Regisztráció Blogot indítok
Adatok
valor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki hagyományos (LM görbével leírt pénzpiacot tartalmazó) modellt tanult makroökonómiai bevezetőként, az ismeri a fogalmat. Fontos szerepet kap a monetáris politika működési mechanizmusának illusztrálásában. A kereskedelmi bankok pénzteremtési (rövidtávú hitelteremtési)…..
valor 2011.04.22 09:48:41
a válság igazából nem változtatta meg a pénzmultiplikálódással kapcsolatos összefüggéseket, csak láthatóvá tette, hogy a kötelező tartalékráta mértékén alapuló, a jegybankpénz-mennyiség és a tágabb pénzmennyiségek között mechanikus összefüggést feltételező "pénzmultiplikátor-modell" a modern pénzrendszerekben nem működik. e tekintetben a kulcs a jegybankpénz-kínálat természete, ami ma kvázi korlátlan a legtöbb piacgazdasági környezetben működő jegybank esetében (ami nem véletlen, mert ezzel a pénzrendszerrel lehet leginkább növelni a társadalmi összhasznosságot, az előttem szóló kolléga meglepődne, hogy mennyivel alacsonyabb színvonalon élne ő és az egész társadalom a visszasírt, de csak nagyon korlátozott hitelezést lehetővé tevő nemesfém-pénzrendszerben).

kvázi korlátlan, tehát a kereskedelmi bankok kereslete által meghatározott jegybankpénz-kínálat mellett pedig nincs adminisztratív, jegybanki eredetű korlát a bankok hitelezése előtt, azt kizárólag a cikkben is említett kockázatviselési tényezők, a tőkekövetelmények, stb határozzák meg. az összefüggés ezért fordított, éppen a jegybankpénz-mennyiség alkalmazkodik utólag a hitelezés és pénzforgalom mennyiségéhez, a szükséges mértékben.

ezt részletesebben az MNB "A választható tartalékráta bevezetésének indokai Magyarországon" című tanulmányának két keretes írása fejti ki, innen letölthető (az utolsó cikk):

www.mnb.hu/Kiadvanyok/mnbhu_mnbszemle/mnbhu_msz_201010