Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BudBundy

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Hétszázezer forintját tüntette el az OTP Lakástakarék Zrt. a Pénzcentrum.hu egyik olvasójának. Tiltakozása ellenére egy nem létező számlára küldték el a lakás-takarékpénztári megtakarítását. Levélírónk a Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) Zrt.-nél meglévő…..
BudBundy 2011.04.16 02:16:07
A sztori ebben a formában nem igaz.

A lakástakarék megkötésekor nem szerepel olyan számlaszám a szerződésben, ahová a lejáratkor a pénzt a lakástakarék pénztárnak (ami nem egyenlő az OTP Bankkal, hanem önálló jogi személy) el kell utalnia, az csak lejáratkor, a kiutalás elfogadásáról szóló nyilatkozatban kerül feltüntetésre.

Amennyiben a lakástakarék 8 évnél rövidebb futamidejű, nem lehet a pénzösszeget szabad számlára utalni, mivel csak lakáscélú hitelek kiváltására használható fel. Azaz hiába szeretné az ügyfél szabad számlára kapni a pénzt, az Ltp a törvényi szabályozás miatt nem utalhat oda.

Lejáratkor az összeg kiutalásakor a lakáscélú felhasználás igazolására a lakástakarékpénztár (jelen esetben az (OTP Ltp.) csak olyan dokumentumot fogad el, amit az a pénzintézet állít ki és ír alá, akinél az adott részben vagy egészben visszafizetésre kerülő hitelt az az ügyfél felvette. Ebben a doksiban van feltüntetve az a szlaszám is, ahová az OTP-nek utalnia kell.

Azaz te magad hiába nyilatkozgatsz, hogy ide vagy oda szeretnéd a pénzt utalni, a bank a hivatalos, a jelzálogcélú hitel kiváltásáról szóló igazolás nélkül semmit nem tesz.

Lehet persze, hogy a fogadó bank (a Siklós és Vidéke takszöv) elrontotta a számlaszámot a nyilatkozaton, de ha az ügyfél megnézi, hogy mit adott le (ha adott le egyáltalán bármit) akkor hamar kiderül a hiba, de akkor nem az OTP-t kell hibáztatni. Lehet, hogy egy technikai számlát adtak meg, s már hetek óta ott csücsül a pénz, várva, hogy az ügyfél legyen szíves nyilatkozni a saját bankjánál a hitel előtörlesztéséről.
BudBundy 2011.04.16 11:32:13
@Körömcsiga:
ha 8 évnél rövidebb idejű a megtakarítás, akkor nem kérheted a pénzt szabad számlára (hiába járt le a szerződésed) Az Ltp
1. csak banki igazolásra utal (ha előtte leigazolják a lakáscélú felhasználást)
2, számlák ellenében utal, ha felújításra költöd

Persze ha nyolc évnél hosszabb volt a futamidő, akkor az OTP Ltp. a hunyó, de ez a szövegből nem derül ki.
BudBundy 2011.04.17 11:47:17
@Körömcsiga: én is még egyszer leírom, hogy 8 évnél rövidebb futamidejű szerződéseknél az Ltp. nem utalhat szabad rendelkezésű számlára (hiába járt le rendben a szerződés), mert akkor számára nem igazolt a lakáscélú felhasználás. Nem mondhatom, hogy adja csak ide a pénzt, én pedig majd betörlesztem a lakáshitelembe, mert nincs garancia arra, hogy esetleg nem gondolom-e meg magam és másra költöm.
Amikor a szerződés lejár, a kiutalás elfogadásáról szóló nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy mire akarom fordítani az összeget. Ha a hitelkiváltás /előtörlesztés pontot jelöli be (márpedig a panasz írója úgy tűnik erre akarta fordítani a pénzt) akkor hiába írja be a normál bankszámláját a kiutalás helyéül, mert az Ltp. csak oda utalhat, amelyik banknál a kiváltandó hitel van (így zárt a rendszer.