Regisztráció Blogot indítok
Adatok
S.O.S

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Soha el nem hervadó téma, de nem csak városunkban, hanem immáron országszerte, a lakosságot irritáló hulladékkezelési rendeletek, melyeket a választók által felhatalmazott képviselő-testületek nyomnak le szavazóik torkán. Már korábban is többször felmerült a kérdés, kinek…..
S.O.S 2015.08.27 17:19:28
Tisztelt Bakos Úr!

Kérdésem, hogy ki és miért törli a kommenteket, illetve az Ön írásait? Ki cenzúrázza a véleményeket? Mi a célja a véleménynyilvánítás szabadságának megnyirbálásának?

A Wikipédia szerinti illiberális demokrácia fogalma - adaptálva a helyi szintű demokráciára -, a következő: (konzervatív demokrácia vagy irányított demokrácia, egyes értelmezésekben pszeudodemokrácia, részleges demokrácia, alacsony intenzitású demokrácia, üres demokrácia vagy hibrid rezsim) olyan önkormányzati rendszer, melyben a választások ellenére a polgárok nem ismerhetik meg az önkormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagyfokú korlátozása miatt. Az illiberális demokrácia jellemzője a „fékek és ellensúlyok” rendszerének, a hatalmi ágak szétválasztásának hiánya, a civil társadalmi kontroll gyengesége. Az illiberális demokrácia olyan demokratikus társadalmi berendezkedést kínál, amely egy önkormányzat választóinak többségi akaratát tekinti elsődlegesnek és nem óhajtja figyelembe venni a kisebbségi véleményt megfogalmazó polgárainak szándékait, az így kialakított centrális erőtérben zavartalanabbul és hatékonyabban tud kormányozni.

Nos, a véleményszabadság korlátozása, elfojtása azt a tényt erősíti, hogy a helyi, azaz a városi illiberális demokrácia kiépítése utolérte, avagy már jóval meg is előzte az illiberális demokrácia kiépítési, működési cél megvalósítását kitűző politikai szándék szerinti cselekvéseket.

A tendencia számomra roppantul aggasztó. Először az Ön írásait, majd a kommentezők hozzászólását likvidálják, de ki következik utána…? Talán Ön Tisztelt olvasó, vagy …, vagy…, vagy…bárki? Tessenek végre cselekedni!
Szeptember 12.-én közreadott jegyzetem, a márciusban már megjelent írásom felmelegítése volt, s kiderült, hogy korábban a kívánatosnál kevesebben olvasták, mert bizony nagyon sokan „rácsodálkoztak a történtekre”. Természetesen ebben az is közrejátszott, hogy ezúttal…..
S.O.S 2014.09.29 12:58:40
Pontosan három éve írtam egy hozzászólást „ACHTUNG, PAKTUM, PUNKTUM” címmel az új fideszes képviselők Ormaival elszívott békepipájáról, de akkor még csak sejtettem, hogy Nagyatádon is a nagy „Nemzeti Együttműködés Rendszere” (a NER) megérlelte a maga hatalmi paktumát: „Aki nincs ellenünk, az velünk”.

A frissen toborzott új Kereszténydemokrata(FIDESZ) szabadcsapat, miután két ütközetet követően végleg leszámolt a kétfrontos harc jegyében a régi harcostársakkal – hasonlatosan ahhoz, amit a Nagyatádért/Somogyért-ban Ormai a Mentorával tett -, a városháza kapujában megfújta Ormai ellenes harci kürtjét, s kiadva az új jelszót, hogy: ne azt nézzék, mit mondunk, hanem amit cselekszünk, stratégiát követve harcba indultak a helyi hatalomért is.

Lefordítva, „a cél, szentesíti (mea culpa) az eszközt”, azaz, ha ránk szavaztok nagyatádi polgárok, mi majd megdöntjük az Ormai rezsimet, de ha Ormai dönt meg minket, fizessen is meg érte.

És a befekvésért, Ormai fizetett is rendesen (az adónkból). Ezzel a paktummal még a berendezést sem kellett kidobni, elég volt a tülekedő új harcos amazonokat szerződtetni, s lám, mindjárt akadt is két új almadám, kupak(tanács) elnök, kupakal-elnök, s a kupakolós új vállalkozás be is indult, működött is rendesen: közbe szerzés; dőlt a lé, a nemzeti dohány, s jönni fog a nemzeti pia is.

Most aztán, hogy kiderült, kik sütögették együtt a gesztenyéjüket, nagy a kuss, nagy a baj, de a paktumot senki sem cáfolja. Hallgatnak, mint a felsült gesztenyéjük a tepsiben.

A Kereszténydemokrata Orbánék sorsa hasonlatos ahhoz a dakota-főnökhöz, aki abba őrült bele, hogy amikor új bumerángot akart venni, a régit nem tudta eldobni.

Mi ebből a tanulság?

Segítsünk nekik!

Dobjuk mi most a kukába azt, ami odavaló, mert csak ötévenként viszik el a jövőben a szemetet! Sajnos, ez is a rezsicsökkentés hátránya...
Nincs új a nap alatt írtam az elmúlt héten.  Most lassan mondom, hogy mindenki értse, lesz „palira vétel” ez után is, mint a rendszerváltoztatási kísérlet óta egyfolytában. Anno 1988 táján George W. Bush az Egyesült Államok akkori elnöke azzal nyugtatta választóit;…..
S.O.S 2014.01.14 17:03:42
Nomen est omen, azaz Viridis jelentése: Zöldhasú, Becsap, Zsozsó.

Önök kérték: Kész Átverés Show prolongálva, mondja a mindig intim NOTV tudósító két reklámbetét között.

A Szolgáltató is egyre jobban teljesít, ő is csak a javadat akarja, ha nem adod, akkor is. Az dolga, Önkormányzati Rendeletileg. Mint a védelmi pénz, akkor is fizetni kell, ha nincs. Ő mindig rendelkezésre áll, ezért jár neki havonta, sőt még a rezsicsökkentett harácsot is besepri. Megérdemli, hogy ne legyen konkurencia 10 évre, vagy inkább húszra, a szemét nem bagó. Ha nincs mit vinni, akkor is visz, no, nem a szemetet, a pénzt. Habár így nem teljesen igaz, volt idő, amikor még az is csak szemét volt. Seperték az utcán, majd sepertek a padláson is.

Csak kapkodjuk a fejünket, a csekkeket, ki is a jótevőnk: Ryno, Netta, Viridis? Nem mindegy, úgyis mindent visz! De nem egy elvetemült, van neki szíve, elvinni, de csak annyit, amennyit kért. Na persze az már más, ha valaki nem tiszteli a törvényt.

Kíváncsi voltam, ki is az új pénzbehajtó? A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. 2012. szeptember 3-án lett bejegyezve 500.000.- Ft vagyonnal. A tulajdonos 2013. február 1-én ötmillióval megemelte a jegyzett tőkét, majd 2013. november 30-án a Netta kasszájából tizenegymillió ötszázezer forintot elvettek, s betették a Viridisbe, ráadásként a Kanizsán kívüli összes szemétkoncessziót grátisz.

Kíváncsi voltam arra is, mit is jelent a latin Viridis név. Nosza, elő a latin szótárt, már régen forgattam. Azt tudtam már korábban is, hogy Nomen est omen (a név végzet, intő, figyelmeztető), de arra mégsem gondoltam, hogy a zöld jelentésen kívül, milyen jelentései is vannak.

Lássunk néhányat: „zöldfülű, zöldhasú (régi papír tízes, ezres beceneve), zsuga, zsozsó, pénz, megtéveszt, hiszékeny, becsap…”

Ezt nagyon is értjük, de szótározzunk tovább, mit jelent, hogy nonprofit? Olyan szervezet, amelynek nem a haszonszerzés a célja. Az elvekkel soha nincs is probléma, de lássuk a tényeket.

Volt egy nyereségérdekelt osztrák cég, aki a Drang nach Osten szellemében ott is tudott nyerni, ahol az esélyesek még csak labdába sem rúghattak. A labanc tempó meghozta a gyümölcsét, itt eredmény, ott alkotmányos költség. Még egy kis alkotmányos költség, s még egy kis gyümölcs. Szépen járt is volna a mindent járó kukácska az idők, vagy főszereplőnk végeztéig, ha nem ugrik ki a szemeteszsákból az üssed, üssed rezsicsökkentő botocska.

Iszkolt is a labanc zsákjában a százmilliókkal az Óperencián (ob der Enns) túlra, s jött is helyette a hiteltelenített ős kedvenc gyermeke, a Kanizsai Netta.

Szép női név gondoltuk hosszabb időre a társunk lesz, de hamar kiderült, hogy az ártatlansága sem lett tartós, jába' kikapós lett a hölgyike. Meg is lett hamar az eredmény, a NOTV örömmel tudatta, megszületett a Kanizsai Netta leánya a kis Kanizsai Viridis. Kicsit kicsi, kicsit zöld, de a mienk.

Eddig is sok zsozsóba kerültek a Viridis ősei, hát még a kicsi eltartása. Mondja a NOTV, hogy hiszen a pici őseitől eltérően olyan cuki jópofi, akarom volt mondani, nonprofit. Az anyuka viszont hivatásosan is vérprofi.

Emlékeim szerint ismerős az újabb nonprofit történet, mivel annak ötletével találkoztunk a kórház privatizációjánál is. Nyer egy profitorientált vállalkozás, majd szül egy leányt az üzemeltetésre, s mikorra az üzemeltetésből adókat kellene fizetni, a döntéshozók asszisztálásával átlényegül adót nem fizető nonprofit társasággá.

Viridicskét akár sajnálhatnánk is, mivel a start számlája elég szegényesre sikeredett a maga tizenhat milliójával, s bizony ezzel nagyon nehéz ekkora terület gépek, eszközök híján ellátni.

De Sebaj Tóbiás, jön a „Hüpp-hüpp-hüpp-barba-trükk” jópofa Viridis, s majd a Netta anyukától bérli az eszközöket, s minden egyebet, ami a tisztaságcsináláshoz kell, s minden rendben.

Viridicskének a díjképzése bizonyuccse nonprofit lesz, majd az anyuci Nettácska felé fizetendő gépbérleti, jogdíj és egyéb profitdíjban fogják rezsiköltségelni a Netta profitját. A Netta leány pedig ugye Kanizsa leánya, s ott már lehet osztalékot csipegetni.

De kérem tisztelt olvasók, ne essünk kétségbe, ezt csak szigorúan az önkormányzati választások után. Addig csak a NOTV a mértékadó hírforrás, ne higgyünk az elfogult tudósítónak, akinek minderről csak a nomen est omen-ja jut eszébe.

Ahogy Hofi énekelte:
Súlyosan sepernek, sohasem pihennek,
Súlyosan sepernek, sohasem pihennek,
Súlyosan sepernek, sohasem pihennek,
Na söprés...
Anno az Osztrák-Magyar Monarchia sorozó bizottságai által használt címbéli bélyegző mondta ki a verdiktet a nem megfelelő katona jelöltekről, hogy ALKALMATLAN! A legutóbbi soros testületi ülésen a polgári frakció állította ki magáról az alkalmatlansági bizonyítványt, amikor…..
S.O.S 2013.07.02 23:50:40
Jó reggelt Nagyatád!
Ébresztő doktorok!
Jó napot Kormányhivatal!

KÚRIA Köf.5.016/2013/4.számú határozatának kivonata

1. A Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapítja, hogy Heves Város Önkormányzatának a 26/2012. (XII.28.) Ör. 1. §-ával módosított – 9/2001. (V.29.) ör.3. mellékletének I. és II. része törvényellenes, ezért e rendelkezéseket 2013. január 1. napjára visszamenő hatállyal megsemmisíti.
1. A Hgtv. 23. § f) pontja 2013. január 1-jét megelőzően a következőképpen rendelkezett: a települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettséget, az alkalmazható díj legmagasabb mértékét, megfizetésének rendjét, az esetleges kedvezmények eseteit vagy a szolgáltatás ingyenességét. 2013. január 1-jétől jogalkotói hatáskörrel nem a települési önkormányzat képviselő-testülete, hanem a miniszter rendelkezik.

