Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hokuszpok26

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden eddiginél szigorúbb ellenőrzések indultak idén, aminek célja, hogy a következő 3 évben felpörögjön a gázbiznisz senki ne haljon meg hülyén. Természetesen egy szénmonoxid-érzékelővel nem helyettesíthető a gázóraleszerelés/felszerelés plusz 2 helyszíni szemle díja,…..
hokuszpok26 2013.05.22 12:14:23
2003 óta kötelező (törvény írja elő) a gázkészülékek és gázvezetékek biztonsági felülvizsgálata (telekhatártól a gázmérőig, illetve gázmérőtől a készülékig), erről a szolgáltatók a közös képviselőket és az ingatlan tulajdonosokat is tájékoztatják a szolgáltatók a számlák melletti havonta vagy negyedévente küldött hírlevelekben. A felülvizsgálatra a közös képviselő felkérheti a szolgáltatót (külön díjazás ellenében), vagy bármely szakhatósági engedéllyel rendelkező vállalkozást (saját tarifájával). Amennyiben a szolgáltató végzi a vizsgálatot és tömörtelenséget talál a vezetéken vagy szivárgást észlel a készülékben, életveszély elhárítás miatt a szolgáltatást a javítás és a sikeres nyomáspróba elvégzéséig szünetelteti (leszereli a mérőt). Amennyiben vállalkozás végzi a vizsgálatot és tömörtelenséget talál a vezetéken vagy szivárgást észlel a készülékben, köteles értesíteni a szolgáltatót, aki a javítás és a sikeres nyomáspróba elvégzéséig szünetelteti (leszereli a mérőt).
A javítást végeztetheti a szolgáltatóval (külön díjazás ellenében), vagy engedéllyel rendelkező vállalkozóval (saját tarifájával). A nyomáspróbát minden esetben a szolgáltató végzi külön díjazás ellenében. Ha a társasház/ingatlan megfelel a nyomáspróbán visszaszerelik a mérőt és újraindítják a szolgáltatást.
A legnagyobb problémák a társasházaknál akkor alakulnak ki, ha nem végeztetik el a vizsgálatot, a szolgáltató kötelező mérőcsere során lecseréli a mérőket, ilyenkor ingyenesen nyomáspróbát végez, hogy megfelelő e a szerelés, és kiderül, hogy a társasház fővezetékei nem megfelelőek, ilyenkor a tél közepén kell a szolgáltatást felfüggeszteniük, és addig nem kapcsolhatják vissza amíg a javítás meg nem történik.
- Kérhet-e az ember független vizsgálatot? Természetesen, amennyiben a független szakértő a megfelelő engedélyekkel rendelkezik.
- Megtagadhatom-e a szerelő/felülvizsgáló belépését az ajtón? (gondolom nem hatósági személy) Mivel a közös képviselő rendelte meg a szolgáltató megtagadhatja, de ha máshoz bejut a házban és szivárgást talál a fővezetéken akkor is a társasházat kizárják a szolgáltatásból így Önt is.
- Megtagadhatom-e a gázóra leszerelését? (tudtommal a gázóra a gázszolgáltató tulajdona, akkor is ha a lakáson belül van) Nem tagadhatja meg, a mérő a szolgáltató tulajdona, és életveszély elhárítás esetén a szolgáltató a rendőrség és a jegyző segítségét is kérheti a bejutáshoz.
- Milyen lehetőségei vannak egy szegényebb embernek? (részletfizetés, szociális körülményekre való engedmény... eseti szoc. tám.)Az önkormányzat, illetve alapítványi segítséget kérhet. A szolgáltató részletfizetést általában csak gázszámla tartozásra ad.
Tisztelt Praxis blog!   2012.06.17.-én vasárnap reggel viszketni kezdett a szemem. Allergiás vagyok a parlagfűre és még 1-2 dologra, tehát ez a jelenség igencsak megszokott  nálam. Ilyenkor általában egy kis szemcsepp mindent megold, de most nem így lett. Délutánra annyira…..
hokuszpok26 2012.06.20 13:55:19
@qbr: A posztoló problémáját, hogy a felnőtt ügyeleten szemészeti gonddal, a szemészeti ügyeletre küldték én sem értem és nem értek vele egyet. Azonban hadd hívjam fel rá a figyelmedet, hogy egy gyermek a korának megfelelően 6 hónap és egy év között általában kétszer; délelőtt és délután alszik, 1-6 évig déltől egyszer alszik. A gyerekes anyák bármi problémájuk van a gyereket helyezik maguk elé, tehát nem megy el addig amíg a gyerekét el nem látta (jelen esetben lefektette), tehát nem tudhatod, hogy este kereste fel az ügyeletet, és a posztoló története nem arról szól, hogy nem ért rá napközben elmenni.
