Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jámbor Imre

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
8ker Blaha átalakítása 2011.04.26 12:08:00
 Ma többen elküldtek egy felhívást felmérésre - holnapig lehet reagálni rá, tegyük meg. Kedves Hallgatók!A budapesti Blaha Lujza tér felújítását tervezik. A terv készítői állítják, hogy a térnek nincs közösségi szerepe, csupán átközlekedésre szolgál.…..
Jámbor Imre 2011.04.27 18:49:16
Kedves 8kerblog Levelezők!

A Blahával kapcsolatos körkérdés, amit az egyetemi hallgatókhoz intéztem, felkerült a 8kerblog honlapjára, bár nem akartam ezzel „terhelni” Önöket, tudtom nélkül, de a segítség-adás szándékával történt. Mégsem bánom, mert tanulságokkal szolgált és végül is közügyről van szó, ami a VIII. kerületi civileket direkt módon is érinti (magam is az voltam egykor, Vajda Péter utcai lakos). Az opponencia, aminek az elkészítéséhez a hallgatóimtól kértem adatokat, nem a tér átépítése, megújítása ellen szól természetesen, hanem annak érdekében, hogy a tér úgy újuljon meg, olyan tervek szerint, hogy jó színvonalon betölthesse a köztér funkcióját, ami a Blaha esetében hangsúlyosan találkozási hely, rövidebb-hosszabb idejű itt tartózkodásra szolgál. E mellett, vagy épp ezért közösségi tér is, amelyik önálló identitással bír, és önálló megformálást igényel. Azaz, nem az ott megépült szálloda és üzletközpont „előkertje”, érkező területe csupán. Nem az átvonulást és nem az üzletközpont gyors megközelítését szolgálja elsősorban – bár azt is biztosítani kell a téren -, hanem a már említett, tradicionálisan kialakult találkozóhely és köztér funkcióját.

A ma megvitatott megújítási terv abból indult ki, hogy itt az emberek itt csak átrohannak, (leginkább az új üzletközpont felé). Az itt kialakult állapotok, a hajléktalanok területhasználata minden másra alkalmatlanná teszi és ez így lesz a jövőben is. Valóban a mai lepusztult helyzet taszít és nem méltó Pest forgalmi centrumához, megkockáztatom: egyik legfontosabb gyalogos főteréhez, ez nyilvánvaló. Mégis, a förtelmes környezet ellenére is a tér ma is betölti ezt a szerepét. Hogy ez valóban így van, ezt szerettem volna „ellenőrizni”, a hallgatók válaszaiból, akik pontosan értették a kérdésfeltevés célját és lényegét, ez kiderül, a válaszokhoz fűzött megjegyzésekből is. Nem lettek tehát „megvezetve”. Bonyolultabb, árnyaltabb, részletekbe menő „kérdőív” kidolgozására nem volt mód, s erre nem is kaptam volna azonnali válaszokat, csupán egy egyszerű körkérdést lehetett feltenni.

Szeretném Önöket tájékoztatni, hogy a rendelkezésre álló egy nap alatt 268 választ kaptam. De még most is jönnek további visszajelzések folyamatosan. Ma délelőtt azonban be kellett fejeznem a számlálást, ami a következő eredménnyel zárult:
A válaszadók - akik nemcsak tájépítész vagy településmérnök hallgatók, hanem jó néhányan más szakokat végzők és Önök közül is páran - visszajelzéseinek az eredménye a következő:
A teret találkozási helyként 153 fő rendszeresen, gyakran használja
87 fő ritkán, esetenként
28 fő sohasem.
Ez azt jelenti, hogy a válaszadók döntő többségének, közel 90 százalékának szerepet játszik a tér az életében, 57 százalékuk pedig rendszeresen használja a Blahát, még ilyen lerobbant állapotában is.

Az eredmény nem lepett meg, de az igen, hogy ilyen sokan és ilyen gyorsan reagáltak a kérdésfeltevésre. Ez azt igazolja, hogy a Blaha fontos és a rendezése közös érdek, amire most, úgy tűnik, megnyílik a lehetőség. De olyan formában és olyan színvonalon kell megújítani, ami ennek a közösségi térhasználatnak megfelelő.

Erről szólt a mai tervtanács, ahol ezeket az adatokat nem volt szándékomban felhasználni, mert csak ellenőrizni akartam, a feltevésem. Mégis megtettem és azt gondolom sokat segített abban, hogy a tervek ilyen értelemben módosuljanak, fejlődjenek tovább. Hogy a Blaha ne a tűző napon álló, átjáró területként, hanem árnyékot adó fákkal, kényelmes ülőhelyekkel, színvonalas térburkolattal, szökőkúttal, zöldfelülettel, önálló köztérként épüljön át, újuljon meg, olyan megoldásokkal, hogy ne lehessen éjszaki alvóhely, hajléktalan szállásterület.
Köszönöm a válaszaikat a megjegyzéseiket, észrevételeiket és a megtisztelő figyelmüket. A téma iránti elkötelezettségüket pedig én tisztelem.
üdvözlettel: Jámbor Imre