2. Az érintett önkormányzat az Ör. 3. melléklet I. rész a) pontját a 2012. december 28-án kihirdetett és 2012. december 30-án hatályba lépett 26/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelet 1.§-ával állapította meg Az indítványozó ugyanakkor nemcsak a 3. melléklet I. rész a) pontjának, hanem az I. rész egészének [így b) pontjának, amely „a közületi kommunális szilárd hulladék összegyűjtésének, szállításának, ártalmatlanításának díja rendszeres szolgáltatáson belül” címet viseli], valamint 3. melléklet II. - „A konténeres szemétszállítás díja a következők szerint alakul című” - részének is kérte a törvényességi vizsgálatát és megsemmisítését. Az Ör. 3. melléklet I. rész b) pontjának és II. részének szövegét az önkormányzat korábban – nem a 2012. december 28-án kihirdetett rendeletében - állapította meg, azonban e szabályok is a hulladékkezelési közszolgáltatás díj tárgykörben rendelkeznek.
A Htv. 47. § (4) bekezdéséből és 88. § (3) bekezdés b) pontjából egyértelműen következik, hogy a települési önkormányzatoknak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapítására vonatkozó jogalkotói hatásköre 2013. január 1-jén megszűnt. Tehát az érintett önkormányzat amikor 2012. év végen megalkotta az Ör. 3. melléklet I. rész a) pontját ezt annak tudatában tette, hogy 2013. január 1-jétől ebben a tárgyban a rendeletalkotási hatásköre úgy szűnik meg, hogy más – a miniszter kap - erre felhatalmazást. Az Ör. I. rész b) pontjának és II. részének 2013. január 1. után történő hatályban tartása szintén a Htv. hatálybalépését követő időszakra esik már.

3. A Htv. 91. § (2) bekezdés szerint a 88. § (3) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotott (miniszteri) rendelet hatálybalépéséig a közszolgáltató a 2012. december 31-én alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2%-kal megemelt mértékű díjat alkalmazhat. A fenti törvényi rendelkezések alapján az önkormányzat 2013. január 1-jét követő időszakra hatályosan nem alkothatott és tarthatott hatályban hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megállapító rendeletet, az erre az időszakra vonatkozó Ör.-beli szabály ellentétes a Htv. 47. § (4) bekezdésével és 88. § (3) bekezdés b) pontjával valamint a 91. § (2) bekezdésével.

5. A 64/2008. (III.28.) Korm. rendelet 2. §-a értelmében a közszolgáltatási díjat legalább egyéves díjfizetési időszakra kell meghatározni. A Kúria megítélése szerint e szabály célja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapítására jogosult év közben ne változtathassa a díjat, ezáltal a közszolgáltatást igénybe vevők számára előre látható és kiszámítható legyen az alkalmazott díjtétel. Ehhez hasonló szabályt a Htv. is tartalmaz. A Htv. 47. § (1) bekezdése értelmében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat legalább egyéves díjfizetési időszakra, általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek szerint kell meghatározni. A Kúria megítélése szerint a fent meghatározott év közbeni módosítás tilalma az ugyanazon jogalkotói hatáskörrel rendelkező szervnek címzett kötelezettséget tartalmazza arra vonatkozóan, hogy maga ne módosítsa év közben az egyszer már általa megállapított díjat. A Kúria megjegyzi továbbá, hogy a Htv. 2013. május 10-én hatályba lépett, a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló 2013. évi LIV. törvény 12. §-a által módosított új 91. § (1) bekezdése értelmében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét 2013. július 1-jétől 2014. december 31-jéig az e §-ban foglalt eltérésekkel kell megállapítani. A 91. § (2) bekezdés értelmében a természetes személy ingatlantulajdonos részére kiállított számlában meghatározott hulladékgazdálkodási közszolgáltatásért fizetendő szolgáltatási egységre jutó összeg (beleértve az alapdíjat) nem haladhatja meg a 2012. április 14. napján alkalmazott díj legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát.

Az iránymutató döntés szerint akkor hogyan lehet törvényes Nagyatádon 2012-ben egy éven belül a kétszeres díjemelés?

Miért volt az a nagy sietség év végén az egész országban és Nagyatádon?

A többiről ne is beszéljünk!

Szemétügy a szemét!
S.O.S 2013.07.03 00:31:15
Bakos Úr, eltévesztette az irányt!

Ne Taranyba küldje a kotyulókat, hanem Rátótra.

Medical malpractika (orvosi műhiba), mondaná a doktor arra az esetre, ha 11 emberből 10 fő kómába esne. A terápiás-pecuniás támogatásnak köszönhetően hosszú ideig mély eszméletlenség állapotában/kómában tarthatók azok, akik pár éve még egészségesnek tűntek.

A 11-es kórteremben a sok doktor és asszisztens várja, hogy valaki szájon csókolja őket (paranormális terápia). Már három éve mély álomba szenderülve időnként meg-megrándul ujjukhoz erősített nyomógombon. Igen! Igen! A kórteremben minden rendben, az ápoltak csendben vannak, a terápia működik, s egy év múlva elkezdik a protokoll szerinti ébresztgetést.

Én inkább malpactica munerisnek, azaz hivatali műhibának nevezném képviselőink mélyaltatását, mert mivel lehetne magyarázni a testület háromévi gazdálkodási tevékenységét mélyen a merülési vonal alattinak minősítő számvevői jelentésnél, vagy a drasztikus szemétrendeletnél nagyobb érdeklődést tanúsítanak a közterületen hagyott kutyaürülék iránt. Ha már Nagyatádon ez fontosabb, mint a gazdálkodási törvénytelenségek sorozatát megállapító vizsgálati jelentés, vagy a saját szemetünk sorsa, díja, akkor tessenek példát venni a spanyol Brunette városatyáinak szellemes döntéséről:

a közterületen eltakarítatlanul hagyott eb végterméket „talált tárgy” tartalom megjelöléssel ellátva kézbesítik a feledékeny gazdinak. Önkéntesek figyelik a veszélyeztetett helyeket, megismerkednek a gazdival, megkérdezik a drága kutyuli nevét, fajtáját, s ezt követően a kutyaregiszterben azonosított gazdi címére vitetik a terméket. Ezzel az akcióval egy hónap alatt 70 %-al nőtt a közterületek tisztasága. Rajta tisztelt képviselők, van mindenre megoldás, csak Nagyatádon is tenni kellene, s nemcsak kutyulni. (
starity.hu/magazin/38659-visszakuldik-a-feladonak-az-utcan-hagyott-kutyauruleket/#ixzz2XsOnenTb)

A szemét-témára és kórterembe visszatérve lelki szemeimmel látom, ahogy a képviselők detektívlencsével a kezükben tipródva vizsgálgatják a „szemetes edényzet” méreteit.
Jó, ne legyen 120 literes, mert abba mi is beleférünk, s nem akarunk tanulmányútra menni, de szeretnék egy évvel a választások előtt mi is jobban teljesíteni.

Hát legyen kisebb is, no, de mekkora, ez itt a kérdés!

Lehetne akár a korábbi 50-es is, de az ne legyen, mert azt mi dobtuk ki, s hogy nézne ki, hogy a kidobott kukánkat osztogatjuk. Legyen olyan, amilyen még nem volt!

A fő okosnak kipattant agyából az a fenomenális ötlet: legyen akkora, mint a rátóti csikótojás!

- Én csak a Kinder tojást ismerem, közepén kisméretű kukával, akadékoskodott Kukácska, de Morgó letorkollja:
- Te, Kuka, azt sem tudod, hogy az új nemzeti kuka 80 literes, majdnem akkora, mint a magyar akó.
- De az az akó akkora, mint a félhektó, azaz, mint a régi kuka, mondja Vidor.
– Na, jó, akkor legyen pesti mérő, vagy csak egyszerűen nyócvanliteres, nem lehet veled vitatkozni.

Tudorka ekkor lezárva a vitát javasolja, hogy kérjék fel őt nagy tisztelettel, szerezze be a legnagyobb csikótojást, a pénz nem számít – az őszi költségvetési rendeletbe majd beállítjuk, az ÁSZ meg csak 2017 körül várható -, s nyár végéig felváltva üljék meg, nézzük meg mekkora kukánk lesz szüretre!

A kotyulásért külön tiszteletdíjat fogunk utólag megzavazni, természetesen szigorúan a valós teljesítmény alapján, s külön kártérítést az esetleges záptojásokért kedves Béláim.

- Nemhiába, ő a Tudorka, mondja sikoltozva Szende, miután Szundi felébredve kérdi mi történt?

- Web kamerát is telepítsünk a csikótojás fölé, hogy youtube reklámbevételből kifizethessük az új hiteleinket, modja főkincstárnok, de a világra jövő kis kuka személyiségi jogaira tekintettel - mivel a kis kuka nem közszereplő -, a javaslatot a testület elvetette.

A kutyulást, parton az próbaülést követően a közönség hangos bekiabálással követeli, hogy az OTV közvetítse élőben a kotyulást, nagyon sokan kíváncsiak a kőtésre, legfeljebb takarják ki a személyiségi jogokat.

Nos, ennyit a mi 11-es kórtani ülésünkról, illetve akikre büszkék vagyunk mi itt a leendő nagyatádi csikótojás kotyulásos fesztiválon.

Kórtermi kotyulás jegyzőkönyvének hitelé ül: le Jegyző
A 8 órás munkaidő bevezetéséért 1886-ban tartott chicagói sztrájkot követően 1891-ben hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították Május 1.-ét.  A II. világháború után kialakult szocialista-kommunista blokk…..
S.O.S 2013.05.09 16:51:15
DISZpolgár és KISZpolgár,

avagy miért nem tart az önkormányzat olyan hagyományos városi ünnepségeket, amelyet korábban megtartott?

Kedves nagyatádi ünnepelni és közérdekű információkra vágyó polgárok, ennek egyszerű és prózai oka az a fránya 36/2005. (XII. 2.) rendelet 6. § (2) bekezdés d) pontja szerint szabály.

Hogy mi is ez a bizonyos regula, amit sem kiköpni, sem lenyelni nem tud, szinte belepistul - a városi nagy nyilvános ünnepeltetést oly nagyon áhító, de most kínosan kerülő - a mi KISZpolgárunk?

Hát ezért lett, lészen kínosan nyögvenyelősek a városi rendezvények?

Nézzük mi is az az ominózus regula, amiről beszéltem:

„Nagyatád Város Díszpolgára a város képviselő-testületének és a város lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért a városi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre meg kell hívni.”

Mi is ezzel a gond, kérdezhetnék joggal, hiszen Nagyatád díszpolgárának lenni oly mérvű elismertség, amely csak a legkiválóbbaknak adatik meg. Gondolom városunk díszpolgárai rászolgáltak erre a kitüntető megtiszteltetésre. Hát akkor joggal kérdezhetnék miről is beszélek.

Jövőre a nagy változások évében lesz öt éve, hogy Ormai István díszpolgári címet szavaztatott meg Dr. Gyenesei Istvánnak.

A díszpolgári cím adományozásának méltatása a következőképpen szól:

„Valamennyi tisztségében, beosztásában érvényesítette, döntéseivel és több évtizedes tevékenységével segítette, hogy Nagyatád városa eredményesen vegyen részt a különböző fejlesztési folyamatokban. Nagyatád város fejlődését sikeresen és következetesen támogatta. Eredményesen képviseli városunk és a nagyatádiak érdekeit.”

