Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fejeslaci

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új, tanácsadó rovattal bővül a Káma-túra blog. Ha úgy érzed, elakadtál az életedben, nosza ragadj tolla Már régen kitaláltuk Áronnal, hogy kéne írni egy posztot férfiakról, nőkről, családról is. Leírom hát, hogy mi mindent hallottam és tanultam a bruttó 39 hónap alatt…..
fejeslaci 2014.12.07 19:48:24
@aszterik: Szerintem ez két különböző dolog. Emlékezetem szerint egy nőnek ben kell folyamatosan mogorva arcot vágnia. Jó, esetleg a pult mögött, de az érthető, hiszen jössz a mindenféle lehetetlen kívánságaiddal... De egy férfi, az más. Annak folyamatosan.

Egyébként megjegyzem, hogy persze a foci és a hoki iránti érdeklődésben nincs olyan aránytalanság, mint nálunk, de ez nem jelenti, hogy a foci kevésbé érdekelné őket, sőt...

Visszatérve még az eredeti témára, nekem az az abszurditás tűnt felt, hogy a legtöbb orosz nő mindent elkövet azért, hogy férjhez menjen, elvégre a rendes nő 22 éves korára férjnél van. Elvben olyan, mintha egy nő egyedülállóként nem is élhetne. Viszont valójában a legtöbb nő maga tartja el, sőt pesztrálja a férjét, aki gyakran alkoholista, de legalábbis munkanélküli, és persze semmilyen részt nem vállal a házimunkában vagy a gyermeknevelésben – akkor sem, ha egyébként semmi dolga.

Persze nem akarom azt sugallni, hogy mindenki ilyen, de mondjuk ez egy jókl kirajzolódó, meglehetősen domináns „családtípus”, nyilván feltűnőbb, mint a normális...
káma-túra Ráadás 2014.09.05 16:45:38
Azt hiszem, először is egy nagy bocsánatkéréssel tartozunk a blog lelkes olvasóinak, hogy május közepe óta friss olvasnivaló nélkül maradtak. Nem így terveztük, de sajnos így alakult. Ami akkor elmaradt, majd igyekszünk néha-néha soron kívül…..
káma-túra Hervadt esztétika 2014.09.13 08:29:38
Egy hete történt, hogy levelet kaptunk az egyetem nemzetközi osztályától, amelyben az aznap nyíló és egészen másnapig tartó izsevszki virágkiállítás programját ajánlották számunkra, mint kitűnő hétvégi elfoglaltságot. Gondoltuk, miért ne mennénk, úgyis szép idő…..
Zöld Napszemüveg Gyaloglás vége 2014.06.23 09:43:21
Legutóbbi posztomban a terepre jutás viszontagságairól írtam, most viszont a terepen való közlekedés fortélyaira szeretnék áttérni. Ha már egyszer végre sikerül eljutni arra a fránya terepre, átszuszakolva magunkat a bürokrácia kiskapuin, nem árt azt is tudni, hogyan érdemes ott…..
Egyetemi tanulmányaim során a terepmunkára mindig valami „in medias res” dologként gondoltam. Az antropológus ott van a terepen, és dolgozik ezerrel. Azon soha egy pillanatig sem gondolkodtam el, hogy vajon hogy jut el odáig? Repülőn, vonaton, buszon, gyalog, stoppal – persze, ezeket…..
„A vizsgálat a terepen még normális feltételek mellett is megpróbáltatást jelent: napkeltekor már talpon kell lenni, ébren maradni, amíg az utolsó bennszülött is el nem aludt, és néha még az álmát is lesni kell; igyekezni kell, hogy észrevétlen maradjon az ember, de mindig…..
fejeslaci 2014.05.04 20:48:09
@sT: Köszi. De ezek szerint csak nem olyan nagy titok. :) Gondolom, publikáció is lesz belőle, és akkor úgy sem lehet titkolni. :)
fejeslaci 2014.05.06 09:11:33
@Boginya: OK, lehet, hogy adatközlő szintjén el lehet titkolni, de közösség szintjén is? Mondjuk persze az egész dolog veszélyezteti az ellenőrizhetőséget...
fejeslaci 2014.05.06 16:18:53
@sT: Hát lássuk! :)
Mit szólnánk, ha bemennénk egy múzeumba, és miután túlestünk a kassza – jegyek – ruhatár – fázni fogok – mit vigyek be ceremónián és beléptünk a megtekinteni kívánt kiállításba, a saját emlékeinket látnánk viszont tárgyiasult formájukban? Még belegondolni is…..
Zöld Napszemüveg aszpirin + C 2014.03.31 10:04:28
Ha folytatni akarnánk a sort azokról a dolgokról, amik a hétköznapi embernek a néprajz/antropológia szó hallatán valószínűleg eszébe jutnak, akkor valahol az után a rész után, hogy „néptánc, hímzések, törzsi kultúrák, sámánok”, talán előbb-utóbb elérnénk oda, hogy…..
fejeslaci 2014.05.02 17:36:39
@sT: A felvilágosultságot arra értettem, hogy racionálisan gondolkodó. Nem hiszem, hogy különbség lenne a vízbe vetett parázs vagy a piros szalagok, ill. az ima vagy a szentképek gyógyító (vagy bármilyen) ereje között.

