Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bebj

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a kedves olvasó a Tarr Kft. szolgáltatási körzetében él, azaz Zala, Vas, Tolna, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Veszprém és Fejér megyék kb 300 településnek valamelyikén, ÉS szereti a spanyol futballt, akkor szerencséje van, mert a Spíler 2 nevű tévéadó náluk pont fogható. Ha viszont a Digi, a…..
2018-ban azt mondani, hogy túl sok sorozat van, nevetséges közhely. A rövid távú előrejelzések alapján drasztikus csökkenésre nem kell számítani, ekkora zajban viszont kisebb csoda kell ahhoz, hogy valami olyan népszerűségre tudjon szert tenni, mint a Walking Dead vagy a Trónok harca. Mindkét…..
Bebj 2018.01.14 17:50:32
@kelemen12:

Egyrészt a mondatban is az elmúlt évekre hivatkoznak, másrészt 2 milliós nézettsége soha nem volt a GOT-nak, már a pilotot is 2,2 millióan látták _élőben_, és ez volt a legkisebb nézettségű epizód. A nézettség önmagában semmit nem mond a hyperól, a 3 sorozat eleve más pályán játszik.

Persze ezekből is kikövetkeztethető, hogy mekkora is a hype a GOT körül: a 7. évad utolsó részét 12,07 millióan látták, miközben a walking dead már 7-8 milliós nézettségre csökkent idén, az NCIS idei csúcsa pedig olyan 14 millió körül volt. Tehát külön előfizetést igénylő műsorként az országos sorozatoknak is becsületére váló nézettséget hoz. És ebben a torrent benne sincs, ahol meg a GOT kb. 5 éve "nyer" minden versenyt. Ahhoz elég nagy hype kell, hogy abban a korban ötszörözze meg egy sorozat a nézettségét, amikor a netflix kb bedarálja az egész tévés bizniszt.
Királyvár Pöcsméregetéssel indulunk, már ha ez a Makulátlanok (vagy hogy a picsába is hívják az Unsullied hadsereget itten magyarul) esetében bármilyen formában is releváns, állnak a várfal előtt, sokan, odafent meg Bronn irányítja a védőket, egy kis szurkot ide, öntsél még…..
Bebj 2017.08.30 09:33:33
@chrisred:
Walder Freyt soha nem érdekelte a nagypolitika, nem volt taktikázó zseni, jól elvolt a bevehetetlen várában, egyedül az zavarta, hogy a többi nemes lenézi őt, és senki nem akar velük házasodni, az örökösei meg ott lebzselnek vele a várban a többi család megvetésének állandó emlékeztetőjeként.

Ha nagy taktikus lett volna, akkor eleve nem engedi át Robb-ot az Ikreken, hanem a várfaláról végignézi, ahogy a 2-szer akkora Lannister sereg szétüti őket. Ekkor Robb még egy csatát sem nyert és hatalmas létszámhátrányban volt. Cat-nek nyíltan el is mondja, hogy kurvára nem érdekli, hogy most a Baratheonok vagy a Lannisterek uralkodnak. Cat jól érezte meg az egyedüli motivációját, hogy egy nagy nemesi családhoz házasíthassa ki a felhalmozott, ronda utódait.
Csak azért állt be a leggyengébb fél mellé teljes mellszélességgel, mert a lánya lett volna a Robb királynője a háború után. Talisa elvételével gyakorlatilag szembeköpte Robb, pont úgy, mint évtizedek óta mindig mindenki. Tywin pedig erre a frusztrációjára építette fel az egész Red Weddinget.

A nemesi házasság a politikai szövetség legerősebb megnyilvánulása, ennek felrúgása meg a hadüzenetnél kb. 1-gyel barátságosabb lépés.
Bebj 2017.08.30 11:22:37
@chrisred:
Pont ez is azt mutatja, hogy Walder elsődleges drive-ja a házasítás volt.
Amikor kiderült a Robb-Talisa házasság, az egész Frey-sereg hazavonult, ezt látták Tywin kémei, ezért környékezte meg Waldert Roose Boltonon keresztül. Hogy jutott Bolton WF közelébe? Úgy, hogy elvette a dagadt lányát, és megkapta a súlyát aranyban (!).

