Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Diebels

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kihalnak az igazi jó orvosok!! Ha valaki igazán a hivatásának érzi a munkáját, a szívvel lélekkel csinálja,s azt a betegek is meghálálják!Itt nem volt gond azzal, hogy kinek adjunk pénzt,mert a munkához ,s  betegekhez való hozzáállás ennél alacsonyabb szintre már nem…..
Diebels 2015.07.30 15:20:08
@marand22: Ehhez tudnál adni valami egységesen elfogadott szakmai protokollt, amire vitás esetben hivatkozni lehet? Én alapellátásban dolgozom. Egyetlen egyszer történt (még egészen zöldfülű koromban), hogy tünetmentes normofrekvenciás pitvarfibrilláló beteget nem SBO-ra küldtem, hanem ambulánsan kardiológushoz, szóvá is lett téve a kardiológus részéről. Innentől kezdve akkor is hülye a háziorvos, ha SBO-ra utalja, akkor is, ha nem. Akkor menjen csak szépen az SBO-ra mindenki, azonnal, nem okoskodunk. Hozzáteszem, soha senkit nem küldtek haza, hogy majd ambulánsan kezelgetik.
Diebels 2015.07.31 06:58:09
@marand22: Köszi a választ! Értelek, és teljesen logikus, amit írsz. Mondjuk az, hogy az épp felfedezett pitvarfibrilláció kapcsán még 48 órán belül vagyunk-e a felfedezésekor, illetve leszünk-e, mire látja a szakorvos ambulánsan, részemről nehezen kiszámítható. A másik bajom a hosszú előjegyzési idő. Ha ma adok egy kardiológia beutalót a betegnek, kb. októberre kap időpontot. Nem írhatok "Sürgős" jelzésű beutalót, hogy hamar fogadják, mert akkor az az eset már SBO az itteni járóbeteg szakrendelés szerint. Lassan azt is meg akarják szüntetni, hogy a laborba adhassunk "Sürgős" beutalót, épp most lobbizunk ellene. Ha elbukunk, na akkor lesz csak haddelhadd az SBO-n. (Kicsit frusztráló, amikor a zárókban ilyeneket olvasok: "Egy hét múlva lássa kardiológia/angiológia...!", vagy "két nap múlva INR / ionkontroll" stb.)
Szóval nagyon jók lennének az egységes protokollok. Bár abból a szempontból én sem szeretem őket, hogy akkor az ember gépiesen, szinte önálló gondolkodás nélkül dönt, viszont lecsökkentené az ellátás kapcsán felmerülő szakmai vitákat - és ezt itt most nem csak az alapellátás<->szakellátás, hanem a szakellátás<->szakellátás vonatkozásában is értem. Mert te így gondolod, alá is tudod támasztani, de a kollégád a szomszéd rendelőben másképp gondolja, és ő is alá fogja támasztani. Én meg találjam ki, hogy a beteget végül fogadó kolléga szakmailag épp hogyan foglal állást.
Alapvető életmentő diagnosztikai készülékek nincsenek működőképes állapotban az országban, illetve néhány orvosnak fatális hiba volt diplomát adni. Helló Praxis!   Az alábbi történet édesapámmal történt, aki mellkasi fajdalomra panaszkodott egyik este múlt heten, ezért…..
Diebels 2014.11.17 10:54:13
@reepach:
"Mellkasi fájdalom esetén akkor sem lehet kizárni z infarktust, ha jó az ekg készülék, és az elkészített ekg görbe negatív. A beteget ilyenkor is kórházbsa KELL utalni, ahol megfigyelik, kontrollálják az ekg-t, laborvizsgálatokat végeznek (necroenzim), és csak ezek negativitása esetén lehet kizárni az infaktust, és extracardialis okra (pl. reflux) visszavezetni a panaszokat."

Szerintem ezt azért kicsit óvatosabban kellene (itt, a nagy nyilvánosság előtt) megfogalmazni. Minden mellkasi fájdalommal jelentkező beteget kórházba utalni? Mert ebből ez jön le. Az ilyen infók miatt lesznek aztán az SBO-k túlterhelve.
Bocs, nem bántani akarlak. Tudom, hogy igazad van, akut mellkasi fájdalomnál ez a protokoll. Csak a laikusok ebből azt szűrik le: fáj a mellkasom -> infarktusgyanú -> kórház. Pedig ennél azért árnyaltabb a kép.
A Nagymamám, aki 73 éves, már egy ideje, egyre súlyosbodó karfájással küzd. De mint minden idős, Ő is úgy van vele, hogy nem megy orvoshoz, csak ha nagyon muszáj. Most már muszáj volt. Fel és le rohangált a fájdalomtól a lakásban, és a karját nem hogy használni, de nagyon…..
Diebels 2012.02.05 21:59:09
@DMedve: Megértem, hogy a mamád fájdalmát látva úgy érezted, valamit tenni kell, de tulajdonképpen az MR előtt is megfelelő tanácsokat, ellátást kapott. Igazából az esetek nagy részében gerincsérvnél nem is az MR lelet, hanem a tünetek döntik el, hogy van-e szükség műtétre.
A rendelő előtt várakozók "osztályozása" bizony nem egyszerű. Előfordult már olyan, hogy amikor az egyik beteg szólt, hogy nagyon rosszul van, és előre vették, hirtelen az addig a nyugodtan a helyén ülők közül is hirtelen, a nővért fenyegetve szólt még 2 másik, hogy ja, hát ők is nagyon rosszul vannak, őket miért nem veszik előre azonnal...
Tisztelt Praxis blog! Ez a második levelem, amelyet elküldök önöknek, az előzőben pozitívumokról számolhattam be, azt hiszem az sokkal kellemesebb és hálásabb feladat volt. A feleségem sajnos gyerekkora óta kénytelen betegségével együtt élni, asztmás. Bár éveken keresztül…..
Ijedt arcú, bujaszájú néni hungarikum jellegű üdítővel, 1982-ből. Hopp, de nicsak, milyen üdítőt fordít véletlenül felénk? Már ez a léha tekintet is megmozgatja a férfi ember fantáziáját és legszívesebben ötösével vedelné a Traubit, hogy megkapja ezt a nőt és…..
Diebels 2011.04.01 17:47:19