Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_semmi_ (törölt)

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mint korábban volt szerencsénk említeni, a mostanában a közbeszédben – jó okkal – háttérbe szorított, de annál húzósabb Széll Kálmán terv alapjaiban vágja haza a komplett magyar felsőoktatási rendszert. A felsőoktatásra költött költségvetési pénz…..
_semmi_ (törölt) 2011.04.04 19:27:24
@vuvuvu2: azzal egyetértek, hogy matekra olyan értelemben van szükség, hogy gondolkodni tudjanak.
Viszont hazánkban vannak intézmények, ahol a cél, a szivatás, de nem az értelmes gondolkodás. Az intézmény a nevéből él meg, de véleményem szerint elmarad bizonyos "noname" iskolák szakmai képzése mögött...

Ha nem a diplomások arányának növelés a cél, akkor értékelni kellene érdemben a nem diplomásokat is. Erkölcsileg és anyagilag. Ha ez nincs meg, akkor ki az, aki arra vágyna, hogy mások megalázzák, vagy csak lenézzék? Az élet ehhez túl rövid...Bár, sajnos sokan ezt viselik el. Logikus az is, ha a nehéz sorsú szülő a gyerekének jobb utat szeretne.
Lehet elmélkedni, hogy erre a képzésre igen, amarra meg nincs szükség, de érzelmekkel rendelkező lények vagyunk, nem puszta robotok.

Ha valaki tipikus filozófikus alkat, azt inkább ne kényszerítsék asztalosnak, mert nem, hogy nem lesz sikeres asztalos, de a saját életét teszi tönkre.Vannak, tipikus bölcsész alkatok, soha az életben nem lenne képes műszaki pályára menni. És nem azért mert hülye, hanem mert egész másban jó!

Andorka könyv- a társadalom egésze központilag nem tervezhető. Felül fogja írni az egyes emberek személyes érdeke, akarata...

A közgazdaságtan a racionális gondolkodásból indul ki, ám az emberek nem feltétlen racionálisan cselekednek. Legalább is nem a központi hatalom által elképzelt racionalitásnak megfelelően, hanem a saját elképzeléseinek, vágyainak megfelelően.

Pl. hiába lenne szükség 1000 új csirkefeldolgozó munkásra, egy vegetáriánus soha az életbe nem fog oda menni. Még húsevők közül se sokan szívesen...

Lehet mondani, hogy xy szakmát kell menni tanulni, de hiába, ha az nincs összhangban az illető egyénnel, személyiségével, akkor megette a fene.
_semmi_ (törölt) 2011.04.04 20:33:32
@vuvuvu2:

Szerintem minél fejlettebb egy társadalom, annál képzettebb emberekre van szüksége. Nem feltétlen diplomára, hanem általánosságban. Nagyobb egymás iránti toleranciára is szükség lenne.

Amíg az ápolók, egészségügyi személyzet bére szégyenletesen alacsony, addig logikus, hogy senki nem akar megalázó ágytálakat cipelni menni.

Ha a t. politikának fontos, hogy legyenek szakmunkások, avagy bizonyos hiányszakmákat betöltsenek, akkor kezdjék azzal, hogy vonzóvá teszik az adott munkaterületet. Ehhez erőteljes anyagi motiváió is kell, a szép szavak kevesek. Amíg külföldön jobb körülmények vannak, többet keres, logikus, hogy odamegy inkább. A baj az, hogy a szakmailag jók tudnak főleg kimenni, akiknek itthon is lehetne örülni.

Nők esetében különösen aggasztó a helyzet, mert kevés jól fizetett női szakmunka van, amik vannak, azok is telítettek. Pl. fodrászból már 8 éve is túlképzés volt, vagy kozmetikus. Egy érettségivel sokra senki nem megy. Nő ritkán lesz asztalos, vagy CNC marós. Bolti eladó nem jól megfizetett. Ha nincs műszaki affinitása, akkor vagy megy jogásznak, közgazdásznak (telített ott is a piac), vagy egyéb büfé szakra. Ezzel sem oldotta meg, hogy hol lesz munkája, de legalább szerzett egy diplomát. Bármi is s szakmája, ha nincs gyereke az a baj, ha van, akkor meg az a munkaerőpiacon (csoda, hogy kevés gyerek születik?). Nőnek lenni a munkaerőpiacon eleve hátrány. Férfiak helyzet alapból jobb. De ha tömegesen lennének burkolók...stb., akkor abban sem lehetne később jól keresni, csak más irányba tolódnának el az arányok, de a probléma megmaradna..

