Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KisMagyarFöldrajz

1 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Rengeteg az indiai turista. És egyre többen jönnek. Addig volt jó, amíg csak nyugatiak jártak ide. Az indiaiak nem törődnek a kultúrával, hangoskodnak, szemetelnek, és annyira edzetlenek, hogy a legkönnyebb túrára sem lehet elvinni őket. De az is igaz, hogy senki nem költ annyi…..
KisMagyarFöldrajz 2014.08.19 08:15:52
Ez egy megállíthatatlan folyamat. Amikor Goethe és a többi "grand tourist" a 18. században bejárta Itáliát, nyilván teljesen másnak élték meg az ottani tájat és a kultúrát, mint utódaik. Manapság a világ legtermészetesebb dolga egy hosszú hétvégére leugrani Rómába.
Ázsia esetét azért érezzük másnak, mert 10-20 év alatt a szemünk láttára történik a változás. (És sokkal nagyobb a kulturális különbség a látogató és a helyi között, mint Goethe és Itália esetében.)
Sajnos az útikönyvek (elsősorban a Lonely Planet) jelentősen hozzájárult a varázslatos helyek varázslatosságának elvesztéséhez. Ha van egy eldugott völgy vagy partszakasz, előbb csak szóbeszéd útján terjed ennek híre az utazók közt, 3-4 év múlva bekerül az LP-be, mint "off the beaten track" úti cél. A néhány tucat úttörő utazó helyett már több ezer hátizsákos érkezik meg, elszaporodnak az olcsó szállások és a banános-csokis palacsintát kínáló helyek, de a helyi emberek még mindig úgy élnek, mint korábban.
Újabb pár év, és megjelennek a szervezett kéthetes overland túrák, komfort hátizsákosokkal, majd az első francia csoport gurulós bőröndökkel.
És ilyenkor a helyiek közül sokan alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez: egyesek gazdagodnak, szétszakad a helyi társadalom, megjelennek a szervezett koldusok és a prostik, stb. De azért vannak pozitív fejlemények is: egyre több helyi házban jelenik meg a csatornázás, a fűtés és az internet, vagyis szép lassan modernizálódik a hely.
A hátizsákosok pedig egy még eldugottabb, még "autentikusabb" helyet találnak, és minden kezdődik elölről.
Pár hónapja tönkrement a kanapém, azóta a vendégek a földre letett szivacson alszanak. Kell egy új kinyitható kanapé. Elmentünk az IKEA-ba Karafiáth Orsolya művésznővel, és lefotóztuk, hogy melyek jöhetnek szóba. Szerintetek melyik a legjobb? Te melyiken kanapészörfölnél…..
Persze ezek még nem a konkrét épületeknek a tervei, csak a helyszíneké. Jó, hogy tettek bele egy télit is, azon látszanak legjobban a beépítések. Első blikkre a véleményem az, hogy rosszabbra számítottam - bár még mindig nem vagyok kibékülve vele teljesen. nem lesz sokkal több…..
Naiv ügyfél szerint dupla árlistával igyekeznek csillagászati összegeket kiszedni a turistákból a Frizzante étteremben. Egy pohár tokaji aszúért 18 ezer forintért számoltak fel, amiből hirtelen lett 3 pohár. Végül 73 ezer forintot szerettek volna kérni, majd a rendőrség…..
Harminchatodik és harminchetedik vendégeim a német Curley Sue Kempe (26) Berlinből érkezett hozzám a barátjával, a kiwi Matt-tel (24), aki Új-Zélandon született és nőtt fel. A srác szakácsként dolgozik. A pár Új-Zélandon találkozott, Curley angolt tanulni utazott…..
December 30-án még Shanghai is avatott, két vonalat is meghosszítottak. A 9-es vonal egy új 6.5 km-es szakaszt kapott, a 13-as pedig 8.5 km-eset. A bolygó legkiterjedtebb metróhálózatának térképe manapság így fest. A szaggatott részek épülőben vannak. Nagyban katt ide: LINK..
Előnyben azok, akik tanultak még cirill betűket, na meg akik követik a Wang folyó posztjait. Kedves Olvasók, el tudjátok olvasni a táblákat? ..
Egy új szereplő megjelenésével eldőlni látszik az évszázados - na jó, régi - vetélkedés: hol van a város legjobb krémese (persze beleértve, sőt első sorban a nagy külföldi rokonokra gondolva, mint a mille feuille és a mille foglie, innen ered a legszebb magyarítása is, az…..
  Fotó: Kép-tér blog   A történet mindig ott kezdődik, hogy megnyit az áruház, pedig érdekes az is, minek a helyére húzták fel: Budapest egyik első mozgókép színháza, az 1912-ben megnyílt Apolló Mozi állt a helyén. Akkor még nem létezett a mai Blaha Lujza tér, ott…..
KisMagyarFöldrajz 2011.09.11 14:38:47
Kis magyar földrajz Hegyeshalom 2011.05.01 08:25:00
  Lassan egy évszázada, hogy Hegyeshalom az ország nyugati kapujának számít. A társadalom derékhada számára Hegyeshalom leginkább a határ előtti, sok esetben több órás várakozást jelentette. De jó, hogy már egyértelműen múlt időt lehet használni! Akármennyire is…..