Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egeszsegestudomany

72 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha az utolsó trimeszter a nyári hónapokra esik, akkor bizony sok kellemetlen panasszal kell szembenéznie egy kismamának. A hőség vagy az éppen most aktuális, erősen változékony időjárás megnehezíti a terhesség finisét. Az utolsó trimeszterben a kismamának már fájhat a háta, a…..
Gyakran hallhatjuk a háziorvos várójában, hogy valaki arra panaszkodik, meszesek a csigolyái. De pontosan mit jelent ez? Gerincünket mozgásszelvények alkotják, ami két csigolyából, a köztük lévő porckorongból, a hozzá tartozó kisízületekből, szalagokból, és izmokból áll. A…..
Az utóbbi időben a méhméreg (Apis mellifera toxin) a figyelem középpontjába került:  olyan betegségek gyógyításában értek el vele pozitív eredményeket, mint a szklerózis multiplex vagy a Parkinson-kór.    A szépségiparban is a ránctalanító kezelések elitjébe került,…..
A piócák gyógyászati felhasználásának komoly múltja van. A nyálmirigyükben termelődő fehérjeszerű anyagnak, a hirudinnak köszönhetően nem véletlen, hogy sokáig a leghatékonyabb népi gyógymódnak tartották. A hirudin a modernkori orvoslásban is páratlan hatóanyagnak…..
A szalontermékek korában, amikor minden sampon, balzsam, hajspray, és pakolás extrafényt és szuperegészséget ígér a hajunknak, könnyen megfeledkezünk vagy éppen nem is tudunk olyan alternatív megoldásokról, melyekkel hasonló eredményt érhetünk el. A natúr készítmények…..
Az ízületek, csontok a legtöbbször valamilyen sérülésnek köszönhetően okoznak fájdalmat, a téli csúszós időben pedig igen gyakoriak a mozgásszerveket érintő sérülések. Nem beszélve a téli sportsérülésekről. Egy-egy ilyen esés, elcsúszás akkor igazán kellemetlen, ha…..
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) egy félcserje, a hangafélék családjába tartozik, Magyarországon vadon ritkán fordul elő. Legfontosabb értékei: flavonoidok (antociánok), vas, A-, D-, C-vitamin A kertedben… …félárnyékba ültesd, a humuszban gazdag savanyú talajt…..
A fájdalommal már születésünkkor megismerkedünk. Aztán kisebb-nagyobb megszakításokkal, de végigkíséri az életünket. Beszélhetünk éles, tompa, hirtelen fellépő, lüktető, sugárzó, sőt alattomos fájdalomról is. Rengeteg szóval leírható a milyensége, erőssége, de még…..
A szúnyogok, rovarok ellen nem csak vegyszerekkel lehet védekezni. Itt az ideje, hogy a környezetre, és az élő szervezetekre egyaránt ártalmas kemikáliákat felváltsuk természetes megoldásokra. Utánajártunk, melyek a leghatásosabb szúnyog- és rovarriasztó…..
Ez a szokatlan elnevezésű mozgásszervi probléma természetesen nem csak teniszezőknek okozhat fejfájást, pontosabban inkább könyökfájást. A gyulladást az alkar izmainak egyirányú, ismétlődő igénybevétele, túlterhelése váltja ki, ami aztán a könyöktájékon végződő…..
A zöld füvek, algák fogyasztása méregteleníti, lúgosítja, új életre kelti a szervezetet. A testi energia megsokszorozódik, a szellemi felélénkül. Jobban alszunk, bőrünk is szebb lesz, megfiatalodunk kívül-belül. Az avokádó, a zöldbúzafű, a lucerna, a zöld kávé és tea…..
A zöld szín legtöbbször valami jót jelent. Színe a szabad útnak, a környezetvédelemnek, a természetben megszámlálhatatlan árnyalatban fordul elő. Szeretjük, mert a megújulást hordozza magában. Tavasszal kizöldülnek a fák, növények, emiatt reményt ad, frissítően hat ránk.…..
Te is úgy érzed, hogy itt lenne az ideje a szekrény mélyére süllyeszteni a fullasztóan szoros lábbeliket, csizmákat? Helyettük pedig előkapnád a szandálokat, papucsokat, színes balerinacipőket? Hát ezzel mi is így vagyunk! Ahhoz viszont, hogy ezt megtehessük, szükség lesz egy…..
Milyen tojásokat eszünk? Elsősorban tyúktojást, és esetleg fürjtojást. Vidéken kacsa-, liba- vagy pulykatojást is fogyasztanak. Az utóbbi években a strucctenyésztés elindulásával, már strucctojáshoz is hozzá lehet jutni. Világszinten pedig találkozhatunk teknős-, sirály-…..
Ízületi bántalmak, porckopás? Vagy nehezen mozogsz? Akkor lehet, hogy számodra sem ismeretlen a glükózamin. Nem véletlenül sikeres ez -a kémiailag a szénhidrátok csoportjába tartozó - vegyület. Köszönheti ezt annak, hogy számos kutatás, felmérés bizonyította már, hogy tartós…..
