Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kbanya

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten bemutatott kőbányai pincerendszer egyik kijárata a Dreher-villa kertjébe vezet. Az egykor a főváros kulturális központjának is mondható, a kor legmodernebb berendezéseivel, pompásan berendezett villa ma az enyészeté. Bent jártunk. Kőbánya neve nem csak a…..
kbanya 2011.04.06 16:35:32
Bocs, hosszú leszek - néhány hozzászólás.

1. "A Dreher Villa" melyik is? Tudomásom szerint, három van belőle Kőbányán! Ezen kívül még kettő a Sörgyár-Gitár u. két sarkán...
Nem találkoztam még átfogó világos, tisztázó leírást ezekről. Ugyanakkor amazokat nem látom a "műemlékek" között - inkább az ingatlanpiacon...

2.Érdekes, hogy bármelyikükben érintett személyek szerint, a sajátjuk AZ egyedüli "Dreher Villa"...
Így az önkormányzati emberke, ki a pincerendszert bemutatta, s ezzel együtt EZT a Dreher Villát: "nem hallottam a többiről"
Így az ingatlanos, aki a nagyobbik Gitár u.-i villát kínálta potom 300M-ért, "A Dreher Villa"-ként.
Így a tulaj, ki a kisebbik Gitár u.-i, "A Dreher Villát" tulajdonolja (talán Portál Zrt?). Hozzászólásait lásd az idevágó lakópark kapcsán.

3. A kisebbik villa tulajdoni viszonyai igencsak kuszának tűnnek. Ennek telkére szó szerint "rátoltak" egy lakóparkot! A szokásos kivitelezési "pikantériákkal"... Szégyen!

4. @Északiszél: az iskola szerintem nem ebben volt, hanem a Gitár u.-i kisebbikben. (legalábbis, abban biztos volt valami hasonló)

5. @csorsza: Az régi üzemépületek "védelme" minálunk hungarikum. Látszólag, olyanokra is vonatkozik, amelyekre jelek szerint fölösleges, sőt! (pl. Gubacsi-Külső Mester eleje közötti torony?) Értelme nincs megtartani, állagát nem védi senki, akadályoz fejlesztéseket, a régi tulajok így vajon nem kell bontásra költsenek? Nos, talán ilyen az valaha a sörgyárhoz tartozó romos üzem a Téglavető-Sörgyár u. sarkán. Két hatalmas kéménye a Gellért hegyről is látszik! (Onnan tudni, hol van Kőbánya-Óhegy...) Kíváncsi vagyok, majd összedőlnek-e maguktól? Érdekes lesz... Minden esetre, ez így nincs rendjén - nézzétek meg az állapotát!

6. @emberkedek: Pont így van: "MÁR fel sem tűnt senkinek..." S voltak (vannak!) más "nem feltűnő" nevek is (hirtelen tudnék vagy ötöt Kőbányáról...). Mostanság egyre többet olvasni róluk a neten.

7. Ami a jelent illeti: érdemes a pincerendszert meglátogatni, tényleg látványos. És ez csak egy része. Körbe az Óhegy alatt ilyenek vannak - lásd a lehajtókat a föld alá az Élessarok mentén, különféle raktárakba (legalább 10db), vagy az itt-ott szétszórt szellőzőket a domb tetején...
Ugyanakkor ajánlom a jelenlegi sörgyár látogatását is, érdekes - az alatt is ott egy része. (telefonon érdeklődni-egyeztetni)

8. Ami a jövőt illeti: "merésznek tűnő", "rehabilitációs" S1 projekt (még honlapja is van!). Kapavágásnak hírét sem hallottam még, pedig ennek már pár éve... Egyébként, ez "sem tűnik föl" senkinek...

9. A Dreher márkanév használata jelek szerint nem kizárólagos! Uis. Olaszországban is van ilyen, talán Milánóban gyártják, nem is kicsi termeléssel. Ez az egykori monarchia-szintű Dreher birodalom egy másik, Trieszti részlegének örököse. S meglepően, az a Heinekenhez tartózik, mely az itteni Dreher-tulaj SAB-Miller világszintű konkurenciája.

Kellemes látogatást!