Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sherrie

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elhatároztam, hogy írni fogok olyan könyvekről is, amiket soha, senkinek sem ajánlanék, sőt, kifejezetten károsnak tartom őket. Mohás Lívia közismert és több díjjal kitüntetett pszichológus, író legújabb könyve is ilyen. Aki elolvassa, valószínűleg csodálkozni fog, hogy egy…..
sherrie 2015.09.17 15:24:59
A könyv láthatóan félre lett értelmezve a blogger által. Nem egyértelmű, hogy csak nem akarja (értsd: azt látom bele, amit akarok) vagy nem tudja (értsd: szövegértelmezési nehézségek) megérteni az író mondandóját. Frissen olvasva a könyvet, Mohás Lívia empatikusan áll a pácienseihez, de nem esik bele abba a hibába, mint a legtöbb pszichológus: nem finomkodik, értéket képvisel és objektíven igyekszik a pácienseit kezelni, kívülről látni és segíteni, „felébreszteni” őket gyermeki alvó létükből.
A hölgy autonóm értelmiségi, a női szerepekben való gondolkodás tagadója, a nőket szellemi és anyagi függetlenségre bíztatja úgy, hogy közben nem esik bele a sokak által elkövetett hibába: nem lesz család-tagadó és férfi-gyűlölő.
A szexust kooperációnak, kölcsönösségnek tekinti, melynek fontos része az orgazmus-kézség. Teljes félre értelmezés, hogy a női frigiditást / orgazmus hiányt szervi eredetű problémára vezetné vissza. Annyi állítás van erről a könyvben, hogy az egyik pácienst vizsgálatra küldi, hogy kizárják a szervi eredetű okokat, mely csekély százalékban lehet okozója az orgazmus képtelenségnek. De a kérdéshez egyértelműen lelki oldalról közelít. Az orgazmus képtelenség fontos indikátora az elnyomott pszichés problémáknak, velük való nyílt foglalkozás hiánycikk még manapság is.
A blogger állítja: - és persze ez elsősorban a férfi számára jelenthet problémát, csakis ezért kell vele foglalkoznunk: "Az orgazmus hiányának sokféle oka lehet.(...) Ha ez gyakran elfordul, annak sajnos rossz következményei lehetnek. (...) ideges állapotok, alvászavarok, hangulathullámzások, hisztizés, kiegyensúlyozatlan, békétlenkedő, depresszív jellegű lelki magatartás. (...) Azt hihetnénk, ez a nő problémája, csakhogy a magatartásától a párkapcsolat megromolhat, sőt az egész család harmóniája csődbe juthat." – ismét durva szövegértelmezési problémák merülnek fel. Az orgazmus-hiány, a nem kielégítő szexuális élet a nőn keresztül kihat annak környezetére, a kölcsönös elégedetlenség hatással van szeretteinkre, akár egész családunk életére. Nem a férfi igényeinek kielégítéséről beszél, ez korlátolt csúsztatás.
Gyerekkel kapcsolatos megállapítás – ezen rész olvasása során is rájövünk, mi értelme van a gyerek jellemzésének, képmutatás nélküli objektív jellemrajzának. lássuk be, vannak szociálisan nem kellemes jellemű, külsejű gyerekek, attól, hogy valaki még gyermek korú, még nem lesz automatikusan pozitív jellem, pozitívan megítélt egyén és sajnos ehhez akár külseje is hozzájárulhat. Ennek nehézségeivel meg kell küzdeni, szembe kell nézni és fejlődni kell, ebben segít(het) a pszichológus.
Álomelemzés – a kliensek álmait a könyvben végig közösen elemzik. Természetesen a pszichológus feladata, hogy segítsen a páciens álmainak megfejtésében, ismét külső tükröt mutatva, közösen elmélkedve, segítve annak megértését. Sokszor nem látunk meg olyasmit, amit egy külső szemlélőnek feltűnhet. Ezért járunk pszichológushoz (többek között).
A könyv rávilágít arra az alapvető problémára, hogy hány ember éli gyermeki státuszban életét, hányan nem tudnak autonóm személyiségként gondolkodni. A nőkre ez hatványozottan igaz. Sokat segít pácienseinek független gondolkodóvá érni, támogatja, bíztatja klienseit a szellemi produktivitásuk megtalálásában. Bölcsen reflektál a nők kényszeres megfelelési vágyára a szülésen keresztül, felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermek szülés nem válasz a kérdéseikre és nem elnyomott problémáikra adott válasz az, ha az anyaszerepből próbálják definiálni önmagukat. Bátor feminista hozzáállás egy 20-as években született hölgytől, modern és mégis értéket képviselő alapmű.
