Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzLBalázs

8 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Wall Street farkasa Kritika / Szövényi-Lux Balázs   Kevés olyan rendező van, aki 70 év fölött is friss és merész tud maradni, visszavonulása pedig fel sem merül. Martin Scorsese viszont a kevesek talán legjobbja: egyik évben egy 3D-s gyerekmesét készít (Hugo), előtte…..
Pár napja Miskolc belvárosában sétáltam, sütött a nap, és egész jó volt a kedvem, ám gondolataim fel-alá rohangásztak, ahogy mindig is szoktak. Amint egyik lábam a másik után tettem, és figyeltem a hangulatos sétálóutca régi épületeit, egy elegáns kapu elé érkeztem, mely…..
SzLBalázs 2012.10.01 00:15:50
Kedves idősebb, érett és világot igazán jól ismerő Úr, már-már barát!
Igazán jól esik olvasni a bíztatását. Bíztasson tovább, mert így végül olyat találok létrehozni, amit a hozzám hasonlóan buták, egyszerűek és naivak majd talán örömmel fogadnak. Szükség van az őszinte jóindulattal megcsipkedőkre, hogy belássuk: sosem lehetünk elégedettek. Köszönöm!
Amit írtam, nem kritika, illetve nem "film a történelemből", hanem a "filmtörténet" egy régi darabjáról szól, vagyis magáról a celluloidon futó, feltűnő arcokról, pillanatokról. A szöveg annak az élményét mutatja be, hogy hogyan hat ma a film, lábjegyzetek nélkül, a moziban. Hogy képes-e lekötni a zizin és rohangáló robotokon edződött nézőt. És mert a válasz igen (a film közben az arcokat is rendre figyelem), elmondható, hogy valóban időtlen klasszikus. Mint mozgókép, nem mint a propaganda eszköze. Az utóbbi vonatkozásában ugyanis sokat írtak már, és nem is szerettem volna belemenni (pláne nem bal, jobb, vagy nemzeti kérdésekbe). De igaza van, természetesen ez nem naiv romantikus mese, tudom jól, és mint említettem, nem is először láttam, mégsem erről szólt az írás, hanem szubjektív beszámoló volt - érzek közben valamit, vagy nem, valóban megfog, vagy nem . És a titok pedig az, hogy a mozi nem a "mit üzen a költő" badarság miatt működik, hanem az arcok, a színészek miatt. Semmi, egész pontosan semmi másnak nincs akkora súlya, mint a tekinteteknek, a zene és arcok összjátékának. Ha csak a mondanivaló lenne a fontos, erre a filmre csak az esztéták, Bölcsek, történészek, vagy emlékeik miatt érintettek lennének kíváncsiak. Mellesleg, nem csak a náci-nem náci, hanem tágabban, az elnyomó rendszer elleni küzdelem mindig aktuális és fontos kérdés marad, de számomra nem ebben legerősebb a film, és ki merem jelenteni, sokaknak nem ez lesz az elsődleges szempont, ami miatt újra és újra felemlegetik. Különben az "önmagában álló mű" egyike az alkalmazható elemzési módoknak, bevett gyakorlat ez is, melynek vannak ellenzői is (jogosan), és én magam sem állítom, hogy ez a helyes irány, de azt gondolom, ha a szituáció úgy kívánja, megengedhető.
Különben, ha valóban csak kritikákat, elemzéseket keres, nézze meg bátran a honlapot (is).
Az "elvetélt szépíró" jelzőt pedig határozottan visszautasítom, talán még ön is adhat egy fiatalnak - a jelző találó - egy esélyt, mielőtt teljesen objektív szempontjai alapján elítéli. De lehet, nem érdemlem meg. Ez esetben ön győzött.
Köszönöm még egyszer! Tisztelettel:
Írni nem tudó, fiatal és naiv, már-már barátja.
Ha nem haragszotok meg érte, szeretném itt is megmutatni az elkészült új filmet. ..
FALL IN LOVE WITH ILLA - SZERETNI ILLÁT by blzs..
EGY KIS ÖNREKLÁM, REMÉLEM NEM SÉRTEK MEG VELE SENKIT. BEMUTATOM AZ ÚJ RÖVIDFILMET: ILLA NEHÉZ NAPJAI ..
 A történet alapján egy egyszerű, kedves, szerethető filmre számítunk. Olyan tipikus „vissza az életbe” élményre. A főszerepben egy apa meg a lánya. A csonka család Kanadában él, egy város peremén, gyakorlatilag a semmi határán. Ugyanis házuk mellett szinte nincs…..
 Dél-koreai alkotást látunk. Történelmi időkbe repítenek minket, kosztümös, kalandos film bontakozik ki a szemünk előtt. Az embernek eszébe juthat a Hős című mozgókép, amely hasonló műfajú, távol-keleti történelmi mese. De míg a Hős kidolgozott, művészi látvánnyal…..
 Mi jut eszünkbe Iránról? Hát nem a film, az biztos. A szemem előtt egy poros ország lebeg, ahol fenyegető állapotok uralkodnak, ahol van egy agresszív vezető, fejkendős nők, szakállas férfiak, és persze, a terrorizmus. Mert nem ismerem az országot, csak hallok ezt-azt róla.…..
  Norvég filmet látunk. Ebben nincs semmi különös. A skandináv filmek szép számmal jelennek meg nálunk is, és egyre több országban ismerik meg őket (mármint a Bergman utáni nemzedéket). És az igazság az, hogy északi alkotóktól nemigen látunk rossz filmet. Ez sem lett…..