KISzpolgárunk bizonyára bizakodott, hogy a városnapján a megtagadott volt mentora hátat fordít neki, nem fog a szemébe nézni, s nem jön el, de hát nagyot tévedett.

Dr. Gyenesei István valóban megérdemli, hogy a város polgárai közül az első legyen az egyenlők közül. Nem neki van szégyellni valója, most itt Nagyatádon is bizonyított. Ő itt otthon van. Jelenlétével példát mutatott arra, hogy a Nagyatádiak megérdemelnék, hogy méltó vezetőjük legyen ennyi elpocsékolt év után, ha másért nem, akkor NAGYATÁDÉRT, SOMOGYÉRT.

A gondviselés megmutatta, hogy az érték nem egyéni érdek szerint teremtődik, s ha az érték kiválasztási cél emberi gyarlóság miatt korai is volt, de az mostanra beérett, így tette rendbe a sors, amit az emberi önzés anno elrontott.

Hát ezért nincsenek, nem lesznek város és intézményei által szervezett ünnepségek, mert a díszpolgári rendelet szerint a városi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre a KISzpolgárunknak meg kell hívni Dr. Gyenesei István DISzpolgárunkat is. Ő pedig van olyan karakán EMBER, hogy is el fog jönni.

Vagy, ha mégis tartanak a jövőben városi ünnepséget, akkor valószínűleg KISzpolgárunk ugyanúgy el fog feledkezni az általa kreált szabályról, mint a SOMOGYÉRT-os tagságáról történt lemondás körülményeiről.

De, ha mégis lesz olyan városi ünnepség, amelyen nem látunk díszpolgárt, akkor az csak a feledékenység miatt lehet.

Ez nem egy rókafogta csuka mese, hanem a DISzpolgárfogta KISzpolgáré, de hogy melyik ereszt, megtudhatjuk, ha majd áll a bál.
Korábban még csak gyanítottam, de a legutóbbi (hétfői) soron kívüli testületi ülésen már megbizonyosodtam, hogy sajnos nem. Az ülés harmadik napirendje egy beszámoló volt a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság átruházott hatáskörben hozott döntéséről, melyet a…..
S.O.S 2013.05.07 15:37:26
Hát tényleg nem normális a Margó, vagy akárki.

Egy kis friss Fontana anyagra szomjúzva, felkeltve az érdeklődésemet, az eredeti forráshoz járulva döbbentem észlelém, hogy valakinek elment az a csöpp vize is.

A tiszta, átlátszó tudásszomj oltó anyag helyett milyen zagyot látunk a nagyatádi krónika kórtörténeti dokumentumában?

A Fontana anyag önkormányzati jegyzőkönyve a következőket tartalmazza szó szerint:

„Ormai István polgármester szavazásra bocsátja a Nagyatádi Óvodák infrastrukturális fejlesztésére irányuló pályázat benyújtásáról szóló előterjesztés határozati javaslatát.

Ormai István polgármester megállapítja, hogy a képviselőtestület a határozati javaslatot egyhangú – 7 igen – szavazattal elfogadja, és a következő határozatot hozza:

128/2013. (IV. 29) számú határozat:

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság 2013. április 26-i soron kívüli ülésén átruházott hatáskörben a nagyatádi 22 helyrajzi számú, természetben a Nagyatád, Széchenyi tér 1/A. szám alatti, 2.149 m2 nagyságú telken lévő, földszint+emelet+tetőtér, összesen 1032,5 m2 hasznos alapterületű szálláshely és étterem kialakítású épülettel ellátott, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan bérlőjének kijelöléséről hozott döntését jóváhagyja.

Há’ má’ Margit te ezt sem érted?

Már Francois Villon is így írt az Ellentétek című versében: Szomjan halok a forrás vize mellett.

De Villon Kövér Margot-jára hajazóknak ide illően inkább ezt a békaperspektívás négysorost küldöm:

Francia vagyok Párizs városából
mely lábam alatt a piszkos mélybe vész,
s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról,
és nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz.
(Faludy György)
Mostanában sokszor hangzik el úton, útfélen a "szemétre"  utaló kérdés, és értetlenül állnak a „persze” válasz előtt az érdeklődő polgártársak. Március 29-i bejegyzésemben közreadtam az esemény bekövetkeztét, s jeleztem az előzményeket, de a történéseket…..
S.O.S 2013.05.07 14:47:58
Bakos úr a régi piros betűs ünnepnapi írásában tudósít a csúnyán, kétszer is megbukott városközponti beruházás fiaskójáról, arról, hogy „tegnap reggel a soron kívüli testületi-ülésről, valamint a Somogyi Hírlap vonatkozó cikkéből értesülhettek a képviselők és helyi polgárok, hogy az önkormányzaton kívül álló, neki fel nem róható okok miatt ismét megtorpant a városközpont torzójának megszüntetése, és újabb hónapok várnak a Nagyatádi Arthaus befejezésére.

Az újabb fennakadásról szóló előterjesztés nem volt publikus (nem került fel az internetre és a képviselők is csak az ülés megkezdése előtt kapták meg), de az előterjesztő az ülés során majd az azt követő Ormai tévés interjúban részletesen, megnyugtatóan megmagyarázta, hogy mi miért és hogyan történt, az ügy sínen van s minden a legnagyobb rendben halad tovább. Ha semmi nem jön közbe, optimális esetben az év végén birtokba vehetjük a megújult intézményt (ezt mind, ha már hallottuk volna).

Mivel nincs OTV csomagunk, így a várva várt beszámolóról a mai napig sem értesülhettem, s az oldalamat most is furdalja a kíváncsiság, hogy milyen előterjesztés, magyarázat alapján döntöttek a képviselők, úgy ahogy döntöttek.

Az egyetlen napirendet tárgyaló testületi ülésen (nem előtt) kiosztott anyag több mint egy hónapja sincs fenn az önkormányzat testületi anyagai között, de még a jegyzőkönyv mellékleteként sem."

Elhiszem, hogy a kétszeri szekundát kínos magyarázni, s egyszerűbb továbbra is titkolni, de hát kérdem, nem érdemlünk annyit tisztelt képviselők, hogy mi is elolvashassuk azt, aminek alapján önök döntöttek?

Egy közérdekű kérdésem van még ezen kívül önökhöz: szíveskedjenek arról is tájékoztatni az érdeklődő adófizetőket, hogy a csődeljárásban terjesztettek-e elő anyagi igényt és mekkora összegre, s ha nem, akkor miért nem?

Itt sem keletkezett kára a városnak, mint az iskolánál? Vagy elégedjünk meg azzal, hogy ha már a városi ARTHAUS nem is, de a Bürgermeister Haus legalább felépült?

Az is magyarázat lehet, hogy ha volt is kárigény, de annak kompenzációja legalább az a városban maradt! Ez a szomszéd beruházás is Iskolapélda, mint a kötbérigény etc...
Szerdai jegyzetemben felvázoltam polgármesterünk korszakalkotó javaslatát, melyet jóslatomnak megfelelően egyhangúan megszavazott az igencsak hiányos testület. Az elmúlt huszonhárom év során kétszer fordult elő soros ülésen ilyen arányú távolmaradás, s felettébb érdekes,…..
S.O.S 2013.03.01 13:21:33
@civil48:

Tisztelt Civil48!

Van ma Magyarországon egy ember, akinek 1993-ban a vörös polip felszámoló maffia törvénytelen eszközökkel elorozta a családjuk vagyonát. Ez az ember húsz éve nyomoz, perel, perel, most már nem egyedül, hanem egy lelkes szakértői csapattal, s ahogy fejtegették a szálakat, akkor jöttek rá a szisztémára. A vörös polip Klónokat, Fantom Szervezeteket kreált, s a valódi személyek nevében jár el, majd a fantomok tüntetik el a vagyont.

Magyarországon nem az Operának van Fantomja, hanem a törvényszékeknek. Szakértői becslések szerint a magyar GDP 2,5 szerese lehet offshore trezorokban, ami bizony nem a közmunkaprogram hozadéka. Egy konkrét példán bemutatva talán jobban érthető.

Bizonyára még emlékszik kedves Civil, hogy a KISZ-nek volt egy országos – most úgy mondjuk multi áruházlánc – vállalata az Ezermester Vállalt megyeszékhelyi, nagyobb városi áruházakkal, árukészlettel. A több száz ingatlan, vállalat közül ezt is a fantom „44 tagszervezetek” által alapított DEMISZ szerezte meg törvénytelenül. Az ezermester felszámolója Gy. F. által vezetett felszámoló volt, a maradék vagyont egy DEMISZ által gründolt alapítvány kapott meg, amelyet szintén felszámoltak. Ebben a folyamatban úgy eltűnt egy országos áruházlánc vagyona, hogy senki sem tudja hova lett.

Mit is jelent az MSZP, DEMISZ által törvénytelenül elorzott, 23 évvel ezelőtti könyv szerinti értéken nyilvántartott több mint 11 milliárdos ingatlanvagyon? Akkor az Országház könyv szerinti értéke 50 millió forint volt. A több mint 800 nagy értékű ingatlant (pld. Csillebérc) tessék csak átszámolni forgalmi és jelenértékre. Nyugodtan adhatnánk most mi kölcsönt akár az IMF-nek is ebből a hatalmas vagyonból. Ekkora kárt egy ország csak háborúban szenvedhet el.

Nos, a perkirály és a családja a tolvajainak alig észlelhető nyomain jutott el húsz év alatt a vörös polip csápjaihoz, megfejtette a Burda szabást, most már senki sem várostérképnek látja a vörös polip személyi és céghálóját, mint Sándor György turistatérképét.

A 45/2012. AB határozattal hatályon kívül helyezett Alaptörvény Átmeneti Rendelkezése már egyszer rögzítette, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt és jogelődei, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, az elkövetett jogsértésekért és a nemzet elárulásáért.

Az MSZP a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

A jövő héten várhatóan elfogadásra kerülő Alaptörvény módosítás is hasonlóan fog rendelkezni, ami azt jelenti, hogy az MSZP, DEMISZ, mint bűnöző szervezetek, vezetői az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként el nem évülő felelősséggel tartoznak az elkövetett jogsértésekért.

Hát ezért volt értelme eddig senki által nem támogatott, minden eszközzel akadályozott húszévi munkát áldozni azért, hogy ezek a bűnöző szervezetek végre feleljenek az általuk, vezetőik által a magyar nemzet ellen elkövetett és soha el nem évülő bűneik miatt.

A Jobbik, csak learatta/learatja azt a politikai sikert, amit annak az embernek a munkája teremtett meg, aki felfeddte ezeknek a vörös galléros bűnözőknek azt az aljas machinációját, amivel 23 éven keresztül rejtegetni tudták az ellopott vagyont, s ezen vagyonnal megszerzett illegitim politikai, gazdasági hatalom anyagi forrását.

Ha ennek az embernek a családjára nem vetette volna ki a csápját anno, a telhetetlen zabagép vörös polip, akkor nem lenne most botrány, s a tolvajokon, s segítőiken kívül senki sem ismerné a valós tényeket.

Kedves Civil!

Levezetése alapján kérdezhetnénk miért is dolgoznak még mindig a nácivadászok? Azért, mert a nép, az emberiesség elleni bűntetteknek soha nem szabad elévülnie. Ha egy népnek egy háborús veszteséggel felérő kárt okoztak, okoznak bűnöző szervezetek, azokat a bűnözőket igenis meg kell büntetni.

Itt sem lehet elévülés, családok ezrei mentek, mennek tönkre, emberi tragédiák közvetlen forrása a polip soha nem csillapodó étvágya. (Nemrég még Döbrögi mundérban zabálta a ludakat is).

