Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bababajaga

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Vasárnap óriási nagy élményben lesz részem. A Szimpla Piacon, a Kazinczy utcában együtt fogok főzni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkénteseivel. Nagyon klassz az, amit csinálnak, hiszen összegyűjtik az élelmiszer-felesleget, amit utána szétosztanak és ezzel próbálják meg…..
Atya ég! Ezt nem gondoltam volna! Azt eddig is tudtam, hogy a karfiol így elkészített verzióját imádom a legjobban, de azt nem hittem volna, hogy a belőle készített főzelék ilyen nagy hatással lesz majd rám. Úgy két évvel ezelőtt a Blanchir főzőiskolában készíttetem…..
A zenekar rövid posztban írta ki Facebookjára, hogy Brady Orsolya holttestét a Dunában találták meg, a hozzátartozói szerdán azonosították az énekesnőt. A Quantum Cowboys még november 13-án írta ki oldalára, hogy a BradyO művésznevet viselő énekesnőjük három napja…..
Nem csábultam el és nem főztem tavaszinak álcázott borsófőzeléket. Vékony mezsgyén mozogtam ugyan, de erős voltam és maradtam a téli vonalnál. Már csak azért is, mert ezt a főzeléket már régóta szerettem volna megfőzni. Igaz, hogy csak tudat alatt voltam ennek tudatában, de ez…..
Fotó: Krumpli Béla Viszonylag rendszeresen jelennek meg riogató cikkek arról, hogy ötven év múlva nem lesz hal az óceánokban, tengerekben. Hogy a magyarok mennyire kevés halat fogyasztanak, pedig az mennyire egészséges, a megfelelő mennyiségű Omega 3 bevitele nélkül csoda, hogy…..
Hol volt, hol nem volt… valahogy sikerült hét hónapig szoptatnom a pici és mohó lánykámat. Mindig azt hallottam, hogy ha ennyi ideig sikerül, majd jól megszenvedek azzal, hogy leapasszam a tejemet. Megszenvedtem, csak kissé rendhagyó módon. Nyaralás alatt sikerült belemennem a…..
Mostanában ehhez hasonló habtortákkal kísérletezem. Itthon kezdtem, ahol elég jól fel van szerelve a konyha, van cukorhőmérőm, és nagy segítség nekem Lord Kenwood is. Aztán úgy alakult, hogy Kolozsváron is készült, ott már csak egy sima konyhai mixerem volt, amivel habot tudtam…..
bababajaga 2011.10.31 16:15:30
Sziasztok!
A tortába beleszerettem, pont szilvás-csokis sütit készültem készíteni, gondoltam belevágok úgy is, hogy nem vagyok gyakorlott cukrász...biztos a habKÖNNYŰ kifejezés vert gyökeret a fejemben. Sikerült elaltatnom a bennem motoszkáló félszt még akkor is, amikor láttam, hogy grammban vannak megadva a vízmennyiségek - a recept leírása elvégezhető, egymást követő folyamatokban van leírva, ha azt követem, baj nem lehet - nyugtattam magam, amíg nem jutottam el a gőzfürdőzött tojáshab keveréséig, ahol már féltettem a robotgépemet is, illetve kihűlve sem lett kemény (utólag húgom azt mondta, hogy ezt nem lett volna szabad robotgéppel csinálni, mert szétvertem a habot. Ez igaz?). Nem baj, nem adom fel, itt már annak is örültem, hogy a bő fél órás procedúra után, amibe a tojások macerálása került, a csokim még nem teljesen szilárd - a tejszínhab, amit lelkiismeretesen a recept leírásának sorrendjében vertem fel - tehát a cukorszirup és a tojásos móka előtt - rendesen összeesett. Lesz, ami lesz alapon összekevertem a hozzávalókat a csokikrémhez, és elsírtam magam - folyékony volt!! A legrosszabb az volt, hogy azt sem tudtam, hogyan tudnám szilárdítani vagy mit tudnék kezdeni vele folyékony állapotában. (mint említettem sütemények terén nincs nagy gyakorlatom) Ennyi munka és 300g csoki beltartalommal nem akartam kiönteni, pedig majdnem megtettem.... Dühömben betettem a tállal együtt a mélyhűtőbe: "Na, itt maradj folyékony, ha tudsz!" - puffogtam magamban, és nekiálltam a szilvás krémnek. Ez egy fokkal jobban sikerült, mire kész lettem vele, a csokikrém is kenhető állagúra és mennyei ízűre szelídült, úgyhogy megkentem a piskótát - először a szilvás krémmel, mert a csokikrémet nem mertem kivenni még a mélyhűtésből. Másnap reggelig hagytam dermedni a hűtőben a szilvás habbal a tortakezdeményt, majd rátettem a második piskótalapot és a csokikrémet. Mindkettőt betettem a mélyhűtőbe, és azzal biztattam magam, hogy az íze biztos jó lesz. Joggal tartottam a tálalástól, a felolvadást nem bírta egyik sem, érdekes módon a szilvás krém csúszott meg jobban mindkét esetben, és a piskóta is elázott a teljes felolvadásnál - szerencsére fagyosan tálaltam mindkettőt, tehát csak a kései torkoskodók szenvedtek az állagromlástól.

Néhány kérdés felmerült bennem:

Hogyan tudom biztosítani, hogy adott összetevőkkel a piskóta szépen feljöjjön? (jól tudom, hogy itt a fehérjehab beleforgatásánál kell nagyon vigyázni?)
Mit tegyek legközelebb, ha lapzselatin helyett csak tortabevonóm vagy étkezési zselatinom van?
Mitől lesz a tojásokból kemény hab???? Kézi habverővel keverjem? Jégfürdőzzem a hűtésnél?
A felolvasztásnál mitől nem ázik el a piskóta?

Végezetül hozzátenném, hogy utólag nagyon hasznosnak találtam volna egy részletesebb receptet, ahol egy-egy munkafolyamat várható ideje, nehézsége, pontos eszközigénye is fel van tüntetve - habár még sosem főztem innen, lehet, hogy én nem ütöm meg a színvonalat, de ennyit rég nem bosszankodtam a konyhában.
Áprilisban telt be a pohár: a kedvenc sajtom hosszú kínszenvedés után kimúlt. A Cserpes cheddar az egyik legjobb hazai gyártású sajt volt vagy egy éven keresztül, aztán hirtelen csípős, túlságosan erős lett, majd váratlanul elvesztette minden ízét, jelentéktelenné vált.…..
bababajaga 2011.07.06 11:36:42
@Lacusru: Háát, legtöbbször én is itthon készítem, de a piacon a Cserpes melletti másik tejes (azt hiszem Fuchs) árul kész, kimérős körözöttet, ami teljesen jó szokott lenni, gyakorlatilag olyan, mint amit itthon készítek. A férjemnek a bevásárlólistájára pedig csak a "kis pohár körözött" került fel, a beszerzés javasolt helyszíne nem. Így lett Cserpes körözöttünk. Véletlenül. Többet nem lesz. Gondolom te otthon komoly konyhát viszel, ha a májkrémtől kezdve a felvágotton, a kenyéren keresztül a sajtokon át mindent te készítesz - mint ízesített termékeket. Mindegyiket szeretném én is házilag elkészíteni, csak pl. a sajt és a kenyérkészítészhez tapasztalatlannak érzem magam, a többire meg nem mindig van időm...