirtaniuk ezeket a népeket.Persze a parancsot sohasem hajtják végre, amiért is a zsidók elvesztik az Igéret földjére szóló kizárólagos jogukat.
"De ha nem űzitek ki onnan az ország lakosait, akkor tüskévé lesznek a szemetekben és tövissé az oldalatokban azok, akiket meghagytok közülük, és szorongatni fognak benneteket azon a földön, amelyen lakni fogtok, és majd veletek bánok el úgy, ahogyan ővelük akartam elbánni." (Számok 33.)
Ha ezt a parancsot rosszul értelmezzük, abból az lesz, hogy a zsidók magasabbrendűeknek tűnhetnek, mint a többi nép. Ebből aztán megérthető, hogy pl. a nácizmus mint ideológia hogyan jelenhet meg egy deformálódott nemzettudatban.
Röviden: szeretném mindannyiatok figyelmébe ajánlani C.S. Lewis könyveit. Igaz hogy nem katolikus író, de könyveiből annyit épülem, hogy mindenkinek melegen tudom ajánlani. Nem csak szépirodalmi szempontból remekel, de teológiája is brilliáns. Megközelítése misztikus, a dolgokat…..
A minap előkerült egy téma a mindennapi.hu egyik forumán. A vita tárgya az angyali üdvözletkor az angyal szavai körül forgott. Egészen pontosan mindössze egyetlen szó körül, nevezetesen, hogy a "kegyelemmel teljes" vagy a "kegyelembe fogadott" a helyes…..