Azért fogadta el a Lannister szövetséget, mert Tywintól és Roosetól megkapta azokat a biztosítékokat, amit Robb csak ígért neki (ezt Tywin szó szerint elmondja a 3. évad végén). Onnantól az egész Edmure történet átverés volt.

Maga Edmure sorsa is ezt támasztja alá, a Red Wedding után semmilyen érdeke nem volt életben tartani egy kb. kihalt ház fejét, de mégis hagyta elhálni a házasságot a legszebb lányával, mert fontos volt neki, hogy finom urak is bekerüljenek a vérvonalba.

A Robb-lázadás elején meg tökmind1, hogy mit gondolt a Baratheonokról meg a többiek esetleges szövetségeiről, a logikus lépés a be nem avatkozás lett volna, sehogy máshogy nem magyarázható, hogy a csapdahelyzetben lévő leggyengébb fél mellé áll. 20 évvel korábban ugyanúgy "elkésett" a tridenti csatáról, pedig ott sokkal egyértelműbbek voltak az erőviszonyok.
Bebj 2017.08.30 11:56:33
@chrisred: ez igaz, de mégis ez állt volna legközelebb hozzá, ez lett volna a legkevésbé magyarázhatatlan háborús frakciók felé. Viszont azzal, hogy átegendte az északiakat, a saját későbbi mozgásterét csökkentette minimálisra.

Annyira durva a GOT, hogy az ilyen mellékszereplőket is órákig lehet elemezni, ez az, ami az utóbbi évben megszűnt.

@Bicepsz Elek: Igen, neki sokat számított a legalitás is a házasságok terén (sehol máshol :), másrészt meg hatalmas elégtétel volt neki, hogy a mindig gyűlölt Tullyk utolsó sarja az ő unokája, és ugye az ősi székhelyük is a Freyek fennhatósága alá került.
A Falon túl I Mennek. Hóban. Jégben. Gleccsere fel, gleccserről le. Hideg van. Gendry mondja is, hogy baszki, a hó ilyen? Mert hát ugye a királyvári kovácsműhelyben viszonylat ritkán esik. Tormund röhög, ja, ilyen, fázol, mi? Tudod mi a jó az ellen? Mármint a hősugárzón és az olajradiátoron túl? A…..
Bebj 2017.08.22 19:48:29
@nota19: Igen, csak hogy van olyan elmélet is hogy Essos keleti vége az már valójában közel van, csak nyugatnak kell menni Westerosról (mint Kolumbusz és India).
Kérem szépen, minket is elért a podcastláz, szerda este 8-kor Facebook live kibeszelot tartunk a sorozatról SzabóZ kollégával, kommentekben előzetesen is lehet kérdezni, a félórás műsor alatt meg folyamatosan. A live itt lesz majd. Királyvár alatt Aki azt hitte, hogy Jaime csak attól meghal,…..
Bebj 2017.08.16 04:15:09
@aribeth:
Inkább nota19-el értek egyet, annyi kiegészítéssel, hogy bár voltak ócska húzásai a sorozatnak, de azért olyan ultragagyi megoldásokkal nem operáltak, mint a Tysha-fordulat. Amikor olvastam, egy pillanatig vissza akartam lapozni, hogy ez ugyanaz a könyv-e,
amiben a Vörös Nász, Tyrion tárgyalása stb. van.
Ilyen szintű csalódás sosem volt a sorozatban számomra, valszeg ezért
is vagyok elnézőbb iránta.A 4. könyvben vannak jó dolgok (Cersei-t imádtam), az 5. könyv viszont a mélypont, ott már kb. csak az északi események voltak élvezhetők, még a korábban érdekes karakterek is unalomba fulladtak (Tyrion főleg).