Több mint kétezer év óta pedig Európában – leszámítva a barna, vörös diktatúrákat – tulajdont, csak tulajdonostól lehet szerezni, s a tulajdonjog iránti igény pedig soha nem évül el!

Hát ezért kell visszavenni, akár erőszakkal is az ellopott vagyont, mivel az az enyém, s az öné, s mindenkié, aki e hazában még él. Nem, nem kell Szent Istvánig visszamenni, csak az „érintett tolvaj” vörös csillagos, szegfűs, Dk-ás, libás elvtársakig.

Nem felelősök azok az MSZMP/MSZP tagok, akiket szintén átvert az a pár ember, akik egy tollvonással ellopták a korábban MSZMP-nél, KISZ-nél lévő állami és pártvagyont.

Aki pedig a bűncselekmény sorozatnak (aktív, passzív módon) résztvevője volt, felelnie kell!

Jó lenne, ha Magyarországon is a kisbírók végre sarkukra állnának, s Héraklész módjára kisöpörnék végre Augeiasz istállóját. Az elmúlt 23 év alatt ugyancsak sok trágya halmozódott föl abban jobb sorsra érdemes díszes istállóban.

Civil, nem kell aggódnia, a maffiafőnökök ügyeltek arra, hogy ne kelljen annyifelé osztani a lopott holmit, egy börtönszinten valószínűleg elférnek, igaz nem kellene vendégcsapatot hívni egy meccshez, s futná még a tartalékosokra is. A holtakat pedig hagyjuk békében nyugodni, ők már túl vannak a nem evilági ítélőszék döntésén, Ezt a többiek sem tudják elkerülni.
S.O.S 2013.03.02 23:58:37
@civil48:

Kedves Civil48!

Komlós Jánosnak volt egy rovata az érem harmadik oldaláról. Ő ennek a nélkülözhetetlen tárgyunknak nem a fej, vagy írás oldalát vizsgálta, hanem azt a bizonyos harmadikat. Minden dolgot, amit észlelünk, másként látjuk, s ez így természetes. Kevés ember van, aki meglátja azt is, amit mások nem, vagy ugyan látják, de nem úgy észlelik.

A bűnnek nem lehet sem bal, sem jobboldala, de azt is a legtöbb ember akként értékeli, amely nézőpontból, helyzetből észleli.

Ha már tegeződünk, veled ellentétben számomra egyáltalán nem közömbös, hogy egy bűnt egyes személyek, vagy egy rendszer részes felei, mint adott egyének követik-e el. A végeredmény szempontjából sem közömbös, mivel, ha egy szervezetből kiiktatunk elemeket, attól, még a bűnszervezet fennmarad és továbbra is potenciális veszélyt rejt mind az egyén, mid a társadalom számára.

Természetes más minőség az, ha a bűnöző szervezet egyben politikai hatalommal is bír, vagy maga a politikai hatalom, s főként, ha maga a HATALOM.

Ebben a rendszerben az alapvető, a rendszer egészét érintő esetben a személyes bűn eliminálódik a rendszer bűne által, s rendszer pedig sérthetetlen volta miatt legitimál, ergo következmény nélkül marad, függetlenül attól, hogy az köztörvényes, vagy politikai.

A nem alapvető ügyekben a rendszer néha be/feláldozza az egyént a rendszer legalizálásának látszata kedvéért, de szorosan összezár a rendszer lényegét veszélyeztető fenyegetés esetén, végsőként védve az érintett személyt, hát ezért nehéz, vagy fizikailag lehetetlen adott időben és rendszerben az elkövető személyek felelősségét megállapítani.

Az előző hozzászólásodban azt mondtad, hogy ne menjünk vissza Szent Istvánig, most pedig már Levédiáig jutottál.

Magyarország múlt és jelen idejű bajainak egyik legfőbb eredője Trianon traumája, amelynek kiváltója viszont a hazánkat ideiglenesen megszálló „tavárosi konyec” időszakát megelőző éra oly sokat ünnepeltetett Lenin-fiúk terror kommandójának ámokfutása volt. Ők vajon melyik oldalt képviselték?

Vagy egy közelebbi példa: 1956-ban a hazánkat az „ideiglenesen megszálló távárosi konyec” eszmét lánctalpakkal és ÁVO-pufajkás katonabakanccsal eltaposó, vérgőzben tobzódó terrorista moszkoviták melyik oldalt képviselték?

Ártatlan emberek ezreinek koncepciós perek utáni legyilkolása, százezrek elűzetése, kitelepítése, vagyonelkobzása, koncentrációs táborokba, gulágokra elhurcolása, az ország kirablása, majd elkótyavetyélése azonban dicsőség, ha azt baloldal követi el?

Ezeket a bűnöket eredendően nem az egyének követik, követhetik el, mivel az egyén ebben csak a szervezetet megjelenítője, önmagában cselekvőképtelen. Ha csak a cselekvő személyt látjuk, aki, ugyan ha nehezen is, de tetten érhető, de ha nem látjuk úgy, mint a szervezet megjelenítőjét, úgy semmit sem vettünk észre, semmit sem értünk meg. Ez a nagy szemfényvesztés, ezért nem lehetett 23 év alatt sem rájönni arra, ami csak az érem harmadik oldalán látható.

Hát ezért kellett volna Párizsban, vagy később itthon betiltani nemcsak a barna, hanem a vörös (terror)bűnszervezeteket is.

Amiből idéztem az pedig, ahogy említettem, az Alaptörvény rendelkezéseiből volt, amit az érthetőség kedvéért megismétlek:

MSZP, DEMISZ, mint bűnöző szervezetek, vezetői az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként el nem évülő felelősséggel tartoznak az elkövetett jogsértésekért.

Az állami vagyonunkat nem a bűnszervezetet megjelenítő kiválasztottak lopták el, hanem az MSZP, DEMISZ. Az már csak következmény, hogy a bűnszervezeteken belüli kápók a többieket is meglopták.

Akik pedig szemet hunytak felette, netán tevőleges részesei voltak, függetlenül attól, hogy magának a bűnszervezetnek részesei-e voltak-e vagy sem, személyükben is felelniük kell.

Ez bizony, ha tetszik, ha nem jogállami megoldás, tapasztalat viszont, hogy a moszkoviták ezt egyszerűbben oldották meg, de azt a formulát - egy fosztóképzővel kiegészített - „népi demokráciának” , s szintén jogállamnak nevezték.

Az ellopott vagyont, mivel azon az MSZP, DEMISZ tulajdonjogot nem szerezhetett, az állam „erőszakszervezeteinek” segítségével, törvényes, bírói úton vissza kell juttatnia annak jogos tulajdonosához.

Nem elég erkölcsileg elítélni a bűnöző szervezeteket, hanem azokat a törvényes eljárás betartásával felelősségre is kell vonni, amely magába foglalhatja akár ezen szervezetek feloszlatását is.

Teljesen nyugodt lelkülettel mondtam, mondom, akár tetszik neked, akár nem.

Már csak a márciusi aktualitása miatt is mondom, nagyon szeretem a piros-fehér-zöld színeket ebben a sorrendben. Büszke vagyok, ha szívem fölé kitűzhetem, s ha a szélben lobogni látom, a sokkoló egyenvörös helyett! Öszinte köszönet ezen "színes" elismerésért!
Mennyi? Harminc! Mi harminc? Mi mennyi? A fenti párbeszéd csak az újszülötteknek ismeretlen, de bármennyire is szakállas vicc, az elmúlt hónapokban mégis lejátszódott a város süllyedőben lévő hajóján. Korábbi (január 6. és 7-i) jegyzetemben már írtam a Nagyatád lakóinak…..
S.O.S 2013.02.05 13:34:48
Több dolgot sem értek, nem csak a szeméttel kapcsolatban, de szerintem nem az én hibám. Ez az egész anyag egy silány, mondhatnám, szemétbe való anyag. Az előterjesztő szerint is 2013. évtől nem jogosult az önkormányzat a hulladékkezelési közszolgáltatási díjának megállapítására, ennek ellenére alaposan belerondított a még langymeleg kreálmányába. Kénytelen voltan megnézni az előzményeket, de nem sokkal lettem okosabb. Nos, nézzük miről is van szó:

A képviselő-testület 2012. március 30-án a pár nappal azelőtt megkötött szerződés alapján jogszabályba foglalta a hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételére kötelezettek és a szolgáltató jogait és kötelezettségeit. Ennek megfelelően a természetes és jogi személyek, gazdálkodó szervezetek kötelesek igénybe venni a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. szolgáltatását a rendeletben foglalt feltételekkel.

Nos, nekem a feltételek szabályázási módjával, vagy éppen annak hiányával, vagy a jogszabálysértő gyakorlattal van bajom. Hogy mi is, röviden és tömören vázolom.

A hulladékkezelési közszolgáltatás is egyfajta „szerződés”, amelyet a jogszabály szándékom, akaratom ellenére hoz létre, úgy, hogy annak feltételeibe nekem semmiféle beleszólásom sincs, helyettem és nevemben a pótmamám és pótpapáim kötnek meg annak ellenére, hogy a bíróság nem helyezett cselekvőképességemet kizáró gondnokság alá. Nos, ha már itt tartunk, akkor joggal elvárhatnánk, mind a tizenakárhányezren (ha még vagyunk Nagyatádon annyian, mint szemetelők), hogy a lekiskorúsítottak érdekét a törvényes gondnokok, vagyis a képviselő hölgy és urak ténylegesen is képviseljék, a polgármestert most nem említem, mivel ő más kategória

Ismert, ha valaki másnak kár okoz, köteles azt teljes mértékben megfizetni, főként akkor, ha a bekövetkező kárt a károsult a legjobb szándéka ellenére sem tudja megelőzni. Bakos úr fogadatlan prókátorként mindent megpróbált, amit csak lehetett, de minden figyelmeztetés és figyelemfelhívás ellenére, a testület, mint a cigánylova a gazda parancsára bátran ugrott, de inkább ne tette volna.

A kár bekövetkezett, Ormai István a szponzorált újságjában sikálja magát, hogy milyen vakmerő volt a testület, amikor tavaly decemberben az egy-kétfős háztartások által fizetendő 14.895.- Ft-os éves díjat 23.440- Ft-ra emeltette, de ennek díjból most az egyfős háztartás kap 3.200.- Ft kedvezményt.

Így a már megözvegyült Kisnéninek idén a megszavazott "kedvezménnyel" csak 20.240. Ft-ot kell fizetnie szemben azzal, hogy a még tavaly a férjévek közösen is 5.345.- Ft-al kevesebbet fizettek, mint idén. Ha élne a férje, akkor bizony 8.545.- Ft-al többet kellene fizetni, mint az elmúlt évben. Viszont minden kétszemélye családnak bizony nincs kedvezmény, viszont van "kimondottan az igazságos teherviselés miatt" 8.545.- Ft díjnövekedése.

Mit hablatyol ezzel szemben Ormai:

„Fontos szempont volt az új rendelet megalkotásakor, hogy indokolatlan egy háztartásnak ugyanannyi költséget kifizetni, ha nem termel annyi hulladékot. Azokban a háztartásokban, ahol többen laknak, evidens, hogy nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik, ezt az igazságtalanságot kezeli most az önkormányzat. Nagyatádon már több lépcsőben igyekeztek a hulladékszállítási díjat csökkenteni.”

Figyelem lefordítom a több lépcsős díjcsökkentés mit jelent Ormainál:

Első lépcső: bevezeti 2012-ben a nem kötelező és eddig nem is volt „rendelkezésre állási díjat” mindjárt nem is akármekkora összegben: 6.350.- Ft/év.

Második lépcső: az 50 literes kuka kidobása a szemétbe, 120 literes edénybe kér szemetelni. Pár nap alatt több mint dupla szemétmennyiség az elvárható Ormai szerint.

