Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mzm60

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három csodálatos színésznő, akik nemcsak tehetségükkel, de szaftos szerelmi kalandjaikkal is kitűntek kortársaik közül. Emlékezzünk Blaha Lujza, Jászai Mari és Fedák Sári botrányos viszonyaira és életére. forrás: wikipedia, Blaha Lujza..
mzm60 2018.07.07 06:16:47
Részlet Vörös Tibornak a Fedák Sáriról írott könyvéből:
„1954 tavaszán, amikor már enyhült a politikai elnyomatás, Fedák Sári újbóli fellépése ismét napirendre került.
Szendrő Józsefet bízták meg, hogy a Váci úton, munkáskerületben színházat igazgasson. A mai József Attila Színház, Déryné Színház néven készült az ünnepélyes megnyitásra.
A humánus természetű Békeffi István és felesége, a népszerű Turay Ida minden este gyúrták a Fészekben Szendrő Józsefet, hogy szerződtesse Fedák Sárit. A közkedvelt házaspár nagy rajongója volt Fedáknak. Fedák is szerette őket. Békeffiék egyébként legfőbb támogatói voltak nyáregyházi nyomorában.
Az én feladatom volt kipuhatolni, mit szól Zsazsa az ötlethez – írja Vörös Tibor, aki egyébiránt Fedák Sári keresztfia volt – és mi volna az a szerep, amelyben annyi év után szívesen lépne ismét a színpadra?
Zsazsa a „Nagymama” címszerepét választotta.
A mű átdolgozását Békeffi István azonnal megkezdte.
Négyesben érkeztünk meg a Turay házaspár kocsiján Nyáregyházára. Zsazsa olyan volt, mint a versenyló, ha ismét füvet érez a lába alatt. Friss lett, nevetős, húsz évet fiatalodott, mint életében mindig, ha színpadra lépett. A hívó kürt "hallali" szavára meglódult a fantáziája. Élt, szellemesen villogott, és máris osztotta a szerepeket.
- Szeniczky báró Ajtay Bandi lesz, a szép ezüst hajával és gordonka hangjával, amelyre 25 évvel ezelőtt figyeltem fel, mikor Szegeden vendégszerepeltem. Jób Daninak nem hagytam békét, míg nem szerződtette a Vígszínházhoz. Tódorka Szilárd Pethes Sándor szerepe. Langó Szerafin szerepére pedig hét vármegyében sem találnánk jobbat Somogyi Nusinál. Ö is az én szárnyaim alatt indult el, még Szibill-koromban. Márta pedig a szépséges kis Mednyánszky Ági lenne, aki utolsó felfedezésem volt, az Őfelsége a mama című operettben. No, akkor még kell egy nagyon jó színésznő, a kotnyeles, mindenbe beleszóló kis cseléd. Trézsi szerepére. Az pedig ki más is lehetne, ugye csak te Dusikám ...
- Mint a Turay Ida - vette át a szót mennyei derűvel Dusika."

Fedák Sárit mindenki, még a korabeli sajtó is "Zsazsának" hívta...
Ma ismét egyik vendégbloggerünk - Andrássy Gábor - fantasztikus cikkét olvashatjuk a mechanikus hangszerekről. Ezek a mai szemmel is elképesztően összetett hangszerek nyomtatott áramkörök, chipek és elektromos áram nélkül tudtak lejátszani zeneszámokat. Hihetetlenül komplex szerkezetek voltak,…..
mzm60 2014.08.14 12:41:21
Nagyon jó a cikk.
Akit érdekel a téma, azoknak figyelmébe ajánlom a következő két honlapot:
verklis.uw.hu
és
zeneautomata.uw.hu.
Mindkét honlap a zenegépek történetével, szerkezetével foglalkozik, az elsőn pedig a kintornásokról is olvashatunk sok mindent.