Regisztráció Blogot indítok
Adatok
El periodista

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A 45-60 év körüli olvasóinknak talán megdobban a szíve a mai téma hallatán, hiszen a "legendás" magnókazettáról szól a mai mese. Ezen korosztály tagjainak szinte kivétel nélkül van valamilyen sztorija ami összefügg a kazettával azaz hivatalos nevén a compact-cassette-tel. Ki ne tekerte volna…..
El periodista 2019.02.23 08:28:48
@különvélemény: Megvolt nekem is, ill. a faternak. Imádtam. Sokáig a technics RS-TR373-ra, ill. a TR575-re gyúrtam, de az AIWA klasszisokkal jobb volt.
Amit nagyon szerettem -ez most off -, az az Akai 400 DS MK-II orsós magnó volt. Meg is keresem a pincében :)
A young adult regények filmes adaptációinak legfrissebbje egyelőre nem teljesít túl jól a jegypénztáraknál, noha én például a moziból kilépve elismerő és jóleső sóhajjal indultam kocsimhoz, arra gondolva: "na, ez elég király volt". Igen, vessetek meg, de én nagyon jól szórakoztam rajta és nekem…..
El periodista 2018.12.31 12:13:53
@NORAD: Anna Fang (Jihae). A végén, amikor összecsapott Thaddeusszal, többször bevillantották az ingét :)
El periodista 2018.12.31 12:17:49
@Filmflash: Ezzel, mármint a disztópiával nem értek egyet (lásd pl. Elveszett gyerekek városa, Élethalálharc, Gattaca). Ezek mind disztópiák, mégsem asszociálsz a Mad Max-re.
A Terminátor azért állja meg a helyét, mert Sikoly pontosan ugyanazt el is mondja, mint Arnie a T2-ben: "Te sírsz".
El periodista 2018.12.31 13:06:37
@Filmflash: Nem is az a fontos, hogy egyetértsünk, hanem, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. S ez itt teljesül is. :)
A disztópia kapcsán a szó eredetében igazad van, de - a filmtörténetben és az irodalomban is - minden negatív utópia vagy az utópia ellentettje disztópia, ergo a Gattaca is az, mert egy nem utopisztikus világot mutat be (ahogy pl. a Szép új világ vagy éppen a Szárnyas fejvadász is).
A másik két ponttal egyetértek.

BÚÉK!
Határátkelő Migránsnak lenni 2018.12.18 06:30:00
A mai poszt szerzője, Péter saját megfogalmazása szerint nem utálkozásból és nem is kalandvágyból ment külföldre, hanem egy tudatosan megfontolt döntés következtében. Írásában azért akadnak csavarok bőven...
El periodista 2018.12.19 11:15:40
@Arthamyr: A tippem UAE, esetleg Katar, de nem biztos. Sok minden stimmel: éghajlat, szociális háló (hiánya), nyitott autók és lakások, ha költeni akarsz, drága, hegyek nincsenek (mondjuk UAE-ben vannak, csak a másik országrészben). De egyébként nem is releváns, a hozzáállás a lényeg. Az pedig rendben van.
Azokból a színészekből, akik egyféle műfajra specializálódnak, egy idő után mindig előtör az igény, hogy valami másban is kipróbálják magukat. Ez elsülhet rosszul, de akár kellemes meglepetések is születhetnek belőle. A következőben 10 vérbeli akciósztárokról lesz szó akik, több-kevesebb sikerrel,…..
Sokakhoz hasonlóan jómagam sem tudok túlzottan objektívan beszélni a Star Wars-ról, hiszen a régi trilógia volt az első három VHS-kazetta, amelyet megtekinthettem. Noha az elején még kicsit kapkodtam a fejem az események láttán, miután sikerült elkapnom a fonalat, onnantól már…..
El periodista 2015.11.19 14:28:59
"Ugyanis már a negyedik rész hatalmas kasszasiker volt, de (és főleg ezt kellett volna legalább a bankszámlája végett látnia) a popkultúrális jelentősége is egészen egyedülálló lett."

Látta is - tökéletesen. Ha jól emlékszem, a gázsijáról is lemondott (már annyira túlszaladt a költségvetésen), cserébe a merchandisingból befolyó összeg 40 százalékáért. Ez egyrészt igencsak éleslátásra vall, másrészt lépéskényszerbe hozta, hogy minél jobban pörögjön az eladás. A film sikere és az ő marketinggépezete ezt maximálisan elő is segítette. Olyannyira, hogy a Birodalom visszavág esetében ő gyakorolta a végső vágás jogát és csak kevés külső befektetőt vont be a gyártásba, míg a Jedi visszatért már teljesen ÖNÁLLÓAN finanszírozta. Rendezőnek pocsék, de üzletembernek kiváló.
Mindez persze nem menti fel őt a folyamatos toldozgatás bűne alól, ami szvsz a legnagyobb bűne az által épített univerzummal kapcsolatban. Egyszerűen el kellett volna fogadnia, hogy az akkori technikai lehetőségekből kihozta a maximumot.
Persze a nagyra nőtt birodalmat (lucasfilm ltd, industrial light and magic, skywalker ranch stb.) valamiből fent kellett tartani. Aztán valamikor a kilencvenes évek közepén megérhetett benne a gondolat, hogy elkezdi beetetni az új generációt is (így az első rész alcíme lehetett volna a New generation is, de ez már foglalt volt a Star Trek-franchise kapcsán...). Szóval a franchise sikere nagyon is neki köszönhető, illetve neki is.