Harmadik lépcső: kötelező a dupla edénybe szimpla szemetet tenni, no persze komposztálni is kéne.

Negyedik lépcső: a külön gyűjtendő szemetet vedd a hátadra, vagy ülj be az autódba és vidd el a begyűjtőbe, hiszen a szolgáltató azért plusz pénzt kap, ha szépen elválogattad a műanyagot és a papírt, alumínium dobozt stb.

Negyedik lépcső: coki a nyári kétszeri szemételszállítás hetente. Naná, ennyi pénzért, hadd büdösödjön a kánikulában a tartály, de az ürítés után mosd ki, az is pénzt hoz a városnak!

Ötödik lépcső: reggel hatra rakd ki, s este nyolcig őrizd a kukádat, hogy el ne lopják, mert akkor neked kell azt is fizetned!

Hatodik lépcső: ha a szolgáltató nem viszi el, nem baj, megbocsátjuk neki, de amíg el nem viszi addig is érvényes az ötödik lépcső szabály!

Hetedik lépcső: ha netán kényszervállalkozó is vagy, a vállalkozások székhely a lakásod sarok íróasztala, akkor már neked két kuka jár, s persze duplán is fizethetsz, ha-ha-ha…

Nyolcadik lépcső: ha nem bírod ki, hogy egy hét múlva vigyék el a szemetet, kérhet szemeteszsákot is + 401.- Ft-ért.

Kilencedik lépcső: ha a 401.- Ft-os zsákba nem fér el a szemeted, s nem akarsz fél évet várni, akkor kérhetsz nagyobb edényt is, 1000 litereset 15.500.- Ft-ét.

X a tízediken lépcső: etc. etc a köbön.

Ormai folyatja:

„január elsejétől nincs díjmegállapító jogköre az önkormányzatnak. A díjból adott kedvezmény összegét így a város költségvetésébe kell betervezni. Felvetődött a járatszámok csökkentése, a 120 literes edényzet szükségességének kérdése, a szociális alapon történő kategóriák létrehozása, a mennyiség alapján történő fizetés lehetősége, és a fix költségek lefaragása. Végül a képviselők elfogadták az évi 3200 forintos díjcsökkentést, de döntöttek a szolgáltató Saubermacher-Pannóniával történő újabb tárgyalások megkezdéséről is, melyben újabb díjcsökkentő tényezők lehetőségét vetik fel. A testület áprilisban újabb körben tárgyal a díjak mérsékléséről. A képviselő testület elé egy olyan javaslatot fogok beterjeszteni, hogy éljünk a felterjesztési jogunkkal. A szakminisztériumnál kezdeményezni fogjuk a hulladékgazdálkodási törvény módosítását, hogy érvényesíteni lehessen a hulladékdíj megállapításánál differenciáltan a háztartásban élők és a hulladék mennyisége közötti összefüggést".

Szóval Ormai a nagy megmentő tovább akar tárgyalmi a szolgáltatóval, saját magával a további díjmérsékléséről. Na, ettől mentsen meg minket a magyarok Istene!

Jönnek az újabb lépcsők:

- havi egy ürítés és újabb dupla kuka,
- nyugdíjas járatok a kanizsai szeméttelepre,

Miért is nem vihetné Sándor, József, Benedek a volánnal ingyen zsákban, no nem a meleget, hanem a szemetet.
- felterjesztünk,
- törvénymódosítást kérünk, hogy differenciált legyen a háztartásban élők és a hulladék mennyisége közötti összefüggés?
Ezt ki érti?

Kérem, a törvény jó, semmi szükség a további maszatolásra. Csak azt kellett volna megszabni, hogy egy kg. hulladéknak ennyi az ára, jön a kukásató fölrekja leméri, s kiküldi a számlát. Ennyire egyszerű lenne, mint anno: egy kiló kenyér 3 Ft, félkiló 1,50.-, s nem kérem a szolgáltatást, akkor 0 Ft.

Nem értem azt sem, ha a szemetes rendelet 35. §-a azt írja elő, hogy a Saubermachernek a költségeit részletes költségelemzéssel kell alátámasztania, s abból a képviselő-testület csak az által elismert költségeket fogadhatja el, akkor az hol volt, amikor a képviselők az egy-kétszemélyes háztartások által fizetendő díj duplájára emeléséről oly lelkesen döntöttek, ha azt az önkormányzat meg sem kapta?

Azt sem értem, hogy ha polgárnak nem elég a + szemetes zsák és egy nagyobb tároló edényt kér, mire föl kell neki a rendelet 4. sz. mellékletében foglalt 2.15629 Ft/liter/ürítés + Áfa, azaz 2,7384883 Ft/liter díjjal számolva 15.500.- Ft-ot fizetnie 2.738,83.- Ft helyett. Tudniillik a rendelet szerint a szolgáltatónak kell a szemetes edényt biztosítani – az edényzet benne van a díjban! -, az önkormányzat határozta meg a liter/ürítés díjat, így hogy számolhat 12.741 forinttal többet a szolgáltatásért?

Eddig az ÁRHATÓSÁG,az ELLENŐRZŐ HATÓSÁG az ÖNKORMÁNYZAT volt Tisztelt Tudor, Vidor, Szende, Szundi, KUKA, Hófehérke és többi KÉPVISELŐK!

Nézzük a 7 m3-es edényzetet: itt a fenti rendelet szerinti díjtétellel kellett volna tavaly fizetni 19.169.- forintot a kért 29.850.- forinttal szemben, idén pedig már 57.700.- forint a díjtétel. Idén a hatósági ár és kért mérték közötti különbözet 38.530.- Ft, pestiesen szólva nem semmi „id.:Bakos József”. Ez bizony már nemcsak szabálysértés, lássuk, mit mond erről a üntetőtörvénykönyv:

A Btk. 301. § (1) bekezdése szerint, aki áruért a hatósági árnál vagy a reá nézve egyébként kötelezően megállapított árnál magasabb árat kér, köt ki vagy fogad el, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A (2) bekezdés a minősített esetre a következőképpen rendelkezik: A büntetés bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az árdrágítást
a) üzletszerűen,
b) bűnszövetségben,
d) jelentős mértékű nyereség elérése végett követik el.

Szerény véleményem szerint itt az árdrágítás törvényi tényállásának a minősített esetei is vélelmezhetőek, nem úgy a jegyző szerint, akinek azért ezt jobban kellenne tudnia.

Ez a másik oldalról nézve korrupció, s van, akinek még a hatósági díj szerinti szolgáltatást sem kell kifizetnie?

De érdekelne az is, hogy a vállalkozóktól mennyi díjat szed a szolgáltató, milyen önkormányzati díjmegállapító tarifa szerint?

Aki segíteni tud, kérem, írja meg. Lehet, hogy azzal is hasonló a helyzet? Érdemes lenne ennek is végre utána járni Bakos Úr!
Szemétség, mondja egy kanizsai választópolgár a decemberi helyi hulladékszállítási díjemelés kapcsán. Elparentálja az eladósodott városa testületét, s felteszi a nem költőinek szánt kérdést. Miért kellett elköteleződni tesztbohócnak a szemét bizniszbe kontárkodás…..
S.O.S 2013.01.12 20:15:08
Bárki szemét kilopó szemét!

Meddig csenget még a félkarú rabló Nagyatádon?

Korrupcióról szóló Polgári Jogi Egyezmény az alábbi főbb rendelkezéseket tartalmazza:

Az Európa Tanács tagállamai, más aláíró államok és az Európai Közösség tudatában a korrupció elleni harc területén a nemzetközi összefogás erősítése fontosságának;
hangsúlyozva, hogy a korrupció jelentős fenyegetést jelent a jogállamiságra, a demokráciára és az emberi jogokra, a méltányosságra és a társadalmi igazságosságra, akadályozza a gazdasági fejlődést, veszélyezteti a piacgazdaság megfelelő és tisztességes működését;
felismerve a korrupció egyéneket, vállalatokat, az államot, valamint a nemzetközi szervezeteket érintő káros pénzügyi következményeit;
meggyőződve annak a fontosságáról, hogy a polgári jog hozzájárul a korrupció elleni harchoz, különösen azzal, hogy lehetővé teszi, hogy a károsultak méltányos kártérítést kapjanak;
az alábbiakban állapodtak meg.

1. Cikk Az Egyezmény célja

Mindegyik Fél belső joga hatékony jogorvoslatot biztosít azoknak a személyeknek, akik korrupció miatt szenvedtek kárt; lehetővé téve számukra, hogy jogaikat és érdekeiket megvédjék, ideértve a kártérítés igénybevételének lehetőségét is.

2. Cikk A korrupció fogalma

Ezen Egyezmény vonatkozásában a „korrupció” megvesztegetés, egyéb jogtalan előny, illetve kilátásba helyezett megvesztegetés, egyéb jogtalan előny közvetlen vagy közvetett kérése, felajánlása, adása vagy elfogadása, amely a megvesztegetés, egyéb jogtalan előny, illetve kilátásba helyezett megvesztegetés, egyéb jogtalan előny elfogadójától elvárt kötelesség vagy magatartás megfelelő teljesítését akadályozza.

5. Cikk Állami felelősség

Mindegyik Fél belső joga megfelelő eljárást biztosít azon személyek részére, akik köztisztviselők által, foglalkozás körében elkövetett korrupciós cselekmény miatt szenvedtek kárt, annak érdekében, hogy kártérítést igényelhessenek az Államtól vagy nem-állam szerződő fél esetén annak megfelelő hatóságától.

8. Cikk A szerződések érvényessége

1. Mindegyik Fél belső joga biztosítja a korrupcióra irányuló szerződések vagy szerződéses előírások semmisségét és érvénytelenségét.

2. Mindegyik Fél belső joga biztosítja a lehetőséget azon szerződéses feleknek, akiknek egyetértését korrupciós cselekmény befolyásolta, hogy a bíróságtól kérhessék a szerződés érvénytelenné nyilvánítását, mindamellett, hogy joguk van kártérítési igény érvényesítéséhez is.

forrás: "
www.tempopart.hu 2004. évi L. tv,

transparency.hu/files/p/332/8920400464.doc"

Vajon mi az álláspontja a fenti törvénnyel a korrupció ellenni fellépésre kijelölt illetékes állami sóhivataloknak, a FIDESZ „frakciónak”, a szavazatukkal mindehhez tevékenyen hozzájáruló képviselőknek?

Vajon a korrupció fogalma alá besorolható-e a szolgáltató kérésére és javára Ormai István által előterjesztett szégyenletes, éven belüli második drasztikus díjemelését megcélzó javaslatot elutasító, majd ezen egyöntetű testületi döntést semmibe vevő, egy héten belüli időpontban kierőszakolt újabb, előző döntéssel teljesen ütköző, újabb 50 %-os díjemelés 2250 családnak?

Hol volt az adónkból eltartott testület többi tagja a másodig kapitulációs döntésnél, az apparátus, a törvényesség helyi őre? Vajon tett-e törvényességi észrevételt legalább utólag, ha már Ormai István a szolgáltató szolgájának mindkét javaslatához az arcát, s nevét adta?

Csak emlékeztetőül, hogy az érintettek nehogy alaptalanul megsértődjenek:

Bakos József által megkért közérdekű adatigénylésre a Polgármesteri Hivatal a következő választ adta:

„A 2012. december 13-i Képviselő-testületi ülésre előterjesztett díjkalkuláció háttéranyagával az előterjesztés mellékletében szereplő tételeken kívül - az előterjesztés elérhető a város hivatalos honlapján - hivatalunk nem rendelkezik. Ez ügyben javasoljuk, hogy konkrét kérdéseivel a Szolgáltatót keresse meg.”

Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a szolgáltató tesz egy pofátlan díjemelési javaslatot, amelynek díjkalkulációját csak ő ismeri – már ha készített ilyent egyáltalán, mivel azt, a törvényi kötelezettsége ellenére nem küldte meg senkinek, a döntéshozó testületnek fogalma sincs arról, hogy miért kellene 2250 család szemétszállítási díját duplájára emelni, de a felvállalja a félkarú rablóságot a Nagy Játékosok teljes megelégedésére.

A fentiekből az következik, hogy az elmúlt 16 év alatt összeszokott Nagy Játékosok részére olyan díjesőt dobott ki a félkarú rabló, hogy sem a hivatalt, sem a szavazógépet nem érdekelte a betáplált program jogszerűsége, s főként nem a nagy játékgép fekete doboza!

Bakos úr pedig most is, mint már annyiszor, annak próbált meg utána járni, hogy vajon ismét mit rejtegetnek. A Nagy Játékos most is blöffölt, s a többi statiszta játékos ismét nem nyert, csak nyelt. Gusztusok legyen hozzá!

A Zsé 2250 nagyatádi család bukszájából fog csilingelni, havonta takarítják, egy kis sárgacsekk adóval spékelve.

Ez a söprés, bizony nem a menyecsketánc része, egész évben jár, s szórni kell az aprót rendesen, mert az új asszony a „Tisztaságcsináló”-né szorgalmasan tud seperni, hiszen gépesítették, no persze azt is a mi pénzünkből.

Látjuk, hibáztunk, amikor a prímást meg a bandáját megfogadtuk, de most már fizetnünk kell, ha már elhúzták a nótánkat.

Mivel a Hivatal szerint sem volt a díjemelés jogszerűségét alátámasztó anyag, így a „megnyert”, s besöpört pénz nagyságát, csak a kukásautó (az elmúlt ciklusú talicska helyett, naná, Nagyatádon is van fejlődés) űrmérete korlátozta.

Csupán csak azt kellett volna kérni az ulti parti játékosoknak, hogy Ormai Pistike dobd be már a lapjaidat, ha már megütötted a bankot, lássuk a terített durikmarsot.

No persze akkor mással kellene játszadozniuk…
Kórházmentő szenátorunk által felkent „új városvezetőnk” szócsöve közvetítésével hiányolja a címszó rovásírásos megfelelőjét a városba torkolló utak széléről, s javasolta a testületnek a hiánypótlást immáron az adófizetők pénzéből megoldani.Pártolom…..
S.O.S 2012.02.04 10:03:19
† 9 Ÿ 9 ‡ 9 

A fenti rováshoz lenne hasonló a tervezett tábla felirata, de a számítógépem még nem képes a magyar rovásírásos betűket rendszerbe állítani, valószínű karcolná a képernyőt. Nem csodálkozom, hogy a szerkesztő úr somogyi bicskája sem birkózott meg a feladattal, valahogy az elérhető alkalmazás még nem tökéletes, de bízom benne, hogy hamarosan akár róhatjuk is a sorokat, s számítógépben sem tesz kárt.

Szerintem nem nehezebb, mint annak idején a cirill abc volt, meg lehet ezt is tanulni, ha már az iskolában ezt sem tanították meg, pedig talán a „tudományos marxizmus-leninizmus” különböző ágainak rejtelmei helyett értelmesebb lett volna a marslakók titkosírását is elsajátítani, ha már őseink több mint ezer évvel azelőttig jól elvoltak a modern és nyugati latin írás nélkül is. Az akkor még keresztény uniónak sem tetszett, hogy a számukra ismeretlen, idegen kultúra értéket képviselhet, s sértheti a hatalom hegemóniáját, hát tűzzel, vassal ki is irtották. Kész csoda, hogy az ezer éves üldöztetése ellenére vannak még olyan magyarok, akik tudnak írni, olvasni magyar betűkkel, magyarul, ha egyelőre kevesen, de reményeink szerint egyre többen.

Visszatérve a tartalomra.

Nem értem mit várt Csaba királyfi szeretett patrónusától?

Talán lehetett volna kezdeni a másfajta nyelvművelését az orvosi rendelőknél, a Pirkadatnál.

Hogy a székely kötődésű emlékművekkel teletűzdelt somogyi rónaságon, amelyeket szeretett vezetője oly buzgalommal avathatott, s ünnepeltethette magát közpénzen az egyre növekvő nyugdíjas szavazótáborának hálás közönsége előtt, majd holmi festett bádogtáblákra fecsérli drága idejét, amelyről azt sem tudná megmondani, hogy pontosan mi van rá róva: Nagyatád, vagy Nagyapád?

Ő csak verbálisan tud róni, de abban verhetetlen, legalábbis a mostani testületben.

Bár Csaba királyfink, s apródjai; a doktorok, no meg az asszisztensek azért még néha bátortalanul bepróbálkoznak, de csillagösvényre még nem merészkedhetnek, ott még nekik nem a csodaszarvas mutatja az utat, hanem a patrónusuk narancsragyogású szeretett vezérlő csillaga.

Meg különben is, hogyan lehet egy út menti táblát avatni?

A Nagyatádról elmenők utolsó látomása a táblán is, hogy Nagyatádnak VÉGE?

Na, azt aztán már nem, nem ő fogja vinni azt a táblát, hogy NAGYATÁD VÉGE, ők még kihúzzák 2014. év végéig. S a maradók? Azokat még jól megadóztatják, aztán majd jöhetnek alázatosan kérvényezni az adók mérséklését. Óh, micsoda szép új világ! Hát nem az a világok legjobbika? De. Nekik!

A blog helyzet bemutatása látomásszerű. Mi lesz itt jövőre? Mi, s ki marad a hivatal, a közintézmények államosítása után? Hiába előírás a „gördülő tervezés” ki tudja ma valószínűsíteni, hogy mennyi bevétele lesz a városnak, ha elveszi az állam a feladatok és intézmények döntő többségét az állami támogatásokkal?

Fenn lehet-e tartani a kommunális adóbevételt felemésztő képviselő-testületet a duplán, triplán foglalkoztatottakkal, a megmaradó intézményeket, lesz-e realitása egyáltalán intézményi gazdálkodási önállóságnak?

Nagy és húsba, mondhatni életbevágó kérdések, ennek ellenére kicsinyes tételeken civakodnak Nagyjaink. Most az éhségtől való félelemtől csak a porondra hajított koncot látják, azon marakodnak, most sem veszik észre, hogy ez nem az ő játszmájuk, csupán majorett bábuk.

Értem - mások által érdekből szeretett városvezetőnk - aggodalmát, hogy ha mégsem úgy sül el kapanyél (ahogy anno, a mostani körzetvezetői helytartókkal kifundálták a több száz, közpénzből juttatott milliókkal meghálált bérmunkáját a volt mentorának, a még szocialista éra alatti miniszterének, díszpolgárának hátbatámadása miatt), akkor oda a beígért járási főszolgabíróság, s ha már nem kaphatja meg a várt nyögdíjat sem, akkor jó lesz a tervezett kisgömböcként mindent elnyelő és Déva váraként épülő ART HAUS (ez mennyivel érthetőbb, mint a rovás írás?) igazgatójaként a rajtvonalra visszatérni.

A kötvénnyel kapcsolatos felvetéshez most nem szólok hozzá, mivel az sokkal több kutakodást, elemzést igényelne, s ahhoz pedig konkrét anyagok kellenének. Ha Bakos úrnak vannak dokumentumai, megkeresem és elkérem, gondolom az eljövendő 25 éves törlesztési idő elegendő lesz kellőképpen elmélyedni a részletekben, mert tudjuk…az ördög szeme mindig nyitva van.

Csak részben érintve Civil48 észrevételéhez, vajon tudják-e a képviselők, s főként azok akiket képviselnek, hogy a Nagyatádiak által befizetett kommunális adó csak az ő „tiszteletdíjukra” elegendő? Ahhoz, hogy a kapott anyagokat elolvashassák, a kávét, a pogácsát elfogyaszthassák, és a többi dologi kiadásra még nem is elegendő. Vajon, ha megkérdeznék az adófizetőket, hogy mennyit szánnának fizetni az őket képviselőknek adójukból, mennyi jönne ki?

Vajon, ha közölték volna velük, hogy a tanuszodás nyitva tartására a jelenlegi kommunális adójukat több, mint duplájára kellene emelni, ragaszkodnának-e hozzá?
Tessenek egy nagyatádi nemzeti konzultáció keretében megkérdezni az adófizetőket, mire költhessék el az adóikat! Bizonyára meglepődnének a kapott válaszokon.

Gazdálkodó városvezetés?

Igen, mindennek egy a lényege.

Hogyan gondolhatja bárki, hogy egy több milliárdos költségvetés értelmes felhasználásáról olyan személyek tudnak felelősen dönteni, akiknek fogalmuk sincs, életükben nem tapasztalták meg, hogy a piacgazdaságban miként lehet akárcsak csak egy millió forint bevételt megszerezni.

Azok a vállalkozások, akik állandó létbizonytalanságban megtermelik, s a bevételmentes időszakra félreteszik a mindennapi fennmaradáshoz szükséges tartalékot, kíméletlenül, határidőre kifizetik az adókat akkor is, ha vele szemben bevétel sincs, hitelt nem vehetnek fel, vagy nem mernek felvenni, joggal vannak felháborodva azon, hogy a kínkeserves munkájukkal megtermelt értéket mások, mint a piócák elszívják, felélik, s ha az, ami van nem elég, újabb és újabb indokkal még többet követelnek, s ha nem kapják meg, jönnek, mint a vámpírok.

Undorító.

Az is, hogy ha még vannak is hozzáértő emberek, azokat is ellehetetlenik, s ha az sem elegendő, elüldözik. Olyan emberre bízni ekkorra kassza feletti korlátlan rendelkezést, aki életében pénzt még nem termelt meg, csak a más által odaadott pénzt költötte?

Ő exelenciája bezzeg mindig is kedves volt a bankoknak, a (köz)beszerzések korábban sose látott nyerteseinek, hiszen zsírosra kerestek rajta.

Eddig a hitelezőknek attól sem kellett rettegniük, hogy nem látják vissza tőkéjüket akkora profittal, amit mástól nem is remélhettek, hiszen inkasszót kaptak minden banki számlára, s város szinte teljes ingatlan vagyonát is zálogba kapták, huszonöt évre előre!

Van még egyáltalán olyan vagyona a városnak, amely nem a bankoké? Miért van az, hogy szinte nem volt olyan nagyobb beruházás, amellyel nem lettek volna komolyabb gondok, olyan vagyon el-, bérbeadások, vagyonkezelői, koncessziós szerződések, ami csak a másik félnek, s nem a városnak kedvező?

Mennyi pénzt adtak össze a Nagyatádiak a DRV-nél, s más szolgáltatóknál lenyúlt pénzekre, miért erőltette végsőkig a polgármester a „közszolgáltatók” árjavaslatainak az elfogadását?

Mi van a több százmilliós kötbérrel, a Castrum és egyéb kedvencek bérletével, a több tízmilliós irattárban porosodó „tanulmányokkal, tervekkel”, amelyek csak a tanulmányok készítőinek, tervezőinek jelentettek hasznot, s nem a városnak.

Miért lehet egyes embereket egyszerre két, három munka, megbízási jogviszony alapján megvenni, míg másoknak egy megbízás sem jut, ha jóval képzettebb, mint a lakájok?

Miért kell „külsős szakértőket” fizetni akkor, amikor az apparátus is ugyanúgy megkapja a többletjuttatást a fizetésen felül azért a feladatokért, amelyet „kiszerveznek? Miért kell tanulmányi szerződéssel képezni belső embereket, amikor, a városban képzett szakemberek vannak munka nélkül?

