Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hyperborea

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "Bumm bumm béjjbi!" mondaná Bruce Willis. Vagy egyesek szerint: "Bomba béjjbi." Én egy hosszú hónapokon át különböző emberekkel tartó vita  után elfogadom mindkettőt. Ugyan is szerintem két szinkronja van az Utolsó cserkésznek. Fej vagy gyomor? Lelki fejlődésemben, visszafejlődésemben?…..
hyperborea 2016.03.09 16:21:13
Nem értem a kortárs költészetet, jelentsen a "kortárs" kifejezés ebben a kontextusban bármit is. Nem a verseiket nem értem, nem a tartalmukat vagy a jelentésüket vagyok képtelen kibogozni a sorok közül, sőt, sokszor keresni sem kell, annyira egyértelmű.

A problémám az, hogy nem tudom, mi az a vers. Komolyan, mi az a vers? Mitől lesz egy adott szöveg vers, mitől válik költővé az, aki ezt a szöveget létrehozza? A wikipédia "költészet" szócikke szerint fontos a képiség, a költői eszközök, a megfontolt szóhasználat, valamiféle ritmus, meg persze a rím. Ezt valószínűleg egy általános iskolai irodalomkönyvből is megtudhattam volna. Az irodalomtörténeti jelentősséggel bíró művészek és műveik többsége nyilván igazodik ehhez a keretrendszerhez, mivel előbb létezett a költészet, mint az azt leíró szabályok összessége, de a fenti két példa, és persze kismillió másik, egyértelműen arra mutatnak rá, hogy ezeknek a szempontoknak nem kell már megfelelni, ha valaki verset akar írni.

Tehát, mi is az a vers? Létezik olyan szempontrendszer, ami alapján a mai, kortárs, modern, szabad, alternatív versek valóban versnek nevezhetők? Nyilvánvaló, hogy a kötetlen és határtalan önkifejezés, és a régi, csontig rágott, archaikus strukturáktól való eltávolodás nem csak a költészetet, hanem a legtöbb művészeti ágazatot jellemzi, valahogy mégis a kortárs versek azok, amikkel képtelen vagyok mit kezdeni.

Ha csak a te két példádból indulok ki - és itt ne ijedj meg, nem fogom bántani a kedvenceidet -, én egyiket sem merném magamtól versnek nevezni, ha elém tennék őket egy papíron mindenféle magyarázat nélkül. A "No Smoking" még csak-csak, formailag verse emlékeztet, de még ezzel együtt sem több, mint gondolatok laza rendszere, folytonosságot nélkülöző tagmondatok összessége. Kerestem valami nyelvi ritmust, többször, többféleképp elmondtam hangosan, mégsem találtam. Rímről meg költői eszközökről sem tudnánk sokat beszélgetni a vers kapcsán. Attól vers, hogy fura helyeken vágja félbe sortöréssel a mondatokat? Attól vers, hogy "és" helyett "s"-t használ? Attól vers, hogy ha messziről nézed, akkor előzetes ismereteid alapján felismerheted a vers-alakját, amit kirajzonak a sorok? Én nem találom a verset, én csak gondolatokat látok egymás mellé halmozva, amit valaki versnek nevezett. Persze ilyenkor lehet mondani, hogy a vers ritmikáját vagy "lüktetését" ne fizikai, hanem érzelmi síkon keressem. Hogy a versben vitatott vágyakozásban magunkra ismerés, így az önreflexió adja a mű valódi dinamikáját és értékét. Hogy értő és értelmező olvasás nélkül bármilyen szöveg csak tintafolt, pixelhalmaz. És ezt el is tudom fogadni, de akkor is felmerül bennem a kérdés - ha egy szöveg csak az olvasó közreműködésével válik verssé, és vers-ségének jellemvonásait nem hordozza egészen addig, amíg valaki rá nem vetíti a saját "hozott anyagot", beszélhetünk egyáltalán versről?

A képvers persze egy egészen különböző dolog, mégis lennének elvárásaim. Például tipográfiai szempontból a kirajzolt "IGEN" szó ocsmány, a betűköz és a betűszélesség inkonzisztens, a rendszertelen kis- és nagybetűktől kiver a víz. És akkor valaki svejci sapkában, garbóban, borospohárral a kezében és gunyoros megvetéssel az arcán belép a képbe (én így képzelem a műértő közönséget), és közli velem, hogy a művész célja a pontatlan kialakítással és a rendszertelenséggel épp az "igen" és a "nem" között feszülő zaklatott ellentét elmélyítése volt. Vagy gyakorlatilag bármi mást, amit okos műkedvelők össze tudnak "bullshitelni" az adott műről. És legyen igazuk vagy sem, ez a bullshit nem szerepel az eredeti műben. Ez hozzáadott érték, a fent már említett hozott anyag, a saját gondolataid rávetítése valamire. Tehát megint kell a vershez egy komponens, amit az tesz hozzá, aki befogadja.

