Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr Szalai Ferenc

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők…..
Dr Szalai Ferenc 2011.04.17 19:16:26
@Dendrobatidae: Kedves Dendrobatidae ! A kunbabonyi avar fejedelmi lelet arcrekonstrukciojat is Skultety Gyula keszitette. Egy konyv jelent meg a kutatasi eredmenyekrol: E. H. Toth es A. Toth (1992): Kunbabony. Das Grab Eines Awarenkhagans. Elso kezbol tudom az informaciot, mert tarsszerzoje vagyok a konyvnek, en "fedeztem fel" a szemuregteto gyogyult seruleset, amitol megvakulhatott az illeto. Egyebkent az arcrekonstrukcio elegge szubjektiv dolog, tessek megnezni III. Bela kiraly arcrekonstrukcioit, amiket Arpas Karoly es Skultety Gyula is elkeszitettek. Magam reszerol egy alapos antropologiai merest es leirast, jo koponyafotokkal tobbre becsulok. A C14-es modszerhez pedig nagy mennyisegu csontanyag szukseges es a vizsgalatnak nagy a szorasa a kort illetoen (kulonosen ha a csontvaz kozel volt a felszinhez), es nagyon draga. A regeszeti leletek itt igazan a mervadoak, C14-es akkor lenne erdekes, ha a csontvaz teljesen mellekletek nelkul kerult volna elo.
Oszinten gratulalok a megtalaloknak es a feltaroknak, egy regesz eleteben valoszinuleg egyszer adodik ilyen nagyszeru esemeny.
Dr Szalai Ferenc 2011.04.20 22:31:48
@Dendrobatidae: Nem akarok unnepronto lenni, de ez a felteves csak akkor igazolodik be, ha valaki talal honfoglalonak imponalo (lovas, indadiszes-palmettas leletes, urambocsa-tarsolylemezes) sirt Stephanus Rex penzmelleklettel ! Maskulonben meg bizonyara nem mindenki fogadta udvrivalgassal es kalapdobalassal a keresztenyseg felvetelet. A "poganysag" egy eletformat jelentett, valamifele hitvilaggal, szokasokkal, hasznalati targyakkal, etelekkel, oltozekkel, "samanisztikus" gyogyitassal, stb. Az emberek ezt nyilvan generaciokon keresztul megszoktak es jo volt nekik ugy. Lehet, hogy nem szivesen valtoztattak rajta. Ha elhisszuk, hogy III. Bela koponyajan jelkepes trepanacio van akkor ez eleg bizonyitek, nem ?