Miért nem tudja a több jogi végzettséggel, szakvizsgával rendelkező köztisztviselő elkészíteni azt a havi pár szerződést (lád havi jogtanácsi beszámoló), s egyes pervitelre eseti ügyvédi megbízást adni egy önállóan foglalkoztatott jogtanácsos fizetése helyett? Tudja-e bárki, hogy hány millióba kerül évente feleslegesen ez módszer?

Kérdezze meg bármely képviselő a város nagyobb vállalkozóit, hogy ennyi feladatra tudnának-e évente öt-hatmillióba kerülő embert fizetni?

Ezekkel szemben áll, hogy csökkentjük a segélyeket, nem adunk szemüveget, WC papírt, stb. Elszomorító.

Persze lehetne másként is.

A posztó, az olló a város által megválasztott, ráadásul többségben lévő tanoncok kezében van,de mi végre, ha a szabásmintát is térképnek nézik, s azt keresik rajta, melyik irányba kell elindulni, ahelyett, hogy a város új ruháját nem a polgármesterre szabnák!
Nagyatádi egyenes beszéd SZMSZ. 2011.09.01 00:15:00
Figyelemre méltó és érdekfeszítő testületi ülés szem és fültanúi lehettek ma az érdeklődő nagyatádi polgárok. A Nagyatádon is elfuserált rendszerváltás után húsz évvel, a többségbe került Fidesz képviselő csoport elérkezettnek ítélte az időt a mulasztás…..
S.O.S 2011.09.02 12:51:01
ACHTUNG PAKTUM! PUNKTUM!

Avagy mennyire nem számít, mit akar a Dakota csipet csapat.

Úgy tűnik Kisrakás Wigwamjában, sűrűn cserélik a K telefont, naná, haladni kell a korral. Most éppen a legdivatosabb színűt, a narancssárgát - a csúnya kopott, sokat használt pirosat elásva, kicserélve a csatabárdra -, élesítette a törzsgyűlés alatt.

Kisrakás Pistikénk a tüzes(tenger)víztől kissé lesápadva kapott egy félresiklott sallert és rögtön sápadt orcájával hívta a megyei Nagyrakást. Eloffolta, hogy elvették a csúnya Dakota fiúk azt a féltett felsőtollú fejdíszét, amelyet szorgos réznyelvű képzéséért kapott, s most nem látszik, hogy ki is a rézbőrű törzsfőnök.

Nagyrakás meglóbálta a tomahawkját, kiadta az ukázt: ACHTUNG PAKTUM! PUNKTUM!, UFF, s máris, KUSS lett a kisrakási törzsgyűlésen.

Elvégre most jön az őszi nagy vadászidény, szűkös hónapok jönnek – megmondta a Nagy Dakota -, szükség lesz minden nagyvadra, s főként Kisrakás rézfarú fúrójára, s ígért is mindjárt újabb skalpot.

Kisrakás megőrült

a skalpokért.

Egyetlen gyengéje, hogy szereti mutogatni…

Volt is szájtátó vendége dögivel, szereti, ha gyengédek vele. Azt uffolják hálás is minden szájtátónak, ha utána omerta.

Eközben a többi ráérő indián már szorgosan irtja az erdőket, a Nagy Dakota Táltos látva a sok kis szorgos indián munkálkodását ugyancsak zord időket jósol.

A kis Dakota rézbőrűek a megtollasodott Kisrakást körbeugrálva ismét megszívják.

Jön a békepipa. CAKKPAKK PAKTUM, PUNKTUM. UFF
Akik a korábbi években figyelemmel kísérték az önkormányzat testületi üléseit, azok megtapasztalhatták, hogy a város tényleges és összes kötelezettség állományával kapcsolatban többször ismétlődően feltett kérdésekre, soha nem hangzott el őszinte és egyenes válasz. Az…..
S.O.S 2011.09.01 12:32:13
@szalaiotto:

Hanyas vagy? 61-es? Azt mondod: nem kell aggódni, azt mondom: BAR lista. Azt mondod: 3175, azt mondom 61. Mi félszavakból megértjük egymást.

A lakosonkénti 580 ezer forintos kötelezettségvállalással a lista nyolcadik helyén álló Fejér megyei Aba község polgármestere, Kossa Lajos egyenesen pezsgőspohárral köszönti az internetes látogatót. A valóságban nincs oka vigalomra: júliusban kénytelen volt Budapestre zarándokolni, mert az Erste Bank zárolta a számlájukat.

A polgármesterek az utolsó pillanatig titkolják, mekkora a baj. Árulkodhatnának az Állami Számvevőszék jelentései is, ám az ÁSZ csak a nagyvárosi revíziókat hozza nyilvánosságra, a többi polgármesternek júliusig lehetősége volt arra, hogy a kínos iratot egy fiók mélyére helyezve "titkosítsa".

A svájci frankban jegyzett hitel ugyanis magától nő, mint a gomba. A legrosszabbul a lista 38. helyén álló Kaposvár járt, melynek több mint ötmilliárd forinttal, 26 százalékkal nőtt 2009 és 2010 között a tartozásállománya.

Tömeges csődre a nagy települések körében aligha kell számítani, ők újabb megszorításokkal uralni tudják a helyzetet. A kicsik sorban dőlhetnek be, akár úgy is, hogy képtelenek lesznek fenntartani a milliárdokból épített iskolájukat vagy uszodájukat.

Magyarország 3175 települési önkormányzatának TOP 100-as listáján 61. helyen áll Nagyatád 191 202.- Ft/fő hitelállománnyal.

33. Gödöllő 260 199

34. Mátészalka 250 781

61. Nagyatád 191 202

„A táblázat a GKI gyűjtésén alapul, az egymilliárd forintnál nagyobb tartozásállományú és ezer lakosúnál nagyobb települések egy állandó lakosra jutó kötelezettségállományát tartalmazza. A listára nem vettük fel az egymilliárd forintnál kisebb össztartozású településeket. Az összesítés a 2009. decemberi adatokat tartalmazza, kiterjed az összes önkormányzati kötelezettségvállalásra.”

hetivalasz.hu/uzlet/top-100-40498

Nagyatád. Lakosság szám: 11 050 (Forrás: 2010.01.01.KSH).

A 2010. december 31-i adatok szerint az egy főre jutó adósságállomány 252.631.- Ft, amely 57.603.- Ft-al, 22 %-al nőtt egy év alatt, s ezzel az értékkel egyből a már előkelőbb 34. helyre ugorhatna Nagyatád, ha nem nőtt volna másutt is a ráta.

Lássuk az elmúl 3 év adósság növekedését az Önkormányzat által elfogadott mérlegadatok szerint:

I. Hosszú lejáratú kötelezettségek
(2008) 1.166.395,
(2009) 1 232 702,
(2010) 1 570 082

II. Rövid lejáratú kötelezettségek
(2008) 617.048
(2009) 922 349
(2010) 1 221 494

Összes kötelezettség:
(2008) 1.783.443.-
(2009) 2.155.051.- + 17 % növekmény
(2010) 2.791.576.- + 22 % növekmény

(2011) ??? + xx % növekmény

2010. évben a városvezető 72.666.- Ft/óra bérrel tudta növelni a városlakók adósságállományát.

Ekkora órabér nem Pis(kó)ta, napi 24, havi 744, évi 8928 nagyatádi ember egy havi munkabére!

A Nagyatádi Képviselő-testületben többségben lévő FIDESZ Frakció legfőbb célja volt a választások előtt a munkahelyteremtés. Tessék már visszafogni a polgármestert, nem kell örökké konstruktívnak lenni, s akkor juthatna az adósságnövekedés helyett foglalkoztatásra, segélyre (sajnos)!

Azt mondod:61., azt mondom 33. Azt mondod: egyre kevesebb, azt mondom : R s TE?
Mi félszavakból megértjük egymást.

Jó lenne, ha a Tisztelt Képviselő-testület is értene a szóból!
Soron kívüli testületi ülésre invitálta augusztus közepén a városatyákat a polgármester. Az aggasztó sajtóhírek alapján (településeket sújtó pénzügyi nehézségek) látatlanban úgy gondoltam, hogy Nagyatád toplistás helyezése (a 100 legeladósodottabb önkormányzat…..
S.O.S 2011.08.30 15:06:46
Van Máááásik!

Lássuk tisztán a dologban, hogyan lehet a tényeket elhallgatva megvezetni a döntéshozókat, s a várost.
Közvetlenül a választások előtt Ormai István rapid határidővel rendkívüli testületi ülést hív össze 2010. július 23-ára, ahol a Mándl kastély fejlesztéséhez kapcsolódó önkormányzati területek eladására és a jóléti (horgász) tó bérbeadására vonatkozó pályázati feltételeket fogadtat el. A Mándl kastély tulajdonosa a Dr. Molnár Attilla kizárólagos tulajdonában álló HACIENDA Kft. (székhely 1037 Budapest, Lepence utca 13., fióktelep: Nagyatád, Belterület 2245/4., 2010. évben saját tőke: 438.540.000.- Ft) külföldi befektető bevonásával nagyszabású beruházást kívánt megvalósítani a kastélyon és környezetében: 100 szobás **** szálloda, wellness központ és egyéb létesítményeket. A terv megvalósításához kellett volna a kastély melletti önkormányzati ingatlan is, a pályázatot a kérésnek megfelelően kiírta a testület augusztus 16-i elbírálásra. Erre, a 2011. augusztus 11-én 500.000.- Ft jegyzett tőkével alakult LOGODA Kft. pályázott és az augusztus 26-i döntés szerint nyert is. Megvehette a kastély körüli 75.840 m2 önkormányzati földterületet 214.905.500.- Ft + ÁFA vételárért és megkapta a 126.447 m2 jóléti tó 50 éves bérleti jogát.
Bakos úr írását olvasva kíváncsi lettem, hogy hogyan is áll a vevő 2010. évi számviteli mérlege. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a Logoda Ingatlan Kft. 427.000.- Ft saját tőkéje nem éri el a törvényben előírt minimumot. Akkor hol van a befektetett eszközök között a 214.905.500.- Ft + ÁFA vételárnak megfelelő ingatlan vagyon? Hát sehol. Ezek szerint tehát a nyertes pályázó mégsem vette a megnyert földterületeket. Nosza, újabb feladat, nézzük meg az önkormányzat anyagait. Végignézve jogtanácsosi beszámolókat a végzett munkájáról – amely elég könnyű feladat, mivel a bokros teendői a havi pár szabványszerződés elkészítésére, és nem egy megerőltető perképviseletre korlátozódik, amelyet egy ügyvéd heti pár órás munkával is elláthatna – nem szerepel benne, hogy a vevő megkötötte volna a szerződést. A pályázat szerint, ha a vevő nem köti meg 15 napon belül a szerződést a vételi biztosítékon elveszti, de a mérlegből az sem derül ki, hogy mi lett a sorsa a 10.000.000.- vételi biztosítéknak.
Az értékesítési döntésnek nagy sajtóvisszhangja lett. Kárpáti László polgármester jelölt, jelenlegi alpolgármester sajtótájékoztatón támadta a döntést.
Végkiárusítás Nagyatádon címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz nagyatádi szervezete.
„Az utóbbi hetek nagyatádi történései komoly aggodalomra adnak okot. Ormai István utolsó polgármesteri napjaiban is megdöbbentő lépéseket tesz a város ellen. Nemrég kétszázmilliós hitelt akasztott a város polgárainak nyakába - amit nem munkahelyek teremtésére fordít -, most pedig néhány héttel mandátuma lejárta előtt mélyen a piaci ár alatt értékesíti a város egyik legnagyobb egybefüggő – a hivatalos értékbecslés szerint 444 millió forintot érő – ingatlanterületét a Mándl kastély mellett – közölte Kárpáti. A benyújtási határidőt követő második napon, augusztus 18-án zajlott a versenytárgyalás, amelyen azonban a Logoda vezetői helyett egy budapesti ügyvéd jelent meg. Ő annak a kft.-nek a tulajdonosa, amely nemrég a kastély fejlesztésére sikerrel pályázott. Úgy tudjuk azonban, hogy a félmilliárd forintos pályázati összeget nem tudták felhasználni, mert nem kaptak banki hitelt a beruházáshoz. Nagyatád polgármestere a kampány részének tartja az ügyet. A Fideszt az is aggasztja, miként valósul meg a beruházás, különösen annak tükrében, hogy 120 munkahelyet is ígértek. Ormai István egy alig két hete alapított, bizonytalan amerikai háttérrel, és mindössze ötszázezer forintos törzstőkével rendelkező cégnek akarja értékesíteni nem egészen bruttó 270 millió forintért ezt az értékes területet. S, hogy neki semmi sem elég, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy emellett több értékes ingatlant is a piaci ár alatt kínál eladásra. Ezért felszólítjuk Ormai Istvánt: azonnal állítsa le a nagyatádi polgárok vagyonának elkótyavetyélését! Mandátuma október harmadikai lejártáig ne okozzon több kárt a nagyatádiaknak! Mi megvédjük Nagyatádot! Október harmadika után azonnal hozzálátunk a nagyatádiak vagyonának visszaszerzéséhez. Ki fogjuk vizsgálni az eladásokat, és amennyiben törvénytelenséget tapasztalunk, úgy azonnal megtesszük a szükséges jogi lépéseket a felelősség kiderítése érdekében. Még egyszer, és immár sokadszorra is kérem a még néhány napig hivatalban lévő polgármestert, hogy az elkövetkező néhány hétben ne okozzon több kárt városunknak. Mert nekünk csak Nagyatád jövője számít! Mi megvédjük Nagyatádot!”
Nos, a harci kedv és lendület ugyancsak alábbhagyott azt követően, hogy a választás után a Kárpáti és társai megkapták a polgármestertől a követelt pozíciókat, sarzsit. Úgy látszik a helyi elszámoltatási biztos ugyancsak kevéssel beérte, már nem akarják az elszámoltatást, a nagyatádiak vagyonának a visszaszerzését, a nagyatádiak megvédését, a felelősségre vonást. Helyette konstruktívak lettek, legalábbis ők így hívják a behódolást, a szolgalelkűséget, közben fennhangon hangoztatják, hogy a „FIDESZ frakció” többségben irányítja a város ügyeit.
„A Fidesz az elmúlt húsz év legnagyobb sikerét érte el a Rinya-parti kisvárosban, hatfős frakciójával többségben dolgozhat a következő ciklusban. Soha nem volt ilyen erős felhatalmazása Nagyatádon a Fidesznek. A rendszerváltás óta most először alakulhatott meg hat fővel – ami többséget jelent a 11 fős testületben – a polgári erők frakciója.”(lásd honlap)