O.Gy-t jogerősen egy olyan számla megfizetésére kötelezte a bíróság, amiről 2,5 éven keresztül nem tudta a Főgáz értesíteni. A 80 ezer forintos tartozás elvileg nem is létezhetett volna, hiszen az eladott lakásra végszámlát kért. Kérem, ha tud valaki konkrét segítséget…..
hokuszpok26 2012.03.30 07:54:54
Amennyiben a posztoló az ingatlan eladása után nem kéri (telefonon, személyesen vagy írásban) a levelezési cím módosítását, akkor attól, hogy bárki leadja az adásvételi szerződést, nem fogja egy szolgáltató sem módosítani a levelezési címet. A levelezési címet csak és kizárólag a posztoló módosíthatta volna, ezt ő nem tette meg, ne lepődjön meg, hogy nem kapta meg a fizetési felszólításokat, csak amikor már peresítették a tartozását (akkor a nyilvántartóból kérik le az adatokat).
A másik kérdésre a válasz, amennyiben valaki eladja megveszi az ingatlant a benne található mérőórákra átadás-átvételi jegyzőkönyveket kell készíteni két tanúval. A jegyzőkönyvben szereplő mérőállásig az eladó, onnantól a vevő a fogyasztó. Ha csak lead egy adásvételit, meg egy 0-ás igazolást, akkor addig amíg az új fogyasztóhoz ki nem mennek helyszíni ellenőrzéskori mérőállással írják át a mérőket, tehát hiába költözött ki, ha a mérőállást nem rögzítették.
Összevissza értékű számlák akkor érkezhetnek, ha a posztoló nem diktál vagy nem időben diktál.
Minden szolgáltató köteles a havi diktálás lehetőségét megadni, nem fogják tőle megtagadni. Csupán havonta a megadott időszakban kérik a mérőállást beküldeni.
Ha nem ért egyet a 80 ezres számla összegével menjen be a szolgáltatóhoz kérhet tételes kimutatást akár évtizedekre visszamenőlegesen is, hogy mely mérőállástól mely mérőállásig mekkora számlát fizetett.
Attól, hogy egy ingatlan 36 nm-es, ha évekig nem tudta a szolgáltató leolvasni a mérőt, és csak becsült számlák készültek, akkor a végelszámolásnál kijöhet ekkora összeg.
Amennyiben bement mérőállással az ügyfélszolgálatra elszámolást kérni akkor kapnia kellett volna egy számlát addig a mérőállásig, a teljes hátralék feltüntetésével, a 80 ezres számlán milyen mérőállás szerepel vajon?
Nem lehet, hogy
A) nem a gázmérő állását vitte be személyesen (hanem valamely más szolgáltatóét mondta be ide is)?
B) ha nem készült átadás-átvételi jegyzőkönyv azzal a mérőállással amit bevitt?
C) nem lehet, hogy személyesen nem kért elszámolást, csak a kiküldött (becsült vagy részszámla értéket) fizette ki?
A helyében lenne min gondolkodni...
Csalódott netbook tulajdonos és Asus szerviz egy ideje már levelezik, és bár mindketten előszeretettel idézgetnek a fogyasztói törvényekből, megegyezni csak nem sikerül. Tamás pénzt akar a szar munkáért cserébe továbbra is rossz ventilátor végett, a szerviz újabb javítást…..
hokuszpok26 2011.11.08 17:27:12
@Metal_Storm:
Az én esetemben két éves garancia idő utolsó hónapjában alaplap és proci csere történt garanciálisan, majd rá 9 hónapra alaplap ismét meghalt.
A garancia időn belül cserélt bármely alkatrészre az ASUS már csak 3 hónap garanciát vállal, hívd fel őket nagyon kedélyesen tájékoztatnak róla.
hokuszpok26 2011.11.09 07:10:53
@al kotmány aláiro álamfö: Erre is megvolt az ASUS válasza. "Az ASUS Magyarország magára nézve, nem a magyarországi, hanem az Európai Uniós jogszabályokat tartja irányadónak."
A vicc, hogy az ASUS csak idén január óta csinálja ezt, előtte a garancia idő alatt cserélt alaplapra 2 év garanciát adott.
De betett a válság...
hokuszpok26 2011.11.09 08:19:07
@al kotmány aláiro álamfö:
Én a fogyasztóvédelemmel és a békéltető testülettel fogom megbeszélni.
