Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Abu Kozlok

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„[A magyar felsőoktatásban] a diákok nem nagyon tanulnak, a tanárok nem nagyon tanítanak, az állam pedig nem nagyon fizet.” Lányi András szociológus „Question: What is the first thing an arts major asks when he leaves university? Answer: Would you like fries with that?” Nemzetközi…..
Abu Kozlok 2011.04.07 09:45:49
@BISMARCK:
Mivel tudom, hogy folytak a dolgok az eset nem ilyen egyszerű. A .."de tartalommal Magyar Bálint töltötte meg..." annyiban igaz, hogy ő volt a miniszter amikor a folyamatok lezajlottak. A folyamat nagyon sok lépcsős volt: háttér elemzések a mo-i helyzetről, az összes európai ország bologna implementációjáról, ami magába foglalta a képzési struktúrákat, a felsőoktatás közigazgatását, finanszírozását, stb. Majd javaslatok, hogy az adott magyar rendszeren belül mit lehet csinálni. Ezután hosszú egyeztetések az érdekeltekkel. Habár most mindenki azt böfögi, hogy egyik napról a másikra lettek bevezetve, ez nagyon nem igaz, legalább két évig csak az egyeztetések folytak. És a vége az lett ami általában a bizottságok által tervezett lóval. Rengeteg kompromisszumot kellett kötni, és persze azt mindenki elfelejti, hogy a felsőoktatás hogyan tudott azonosulni az egésszel. Lehet szép elméleteket írni, de amikor az implementáció következik mindenki sunnyog és a másikra mutogat, én nem ezt akartam. A mo-i kultúrából nagyon hiányzik a konszenzus keresés és annak olyan megtalálása, ami a nayg többségnek megfelel. Egyszerűbb azt mondani, hoyg "aMagyar Bálint", a Gyurcsány" "a Zorbán", stb a hülye mindenki más szuper okos.
Az eredeti bloggal is az abaj, hogy rengeteg csúsztatás van benne, van olyan fontos információk hiányoznak belőle, amiből kiderül, hogy egyes megállapításaik nem állják meg a helyüket, vagy legalábbis nagyon elhamarkodottak. Egy működő társadalmi alrendszer (itt: felsőoktatás) átalakítása nagyon bonyolult folyamat és nem egyszerű.
Abu Kozlok 2011.04.07 11:04:37
@BISMARCK:

A Bologna folyamat egy felülről induló kezdeményezés volt eredetileg. Egyes országokban éppen ezért az egyetemek kezdtek el reformot csinálni mielőtt a kormányzat valami olyanra kényszeríti őket, ami nem felel meg az ő igényeiknek. Szerintem nálunk is tudtak az egytemek az egészről, csakhát várták mit mond a minisztérium. Hiába kapták meg a 93-as törvénnyel a teljes szakmai autonómiát még mindig a minisztériumtól várták hogy mit kell csinálni. Az autonómiának azt a fajtáját szeretik nálunk, hogy add ide a pénzt és hagyjál békén hadd csináljak amit akarok. Na az autonómi a nem ezt jelenti. Óriási felelősséggel együtt lehet csak autonómiát követelni. De azért is furcsa ahogy történtek a dolgok, hiszen a minisztérium az egyetemekre hagyta a bevezetés módját, és a létrejött munkacsoportok akik a standardokat meghatározták a bolognai átállásra mind egyetemi és gazdasági élet képviselőiből álltak! Ja persze, aztán megint a szokásos dolog történt, hogy akik részt vettek a bizottsági munkákban nem jeleztek vissza az intézményük felé. Ez is tipikus és a konszenzus kereső kultúra része.