Lássuk be - bár én elkötelezett SW-rajongó vagyok - az (időben) első trilógiának is voltak döccenései, de abban a korban (s a nyolcvanas évek Magyarországán még inkább) ez elképesztően látványos volt. Csak egy példa, bár nem sci-fi: a Szombat esti lázat ugyanabban az évben forgatták. Ég és föld, nem? Vagy itthon: Keménykalap és krumpliorr (1978-ból). Ami szintén szórakoztató a maga nemében, de olyan trükkökről és technikai megoldásokról csak álmodni mertek.

Röviden: ha leszámítjuk a toldozgatást, el kell ismerni, hogy jól csinálta. Még most is erről beszélünk, pedig már eladta (ha jó lesz, lehet rá hivatkozni, hogy ő teremtette meg az alapokat - ha rossz, akkor mossa kezeit, mert már önálló életet él a gyermeke). Reméljük, Csuvi/Csubi nem fakad dalra valamelyik jelenetben, miközben tüllszoknyás ewokok ugrálnak körülötte vagy jönnek a forráshoz inni....:). Az ewokok amúgy szerintem jóval idegesítőbbek voltak Jar Jarnál. De őket is felülmúlta az új trilógiában a folyton a háttérben szerencsétlenkedő droidok sokasága.

Annak mindenestre örülök, hogy J.J. Abrams ült a rendezői székbe. Nekem a Star Trek is bejött, illetve a Lost is baromi jól indult. Tud atmoszférát és izgalmat kelteni.
El periodista 2015.11.19 14:40:59
@spinat: Ha csak ez lenne!
Akadnak olyan technikai megoldások is, melyek nagyon gázosak. Semmi ésszerű magyarázat nincs pl. arra, hogy az ellenállásban megfogyatkozott és anyagi tartalékait folyamatosan felélő lázadók sokkal profibb műkezet készítenek Luke-nak, mint a virágzó és kőgazdag, ergo technikailag is fejlettebb köztársaság Anakinnak. Igazi Csupasz pisztoly jelenet, amiko megfogja Amidala kezét....
Ráadásul baromi gyorsan átcsábították a másik oldalra. minimum a 2. részben el kellett volna kezdeni ezt felépíteni.

Mindegy, hinni kell a legendában és csak szórakozni.
  Vannak olyan pillanatok az életben és a filmekben egyaránt, amiket nehéz elfelejteni, pláne ha köze van hozzá a szexnek. Az alábbiakban olyan momentumokat láthatsz, amikről nem igazán beszélünk mostanság, pedig igencsak emlékezetesek, jöjjön hát néhány színésznő kevésbé…..
Van az úgy, hogy hiába mennénk, valami miatt nem járunk szerencsével. Vannak, akik már indulás előtt elbuknak, vannak, akik nem bírják és visszatérnek Magyarországra, és vannak, akik végül megfelelő munkát nem találnak. Mai szerzőnk, YurikFisher Kanadába ment ki szétnézni, és…..
El periodista 2014.08.07 11:17:49
@Határátkelő:
Köszönöm a választ! A kommentelő elírás volt, elnézést, nyilván a szerzőre gondoltam, csak kapkodtam.
Sajnálom, hogy a bejegyzés nem elérhető, habár a véleményemet fenntartom. Valóban értelmetlen így a bejegyzés, jómagam ebben az esetben inkább az egészet levenném, de ez csak kéretlen tanács.

Lelkes olvasótok voltam, vagyok és leszek - mindezektől függetlenül.
További jó blogszerkesztést!