Nívó Putyin csalt, de minek? 2012.03.05 23:08:00
A hangos belpolitika mellett viszonylag mérsékelten figyel oda manapság az ember a külpolitikai fejleményekre. Leginkább csak akkor, ha balhé van az Európa Parlamentben Magyarország körül, esetleg ha Szlovákiában eltörlik az egykulcsos adót, hogy aztán egy svédcsavarral gyorsan…..
sherrie 2012.03.06 10:24:20
@bogancs: Örülök, hogy így látod. Oroszország a mai napig egy-párt rendszerben működik. Teljesen érdektelen, hogy, Medvegyev vagy Putyin van hatalmon, csak politikai adok-kapok folyik. Az orosz ellenzék, ahol felsorakozik a szűk értelmiségi réteg kb három Magyarországnyi lakosságot tesz ki, ami az orosz összlakossághoz képest elenyésző. Az elmúlt 10 évben rendszeresen küzdöttek, hogy demokratikusabb viszonyokat alakítsanak ki, legyen ellenfél/ellenzék/többpártrendszer. A társadalmi berendezkedés, a mély korrupció, az elszigetelt országrészek, ahol mélyszegénység és tudatlanság van, a tömegeket mindig egy olyan rendszer felé fogja könnyen irányítani, ami a populista, tekintélyelvű vezetéshez visz. Mindezek ellenére kezdett kialakulni vmi, amitől Putyinék megijedtek és nem véletlen, hogy már a nyílt csalás felé fordultak.
Orbánt nem véletlenül hasonlítják Putyinhoz. Ugyanazokkal a módszerekkel próbálja ellenzékét ellehetetleníteni, mint azt Putyinék teszik. Érdemes elbeszélgetni egy tanult orosz emberrel. Csakúgy, mint egy tanult olasszal. Hogyan facsarodik bele a szívük, hogy önkényurak tombolnak az országaikban. (Olaszok talán most fellélegezhetnek, bár sajnos ott meg legitimációs problémák léptek fel Berlusconi leléptetése után). Nincs mire szavazni, de azért, mert nem teremtik meg a választás lehetőségét, és a demokrácia mögé bújtatják az önkényt. Ami nem szolgál mást, mint egy szűk réteg gazdasági érdekeit. A párhuzam ebből a szempontból Magyarországgal tökéletes.
Sosem hittem volna, hogy valaha is Bayer Zsolttal egy véleményen leszek valamiben. És most mégis úgy tűnik, hogy szombaton együtt fogunk menetelni. Nem mintha ettől megváltozna a mélyen elítélő véleményem róla, a stílusáról és az egész elrugaszkodott politikai…..
sherrie 2012.01.21 09:40:35
@bogancs: elolvastam. ne haragudj, de alapvető hiányosságok vannak benne, de értem amúgy, mit akartál kihozni, csak én máshogy fogalmaznék. A hiányosságok: foglalkoztatás szintje, a társadalmi mix átalakulása, elvándorlás (lásd bolgár példa), és ami nagyon fontos: a magasan adózók milyen bérekből fognak adózni, tehát tudja-e kompenzálni az adókerülők, inaktívak stb hiányát egy olyan réteg, aki jól keres (=vannak versenyképes iparágak magasan képzett aktív lakossággal?) A magasan képzett lakosság pedig a felsőoktatásba és a fiatalságba (gyerekek!! nem csak egyetemisták) való magas költságű invesztálás faktora is!

Nyugdíjasra mindig fog költeni az állam, mert éhen halni nem lehet hagyni őket. Mivel nálunk eleve már nagyon alacsonyan vannak a nyugdíjak, mert nincs magán megtakarítási forma (nem csak a manyup rendszer, hanem pl a cégek által biztosított defined benefit, defined contribution stb alapok) és eleve alacsonyak az állami nyugdíjak, nálunk 30-40 év múlva más lesz a problematika, mint mondjuk Svájcban: az, hogy az nyugdíjasainkat egyre kisebb adókosárból lehet majd finanszírozni, egyre nagyobb terhet ró az aktívakra, és rohamosan fognak emiatt emelkedni a terhek, ami elszegényedéshez vezet. A nyugat-európai modellekkel nem lehet összevetni a mi helyzetünket. A gazdagabb országokban attól félnek és azt modellezik, hogy odajutnak, ahol most mi vagyunk kb , és ezt akarják elkerülni. Míg nálunk már nem lehet jobban csökkenteni a nyugdíjakat, és nem is fogják, mert mindig számottevő szavazó bázis lesznek, csak a finanszírozásával fogják agyonterhelni az unokáinkat. Ezen enyhíthetett volna a manyup megfelelő szabályozási rendszer mellett.
sherrie 2012.01.21 10:16:27
@bogancs: sakic megválaszolta. 2012-ben elkezdjük érezni a hatásokat.

