Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Miklos

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Említettem, hogy már korábbi nyaralásaink alkalmával kialakítottuk az Alkoholista Együttműködés Rendszerét, amely fellengzős és némileg fenyegető neve ellenére egy roppant egyszerű felismerésen alapul: a közös esti ismeretterjesztő és mélyítő borozásokhoz lesznek, akik…..
Olyan borokról, pincékről szól ez a háromrészes kis sorozat, amelyek nincsenek benne a magyar borászat, vagy inkább forgalmazás fősodrában. Erre próbálok sután utalni a címben, remélem, senki nem érzi majd sértőnek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy utána kell járni ezeknek a…..
Miklos 2009.01.12 05:11:13
A nagy borhagyomanyokkal rendelkezo orszagokban tucatjaval fedezhetunk fel Prisztoka Tiborhoz hasonlo elhivatott es nagy fantaziaval rendelkezo boraszokat akik maguk, barataik es egy szuk beavatott kozosseghez tartozok szamara sok oromet szereznek. Tibort Magyarorszagon az elhivatottsaga es kreativitasa alapjan az ismertebbek kozul Szollosi Jozsefhez, Bukolyi Laszlohoz es Konyari Danielhez tudom hasonlitani. Egy a Szel Fiai Fogadoban eltoltott hosszu hetvege, a hazigazda eteleivel, remek boraival, szivelyes vendegszeretetevel es szellemessegevel egyutt olyan hatalmas elmeny ami miatt soha nem mulasztom el oket meglatogatni amikor Magyarorszagon jarok. Nagyon keves dolgot irigyelek a Magyarorszagon elo barataimtol es ezek egyike a Marton napi, november vegeig tarto libasult es borkostolo a Szel Fiai Fogadoban. Szamomra Prisztoka Tibor a borai kozul a 2005-os Soproni Canernet Sauvignonja volt az egyik legemlekezetesebb es az egyik legjobb, amelyet Magyarorszagon valaha is kostoltam ebbol a fajtabol. Azt gondolom a 2006-os mas teruletrol szarmazik, mert karacsonykor felbontva korantsem tunt olyan nagy bornak mint a 2005-os volt, annak ellenere, hogy a borasz ismet kivalo munkat vegzett. Ugy emlekszem hogy a 2005-os sokkal komplexebb es izgalmasabb cabernet sauvignon volt. Amig a 2006-os ugyan kitunt a sav, gyumolcsosseg es lagy tanninok remek harmoniajaval es a borasz egyedi stilusat is felfedezni veltem benne, szamomra hianyzott 2005-os egyedisege, karaktere es sulya. Mivel a 2006-os evjarat altalaban jobb volt Magyarorszagon mint a 2005-os a kulonbsegre magyarazatot csak a kulonbozo terroir ad szamomra. Ezenkivul mar csak a tengeren tulra torteno szallitas okozhatta a felfedezett kulonbseget.

A kozeljovobem nehany baratommal felbontunk egy Szel Fiai Fogado 2007-es Akacos Pinot Blanc-ot es egy 2007-es Pinot Gris Extreme-et, amirol majd beszamolok.

Addig is mindenkinek melegen ajanlok egy Pannonhalma-Nyul borturat, a Szel Fiai Fogado vendeglatasaban.
Erőst úgy tűnik, hogy Chile borászata még mindig felívelő szakaszban van. És nemcsak az elérhető borok száma növekszik ugrásszerűen, hanem a minőség is, már ha lehet hinni a Wine Spectatornek, aki szerint ugyebár az év bora chiléből származik. By the way: bár nagy…..
Heimann Zoltán közvetítésével kaptam egy hatos mintát Szekszárdról. A borok Pálos Miklóstól, a Takler borászat volt szőlészétől érkeztek, pontosabban a Borműhelytől, amely Miklós és Halmosi Áron közös vállalkozása. PM, mint oly sok borász, magával ragadó jelenség.…..
Mindig is veszélyes volt borral foglalkozó sajtóorgánumoknak a gasztronómia boron túli terepére tévednie. Emlékezetes pofáraesések, összeveszések és kínos szituációk alakultak már ki ebből, hogy a bizonyos mércék közötti égbekiáltó különbségeket ne is említsük. Azonban…..
Miklos 2008.09.06 22:02:17
Kedves Dagadtos,

Igen, kostoltam a Dereszla/Henye borokat es semmi kifogasom veluk szemben, tenyleg nagyon jol elkeszitett borok. Csupan azt szerettem vona erzekeltetni a megjegyzesemmel hogy GV inkabb egy marketinges, hiszen egy jo borszakiro megirja hogy bizony ez a Henye Pinceszetnek tulajdonitott bor nem mas mint a hires Dereszla Pinceszet masodik cimkes bora, amely boraival mar sok elismerest szerzett. Peldaul 2004-ben 96 pontot kapott a WS-ban es Decanter nagydijat a 2000-es 6 puttonyos aszujaert, es 95 pontot kapott a 2000-es otpontos aszujaert. Tehat volna nyugodtan a Henye borokat Dereszla "second label" boroknak, de lehet hogy akkor a Wine Library nehezen kerhetett volna tobbet ertuk mint a Dereszla borokert. Miutan tobbszor szova tettem ezt, helyreallt a rend es a Dereszla borok magasabbra lettek arazva. Szerencsesnek mondhatom magamat, hiszen potom $35-ert szereztem be evek alatt tobb kartonnyi mennyiseget a Dereszla 2000-es aszubol. Ha jol emlekszem a pinceben sem fizettem sokkal tobbet erte (persze negy eve egy dollar 230Ft volt). Mara mar csak 3 puttonyos es Essencia Dereszla borok maradtak a Wine Library-ban es a kizarolagos USA forgalmazasra megvett, valoszinuleg a Wine Librarynak palackozott Henye borok nagyot estek arban es melyen alatta vannak a Dereszla borok arainak.