És minél több olvasót, persze!
El periodista
Jobban felbolygatta a hazai szakmai közvéleményt az Apród.hu oldal névváltása, mint az egész választási hercehurca, de nem véletlenül. Az Apród és a Jófogás egy olyan éles harcot folytat a magyar apróhirdetési piacért, amire nem nagyon volt korábban példa. Két külföldi…..
Alacsony vagy magas részvételi arány a kedvező? Nekünk vagy az országnak? Okosabbak vagyunk-e, ha sokan vagyunk? Áltudományos okoskodás, melyben a szerző igyekszik senkit sem megsérteni! A vasárnapi eredményhirdetést követően megindult a bűnbakkeresés, a vádaskodás és a…..
El periodista 2014.04.11 12:23:59
Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a sikeres politizáláshoz és ezen keresztül a szavazók bizalmának elnyeréséhez nem elég az átgondolt program (idén, ugye már olyat is láttunk, hogy néhány párt már nem fáradozott programok összeállításán), hanem ugyanilyen fontos a karakán, a meggyőző erejű vezető is.
Jobban nálam senki nem antiszimpatizál a Fidesszel, de azt el kell ismerni, hogy minden arroganciája és önteltsége ellenére a pártvezért szeretik az emberek. Nem a pártot, hanem OV-t. Az Összefogásnál már alapból ez hiányzott (s most felejtsük el a leszerepeltek meg többi mantrát): nincs egy olyan emberük, aki kiállna a nyilvánosság elé és szeretik. Gyurcsányt nem szeretik, Bajnai nem elég erős, Fodorrról nem is szólva. Mesterházy-t pedig pöffeszkedő alaknak tartják. Nézzük meg, hogy pl. a Fidesz a kampányban gyakorlatilag eltüntette Lázárt, akinek az arroganciájára ugranak az emberek. Még Rogán is visszafogta magát, Selmeczit szinte nem is láttad, Szíjjártó meg már évek óta láthatatlan. Az emberhez, a vezetőhöz való kötődést nem tudták felmutatni az elelnzéki pártok.
S ez így van az LMP-nél is. Schifferrel egyszerűen nem lehet azonosulni kedvelni meg mégannyira sem. Ráadásul a pártszakadás sem kedvezett nekik/nektek. Az LMP előtt nagy lehetőség áll, de Schifferrel nem fog menni. Ezzel a belső ellenzék is tisztában van, de Schiffer pillanatnyilag megkerülhetetlen. Ha ez nem változik, a MIÉP és a Kisgazdák sorsára jut.
A Jobbik megerősödése borítékolható volt, különösen a leaszakadt megyékben és a lakótelepi szubkultúrában. Tovább is erősödhetnek, de ha az orosz-ügyet tolják, akkor egyrészt a Fidesz ezére játszanak, másrészt sokan elfordulnak tőlük (ez, remélem, be is következik, mert az ég óvjon tőlük pláne egy esetleges Fidesz-paktum esetén).
Az urbános-vidéki ellentéthez: sajnos tényleg nehéz elképzelni az értelmiségi elefántcsonttoronyból, hogy a kis településeken olyan mértékű a függés a polgármestertől és a jegyzőtől, ami kvázi lehetetlenné teszi a "normális" szavazást. Mindenről ők döntenek és semmi nem marad titokban.
A lejtős pályát - éppen az arányok miatt - nem érdemes mentségre felhozni.
A passzivitás azonban szerintem nagyon ártalmas, nem értek egyet a nagyfokú részvételi arány negatív hatásával. A realitásokat helyesen érzékelő polgártársak - ha elmentek volna - igenis segítettek volna az arányok megváltoztatásában. A(z ellenzéki) győzelemhez nem lett volna elég, de az arányok javításához igen.
A megcsömörlöttség igazi átok, főleg akkor, amikor a financiális problémák előrébbvalóak. Nyilván érthető is egy adott szemszögből, de a felelős gondolkodás és az öngondoskodás (mentális értelemben is) hiánya nagy fegyver a mindenkori párthatalom kezében. Ezért lehet populista szövegekkel és a nacionalizmus felturbózásával sokakat megnyerni. Amíg az embereknek elég a 3 forintos kenyér ígérete (aka rezsicsökkentés és az a fajta egykulcsos adó, ami van) és az, hogy senkit nem hagyunk az út szélén, valamint a csapataink állandó harcban állnak akárkivel, akit éppen lehet utálni és sarcolni, addig itt semmi nem fog változni. Ha nem fogjuk fel, hogy valóban csak rajtunk múlik minden, még akkor is, ha átmenetileg most éppen rosszabb, akkor az egész veszett fejsze nyele. Észtországban ezt annak idején belátták és most a régió élbolyában szerepel. Sőt.
Hamarosan talán felnyílik az emberek szeme, mert a Fidesznek színt kell vallania: Európa vagy Eurázsia. (A kiábrándultság még nem elég nagy ahhoz, hogy mindenki hátat fordítson az Uniónak). Sokáig már nem lehet kétkulacsos játékot játszani. S a Nagy Testvér sem ingyen ad pénzt a rendszer működtetésére. Egyszer, Pelikán elvtárs, kérni fognak magától valamit cserébe.

A béna kacsával egyetértek, de a valós alternatívák hiányát jobban fájlalom és azt, hogy az emberek nem látták be, hogy csak saját maguk tehetnek bármit is önmagukért.
hacsaknem Szégyelld magad, MTVA! 2014.03.09 13:09:42
Március 15, az 1848-as forradalom, sajtó- és szólásszabadság ünnepe, nemzeti ünnepeink legnemzetibbje. Legalábbis 1848 óta, őseinkhez hasonlóan így tudtuk mi itt nagyon sokan széles e Kárpát-medencében. Az Erkel Színházban Szente Vajk rendezésében idén színpadra állított Red…..
El periodista 2014.03.10 15:12:17
2014. március 15. 12 pontja

