Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hataize

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a Fidesz kapcsán éppen ezekben a napokban mutatják a közvélemény-kutatások az utóbbi évek legrosszabb adatait, komoly aránytévesztés lenne a párt zuhanórepüléséről vagy végzetes meggyengüléséről beszélni. Kétségtelen, hogy a kormánypárt ma nagyjából ott tart…..
hataize 2011.04.01 07:16:20
Hadd szóljak néhány szót a nem-Fidesz oldalról is.
Az éleseszű és -szemű elemző miért nem szentel annak semmi figyelmet, hogy valyon mekkora az esélye annak hogy legalább egy éve nem az elmúlt 20+ évben megszokott mederben folynak a politikai események?
Ha ennél precízebben meg kellene foglamaznom a dolog jól megfogható részét, akkor azt mondanám hogy most Mo.-n egyetlen politikai oldal van és <semmi> jele nincs annak hogy rendeződni akarna a helyzet.
Szerintem nem arról van szó hogy az egyik oldal nagyon meggyengült, a másik meg ennél kicsivel kevésbé, de még mindig durván erősödött, hanem arról hogy a jobboldali értékeken kívül teljesen megszünt minden alternatíva képviselete, mellyel párhuzamosan ezek az alternatívák maguk váltak láthatatlanná.
Nem tudom hogy igazam van-e, de ha igen, akkor az okok közül egyet sejteni is vélek, éspedig azt hogy végleg (pl. egy fél generációváltásig) kiábrándult a választók derékhada az eddigiekből (ez utóbbi alatt most pártokat értek).
Egy hétköznapi ember józan eszével belátható hogy - mint ahogy a lecsúszsnak, úgy - egy esetleges felemelkedésnek is hatalmas tehetetlensége van. Ebben az esetben a fizikából vett hasonlat nagyon jól leírja a politikai jelenséget, mégpedig azt hogy óriási (párt-)tömeget kénytelen mozgatni egy egészen csekély erő, ezért mind a gyorsulás, mind a sebesség (azaz az időtényező) nagyon nagy.
Ergó még azzal a nagyon optimista forgatókönyvvel számolva is hogy a bukott pártok a holt tömeg nagy részétől (a párt szinte egésze, legalábbis ha az ismert arcokból indulunk ki) is megszabadulni és újra hitelesen megszólalni (ez lenne a gyorsító erő) is sok év amíg kiköszörülik azt a csorbát amit a saját ill. az általuk képviselt elvek hitelességén esett. Mivel jelen helyzetben a két esszenciális változás egyikének sincs semmi jele, így garantálható hogy a pályán sokáig csak egy csapat játszik, ezért a stadion csak egy szektora lesz kitöltve politikailag aktív drukkerekkel.
Nézzük már meg hogy ma milyen emberek mit mondanak és mit képviselnek az ellenzék részéről? Miért nem veszik észre sem ők, sem a pártjuk hogy ezek az arcok és mondatok véglegesen elvesztették minden hitelességüket és súlyukat? Miért csinálnak úgy mint ha nem ők lennének?
Ez utóbbi bekezdés alatt persze az MSZP-ra gondolok, hiszen az LMP teljesen más tészta, bár az is igaz hogy pl. számomra úgy tünik, hogy egyelőre nem tudtak karakteresen megjelenni. Talán egy kivételtől eltekintve ha csak meghallom bármely MSZP-beli politikus (Gyurcsány, Szili, Mesterházy stb.) mondandóját, önkéntelenül az a "pá-pá-pá" nevű játékot kezdem játszani.
Első körben megpróbálom mindezt (a hibát) betudni a vénülő, rövidlátó és átlagosan nem túl okos háttérgárdának, viszont azt már tényleg nem tudom megmagyarázni hogy a létező űrt miért nem igyekszik senki sem betölteni. Számomra ez ez az igazán érdekes kérdes: Mi ez a bénultság? Kiknek az érdeke és hogyan indukálják?