(Ja, és ha nem Válasz erre-vel válaszolsz, nem fogok tudni róla, hogy válaszoltál. :)
1892. Vjatkai Kormányzóság, Orosz Birodalom. Egy Anük nevezetű faluban élő 16 éves lány a szomszédos faluba, Csuljába igyekezett nagymamájához. Útja Multán falu mellett vitte, amikor egy holttestre talált. Méghozzá nem is akármilyenre – ha szabad így fogalmaznom. A halott…..
„Az ’elszigetelt etnikai csoport’ ahhoz hasonlít,mintha egy kézzel akarnánk tapsolni – nyilvánvaló képtelenség.”(T. H. Eriksen) Szeretem ezt a gondolatot, mert egyszerűen és lényegre törően megvilágítja nem csak az etnikai, de az összes identitásféle egyik nagyon fontos…..
fejeslaci 2013.11.19 20:04:04
Az idézet csodálatos, az első adandó alkalommal le fogom nyúlni!

„a sok költözésnek köszönhetően a különböző helyi identitásaim egyre csak szaporodnak” Na én pl. úgy vagyok ezzel, hogy igazán azokkal érzem magam egy nemzetbe tartozónak, akik több országban éltek már – még ha nem is azokban, amelyekben én. Mert velük megvan az az élmény, hogy több helyre is tartozhatsz, hogy bármely pont kiemelkedő, adott pillanatban az is kisszerűnek és lényegtelennek tűnhet, míg egy másik fontosnak és valósnak.

„számomra felfoghatatlan, hogy a baskíriai udmurt néprajzkutatók miért használják a Kámán-túli jelzőt a valójában nagyon is Kámán-inneni társaikra” Há kb. azé, amiért a pécsiek dunántúlinak, a makóiak tiszántúliaknak vallják magukat. :)

„ha beszélgetésbe elegyednek egy baskíriaival, akkor aztán akad félreértés bőven” Ilyen azért Udmurtián belül is bőven van. Egy termetes kolhozelnökre az északi vendégek egy déli faluban a „zök” szóval utaltak, ami északon ’nagy’, de délen (emberre) egyszerűen ’kövér’, amit eléggé udvariatlan csak úgy rámondani valakire. A déli Udmurtián kívüli nyelvjárások egyébként történetileg közelebb állnak a dél-udmurtiaiakhoz, mint azok az észak-udmurtiaiakhoz, de hangtanilag és szókincsükben eléggé eltérnek tőlük, sőt, egymástól is!

Tök jó a bejegyzés, remélem, a tatárok identitásáról is lesz majd szó!
fejeslaci 2013.11.20 16:34:46
Minden első terepmunkán létezik egy áttörés. Az a pont, amikor egy antropológus végre bizonyít, kiállja a helyi próbát, az emberek pedig hátba veregetik: „Jól van, maradhatsz.” Sose lehet tudni, mi lesz ez a pont és legfőképpen azt nem, hogy mikor jön el, ezért készülni se…..
fejeslaci 2013.11.06 09:48:29
www.nyest.hu/hirek/honnan-ered-a-krumpli-szo

Érdekes, hogy a dinnye ott ritkaság, hiszen Udmurtiában is termesztik, tehát nyilván nőne Baskíriában is.
fejeslaci 2013.11.06 09:49:56
„Riporter: Egyszer azt írtad erről a módszerről, hogy a hallgatás tudománya is. Losonczy Anna: Ezt mint fiatal kutató még nem tudtam. Meg voltam arról győződve, mint, gondolom, a többi fiatal etnográfus is, hogy az idő kevés, az anyag óriási, a megértési kényszer tombol,…..
fejeslaci 2013.10.29 12:05:27
@Boginya: Azt én sem gondolom, hogy elnézést kellene kérniük, az viszont furcsa, h mennyire nincsenek tudatában, hogy érzékeny témát feszegetnek.

@aáb: Én magam voltam olyan nyelvjárásgyűjtésen, ahol a gyűjtő ki akart szedni egy alakot az adatközlőből, és egyre csak mondogatta, hogy „mondják ezt maguknál másként is” stb. Végül kibökte, milyen alakot szeretne hallani, amire közölte az illető, h ilyet ő még sosem hallott.

Mondjuk ugyanez az ember, amikor kazettáról felvételt játszott le, kihúzta az antennát, hogy jobb legyen a hang...
„A házassággal szerzett rokon olyan, mint egy elefántláb” – mondta Claude Lévi-Strauss, az antropológia tudományának egyik legnagyobb koponyája. Vagyis nincs mese, a házastárssal együtt jön az egész elefánt, vagyis a rokonok. Az egyén leválaszthatatlan a családról, sőt…..
fejeslaci 2013.10.22 09:21:45
@Boginya: Ügyes, ügyes, de ha igazán zseni lett volna, azért könnyebben olvasható kódot is találhatott volna. Ez számítógépes feldolgozáshoz tökéletes... :)
fejeslaci 2013.10.22 10:27:13
@Boginya: Nem kell, csak így könnyebben lehet rendszerezni az adatotak. Pl. ha csak az anyagi ági rokonokat akarod vizsgálni, vagy csak az olyanokat, amelyben vki vkinek a gyereke, vagy csak a nőneműeket, akkor a megfelelő helyre szúrod a kötőtűket, és a megfelelő kártyák kiesnek...
Ezt még tavaly vágta a fejemhez a szomszédasszonyom, miután nem akartam meginni náluk a napi ötödik fekete teámat. Idén, érkezésem estéjén rögtön teával kínált, de aztán hirtelen felkiáltott: „Jaj, hát, hiszen te nem is szereted!” Mondtam, hogy én azért innék mégis, ha…..
Karinthy '87/91 D Időpont 2011.04.07 22:28:00
Többen kérdeztétek, mikorra tervezzük.Nincs konkrét időpont, de mindenképpen iskolaidőben. Ez azt jelenti, hogy május vége, június eleje lehet ideális időpont. ..