Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kulcsárbalázs

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
beszerzés A Lean-ről 2012.03.20 00:28:53
Érdekes, hogy akárkit kérdeztem meg az ismerőseim közül a Lean-ről, mindenki fintorokat vágott, s noha nem vártam lelkesitő himnuszokat, a negativ hozzáállás egy kicsit meglepett. Pedig a Lean egy nagyon jó ötlet, eredetileg a Toyota gyárban ismerték fel, hogy ahelyett, hogy…..
beszerzés csapatmunka 2012.02.28 22:22:04
Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.Vegyünk mondjuk egy sales-est, aki nem megrendelés irással tölti a napjait, és mivel az egyiket elrontotta, most irnom kell neki, hogy a jövőben jobban figyeljen oda. Tegyük fel, megirom neki, majd két nap múlva ő keres meg, hogy adjak neki…..
beszerzés kiszervezett beszerzés 2012.02.11 23:09:19
Általában nagy cégek csinálnak olyat, hogy megbiznak egy másik céget, hogy segitsen nekik a beszerzés támogatásában. Ilyenkor, bár van beszerző is az országban, megbízzák ezt a külsős csapatot, hogy tendereztessen le egy adott területet. Ez azért jó, mert egyrészt a beszerző…..
beszerzés a csapat minden 2012.01.27 23:41:40
Egy olyan témáról lesz most szó, amelyről nagyon ritkán esik szó, pedig a jelentősége szerintem óriási. Ez pedig a csapat. Nem a beszerzési csapat, nem is a pénzügyi, hanem az egymással dolgozó emberek csapata. Az valahol természetes, hogy nagyon sok emberrel együtt kell dolgozni,…..
Az év vége nem csupán az üzleti év végét szokta jelenteni, hanemaz új év, új prioritások, új tervek kovácsolását. A beszerzők legfőbb mérőszáma, a megtakaritás minden évben egy kicsit feljebb csúszik, függetlenül attól, hogy ez mennyire reális, illetve mennyire van…..
beszerzés önköltség és alatta 2012.01.05 23:39:33
Cudar egy év vár a nyomdák többségére idén is. Egyrészt a prospektusokon, szórólapokon, posztereken könnyen lemond a marketinges, ha veszélyben látja a büdzséjét, másrészt egyre nagyobb szerepe van az internetnek az információgyűjtésben, ezért én nem is várom azt, hogy a…..
beszerzés A válság cimke 2011.11.30 00:23:00
Népszerű, és sajnos állandó szófordulat is lett a címben idézett szó. Legyen szó fizetésemelésről, vagy áremelésről, ez egy olyan szóvirág, amit mindig elő lehet kapni, és egy vitában döntő érvként felhozni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy most már egy kicsit kiüresedett…..
Sokszor kerültem már olyan helyzetbe, hogy egy fentről jövő utasitást, de legalábbis javaslatot kellett megvétózni, de legalábbis ellenérveket felhozni. Távolról, mondjuk Amerikából valóban zavaró lehet, hogy egyrészt mi ez a sok ország itt Európa keleti részén, másrészt…..
beszerzés a találkozók 2011.11.08 23:54:00
Minden beszerző életében eljön az a pillanat, amikor elkezdenek özönleni a cégek, akik természetesen mind a saját terméküket/szolgáltatásukat szeretnénk ránk sózni. Ahogy egyre ismertebbek leszünk, egyre többen fognak felhívni, és találkozót kérni. Ezek a találkozók sokszor…..
beszerzés elengedni a témát 2011.10.26 23:17:15
Vannak olyan meghatározó témák, amik szinte az egész évet meghatározzák. Egy telekom ügy, mire a szolgáltatásokon, mobilinterneten, vezetékesen átmegyek, nem beszélve a készülékekről, bizony hónapokra meghatároz. Az autótéma hasonló: a modellek, finanszirozás, flottacég, el…..
beszerzés A sláger 2011.10.11 23:05:33
A sláger fülbemászó, könnyed, megragad az emberek fülében. Nos, szerintem az egyes osztályoknak is mind megvannak a maguk slágerei. Emlékszem, egy időben annyit hallottam a sales-től a megoldást szállitunk, nem terméket szófordulatot, hogy a végén már a mondat hallatán is…..
beszerzés A háttér 2011.09.18 23:26:22
A háttérinformációk fontosságára szerintem már a legelső nap rájön az ember, de én most nem erre gondoltam. Volt egy ügyem, ahol látszólag minden simán ment, átvettem a szakterülettel a szolgáltatást, meghallgattam a sirámokat, hogy drága a mostani cég, előkészitettem a…..