Szerintem más felállásban sem lenne elegendő normális munkahely. Ez a fő gond.

Van egy szintén súlyos probléma is. Amíg pl. a nappali szakosok egyetemre járnak, addig is szebb a munkanélküli statisztika, addig sem jelennek meg ott! Ha kevesebben járnak felsőoktatásba, attól még a felsőoktatásból kiszorulókat nem várná senki munkával. Beiratkozik érettségi után egy-két éves képzésre, de akkor is előbb szabadul a munkaerőpiacra, mint ha főiskolára/egyetemre menne, ám nem tudják felszívni. Ha a hiányszakmákat betöltenék egy részükkel, azzal a többi ember helyzete nem oldódik meg.

Az sem ideális, ami Kádár rendszerben volt, amit egy ember képes megcsinálni, akkor felvesznek rá 3 embert. Ma viszont annyira eltorzult, hogy amit 3 ember csinálna meg, arra egy embert vesznek fel...
És tovább rontja a helyzetet, hogy a technika is fejlődik.
_semmi_ (törölt) 2011.04.04 20:35:57
@_semmi_:

mármint az jó, hogy fejlődik a technika, csak ezáltal is kevesebb adminisztrátor kell, nem kézzel vezetik a dolgokat, folyamatos fejlődés, csökkenő szükséglet humán munkaerőre...stb. értelemben. Mostanában szokás már ilyesmiket is figyelembe venni.
Hiába mondja Orbán Viktor a kereszténydemokratákról, hogy sorsuk a „szövetség vagy felmorzsolódás”, pláne hiába vádolja őket Kövér a siófoki kormányülésen kipattant abortusz vita után kispárti létből fakadó túlérzékenységgel, azért lassan kiderül, hogy…..
_semmi_ (törölt) 2011.03.31 19:17:24
@vitézlajszló:

amíg a házasság, szexuális kapcsolat nem lesz legális a katolikus papoknál, addig nem csodálkozom, hogy köreikből halljuk a híreket, hogy pedofil lett...stb. Állítólag van olyan pap, aki gyerektartást is fizet (nem tudom, azóta pap-e). Érdekes módon a református lelkészekről nincs igazán olyan hír, hogy pedofil, homofób...stb. Igaz, náluk a házasság engedélyezett, legalább is én így tudom. A katolikusoknál miért nem? Logikusan nem tudok másra gondolni, hogy azért, hogy az egyház vagyona ne essen szét. Oda a vagyon, oda a hatalom. De a pedofíl botrányokkal tekintélyük még kevesebb lesz. Inkább nyissanak a tudományok felé, ahogy a tudomány is változik, a merev, egyházi felfogások is változhatnának. Akár még híveket is jobban tudnának toborozni.A mai viszonyok közé, nem nagyon illik be a régi keresztényi idill. Ha erőltetik, csak nevetségessé válnak, ellenállást szül. Aki eddgi is hívő volt, az tapsol, aki nem, az még keményebben kritizál, de aki hezitált, azt esélyesebbnek látom, ezzel az erőszakos kereszténység nyomatás hatására, inkább ateista lesz, -avagy egyéb, ezoterikus, avagy keleti vallási irányzatok felé fordul, ha igénye van spiritualis dolgokra, de semmiképp sem keresztény lesz :D
_semmi_ (törölt) 2011.03.31 19:21:19
@vitézlajszló:

írtam:
"Aki eddgi is hívő volt, az tapsol"

Félreérthető, nem rád és a hozzád hasonlóan gondolkodókra értve :) Hanem amolyan KDNP-s logikásokra célozva.
_semmi_ (törölt) 2011.03.31 19:42:54
@BruceTheHoon:

"Biztosan homofóbot akartál írni?"

Nem, nem homofóbot :) Az ellenkezőjét, meleget...

De akkor rögtön hozzáteszem, senkit nem szeretnék megsérteni. Önmagában a melegekkel semmi bajom, ugyanolyan értékes emberek. Csak azokkal a katolikus papokkal van bajom, akik önmegtartóztatást vállalnak, aztán másik nem híjján egymásnak esnek "melegedni". Akkor ne legyen pap, ne legyen álszent!