1. Szponor pénzeli, az ő pályáján kell játszani az ő szabályai szerint
2. Nettó hülyeség ezt a rendezvényt egy céggel (mindegy, hogy magyar vagy külföldi) szponzoráltatni, ha már annyira a magunkénak érezzük. Ez állami, azaz ÁLLAMI ünnep. Kellene, hogy legyen... Ez világos, nem? Ja, Világos volt, de éppen ezért veszett fejsze nyele
3. Ellenben erre sajnálja a qrva stadionépítő a lóvét. (mellékszál, de hasonló: a Honvéd nem éltetheti Puskást a hasonló nevű fociakadémia elleni meccsen? Röhej). OK, ez demagóg volt, de ki kellett jönnie a 12 pontnak...
4. Posztoló azt ír, amit akar, elvégre szabadság van (még). Nem tetszik, ne olvasd, de legalább ne mndj hülyeséget
5. A posztoló nettó hülye, mert nem oda szúr, ahová kell
6. A Red Bull meg barom, hogy egy szabadságharcról szóló rendezvénynél korlátozni akarja a politikai megnyilvánulást
7. Márc. 15 mindig is politikai esemény volt, és igen, aktuálpolitikai is. A szocializmusban mindenki a ruszkikra gondolt, utána meg arra, amit az aktuális főbirka bégetett
8. Slammerek minek neveznek be már eleve, ha tudják, hogy alapszabály, nincs aktuálpolitika
9. Ellenzék hülye, mert simán kellett volna ellenrendezvény
10. Pilvaker: felesleges ezen felháborodni. Ha így hívják, hát így hívják, nehogy már a Pilvax is védett szó legyen. Ha nem tetszik, nem kell meghallgatni vagy odamenni
11. Gondolom, nektek minden tabu, ami "nemzeti": ha nemzeti hőseitek is így gondolták volna, még mindig Bécs lenne a fővárosunk....
12. Akadjatok már le a feudális hülyeségekről. Fej föl, körülnéz, látszik, hogy mindenkinek a feje vagy a honokban vagy a másik seggében
+1: alapvetően baromság az egész: közös (igen, kormánypárti ÉS ellenzéki) ünnepség kell. Ha mindenki csak magának kaparja a gesztenyét, akkor már hamis az egész ergo értelmetlen. Ahh, jöjjenek megint a lengyel buszok éltetni a főnököt
+2: Arról azért majd lehet beszélni, hogy végül az oroszok segítségül hívásával lett leverve az egész? Vagy ma már erről sem lehet beszélni?
El periodista 2014.03.10 15:42:06
@Pipas: Pontosan erre írtam azt, hogy tetszik vagy sem, de ezt az ünnepet az egypártrendszer alatt is minden esetben az aktuálpolitikára használták fel, legfeljebb nem lehetett róla beszélni. Sajnos ez a megemlékezés szerintem kb. a II. vh végén értelmét veszítette. illetve nem, csak nem hagyták, hogy az legyen, aminek lennie kellene: valóban egy ünnepnek, egy megemlékezésnek
Az átkosban márc. 15-én (ahogy okt. 23án is) gyülekezési tilalom volt. Ha 3-4 ember álldogált az utcán, rögtön jöttek igazoltatni. Igaz, még kezdő középiskolások voltunk, de nem nem engedték, hogy kialakuljon az, hogy egy tényleg egy ünnep, csak az állandó vegzálást és az állandó szembefordulást (aka mostani aktuálpolitizálás) juttatta mindenki eszébe.
Elkezdem végre a (sokmindenkinek megígért) blogot arról, hogy mik itt a történések Szöulban, ahová a Korea Foundation ösztöndíjának köszönhetően érkeztem, és egészen nyár közepéig maradok. Február 6-án szállt le a gépem az Incheon reptéren, és az elmúlt hetek elég…..
Lám, ma már újra lehet nyíltan beszélni olyan dolgokról, szándékokról, amelyek kimondásáért egy üstökösszerűen előrehaladó politikust csak hét éve még úgy csaptak pofán, hogy zúgva szállt, mint a győzelmi zászló, s azóta is csak száll, ki tudja merre.Immár a hivatalos…..
El periodista 2013.09.20 13:11:53
Már mások megírták, de úgy látom, a példa, miszerint valaki az anyjával lakik vagy sem, nem akar átmenni.
Nézzük meg másik oldalról, hátha megy:

A saját házamban lakom, feleség/férj, gyerek. Jóban vagyok mindkét szomszédommal, átjárunk, együtt sütögetünk a kertben.
DE
A havi rezsit én és a férjem/feleségem osztja be! Kati néni vagy Pali bácsi nem mondja meg (mert NEM MONDHATJA meg, hogy ebben a hónapban új cipőt vegyek-e a saját gyerekemnek vagy neki (Kati néninek vagy Pali bácsinak) egy másik mosógépet. Ettől még szeretem őket, de az én házam az én váram. Az én háztartásommal én foglalkozom: én termelek bevételt és intézem a kiadásokat is, én tudom, hogy mikor mire van szükség. Most ugyanezt vetítsd ki az államHÁZTARTÁSRA is... Na ugye!

Tobeor hozzászólásában van az igazság: az arányszámok miatt nem véletlen a szavazati jog.
Paraszt fidess megint a saját pecsenyéjét sütögeti, ezt vegyétek már észre: megosztja az itthoniakat és a külhoniakat is holmi hazaárulás címkét adva azoknak, akik ezt ellenzik. Mi acsarkodunk, ők meg aratnak. Bravo!

S igen, azért sem mindegy a dolog, mert a rendszer, amit építenek, alapjaiban rossz és kerülendő (éppen az ellenkező irányba kellene menni), s ők ezt akarják bebetonozni. Már így is nehéz lesz, ha esetleg nem lesz tuti győzelem: az összes kulcspozícióban az ő elvtársaik ülnek. Próbáljon meg bárki értelmesen, hatékonyan kormányozni! Nem fog menni, mert nem hagyják (nézd meg Esztergomot, a mai napig nem szakadnak le a polgármesterről). Vagy nézd meg, amikor elbukták a választásokat. gyakorlatilag ignorálták a parlamenti munkát (ja, ha már visszamenőleg lehet törvénykezni és manapság már büntetik - pénzre-, ha vki nem jár be a parlamentbe, akkor visszamenőleg be lehet fizetni a büntetést a teljes fidess vezérkarnak + a diplomájuk kamatokkal növelt árát is, rögtön csökkenne a hiány...)
El periodista 2013.09.20 13:36:36
S akkor nézzük meg azt is, hogy egy honi állampolgár mi alapján hozhat döntést az elmúlt 3 év tapasztalatait figyelembe véve (a teljesség igénye nélkül):
- nyugdíj elégetése
- állampolgári jogok megnyírbálása
- civil érdekszervezetek szétverése
- oktatás központosítása (ez már a jövőre megy, ugye)
- diplomához jutás aránytalan megdrágítása (nem a fizetéssel van baj, hanem a mértékével)
- röghöz kötés
- hatalmi ágak szétválasztásának felszámolása (a bebetonozott emberek, ugye)
- alkotmány (náluk ez alaptörvény) és törvények ad hoc, pillanatnyi érdekek szerinti módosítása
- adótörvények "kiszámíthatósága"
- a tőke hatalmas befektetési hajlandósága
- erősödő nacionalizmus (a fidess mellett jön fel a jobbik, ott lesz a koalíció, ez senkit nem ijeszt meg?)
- állami szintre emelt korrupció
- folyamatos államosítás, mert csak
- végtelen arrogancia az állampolgárokkal szemben
- demagóg rezsicsökkentés
- szintén demagóg - és kizárólag szavazatnyerő - egykulcsos adó
- európai szinten is kimagasló ÁFA
- kismillió különadó a vállalkozásoknak és "véletlenszerű" ellenőrzések, hogy véletlenül se tudjanak tisztességesen megélni
- visszamenőleges törvénykezés (sztem ez a legriasztóbb: holnaptól bűn lesz a dohányzás, akkor mi lesz? Pénzbírság a 20 éve dohányzóknak visszamenőleg?)
Nem is értem, hogy nem fér az emberek fejébe, hogy ez miért nem jó! Erre még a szocik sem vetemedtek. Szóval gondolkozzatok már reálisan! Mivel a fiúk a rendszerváltásnál kicsik voltak, most újra váltanak, teljesen újraosztják a piacot. Tanácsolom mindenkinek a Londongrád című könyvet elolvasni. Nem egy nagy mű, de azt szépen kifejti, a peresztrojka idején miként vásárolták ki maguknak az oligarchák az országot. Igaz, őket utána Putyin csinálta ki... Most ugyanez történik itt is, mi meg ahelyett, hogy idejében megfékeznénk őket, inkább széttartunk. Ezt ki is használják maradéktalanul.
Csak a fél- és a teljes diktatúrák állnak velük szóba! Fehérorosz meg azeri nyitás. Nagyon gáz!
A sor sokáig folytatható. Tetszik, nem tetszik, szuper feudalizmust épít itt a regnáló hatalom. Az átlagember meg tapsol neki, mert 3000 forinttal kevesebb a gázszámla.