beszerzés párhuzamos ügyek 2011.08.30 09:42:21
No igen, mindig vannak olyan témák, amelyek hálátlanak, mert már indulásnál lehet látni, hogy megtakaritás nemigen lesz a dologból, nem is jelentős a téma, tehát nincs értelme sok energiát fektetni bele. Látszólag. Ilyen témák minden cégnél vannak, a viráglocsolás,…..
beszerzés Már eldöntött ügyek 2011.08.11 09:02:50
Néha megtörténik, hogy a szakterület, bár be kell vonnia a beszerzést a folyamatba, majdhogynem kész tények elé állitja. Ilyenkor az utolsó pillanatban kapok egy levelet a beszerzésről, mintegy csupán jóváhagyásra a már eldöntött és kiválasztott szállitó adataival, jó…..
beszerzés ...és Amerika 2011.07.29 19:15:38
Amikor ezeket a sorokat irom, még nincs megegyezés az amerikai hiány finanszirozásáról. Mint ismeretes, törvényben szabályozott az, hogy mekkora költségvetési hiánya lehet az országnak, és ezt a plafont bizony elérték, tehát valamit tenni kell. Persze egyszerűen hangzik a…..
Nem most szeretnék elkezdeni moralizálni, de ami a görögökkel történik, az tanulságos. Az a helyzet, hogy hosszú távon nem lehet többet költeni, mint amink van. Ez a takaróhasonlat egyszerűnek tűnik, és az is, de vállalati környezetben hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Új…..
beszerzés Nyár 2011.07.13 14:58:06
 Ilyenkor nyáron lelassul minden: a főnökök szabadságra mennek, érdemi döntések nem készülnek, az eddig megszerzett rutin alapján dolgozik mindenki. Pedig ilyenkor van itt az ideje a folyamatok átvizsgálásának, a régóta halogatott elemzések elkészitésének. Mivel egy kicsit…..
A körülöttünk lévő országok közül egyértelmű, hogy Ausztriában magasabb árral számolhatunk, mint bárhol máshol. Nem is igen láttam még valakit, aki ott keresett volna. Szlovénia sem jó példa: az életszinvonal már elég magas ahhoz, hogy az árak is elszabaduljanak.…..
Rengeteg előnnyel jár, ha van egy kis rálátásunk a szomszéd országainkban történő eseményekre. Lassan a beszerzésben is kialakult a specializáció, igy könnyebb szemmel tartani a környező országok beszerzési tendenciáit. Érdekes Kelet-Nyugat tengely alakult ki. Vannak olyan…..
beszerzés A szerződéskötésről 2011.06.19 14:43:41
Talán már nem kell külön győzködni a döntéshozókat, hogy szerződés nélkül ne dolgozzanak senkivel, hiszen szinte minden igazgatónak volt már kellemetlensége abból, hogy az elején nem fektették le a szabályokat a szállitóval. Az mégis általánosnak tekinthető, hogy a…..
beszerzés Az idő többet ér 2011.06.07 00:11:16
Biztos vagyok benne, hogy mindegyik osztályon van legalább egy "rossz szállitó". Nem az ár miatt, hanem mert nem értik az üzletet. Ők azok, akiknek tizszer kell elmagyarázni, hogy a számlára rá kell vezetni a megrendelésszámot, de tizenegyedszerre sem irják rá. Ők azok,…..
beszerzés Számlakezelés 2011.05.31 17:08:49
Hasznosnak tartom, ha a számlák átmennek a beszerzésen. Természetesen a pénzügy is ellenőrzi a megrendelésszámot, az alapadatokat, de sokszor a beszerzésnek más szempontjai vannak. Először is, az ár. Egy jó beszerző látja, hogy egy szolgáltatás annyiért reális költség-e, vagy…..
beszerzés E-mail kezelés 2011.05.23 17:31:00
Nyilván nem én vagyok az első, aki megjegyzi, hogy lassan kezelhetetlen magasságokba emelkedik a naponta kapott e-mailek mennyisége. Már régen leiratkoztam mindenféle hirlevélről, a nem nekem szóló vállalati körleveleket (pl. találtam egy telefont a tárgyalóban) törlöm, és mégis…..
Úgy veszem észre, a cégek többsége egyre inkább takarékoskodik a munkaerővel. Olyan helyeken, ahol eddig 5 beszerző volt, meg egy igazgató, most vannak ketten. Az igazgatót most managernek hivják, és a két aszisztens, aki bedolgozott, eltűnt. Ahogy látom, máshol is ez a trend. Az…..
beszerzés A kiszervezésről 2011.05.10 21:05:34
Kétségtelen, hogy napjaink egyik sikerszava a kiszervezés. Sokba kerül a raktározás? Szervezzük ki! Új számitógépeket akarunk venni? Szervezzük ki azt is! Nem is lehet kérdés, hogy előnyös-e, hiszen a specialista cég nyilván hatékonyabb, az indiai munkaerő olcsóbb, és a…..