Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fool-duplex

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a hölgyet az óra járásával megegyező irányba látod forogni, akkor a jobb agyféltekédet használod.>Ha a hölgyet az óra járásával ellentétes irányba látod forogni, akkor a bal agyféltekédet használod.>>Néhány ember képes arra, hogy mindkét irányt felismerje, de a…..
fool-duplex 2011.04.07 00:04:01
Kezdetben vala a világ forgó hölgy árnyéka nélkül. Szinte adja magát az ötlet, hogy vegyünk egy tetszőleges 3D-ben forgó testet, és nézzük meg az "árnyékát", azaz a forgás tengelyével párhuzamos síkra eső vetületét. Már itt látszik, hogy "hoppá" van, mert elméletileg a sík át is szelheti a testet, mit sem változtatva az eredményen, tehát amit vizuálisan árnyéknak észlelünk, annak a tükörképe csak a fázisban tér el az eredetitől, ha a test csak forog és nem ugrál.

Namármost: nézzük meg a hölgyet!

Az ugrálás valamelyest aszimmetrukussá teszi a látványt, már-már gondolhatnánk arra, hogy így vagyunk manipulálva a forgás irányának vizualizálása terén, de egyrészt ez ellentmondana a fenti elméletnek, másrészt ha egy kukkot sem sikerült megérteni az eddigiekből, akkor is (sőt :-)) van kéznél bizonyára egy tükör (kockáknak DVD), amelyből szemügyre lehet venni a látványt. Nekem úgy tűnik, hogy ha nem erőlködünk, van egy irány, ami jobban lejön, mint a másik, és valóban nem szokunk olyat mondani, hogy jééé, egy hóember, amelyiknek a felénk eső fele fehér... vajon milyen lehet hátulról? (még mindig a hóember) - szóval az agy kiegészít - erre a legjobb kísérlet az, ha úgy nézünk egy világító izzót, hogy a fénye pont a vakfoltunkra essen. (játszhatunk a háttérrel is)

Majdnem félbemaradt a gondolat: tükörből is arra forog.
Nekem csak úgy sikerült megfordítani a fogásirányt, hogy tükörképpel együtt néztem, de ez is csak egy ideig működött, aztán "rájöttem", hogy a tükörkép nem is tükörkép :-D

Akkor most nézzük, hogy mi is a helyzet az agyféltekékkel...
ha valaki indokolni tudja, hogy miként függ össze a félteke és az észlelt irány, az vendégem egy ebédre :-)
szóval... talán megmérték...
de:
ha elfogadjuk azt az elméletet, hogy a látómezőnk jobb és bal fele szemenként különböző agyféltekébe van drótozva, akkor miért nem fordul meg (nekem - legalább is) a hölgy forgásiránya attól, hogy hol jobbra, hol balra nézek mellé. Itt jegyezném meg, hogy nem az a helyes megfejtés, hogy le sem tudom róla venni a szemem, mert annak dacára, hogy ilyen csodálatos teremtés szinte csak a mesében létezik, a tudományos érdeklődés garantáltan erősebb. :-)
Ellenérvként hozható fel viszont, hogy akár jól együtt is működhetnek a féltekéink.

Ami viszont "szíven ütött", hogy elvileg, ha nem írták el, meg értenek hozzá, a jobb (azaz a kevésbé racionális) agyféltekémet használom. Ez annyiban érdekes, hogy alapvetően logikus lénynek tartom magam, nem is tudom, mi lenne, ha az "okosabbik" féltekémet használnám inkább... sőt... mindkettőt :-)

Nem magamat akartam futtatni, csak elég szkeptikus vagyok agyfélteke ügyben.
Szóljon, aki birtokában van a mérési eredményeknek! :-)