Na, ezek direktben nem érintik a külhoniakat (közvetve persze igen), így igazságtalan az egész erőlködés.

Emellett - ez senkinek nem tűnt fel? - próbáljatok itthon BÁRMILYEN hivatalos ügyet elintézni egy lejárt okmánnyal (személyi, útlevél stb.) Menni fog? Ellenben büszkén hangoztatja a kirakat-keresztény, hogy lejárt útlevéllel is lehet igazolni magadat, mármint az állampolgárságot. Agyrém!
Egyenlő bánásmód? Ha! És még nem szóltunk arról sem, hogy persze, szavazzanak levélben, rögtön egy falu, egy levélben, nem?
Ordas választási csalás ez, nem más.
Legyen ÉRVÉNYES útleveletek! Na nem a választás miatt...
Orbán Viktor tegnap bejelentette a rezsiháború éve jön. Az elképzelése lényege, hogy a Fidesz jót akar az embereknek mindenki más rosszat, ezért a mindenki mással leszámolunk. Ebben az elképzelésben pedig a jó maga a rezsicsökkentés. Pedig igazából a rezsicsökkentés nem is…..
El periodista 2013.09.17 12:10:47
Az ugye megvan, hogy semmilyen (értsd: SEMMILYEN) szolgáltató nem működik nyereségesen és tisztességesen, ha állami kézben van?
Lehet fújolni a tőkésekre, de alapvető igazság, hogy pénzt csak pénzzel lehet csinálni. A rezsicsökkentés nagyon kontraproduktív, mert a Mari néni-tudatú (elnézést a normális Mari néniktől) kisembereket célozza, akik tényleg nem látnak tovább az orruk hegyénél. Én is örülök, ha kevesebb a gázszámlám, de tudom azt is, hogy ezt majd máshol fizetem be (ÁFA, üzemanyag, egyéb szolgáltatások). Rizsacsökkentés kell, nem rezsicsökkentés!
A piaci folyamatokba való erőszakos állami beavatkozás = kommunizmus. Lehet komcsizni meg liberálbolsevikozni (ilyen szó nincs is amúgy), de a komcsik a Parlamentben ülnek. zömmel narancssárga és nemzeti színben.
Srácok! Nem volt rendszerváltás, erre emlékeztek, ugye? Rendszerátmentés, az volt. Mi meg végignéztük, habár annak idején is pofáztam, hogy rendszert váltani csak tűzzel-vassal lehet. Ez elmaradt, most visszatértek. Sőt, el sem mentek :(
Fogjátok már fel végre, hogy csak addig tudnak tőletek lopni és addig tudnak kizsigerelni, amíg A) hagyjátok és B) van mit elvenni. Utána egymás ellen fordulnak: a fülkeforradalom felfalja saját gyermekeit. Először az ellenzéket (ez háromnegyedében már sikerült is), aztán jön a KDNP, végül marad a fidesz (szigorúan kisbetű jár nekik). Ott nagy vérengzés lesz, pláne, amikor a trónkövetelő (Lázár) elég erős lesz, hogy nyíltan szembeszálljon a kollegista bagázzsal.
Útlevél legyen nálatok (meg az utolsó háromhavi közműszámla - csökkentéssel együtt).

Return of the Rezsi(m)...
El periodista 2013.09.17 13:13:21
@Blázser Bozsó:
Isten ments, hogy tűz-vas legyen, de a tűrőképesség határát feszegetik. Hazardíroznak, ez sokszor bejött. De néha mindent buksz az all-in-nel... Szerintem azt a világot senki nem akarja. Egyszerűen arra kellene rájönni a nép gyermekeinek, hogy jogukban áll elküldeni őket, ha nem tetszik, amit csinálnka (nem véletlenül bontották le a civil önszerveződéseket). A miniszterelnök, a miniszterek, államtitkárok stb. az ország fizetett alkalmazottai. Köztisztviselők, akiket ki lehet rúgni. Ehehz azonban az kell, hogy a nép észrevegye, hogy nem a cirkusz kell, hanem az, hogy a sarkukra álljanak. Akkor lesz kenyér is, mert mostanra szinte csak a cirkusz maradt, a kenyér fogyóban...