A napi rutin – Tisztálkodás, bőrápolás, öltözködés. Hogyan minimalizáljuk az irritációt? Alapvető fontosságú a rendszeres hidratálásA bőrt nagyon sok minden szárítja. A hosszas vízben tartózkodás, a légkondicionálás, a napfény, télen a fűtés. Akinek ekcémája van,…..
A lumbágó, az isiász – köszönhetően a civilizációs ártalmaknak és az életmódbeli változásoknak – mára ugyanúgy a fiatalok „betegsége” is. Míg 30 évvel ezelőtt lényegesen több mozgásra volt "kényszerítve" az ifjúság, addig a mai fiatalok napjuk jelentős részét…..
egeszsegestudomany 2013.01.02 14:30:06
@DonJak: Boldog új évet kívánok, remélem javult valamicskét a dereka! Derékfájás fronton mindenkinek más válik be. Számos lehetőség közül lehet választani, a tapaszok is segítséget jelenthetnek,a cél elsősorban a görcsös izmok kilazítása. A krémek talán annyival tudnak többet, hogy hatóanyagaiknak köszönhetően a gyulladáscsökkentésben is komoly szerepük lehet.
egeszsegestudomany 2013.01.11 08:42:20
@DonJak: Örülök, hogy jobban van kedves DonJak! Közben eszembe jutott még valami, ami jó lehet derék, nyak, hátfájás esetén. Szöges ágynak, iplikátornak, tüskés matracnak is hívják, én csupa jót hallottam róla.
egeszsegestudomany 2013.01.17 14:24:37
@Der Lilla: Kedves Lilla, én magam nem próbáltam, de ismerőseim igen. Az iplikátor olyan mint egy fakírágy:) Ám ráfeküdni egyáltalán nem olyan kellemetlen, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Kb. pár perc után megszokható az érzés. Az akupresszúrás matrac feloldja az izomgörcsöket is, ezáltal csökkenti a nyaki-, illetve deréktáji fájdalmat. De ezen kívül többek között a vér illetve, nyirokkeringésre is pozitív hatása van.
Ég, viszket, és nem is valami menő az oviban. A csöppségeknek is meggyűlhet a baja az ekcémával. A problémát súlyosbítja, hogy nehezebben állják meg a vakarózást is. Mit tehetünk értük?A legelső: az orvossal együttműködve ki kell deríteni a kiváltó okot. Ez gyermekek…..
Az ünnepi menüt a legtöbb háziasszony már hetekkel előre gondosan megtervezi. Vannak azonban a rohanósok, az utolsó nap is dolgozósok, a főzni nem szeretők, akiknek nincs kedvük hosszasan pepecselni a konyhában. Ez a néhány ötlet nekik szól. Alufóliában sült halfilé…..
Pikkelyes, korpázó hámlással, sőt, viszketéssel is járhat a bőr túlzott kiszáradása. A bőr felszíni rétegében lévő faggyú szerepe lenne, hogy a vízvesztést megakadályozza. Ha a faggyútermelés nem megfelelő, akkor a víz könnyen elillan a mélyebb rétegekből, a bőr…..
Tálcán hever előttünk az egészség…amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Sok gyümölcs - Mondani könnyű, betartani annál nehezebb Sokszor egyszerűen csak elfelejtünk gyümölcsöt enni. Vásárláskor mindig dobjunk a kosárba néhány citromot, narancsot, kivit, almát,…..
Biztosan te is a szívedhez kaptál már párszor, hogy mennyi hajad marad a hajmosás után a kádban vagy zuhanytálcában. Ha rövid frizurád van annyira azért nem feltűnő ez a jelenség, ha viszont hosszú a hajad, akkor nagyon látványos tud lenni. Van okod aggodalomra? Valószínűleg…..
Kezünk védelmét, rendszeres ápolását, akkor érezzük elengedhetetlennek, ha olyan munkakörben dolgozunk, ami ezt szükségessé teszi. Például, ha nagy igénybevételnek van kitéve, vagy, ha sokan látják, és a környezet, a körülmények megkövetelik a jólápoltságot. Egyéb…..
A nyári kánikula jelentősen ronthat a visszeresek életminőségén. Sőt, a nagy melegben azokat is utolérhetik a jellegzetes tünetek, akiknek korábban nem volt semmilyen ér eredetű betegségük. Az érrendszeri betegségekre való hajlam már egész fiatalon megmutatkozhat. 25-30 éves…..
Napallergia, fényérzékenység. Korunk betegsége lett ez is? Mindenesetre egyre többen látogatják a bőrgyógyászatot azok, akiknek kiütések jelennek meg a bőrén már egy kevés napfürdőtől is. A klasszikus fénykiütés a napallergia legenyhébb, leggyakoribb formája.…..