Ne értsd félre, nem azt mondom, hogy ezek a modern, kortárs versek "szarok" vagy bármi ilyesmi, sőt, az összes "bullshitelőnek" igazat adok, értelmezzék, szeressék, rajongják körül, azonosuljanak vele, gazdagítsák vele az életüket. Én viszont nehezen tudok versként gondolni olyasmire, ami egészen addig nem tűnik versnek, amíg én úgy nem döntök, hogy versként értelmezem.

i.imgur.com/eW8hwqp.jpg

Íme, elkészítettem a fenti képvers párját. Költő vagyok? Kortárs művészember? Mi különbözteti meg az én 5 perces photoshop alkotásom az eredetitől? Talán csak az, hogy én nem viszem felolvasóestekre, galériákba, nem nevezem pályázokta, nem házalok vele könyvkiadóknál. Attól válik valaki költővé, ha magát költőként, az írásait pedig versekként mutatja be?

Te költő vagy? B. költő? Ha rövidebb sorokba szerkesztem mondjuk egy gyógyszer betegtájékoztatójának a szövegét, akkor valamelyik gyógyszergyárban ül egy költő, aki nem is tud róla, hogy költő?

Egy ennyire képlékeny, megfoghatatlan, értelmezhetetlen művészeti formáért nagyon, nagyon nehezen tudnék csak rajongani.
    Téli depihez, szomorkodáshoz, ilyesmihez igazán jó ez az Elliott. Én a több énekszólamos Beatles feldolgozását nagyon szeretem, a New disastert is, de másokat is. Szóval kaptam egy olyan kommentet, hogy "Szarsz te a blogolásra", vagy valami ilyet. És ezzel teljes mértékben…..
hyperborea 2015.11.16 02:32:57
  Nem tudtam eldönteni, mi a nunit csináljak, mert dolgozni szeretnék, félbehagytam zseniális értekezésemet "Az örök kérdés - fa vagy műanyag nyílászáró? 1. rész" címmel. És azt akarom folytatni. "Akarom" :D De közben a "Feladatocskák" papíromon többminden van, főleg…..
hyperborea 2015.11.15 19:21:18
  A VI. -ban legfőképp a BRIÓS volt a téma (módfelett érdekfeszítő). Nem írtam egy ideje, mert mégiscsak át kellett gondolnom ötezredjére: miért írok blogot? És mi az a blog? Szóval ez egy ilyen személyes napló, nyilvános napló... de akkor úgy mégis ki olvasná ezt? Ki a…..
hyperborea 2015.08.25 15:24:43
Szervusz drága kisunokám, a jó bridzsit nagynénéd vagyok innen a Duna túloldaláról. Furcsállhatod, hogy miért kommentálok, amikor még facebookon is - pontosabb kifejezés hiányában - baszok válaszolni. Hát furcsálld is, én is azt teszem.

Én, például, olvasom a blogodat, úgyhogy ne legyenek kétségeid, legalábbis abban ne, hogy valaki olvassa. Mert én olvasom. Most, hogy ezt közöltem, gyakorlatilag kész is vagyok azzal, amiért elkezdtem a kommentet írni. DE! A kis komment-ablak alatt folyamatosan csökken a számláló, indikálva, hogy még 4510 karaktert írhatok, és nem akarom őt cserbenhagyni, olyan lelkesen számol vissza. Talán a 861328 darab, első fejezetnél félbehagyott fantasy regénycsökevényem aljára is kellett volna egy ilyen számláló, ami folyamatosan hajt és inspirál, és már annyira befutott író lehetnék, mint amennyire te befutott dalszerző lehetnél. Látod, csak úgy jönnek az újabb és újabb sorok, nem is kell negyven percig azon gondolkoznom minden bekezdésen. Varázslatos.

Még véletlenül se akarok túlkritikus szemétláda lenni, de egykori mestereim és mecénásaim (hiszen a SZÁMALK webprogramozó szaka olyan a modern webdesign számára, mint Firenze volt a reneszánsz művészeteknek) szégyenére válna, ha szó nélkül hagynám, mennyire ronda ez a betűtípus, amit használsz. Nem mondom, hogy ne használd, csak azt, hogy csúnya. Annyira, hogy kicsit rosszul is érzem magam, hogy ez a komment is valószínűleg ezekkel a karakterekkel jelenik majd meg. De az se villanyoz fel, hogy éppen jól lebaszlak egy betűtípus miatt. Abba is hagyom inkább.