1. Sansa/Ramsay: itt nyilván kényszer szülte az egyszerűsítést, de olyan nagymértékű torzulást
talán nem eredményez a sztorijában. Kisujj ugyanúgy "eladja" Sansát egy elnyomó figurának, akit ráadásul jobban is ismer (Örökös Harry ugye a Völgyben él), ez pedig a kettejük konfliktusának alapja lesz. Politikailag logikus Kisujj lépése, amennyiben a Boltonokat Cersei ellen fordítja, ami teret enged a manőverezésnek. A Boltonok részéről sem feltétlen hülyeség, mert nekik meg Északon kell a helyzetete stabilizálni, sok félnivalójuk nincs a déliektől. Az, hogy Kisujj nem ismerte Ramsay-t, mert fattyúként senkit nem érdekelt, igen,
elég erőltetett, de szódával még elmegy a körülmények ismeretében.

2. Nagyjából egyetértek, az tényleg OMFG kategória volt, Így utólag inkább azt mondom, hogy ezt a szálat egy az egyben ki kellett volna dobni a kukába, a könyvben is kb a történet 5%-a volt érdekes (igen, amikor Doran elmondja a terveit) Sokáig azt hittem, hogy a homoksiklók azért kerültek a sorozatba, mert a könyvben lesz valami komolyabb szerepük, de a haláluk után már nyilvánvaló, hogy nem, és a Dorne-i történetszál marginális lesz. Szerintem Oberyn sikere miatt kapaszkodtak bele, vagy mert nem volt alapanyag de rohadtul nem dolgoztak ki semmi értelmeset ezzel kapcsolatban.

3. Én bírom Stannist (1trúking!), és rohadt nehezen fogadtam el a történteket, de az, hogy Shireen-t Jon Snow miatt égetik meg, az nem az a "nem egészen így történt" kategória. Melisandre biztosan Stannis győzelméért fogja megtenni az áldozatot, és az is esélyes, hogy hollóval vagy más módon Stannis fogja szentesíteni (vagy már előre felhatalmazta). Melisandre a történet ezen pontján nem áldozná fel a királyi vért John Snow-ért, a látomásait ugye folyamatosan félreérti, Stannisban nem kételkedik egyáltalána végéig.

Nekem összességében még mindig inkább pozitív a mérleg, bár egyre zavaróbb a cselekmény egyre durvább siettetése, de azért még mindig vannak zseniális jelenetek-képek, amik visszahozzák a korábbi évadok fílingjét pl Jaime rohama Daenerys ellen azzal a zenével.

Szerintem D&D leginkább belefáradt a megfeszített tempóba (párhuzamosan 4-5 forgatócsoport stb), és mivel az alapanyag is elfogyott, inkább le akarják zavarni gyorsan a történetet, a rövidebb screentime-ot meg a fő sztorin és néhány jól megírt jeleneten kívül fanservice-szel töltik ki. Ez biztonsági játék meg megalkuvás, de a helyzetért a fő felelős szerintem GRRM, aki képtelen befejezni ezt a k*rva regényciklust.
Bebj 2017.08.21 17:06:19
@Bicepsz Elek: A medzsik boltban vették az Éjkirály föld-levegő dárdájával együtt., ahol a teleporthollókat is akciósan árulták az epizódhoz :)
Az is lehet, hogy megcsinálták maguknak: kibányászták a vasércet, hidegen megkovácsolták és tádáám. Nem véletlen nem értek el a falig 7 év alatt. :)