Káosz van, rendet kell rakni, de a módszer, ahogy mindenhez hozzányúltak, nagyon káros, ráadásul szakmailag (oktatás...izé..népnevelés, nyugdíj, egészségügy, jogrendszer stb.) mindegyik megalapozatlan. Kizárólag pártérdekek lebegnek a szemük előtt. Ebből hosszútávon csak baj lehet (már van: nézz megy egy iskolát belülről amit egy olyan központ irányít, aminek még ma sincs alapító okirata(!).
.
Ha sikerül is őket leváltani, minimum 10-15 év, mire visszaküzdjük magunkat a középmezőnybe (élvonalról ne álmodj). Olyan, mintha háború lett volna (a szavak szintjén az is van - szét is verik az országot). A különbség csak annyi, hogy senki nem fog segélykoncertet szervezni nekünk, mint azoknak, akiket porig bombáztak.

Pontosan ugyanúgy kormányoznak, ahogy civilben fociznak. Lásd a linket: m.magyarnarancs.hu/belpol/ket-osszeillo-ember-79563

A kormányzásban nem a megoldásokat keresik, hanem inkább átszabják a jogrendszert a maguk képére. Ez az, ami a fanoknak nem tűnik fel. Annak idején nem voltak hajlandók nyakkendőt húzni a parlamentbe, mert csak. Mert ők a fiatalok, az új generáció. Nézz rá a brüsszeli szégyen-küldöttre: hosszú, mindig csatakos(!) haj, az öltöny csak úgy lóg rajta. Nem vagyok konzervatítv egyáltalán, de felelős vezető így nem jelenhet meg sehol. Szotyiköpködés, pocakos katonák leszólása (nézzen magára!), arrogancia és ostobaság. Közszereplő ezt nem engedheti meg magának. Ezt láttuk már első kormányzásuk alatt is, de a nép könnyen felejt (ja, meg hát 8 év alatt az akkori 15-16 évesekből 23-24 évesek lettek, választásra jogosultak, s annak idején ráadásul nem is foglalkoztak a politikával).
A lényeg, hogy már a megjelenésük, megszólalásuk is elárulja őket (ugye, megvan, amikor Csau a terítőbe törülte a száját annak idején?).

Semmi jóra nem lehetett számítani, de az mégis fura, hogy a rajongók nem veszik észre (nem akarják észre venni), hogy egy - s most csak két név a sok közül - Pozsgay írja a szerintük kommunista alkotmányt lecserélendő új alaptörvényt?! Vagy hogy '99-ig Matolcsy melyik oldalon ült stb.? A fijjukat is a "gonosz tőkések" képezték ki külföldön. Vajon mennyire életszerű, hogy a nyolcvanas évek végén egy rendszerellenes fiatal Oxfordba mehet tanulni (jelzem: liberális angol filozófiát). Szándékosan nem említem a KISZ-t és a hasonlókat, mert akkoriban az volt az egyetlen lehetőség, ha valaki hasonló pályára akart menni, de '99-ben már gázos, hogy hirtelen köpönyeget váltok...

Röviden: kommunisták ők, ezt látjuk (azt figyeljék, amit teszek, ne amit mondok, ugye). Államosítás, a tőke demonizálása, jogszabályi környezet radikális átalakítása, ellenzék negligálása, ellehetetlenítése stb. Sajnos a fiatalok nem tanultak történelmet (jól), spec. itt a szülőkkel érdemes lenne beszélgetni, hogy csak a nyereségvágyat szem előtt tartva, mire nevelték a srácokat. Nincs min csodálkozni: a kilencvenes évek közepén mesélte egy pedagógus ismerős, aki általánosban tanított: amikor megfenyegette a diákot, hogy megbuktatlak, a srác annyit felelt - nem baj, majd apám vesz nekem egy kft-t. Nos, az ő gyermekei vannak most túlsúlyban. S ők, ill. az ő nemzedékük akar erkölcstant taníttatni kötelezően....