A link (pdf 12): www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_inflacio_hu/mnbhu-inflacio-hu-20111222/IR_2011_DECEMBER_HUN.pdf

és ne feledjük, ez általában konzervatív előrejelzés
sherrie 2012.01.21 10:25:12
@Németh András: Pont ugyanezt a mondatot "lőttem át" most ismerősnek emailen mélységes megdöbbenés mellett. Remélem ez nem vmi freudi elszólás volt, mert rémisztő
Schmitt Pál köztársasági elnök a plágiumbotrány kirobbanása óta eltelt 168 óra alatt a következő védekezést dolgozta ki és tárta az ország elé ma reggel a Kossuth Rádióban (link, 07:34-től): 1. "Aki valaha is írt doktori disszertációt, tudja, hogy minden ilyen…..
sherrie 2012.01.18 18:38:27
@Hülyeség, ha fájna: Mit személyeskedsz itt a hülyeségeiddel? Amúgy a tényen nem változtat, akármilyen nagyra is tartod magad a z irományoddal (ami valszeg nem különbözik egyikünkétől sem, jé igen más is írt már disszertációt), mégpedig attól, hogy a felhasznált törzsanyagot egy b@szom nagy idézőjel vagy egyértelmű lehivatkozás közé/mögé/után szokás bebombázni, nem utólag magyarázkodni, hogy ja én nem úgy értettem ám, az igazából nem az én termékem. Szánalmas az egész.
sherrie 2012.01.18 20:59:40
@Hülyeség, ha fájna: Látom átment az üzenet... Beléd is kár volt az adófizetők drága pénze diplomára
Az osztrák közszolgálati tévé, az ORF Híradójának (ZiB) 55 szerkesztője és bemondója, köztük ismert televíziós személyiségek tiltakoznak az ellen, hogy Alexander Wrabetz vezérigazgató az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetéséhez közel állónak tartott és nem…..
sherrie 2012.01.17 18:25:19
@KG2000: meg Kave, most lehet örülni, megkaptátok a hőn áhított rendszereteket, csak nehogy jöjjön az a fránya dejavu és nálatok is kopogtasson, mint anno a fricceknél. De semmi gond, szívesen felajánlom a könyvtári kártyámat, lehet olvasgatni és kulturálódni, hogy egy kicsit felnyíljon a szemetek, mint a két napos macskának, nehogy hirtelen még szarabbul élj, mint ahogy azt valaha is e tudtad képzelni. Hogy miről is? Gondolkodj gondolkodj igen meg van: Hogyan szoptam be én is a politikai kommunikációt című 20 kötetes keménykötésű kiadványt, van mit a témáról írni.
sherrie 2012.01.18 10:17:01
@Nina Skye: Nem megy át az infó szöszi?
sherrie 2012.01.18 13:06:22
@Nina Skye: miért nem vagyok meglepve :-)
Korábbi posztjaink a témában: 1. Öt trollhárító a külhoni szavazók védelmében 2. A zEmberek véleménye a 6árontúliak szavazójogáról 3. Orbán Viktor csak egy politikus A határon túliak választójogáról A határon túli magyarok választójogáról racionális vitát…..
sherrie 2012.01.12 13:53:20
@Bogyó 2: Teljesen igazad van, pontosan erről van szó. Az egész kérdés jogilag abszurd, és a legrosszabb, hogy nem lehet érvelni ellene úgy, hogy ne bántsuk meg a határon túliakat. És pont ezért vagyok mérges az ötlet kitalálóira, mert pontosan ellenkező hatást ér el (nemzet összekovácsolása vs ellenérzések) mint ami a célja lenne. A Fidesz beáldozza a határon túliak érzéseit annak reményében, hogy ha csak pár ezer szavazattal is többet tud szerezni. Ez a szomorú.
Karácsony előtti utolsó poszt. Matolcsy Gyurinak két leminősítés közben szerencsére még van arra ideje, hogy a Heti Válasz oldalán megossza csodálatos gondolatatait a világgal: Miért más a jólét és a jóllét? Mi jóllétünk öt legfontosabb forrása? Hogyan élhetünk jobb…..
"Nem sikerült megszerezniük az európai uniós vezetőknek mind a 27 tagállam támogatását, hogy módosítsák a Lisszaboni Szerződést annak érdekében, hogy szigoríthassák az euróövezeti országok költségvetési politikáját. Két ország - Svédország és Csehország -…..
sherrie 2011.12.09 17:39:35
@Kamee: Ezek nagyon durva bakik, amiket leírsz, ezzel nem lehet érvelni. Ma Mo-on az adóbevételek sajnos túlzott mértékben SZJA befizetés alapúak, amit a bejelentett "multi-rabszolgák" közül a Squid-féle vezetők soknullás bruttójának szintén jelentős része ad. Ha ezek a cégek elkezdenek kivonulni, nagy bajok lesznek. Sajnos a mezőgazdaság sehol nem profitábilis, se EU, se US, egyszerűen nem az, mindenhol támogatás-alapú, és az is lesz, hogy kajálhass. Erre alapozni gazdaságot már 100 éve is gagyi volt. Elhangzott itt a K&F fejlesztés oktatással, nos igen, ez lenne a jó irány, nem a csörgedező víz, ami max dísznek jó, de nem egy egész országot ráépíteni. Nincs profitábilis, számottevő természeti erőforrásunk, ezt tudomásul kell venni. Egyedül az emberi erőforrásunk, az "agy", ha azt nem használod ki, bukta van. Én nem szídnám a "multi-parasztot", mert nélküle neked nem lenne inkább hol dolgoznod.