Amit az előző rész kapcsán írtam ide, hogy még mindig pozitív a sorozat mérlege számomra, és GRRM felelős főképp, hát, azt most kicsit újra kell értékelnem. Ilyen penultimate rész még nem volt, ahol konkrétan ilyen gagyi forgatókönyvet raktak össze. Cápaugrás-közeli élmény volt :(
Már csak néhány hét és elindul a Trónok harca hetedik évada, úgyhogy ideje volt, hogy érkezzen egy újabb előzetes. Na nem mintha a sorozat rajongóinak nagyon kedvet kellene hozni az évadhoz, amire több, mint egy évet kellett várni. Ha valaki az első előzetesről lemaradt volna róla, akkor itt tudja…..
Bebj 2017.06.22 08:42:01
@Felagund: Az ellaposodás tény, de valójában a probléma inkább az alapanyaggal van, ami olyan szintű mélyrepülésben van a 3. könyv második fele óta, hogy abból elég nehéz adaptálni. Néha sikerül kompenzálni, néha nem (5. évad). Olvasva a Wow néhány fejezetét, a probléma nem fog megoldódni, az utsó könyv meg úgysem fog elkészülni (ami lehet, hogy jobb is:).
Királyvár Ül Tommen, a gyerekkirály a kurva kényelmetlen Vastrónon, és miközben a szepton a fejére helyezi a kicsit nagy, bár átalakított koronát, másra sem tud nézni az ünnepségre megjelent tömegben, mint a kissé malacorrú vidéki szépségre hajazó Margaery-re, aki ugye az…..
Bebj 2014.05.07 00:32:29
@Felagund: Szerintem Északon most jobban utálják a Boltonokat a Vörös Nászban való közvetlen részvételért, konkrétan minden északi családból otthagyta valaki a fogát az árulásuk miatt. Ráadásul Roose Boltonnak Frey a felesége is, meg az sem használ a népszerűségüknek hogy embereket nyúztak évezredeken át :). Az ilyen szövetséges a távolban hasznos lehet, de ha közvetlenül feletted uralkodik, az már más tészta. Persze valszeg tudja mindenki, hogy benne voltak a Lannisterek is, de csak közvetve, mégsem ők végezték a piszkos munkát (ahogy azt még a múlt évad végén megbeszélte Tywin és Tyrion).

Ráadásul ha hallják a híreket Joffrey megöléséről, mármint hogy Tyrion ölte meg a királyt, az még plusz szavazatokat is hozhatna neki :D - persze ez nem sokat jelent, ha a börtönben senyved az ember.

Tywin inkább csak felhasználni akarja őket a Vasemberek elleni háborúra, arra számítva, hogy egy idő után annyira meggyengülnek a felek, hogy bárkit ki lehet nevezni Észak Őrzőjének. Ahogy Roose is mondta a borotválós jelenetben a 2. részben, a kinevezésen túl egy ujját nem mozdítja azért, hogy visszafoglalják a területeket. Divide et impera Lannister módra.
Most már biztos, hogy Orbánnak Abraham Lincoln-tripje van. A Le Monde-nak adott interjújában a populizmusát firtató kérdésre azt válaszolta, hogy „Ha az, hogy azt mondom az embereknek, hogy jobbá akarom tenni az életüket, azt jelenti, hogy populista, akkor igen. Ha Abraham…..
Bebj 2012.02.08 01:58:07
@nandras01:
Jah, indifferens, de leginkább bulváros hülyeség. Persze, egy pszichológus/szexológus (lol) 130 évvel később írt egy "leleplező művet" erről, csak éppen a tudomány valódi művelőit nem sikerült meggyőznie az elméletéről. Igaz, nem is ez volt a célja.

Ami viszont nem vitatéma, hogy Lincolnnak volt 4 gyereke (az egyik állítólagos szeretőjének 10), ebben pl. hasonlít Viktorunkra :)

Amúgy jó a cikk (a magasság összehasonlítása telitalálat!), nem tudom eldönteni, hogy OV tényleg elhiszi magáról, hogy ő a polgárháborús államférfi, vagy csak a beszédírói gugliztak ki valami jól hangzó szöveget neki.