A sokat emlegetett nyugdíjasok pedig csak a túlélésre játszanak, holott sztem sokuk padlását takarították ki annak idején, tehát első kézből vannak infóik arról, milyen a nemzetszocializmus (nem összekeverendő a szocializmussal).
Érthetetlen, ahogy az is, hogy egyszerűen nem akarnak szembenézni a valósággal. nézik, hogy mindenüket elveszik.
A rómaik tudták, mi a megoldás: ott a vagyonoddal (és az életeddel) feleltél, ha kegyvesztett lettél. A vérüket nem kívánom, de legyenek vagyoni felelősségre vonások, ha szarul kormányoznak (pártállástól függetlenül)
A többiek sem ma kezdték, ezt tudjuk, de jelen bejegyzésnek nem ők a témái. Mielőtt még a trollok rákezdik a mantrát.
A mai poszt alighanem kavar majd némi vihart, de a történet érdekes, és a belőle következő morális kérdéseket majd alighanem alaposan kivesézitek. Noha Angliában és Norvégiában játszódik, szerintem ez a legkevésbé érdekes része. Jöjjön tehát Zoltán története! „Most…..
El periodista 2013.06.21 15:40:12
@Kovermadar: Nem is olyan régen éppen erről beszélgettünk egy ismerősömmel, akit nemzetközi szinten is jegyeznek a szakmájában (ismert ember, így a neve maradjon homályban). Pontosan erre a következtetésre jutottunk, hogy az egyik nagyon nagy különbség az ún. nyugati és a magyar munkaerőpiac között, hogy az előbbi - ha meggyőző vagy - esélyt ad a lehetőségre, ahol aztán brillírozhatsz. Nyugaton az élethosszig tartó tanulás és az önfejlesztés elképesztő távlatokat nyit(hat) meg.
Magyarországon ez csak a lenyúlásra szánt EU-s pályázatokban jelenik meg. Feudális társadalom nulla társadalmi mobilitással (tisztelet a kivételnek).
Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, de előbb elismernek és nagyobb eséllyel építheted a saját életed (aka karrier és magánélet), mint Mao-n. A szűklátókörűséggel megáldott cégvezetők Nyugaton nem húzzák sokáig, mert akkora a verseny, hogy hamar eltűnnek a süllyesztőben.
Józan Paraszt Diákcsemege 2013.02.11 15:33:17
Oszd meg és uralkodj - a kormány jelszava lehetne. Most épp a hallgatók gyenge pontjára tapintottak rá a röghöz kötés alkotmányba foglalásával. A felszalámizás elkezdődött. Mert ne legyünk naivak: a hallgatók egy igen jelentős része egyetért a röghöz kötéssel. Ugyanis…..
El periodista 2013.02.12 10:46:15
@Trompf: Az összefüggés az, hogy rettentően dühös, öntudatos stb. most mindenki, hogy mire költik az adófizetők pénzét. De ezt a dühöt és öntudatot nem látni ott, ahol naponta öntik ki/lopják el az emberek pénzét. Egyrészt senki nem tüntet mondjuk a gusztustalan közbeszerzések miatt, másrészt senki nem őrjöng a kommentelők közül, hogy pl. miként lehet fenntartani egy BKV-t, anélkül, hogy széthordják. Ott nincs is ilyen hangos tömeg. Ezek csak kiragadott példák értelemszerűen.
A felsőoktatás reformja szükséges - de nem baltacsapásokkal és dacból. Totál tisztességtelen ezt a dolgot felhasználni önös politikai érdekből - bármelyik félnek is. S igen, vélhetően egy későbbi politikai töltetű mozgalom katalizátora lehet a diákság megmozdulása. Ezt a narancsosok is érzik, ezért az Alaptörvény. Onnantól kezdve lehet kriminalizálni a tüntető diákokat.
A Kossuth teret és az aluljárókat is hirtelen lezárták "átépítés" miatt. A kormány senkivel nem tárgyal. Aki nem úgy gondolkodik, mint ők, azt eltiporják/ellehetetlenítik. Ismerős? A nagyszülők sokat tudnának mesélni.
A narancsosok senkit nem tekintenek egyenrangú félnek. Most megy a kampány, hogy ezek a srácok milyen jogon várják el az ingyenes oktatást. nem kell ingyenes oktatás - ahhoz nem élünk jól. Értelmesen átgondolt, a valós piaci helyzethez igazított tandíj kell. Még az ellen sem tiltakozom, ha végleges letelepedés vagy tartós külföldi munkavégzés esetén (5 év felett, de csak akkor, ha közvetlenül diploma után megy el) visszafizettetik az összeget. De nem egyben (hiszen az állam sem egyszerre fekteti be ezt a pénzt, hanem folyamatában), s nem zsarolási eszközként, megfélelmlítésként (fel)használva.
A tudás érték. Ez közhely, ettől még igaz. Igyekezzünk itt tartani ezt a tudást, de nem jogellenes és a klub (értsd: EU) szabályaival szembe menve. Ha vállaltuk a felvételi kritériumokat, tartsuk be. Az nem megy, hogy adjatok takarót, de egyébként a hálótársaimat (s mostanra már saját magamat is) szembe köpöm. Csak mert.
A tudás ráadásul egy olyan érték lehet a mi (érts: Mao.) kezében, amivel abszolúte versenyképesek tudnánk lenni. A mérnök- és orvosképzésre simán lehetne építeni. Kicsi elkanyarodtam. A lényeg, hogy üdvözölendő az öntudatos polgár léte, de az öntudat legyen jelen az élet minden színterén. Ne "csak" az okttásban.
Kanadáról sok ok miatt idealizált kép él bennünk itt, Európában. A nyugalom, a társadalmi béke országának tűnik, de a leegyszerűsített kép ebben az esetben sem igaz. Hogy mi igaz és mi nem, az azonnal kiderül. „Kanadában tényleg olyan érzés, mintha kicsit otthon lennél. A…..
El periodista 2013.02.06 14:38:03
@Bonca Lobonca: Meg tudnád osztani, hogy mely site-okon keresgéltél? Próbálkozom én is néhány hónapja, s nagyon feldobott a hír.
Köszi előre is!
El periodista 2013.02.06 15:14:41
@Bonca Lobonca: Minden infó segítség.
Köszönöm!
El periodista 2013.02.06 15:20:42
@Bonca Lobonca: Csúcs! Thx
Vastagbőr Nem értik 2012.12.13 14:51:00
A legszomorúbb ebben a felsőoktatási "reformban" hogy a döntéshozók (szokás szerint) szándékosan vagy alapból egyszerre hülyék és cinikusak, össze-vissza hazudoznak és halvány fogalmuk sincs, hogy miért is fontos a felsőoktatás a fiataloknak. Ennél még az is jobb lenne, ha…..
El periodista 2012.12.14 11:16:24
@titan: Ott a labda. Simán az infláció növelésére, mesterséges generálására törekszenek.
Álmaimban Argentína tűnik fel....
Álamcsőd=szükségállapot bevezetése, extra döntési jogkörrel, hatalommal felruhézva. TEK, kormányyőrség a helyén. Stratégiai cégek (energetika, földek stb.) az állam kezében. Ki szavatolja, hogy nem húzzák fel a virtuális vasfüggönyt?
Ja, államcsődnél lehet kérni a tartozások teljes vagy részleges elengedését is.
El periodista 2012.12.14 12:58:27
@mim: A választási törvény nem erre mutat. Ott valóban népképviselet van az elektorokon keresztül. Nálunk ez még csak fel sem merült. Ha prezidentálisra hajt (de etatistára mindenképpen), akkor a putyini út a nyerő.
Szar dolog, hogy ezzel sehová nem jut, mert természeti erőforrásaink sehol sincsenek, a szolgáltatószektort éppen most döngöli földbe. S valahogy a keleti nyitás sem jött össze.
Sztem meg lükék vagyunk: nincs itt koncepció. Ők maguk mondták, hogy a párt financiális hátterét fel kell építeni, majd meg kell erősíteni, hogy "külső hatalmaktól, tényezőktől (az ő szavaik) ne függjön. Ez még a kilencvenes évek első felében, illetve közepén volt. Nos, mostanra megtették, csak éppen olyan áron, szvsz, hogy éppen azok hálójába kerültek, akiket gazdaságilag megerősítettek. Bekormányozták magukat egy sarokba, ahonnan most ki kellene jönni.
A legnagyobb baromság amúgy az, hogy túl sokat akarnak egyszerre markolni. Ha az összes gyümölcsfát kivágom, de újat nem ültetek helyette, illetve nem forgatok vissza a földbe, az jó darabig nem hoz semmit. Itt vetik el a sulykot. gyorsan és az egészet. Viszont ha éhesek a népek és nincs honnan elemózsiához jutni, akkor már nincs vesztenivalója. Na ez az, amivel sztem nem számoltak Illetve de. lásd TEK és kormányőrség.
A mai nap igen meglepő, na jó, nem meglepő, hanem megdöbbentő dolgot olvastam. Orbán Viktor azt találta mondani, hogy "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa". Ez jól hangzik, feltéve, hogy ez az igazság. De az…..
El periodista 2012.12.07 12:45:10
@Amatőr: Ez világos és teljesen elfogadhatatlan is. Ezért is írtam: Kb. 100 eurós gázszámla havonta nem akkora összeg. De sajnos kb. ugyanekkora havi összbevételből nem lehet kigazdálkodni.
Erre a reálbérek rendberakása lenne a megfelelő válasz, de nem vagyok közgazdász, így sajnos erre nem tudom megoldást.
El periodista 2012.12.07 13:05:58
@kerek négyszög: Ne erőltesd, akadnak néhányan, akik nem akarják érteni. Inkább elmozognak a kétpólusú (3 forintos szocialista világ-rohadt pénzéhes multi) világnézetben.