A zenéket sose hallgatom meg egyébként, de csak azért, mert előre tudom, hogy úgyse tetszenének. Ahogy valószínűleg te is pillanatnyi töprengés és bizonytalanság nélkül görgetsz tovább, amikor facebookra olyan zenéket posztolok, aminek mondjuk スピードと摩擦 a címe. Tehát, ez kölcsönös, és végülis látta az Úr, hogy ez jó.

Még háromezer szabad karakter van hátra, de te is meghúzod kettőnél a határt posztonként (látod, tényleg olvasom! briós! egyetem! jeti!), úgyhogy nekem is illene már befejeznem. De ez a számláló olyan, mint a heroin.

Fogalmam sincs, milyen a heroin.

Jóéjszakát, kisunokám.
Ide kattintva megtekinthetitek az összes blogon megjelent filmkritikát Miyazakival kapcsolatosan! A Chihiro Szellemországban Miyazaki legegyedibb alkotása. Ám még a japán zsenivel kapcsolatosan is néha bajban lehet a néző. A sokszor visszatérő elemekből építkező mester…..
hyperborea 2015.02.23 14:41:00
@NY124 (Darvas Tamás):
Az egyetlen probléma szerintem ott ered, hogy nekem, és neked (sok más Miyazaki-rajongóval együtt) egészen más a véleményünk arról, hogy mi számít "erős" társadalomkritikának, mi számít "hatásosnak", és így tovább. Ha a keretrendszer, ami alapján értékelünk valamit, gyökeresen különböző, nehéz közös nevezőre jutni :)

Mindenesetre ha nem bénázom el a komment küldését kétszer is, pont készültem rátérni arra, hogy sokminden tetszett a látvány mellett is. Tetszett is a névlopás és a munka viszonya. Ha már szimbólumok, talán ez volt az egyik kedvencem - nem volt hivalkodó, mégis egyértelmű volt, hogy mire reflektál.

Tetszett Rin karaktere, a vonat, meg a varázslatok megvalósítása is, de annak ellenére, hogy nem volt kellemetlen élmény az egész, nem is nevezném mesterműnek. Jónak jó, de számomra nem hibátlan.

Az idézethez: gondoltam én, hogy a nagy, üres szünetekre kapok valami frappáns magyarázatot. DE! Kifejezetten ellenszenves Miyazaki a fekete-fehér hozzáállása, miszerint vagy hagysz ilyen levegős, funkció nélküli maszatos foltokat a történetben (és akkor csinálod jól), vagy csordultig töltöd "with noise and distraction" (és akkor csinálod rosszul). Tisztában vagyok vele, hogy egy történetnek (mint bármilyen szórakoztató médiumnak) szüksége van dinamikára, de azért van egy skála a két véglet között. Ez a film kicsit túlzásba vitte az egyiket - előfordul. Ne a történetmesélés alapvető szabályait írjuk már át, ha Ghibliék megszegik őket, csak hogy továbbra is hibátlan mesterműnek nevezhessük.

A történetmesélés szabályairól eszembe jut a deus ex machina fogalma, és az, hogy miért is kerülendő - nem ad ugyanis kielégítő megoldást egy konfliktusra. Írói körökben gyenge, lusta, fantáziátlan megoldásnak tartják. A Chihiro szellemországban esetén nálam a cselekmény sok eleme ilyen isteni (írói) beavatkozás volt, hogy rövidre zárjanak pár dolgot, amire nem volt jobb ötletük. (A szerelem meg az átkok viszonya nálam pontosan ebbe a kategóriába esik.)

De összességében a film nem volt rossz, mondhatni élveztem is. Csak ez a végtelen Miyazaki-rajongás tűnik nekem egy öngerjesztő folyamatnak. Miért jók a Ghibli-filmek? Mert Miyazaki egy látó, egy zseni, korunk hőse. Miért ekkora ember Miyazaki? Mert annyira tökéletes műalkotások a Ghibli-filmek. Miért jók a Ghibli-filmek..? Circlejerk.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec…..
hyperborea 2013.06.11 19:58:14
 -Tessék, vegyél a fasírtból is. Vegyél, vegyél! Én csináltam, a legjobb karajt teszik nekem félre a piacon mindig. Nem eszel sertést? Ez valami vallási dolog? Büdös az eszed tokja büdös, ártalmas ám... nézd meg: ide leteszem, ártalmas? Bánt, megharap, tökön…..
 Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, engedtessék meg nekem, hogy a szerzőről - a sokak számára ismerősen csengő nevű Gorilláról - ejtsek egy-két szót. A Nagybetűs Élet az internet aranykorában csodált személyiségek közül többel is összeboronált már (ld. ÁSÉS…..