Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tanár, aki reméli, hogy pedagógus

5 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel az olvasásnak volt most az évada, – jusson az eszetekbe Závada, – Esterházy Péter és Tandori Dezső, – meg a többi potyaleső, – de mindannyiunknak sok örömet szerző – kortárs magyar szerző. – Hiszen írók nélkül az olvasás bajos –…..
tanár, aki reméli, hogy pedagógus 2011.05.09 08:37:21
A Nemzeti alaptanterv (NAT) alapvetően tér el minden korábbi, központilag kiadott tantervünktől. Az iskolai nevelés-oktatás alapvető céljait a következőképpen határozza meg:  „Az iskolai nevelés-oktatás jelentős anyagi, idő- és energiaráfordításokat igénylő…..
Az előző posztot azzal zártuk, hogy megvizsgáljuk a tantervi célokat, körüljárjuk melyek azok a tényezők, amelyek ezt alakítják, befolyásolják.   Első megállapításunk az lesz, hogy a kitűzött célok nem függetleníthetők attól társadalmi, politikai, gazdasági…..
 Ahogy az előző posztban jeleztem, most a központi tantervről ejtek szót, hiszen a tankötelezettséget is ennek alapján kell(ene) meghatározni.   Mi a központi tanterv? A központi tanterv a tanügyi igazgatás által kiadott dokumentum, amely az iskolák tanulmányi munkájának…..
A tankötelezettség fogalma nem választható el az iskolai nevelés-oktatás céljától. Ez viszont függ tértől és időtől, mások voltak az iskolai oktatás céljai az ókori Rómában, és mások a mai Magyarországon.   Van-e azonban bármi is, ami közös lehet a legkülönbözőbb…..
A blog címe: Non scholae, sed vitae discimus. Azaz: Nem az iskolának, az életnek tanulunk. E sentenciát Senecának tulajdonítjuk, bár eredetileg ez nála fordítva hangzott: Nem az életnek, az iskolának tanulunk. Latinul: Non vitae, sed scholae discimus (a 106. levél elkeseredett záró…..