Anélkül, hogy ítéletet mondanék: szeretek/szeretnék pénzt keresni, mert arra, hogy az ideológia (bármilyen színű) híve vagyok, nem adnak sem kenyeret a boltban, sem gázt a szolgáltatónál. Szomorú, de pénzzel kell ezeket megváltani. Ez van.
De a legközelbbi alkalommal teszek egy próbát a szolgáltatónál, hogy inkább felolvasok a Tőkéből vagy megmagyarázom az osztályharc fogalmát, de semmiképpen nem fizetem be a csekket. Vagy megpróbálom kifizetni a párizsit úgy, hogy "elactivityzem" a pénzsóvár kereskedő szóösszetételt a boltban.
Kiegészítés: mind az ideológiákat, mind az élelmiszert/szolgáltatást szabadon lehet behelyettesíteni bármivel.
El periodista 2012.12.07 13:17:58
@Mária: Sajnos reális lehetőségnek tűnik és erre ők is rájöttek. TEK kistafírozása milliárdokkal, legújabban a BM égisze alá tartozó tűzoltóság lőgyakorlata stb. Persze ezt is felfújják, meg sok az a hang, aki anarchiázik. Nekik azt javaslom, ha van olyan rokonuk, aki az egykori Jugoszlávia területén él, beszélgessen el velük egy kicsit. Milyen volt a kilencvenes években ott lakni? Én megtettem a család vukovári kihelyezett tagozatával, sőt szállást is adtam nekik annak idején. Jól vannak, köszönik szépen, de az arcukat nem felejtem el, ahogy a kuzinét sem, aki 16 évesen menekült a besorozás elöl, mert kisebbségi lévén a magyarokat rögtön a frontvonalba vitték, míg a sajátjukat (a náció most nem érdekes) először a hátországba irodai munkára. De elkanyarodtunk. Szóval szűk a mozgásterük és szűkölnek, egyre kiszámíthatatlanabbak. Ez veszélyes. Időnként meggyújtanak egy cigit az olajoshordó tetején. Minden fronton harcolnak, de a gőzt, akarom mondani a gázt nem akarják sehol sem kiengedni. Ez életveszélyes. Ez a "jól átgondolt közgazdasági lépés" akár ennek is betudható. Kicsit lazít a gyeplőn, mert érzi, hogy ez így nem jó.
Valaki említette a vasfüggönyt. Nos, az nem lesz, senki nem nézné végig. Az a generáció, aki már a szabad mozgásba/utazásba született bele, semmiképpen. Ellenben erősödik az a hang, hogy fúj unió, meg fúj globalizmus stb.Ergo nem baj, ha az útlevelek nem járnak le.
Miután nyilvánosságra került, hogy az Orbán-kormány a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek számát 10.000 főre redukálja, nagy felzúdúlás következett be a magyar társadalomban, a hírportálokon, és a blogger közösségek berkein belül is. Maga a hír nem…..