Dereszlatol eddig meg csak jo borokat ittam es egyike a kedvenc tokaji pinceszeteimnek. Kivancsian varom a szuperolcso szaraz Dorombor megkostolasat, amelyet egy jovo heti kostolason nyitunk fel.
Egy lépésre vagyunk az A csoporttól. Egy nagyon nagy lépésre. Ahhoz, hogy világra szóló siker keretében feljussunk az elitbe, meg kell vernünk az oda erősen visszavágyó Ukrajnát. Muszáj ezt kiszurkolni valahogy. Élőben közvetítünk, szövegesen.És mindjárt az elején felhívjuk…..
Minden idők legnagyobb borvideobloggere, Gary Vaynerchuk tokaji szárazat kóstol és beájul. A bororgazmus kiváltója a Chateau Dereszla Tokaji Dry 2006. A zseniális borzsoké szokásához híven most is röfög, szipog, köpköd és hadar. Egy félig-meddig csalódást okozó rozéval nyit,…..
Miklos 2008.03.10 03:50:24
Gary Vaynerchuk a valosagban roppant kedves es komoly ember, amit a Winelibrary tv-ben csinal az egy marketing-show, amellyel roppant sikeres. A segitsegevel ma a Wine Library a #1 az internetes borpiacon. Az eves eredmenye mar tavalyelott meghaladta a 30 millio dollart es szerintem mara mar 40 millio korul lehet. A "borbutikba" eveken keresztul jartam, amely inkabb egy 8X12 meteres helyiseg volt, ahova rengeteg bor volt bezsufolva. Egyaltalan nem volt butik jellege es nagyjabol ugyanazokat a borokat arulta amelyeket a versenytarsak, azzal a kivetellel, hogy nehany maganpalackozasu bort is arult. Sokat hirdetett NJ vezeto lapjaban es neha a New York Times-ban mar regebben is es gyakran nala lehetett a legjobb aron bort vasarolni. Az arai ma is a legalacsonyabbak koze tartoznak, es a nyereseget az oriasi mennyiseg eladasbol allitja elo. Mindenkeppen nagy elmeny egy nehany ora eltoltese az uzletukben. Megtudtam, hogy befektetett nehany boraszatba es ezeket a borokat peldaul Sharpshooter es mas neveken o maga adja el. Erdeklodott tokaji szolovasarlas felol is es szerintem csak ido kerdese, hogy a sajat tokaji pincejeben termett borait is arulja. A Dereszla pinceszettel olyan szoros az uzleti kapcsolata, hogy nemcsak a Dereszla borokat, hanem Henye Pince neven Dereszlaek altal felvasarolt szolobol keszult borokat is o forgalmazza. Ezek allitolag a Henye dulobol szarmaznak es eloszor magasabb aron adta oket mint a Dereszla borokat. Mara ezt mar korrigalta es a Dereszla borok a magasabb arfekvesuek. Nezzetek meg amit a Henye 6 puttonyos aszujarol mond a musoraban! Latszik rajta, hogy ezen a boron sokkal tobbet keresett mint a Dereszla borokon. Nem tudok rola, hogy a Henye Pince borait barki mas forgalmazna a vilagon. O foleg az Interneten adja el oket. Egyebkent lelkes tamogatoja a magyar boroknak, legutobb az uzleteben 26 magyar bort szamoltam ossze, az Interneten soha nincsen feltuntetve az osszes kaphato bora. Neha a magyar araknal kevesebbet fizetek egy uveg borert, amit nem ertek. Valoszinu valaki szolt neki, hogy elneztek az arazast mert peldaul Demeter Zoli Veres dulobol szarmazo furmintjat most mar nem $17.99-ert, hanem $27.98-ert arulja. De peldaul en $60-at fizettem Takler 2003 as Proprierary Reserve Cabernet Francjaert, amely mashol sokkal tobbe kerult. Oriasi szerepet jatszhat Gary a magyar bor marketingjeben es erdemes neki minden olyan bort megmutatni, amely ihato es kaphato az USA-ban. Gary nem egy borkritikus, hanem bormarketinges. Eppen ezert felesleges neki olyan bort kuldeni ami nem kaphato vagy hamarosan nem lesz kaphato az USA-ban. Erdemes lenne vele megkostoltatni nehany jo szara feher bort, hiszen amig vorosben a magas arakkal es a kozepes minoseggel elveszunk a vilag borpiacan, a feher boraink a vilag elvonalaba tartoznak. Gary eddig meg csak Tokajban jart es a tokaji borokon kivul eddig foleg Vylyan nehany voros borat es a Monarchia altal foralmazott borokat ismeri.
Az évjáratos hátszín még a jövő zenéje, de a terroirt már a marhában is keresik. Hogy hogyan, arról itt láthatunk nyálcsorgató videót a new yorki Craftsteakből. A Wine Spectatorből delegált szerencsés flótás és az étterem séfje háromfajta marha hátszínét kóstolja nagy…..
Hát ennek az esztendőnek is vége, jószerével csak két dolog nem dőlt el december 31. reggeléig. Az egyik, hogy mit iszunk szilveszter este, és berúgunk-e attól, amit, vagy sem. A másik, hogy ki lesz 2006 Alkoholista-bortermelője. A konteszt javában tart, az élmezőny körvonalazódik,…..
Két szervezet is alakul-alakult az első számú magyar borvidéken, amelyek deklarált célja, hogy a modern időkhöz való eredetvédelmi rendszert dolgozzanak ki. Az ismert nevek sokaságát tömörítő Tokaji Bormívelők Társaságát Bodó Judit elnökli, Szepsy István pedig Mádon…..