Érdekes koncepciót találtak ki a Fővárosi Gázműveknél. Október óta a XIII. kerületben több társasházban egyszerre cserélik az összes gázcsövet, csak közben megérkeztek az éjszakai fagyok:Holnap 3 hete lesz, hogy gázszolgáltatás a házunkban Budapest közepén, a XIII.…..
hokuszpok26 2011.11.08 13:43:33
A gázvezeték a mérő kivételével a telekhatártól a fogyasztó (társasház) tulajdona.
A telekhatárig a gázvezeték a Gázszolgáltató tulajdona.
A Gázszolgáltató egyrészt előre tervezetten végez felújítási munkálatokat, amelyeket a fűtési szezonon kívüli időszakra időzít. Másrészt lehetőség szerint azonnali hibaelhárítást végez, amennyiben a fővezetéken hibát észlel, ez sajnos a fűtési időszakban megtörténhet.
A társasházaknak (egyébként minden gázfogyasztónak) 5 évente kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatot végeztetni (ami nyomáspróbát is jelent).
A közös képviselőnek kötelező elvégeztetni, de nincs szankciója, ha mégsem teszi, de következménye az van.
Ha egy lakó a társasházban új bekötéssel gázt bevezetését kéri, ugyanúgy nyomáspróbát végeznek a telekhatáron belüli vezetéken, ha bukik, akkor zárják a házat. Ha egy lakó gázszagot érez a lépcsőházban, kimennek, nyomáspróba, és zárják a szolgálatatást. Ha a saját ellenőrző autójuk érzékeli a fővezetéken a szivárgást, akkor értesíti az illetékes üzemet, aki kiértesíti a lakókat a javító munkálatról, majd javítás után természetesen nyomáspróba következik, ha szivárog, akkor a szolgáltató zár.
Ha a saját költségen elvégeztetett műszaki felülvizsgálaton szivárgást észlelnek, akkor a cég aki a vizsgálatot végzi köteles értesíteni a Gázszolgáltatót, aki zár.

Tanulság a közös képviselőknek 5 évente a fűtési szezon végén felülvizsgálat kérése, az előre kiválasztott (lakókkal egyeztetett) céggel. Anyagilag felkészülni a társasháznak, hogy valószínűleg javítás, öreg társasház esetén komplett csere szükséges lehet.
A munkálatok pedig lezajlanak a fűtési szezon előtt.

Tanulság a lakóknak közös képviselő körmére nézni, hogy elvégeztette e műszaki biztonsági felülvizsgálatot.

A Gázszolgáltató nem tehet semmit a telek határon belül, életveszélyt minden esetben el kell hárítania, tehát elzárja a gázcsapot, és addig nem nyitja vissza amíg nem biztonságos.
hokuszpok26 2011.11.08 15:14:11
@pengusz: Szerinted hol van a főmérő?
2010 nyarán, pontosabban július 1-én azzal a fura érzéssel keltem fel, mintha elaludtam volna az oldalamat és "beragadt" volna a levegő. Teltek a napok, a helyzet nem javult, sőt már feküdni sem tudtam, hatalmas párnáknak dőltem az ágyban, félig ülve félig aludva…..
hokuszpok26 2011.10.12 10:11:33
@marand22:
A terhességet mint szerzett esetet se felejtsük ki.
hokuszpok26 2011.10.12 12:03:22
@marand22:
Nem, de nem csak rutin vérképet kellene kérni.
Nem vagyok orvos csak egy két gyerekes 20-on éves anyuka 1 problémamentes terhesség, szülés. Nincs visszér problémám, második terhesség, problémamentes terhesség a 35 hétig majd mélyvénás trombózis, nincs genetikai ok.
Csupán csökkent Protein S szint, de tartományon belül. A várandós osztályon nem én voltam egyedül hasonló problémával.
hokuszpok26 2011.10.12 13:39:20
@adren: Én is szedtem fogamzásgátlót az első terhességem előtt 10 éven át. Sem a Leiden mutációt, sem mást nem ellenőriztek ezalatt, csak felírták a gyógyszert. Hemosztázis ellenőrzésre gondoltam, hogy kiszűrjék előre a genetikai eseteket, és észrevegyék az alacsony protein S szintet.
Beszélj a visszerességedről a nőgyógyászoddal, ha javasolja hordj kompressziós combfixet (harisnya terheseknek nem túl célszerű, és elég drága is). Mozogj minél többet.
Ha dagad a lábad és érzed, hogy fáj bármennyire is szólj a lehető leghamarabb az orvosodnak.
 Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!  Tisztelt Praxis blog! 16…..