Regisztráció Blogot indítok
Adatok
totand

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A határátkeléssel kapcsolatos sztereotípiák egyike, hogy a bevándorlók elveszik a munkahelyeket a helyi lakosok elől, hiszen ugyanazt a munkát ők is elvégeznék, csak éppen több pénzért. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azonban a választás messze nem ez. (fotó: Diana…..
Csütörtökön parlamenti választások lesznek Nagy-Britanniában. Az idei kampány egyik vezérmotívuma volt a bevándorlókérdés. Tavalyi becslések szerint nagyjából 300 ezer magyar él az Egyesült Királyságban. Kint élő, magyar fiatalokat kérdeztünk arról, hogy mit tapasztalnak…..
Biró Borbála talajbiológus, terresztris ökológus jegyzete a média által most felkapott csoda-kerti rendszerről.A vízkultúrás zöldségtermesztés talajbiológus szemmelA növénytermesztés új divatos módja manapság a vízkultúrás (hidropóniás) eljárás, ahol a növényeket…..
totand 2012.01.06 23:34:48
Azt mindenképpen jónak tartom, hogy egy első pillantásra pofonegyszerűnek tűnő dolog hátulütőiről is beszélünk. Azonban a nyomelem-hiány kérdése egyáltalán nem tűnik nekem megoldhatatlannak; teljesen hozzá nem értő aggyal van egy pár gondolatom és kérdésem Bíró Borbála felé.

Először is, amint Ön is említi, ez a probléma a hagyományos (sőt, a bio-) termesztésben is megjelenik, tehát vagy van már rá kész megoldás, amelynek alkalmazási részleteit az akvapónia esetében a kutatókkal (például Önnel) együtt lehetne kidolgozni, vagy nincs, és ebben az esetben mindegy, hogy a nagyüzemi gazdaságban vagy a saját üvegházamban termesztek és tenyésztek "minőségi éhezést" okozó táplálékot - csak utóbbi olcsóbb és minden bizonnyal kevesebb energiát fogyaszt.

Azt gondolom, Gönczi Péter nagyságrendekkel többet tud a dologról, mint amennyit egy ilyen bulvárvideóban be lehetett (és kellett) mutatni. Amint mondja, többször elbukott, mire sikerült, rengeteg tapasztalatot szerzett, de nyilván nem tudós; a tudósok viszont ahelyett, hogy fejbekólintanák a dilettantizmusáért (amelytől egyébként szerintem távol áll, én inkább amatőrnek mondanám), segíthetnék abban, hogy az általuk ismert buktatókat elkerülje.

Persze világos, hogy ha egy zárt rendszerből folyamatosan kiveszünk (hal és növény formájában), akkor azt valahogyan pótolni kell. De ez ugyanúgy igaz kell legyen a mesterséges pisztrángtelepekre is, tehát a nyomelemeket ott is pótolni kell. Vajon az ott alkalmazott módszer nem működne ebben az esetben is? (Hiszen nagy tartályokban nevelnek halakat, amely tartályok vizét időről időre lecserélik.) Vagy ott nincs erre szükség? Ez esetben bizonyára van valami különbség a két rendszer között. Ha tudjuk, mi az, valószínűleg meg lehet oldani a dolgot.

Egyébként pedig a rendszer minden ellentétes állítással szemben nem zárt (és ameddig az anyagmegmaradás igaz, nem is lehet az), hiszen kiveszünk növényeket és etetjük a halakat. És ha már beviszünk kívülről valamit, abban elvileg maguktól is jelen lehetnek a szükséges, de hiányzó elemek; ha pedig nem, ezekkel is be lehet vinni - ahogyan az élesztőgombákkal lehet szelént etetni, talán a csontkukacokkal is lehetne.

A feltaláló arról is beszél, hogy (néhány elutasítás után végül sikerrel) felvette a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel, tehát nem akart ő magányos donkihóte lenni, de nem volt más választása, mert a Tudomány nem állt szóba vele. De ha már végre megtörtént, az egyetem kutatói nyilván meg tudják vizsgálni, mi hiányzik a terményekből és a halakból, akkor pedig azokat már lehet pótolni. Nem tudom, Magyarország van-e annyira heterogén terület ebből a szempontból, hogy elegendő mérési adat alapján ne lehetne az egész területére érvényes "receptet" kitalálni és - persze lehet, hogy abszolút baromság, de a laikus agyam számára nem tűnik képtelennek - a szükséges "hozzávalókat" egyszerűen rendszeresen a halak vizébe keverni.

A kommentelők által felvetett fagykérdés számomra nem tűnik megoldhatatlannak. Nagy hidegekben minden bizonnyal elkél némi fűtés, de nem gondolnám, hogy az egész rendszert gazdaságtalanná tenné, ha néhány napig elektromos fűtést kell bevetni.

Kíváncsi vagyok, mit szól mindehhez a szakértő.
totand 2012.01.07 10:35:57
@lezerjankolelkiismerete: Én is tudom, úgyhogy nemtom, mért ezt írtam.

De hogy jól érezd magad: ezúton zokogva, térdre borulva követek meg mindenkit az orbitális hibáért!!!!

És ha ez volt az egyetlen megjegyzésre méltó abból, amit írtam, hát köszönöm, hogy hozzászóltál, mert nagyon építő volt :-)
Elsa Valle a héten elindul, hogy Belgiumban is népszerűsítse nemrég megjelent Universo című nagylemezét.Többek között Brüsszelben ad koncertet a Winand Quartett sztárvendégeként. Az előadások két fő részből állnak, Winand Gábor kiváló jazz énekes Fabulas című…..