De térjünk vissza a mostani rendkívüli ülés anyagához.

A polgármester azzal indít, hogy ismét egy beruházási szándék körvonalazódik. Arról azonban totál elfeledkezett egy szót is szólni, hogy a 2010. évi Logoda Kft. által megnyert pályázati terület még mindig önkormányzati tulajdonban van, a cég nem vette meg, de van egy újabb ötlete, mint a legendás Eötvös Gábor bohócnak… van máááásik, s előhúz bohóckabátjából egy újabb instrumentumot. Nekem sajnos nincs kedvem nevetni, míg szemben az új testületnek ezek is újjak, így sikerült őket egyöntetűen elkápráztatnia a nagy helyi porondistvának. És a város fizet, - mert aki rendel, az fizet -legalábbis a rendezési terv módosításáért. Csak így tovább kedves képviselők, frakció! Hajrá…
S.O.S 2011.08.30 16:14:22
@civil48:

„A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”

"a Művelődési ház-Arts építése, a vásárcsarnok és környéke befejezése május óta késik" -, nézzük ennek is az igazi okát.

Az önkormányzat nyári szünet előtti június 30-i ülésén képviselői kérdésre Svégel Gábor irodavezető a következő tényekről tájékoztatta a várost a jzk. szerint:

"A vásárcsarnoknál és a művelődési központnál is felmerültek olyan előre nem látható műszaki jellegű problémák, amik miatt a műszaki tartalmat módosítani kell. Például a művelődési központnál az alapdokumentációban az szerepelt, hogy hőszigeteléssel rendelkezik a tetőszerkezet. Az átépítési munkáknál kiderült, hogy ezt annak idején kihagyták az építők. A hőszigetelést műszaki szükségességből mindenképpen el kell végezni, ez viszont magával vonja azt, hogy az alapvetően csak javításra gondolt és kiírt tető- vízszigetelést értelemszerűen teljes egészében el kell bontani. Így nem csak a hőszigetelését, hanem a tető vízszigetelését is teljes felületen meg kell csinálni, ez értelemszerűen változtat a műszaki tartalmon, mindezt végig kell vinni a közbeszerzés, az irányító hatóság elvárásait és a műszaki előírásokat is figyelembe véve. Ebből az fog következni, hogy mivel ezeket a munkálatokat mindenképpen el kell végezni, így a közbeszerzési eljárás lefolytatást követően nagy valószínűséggel az alapszerződést is módosítani kell, hiszen ha egy munkát el kell végezni, annak időintervalluma van, annyival minimum fog tolódni a beruházás véghatárideje is."

Ormai István kisegítette az irodavetőt arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor indul új lendülettel a munka, mert most egy stagnálás van a következő magyarázattal:

"Kisebb csapatokkal már történtek munkavégzések az utóbbi időben, az intenzívebb munka augusztus hónapban mindenképpen folytatódik, talán augusztus közepére teljes vertikummal fog tudni dolgozni a kivitelező."

Azon kérdés viszont kicsapta a mindig nyugodt Pistinknél is a biztosítékot, hogy nem érti, hogy egy tető-hőszigetelés miért okoz problémát a belső munkálatokban?

Erre jött a szokásos leiskolázása a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság alelnökének.

"Nem lenne jó, ha a testület megpróbálná a műszaki megoldásokat megtalálni és beosztani, hogy ki hány órára menjen dolgozni. Próbáljanak meg a képviselők azok között a keretek között maradni, ami a képviselő-testület tekintélyét megőrzi."

Figyelemmel arra, hogy a 70-es, nyolcvanas években sem a művelődési ház, sem az iskolák, a városháza, a kórház építésekor nem volt műszaki előírás nemcsak a lapos tetők, de még az épületek hőszigetelése sem, vajon miért gondolta a hivatal illetékes műszaki irodavezetője, hogy a felújítandó épületeknél csak utólag merülhetett az fel, hogy az épület hőszigetelt tetővel nem rendelkezik, hogy az átépítés során derült csak az ki, hogy kihagyták az akkori építők azt, amit nem is kellett anno elkészíteni? Hogy lehet az, hogy csak a kivitelezés során jön rá az építtető, hogy nincs az épület tetőszerkezete hőszigetelve?

Ki meri jelenteni a tanult irodavezető, hogy a tulajdonos olyan tervezet fogadott el, amelynél a tervező, a Polgermesteri Hhivatal nem vette elő az eredeti kiviteli, engedélyes tervet, nem hasonlították össze az akkori tervet a mostanival? Még ha nem is lenne meg a terv - ami teljeséggel képtelenség, ugyanis ezeket a terveket nem lehet selejtezni, s azokat a tervtárban meg kell őrizni, így bármikor kéznél van -, akkor miért nem történt állapotfeltárás, ami szintén a tervkészítés kiindulópontja. Ha így volt, akkor alapvetően hibás terv készült, s elképesztően hanyag volt a terv elfogadója is, vagy teljességgel alkalmatlan arra a feladatra is, a stílusról nem is beszélve. Amit az irodavezető elmondott, azt közokiratba foglaltan tette, s ha nem az a valóság, akkor a felelőssége még súlyosabb nemcsak anyagilag. Tudniillik nem ez az első eset, mivel a Bárdos projektnél is a kiviteli szerződés egyes módosításait is részben tervhibákkal indokolták.

A szeptemberi előterjesztés szerint azonban úgy tűnik kiborult a bili!

A polgármester azonnali hatállyal javasolja felmondani a kivitelezési szerződést a művelődési házra és a vásárcsarnokra. Most azt közli tényként, hogy a Vállalkozó a munkavégzést 2011. május 23-től teljesen megszűntette.

A június 30-i testületi ülésen nem azt mondta, hogy a Vállalkozó több mint egy hónapja a vásárcsarnoknál és a művelődési háznál a munkavégzést megszűntette, hanem csak azt, hogy ezeknél a munkáknál stagnálás van!

Svégel Gábor fejtette ki, mit ért a polgármester stagnálás alatt:

"Kisebb csapatokkal már történtek munkavégzések az utóbbi időben, az intenzívebb munka augusztus hónapban mindenképpen folytatódik, talán augusztus közepére teljes vertikummal fog tudni dolgozni a kivitelező."

Ezt nem cáfolta a mi Pistánk sem, pedig tudta már a valós tényt, nem fizetés miatt finoman fogalmazva „pénzügyi akadályközléssel” a kivitelező teljesen levonult.

Még a júniusi testületi ülés előtt a polgármester megkapta a kiviteli munka teljes megszűntetését közlő levelét a kivitelezőnek, de azt a tényt is régi jó szokása szerint elhallgatta a döntéshozók elől.

Ezek után csak az a kérdés, hogy mikor mondott igazat a polgármester?

Kérdéses-e, hogy lehet-e még mindig nem kételkedni a polgármester szavaiban?

Vajon igaz-e az, amivel magyarázza a hirtelen jött megvilágosodást, hogy a vállalkozó a kiviteli szerződésben szabályozott kötelezettségeit felróható módon elmulasztotta akkor, amikor levonult? Vagy talán ebben is másutt van az igazság? A per végén ez is kiderül. További kérdés:
Mi a következménye a szerződés azonnali felmondásának? Mennyibe kerülhet az is, amit a esetleg a vállalkozó részére kell fizetni? Hogyan érinti az elnyert, részben igénybe vett támogatást? Ezekre a kérdésekről, következményekről nem szól az előterjesztés.
Egyébként arra is kiváncsian várnám a választ, hogy hogy áll a Bárdos projekt kötbérügye? Ha valaki tudja a választ, írja meg!

Más aktuális téma az SZMSZ.

Ugyancsak a szeptemberi ülésen tárgyalja a testület a Szervezeti és Működési Szabályzatát.

Felhívnám a döntéshozók, különösen a leendő SZMSZ szerint alakítandó FIDESZ frakció figyelmét, hogy szíveskedjenek belefoglalni az Önkormányzat Alkotmányába, hogy senkinek sem szabad hazudni, a másikat kioktatni, személyeskedni, a döntéshozóktól a szót megvonni, az előterjesztés összefoglalásakor a ülésvezetés jogával visszaélni! Köteles a hivatal, a polgármester a képviselőket, a közvéleményt teljes körűen és naprakészen, valósághűen tájékoztatni, az önkormányzat valamennyi aláírt szerződését, azok módosításaival, a teljesítési igazolásokat, a napi számlaforgalmat - a személyiségi jogos pénzforgalom kivételével - a honlapon elérhetővé tenni. Legyen teljesen átlátható az önkormányzat gazdálkodása!

Ha ezt megteszik, a nagyatádiak által befizetett adóknak, a koncessziós díjban megfizetett extra működési költségnek a város pazarló működésére, a hitelekre történő elköltése nem fog a jövőben ellenőrizetlenül megtörténni!

Ha nem teszik meg, a bizalom a mostani testületnek most jár le.
Ez itt nem a reklám helye, s nem is szeretnék sem hirdetővé, sem hordozóvá válni, de a gagyi reklám kártékony hatása úgy néz ki, nem csak a TV nézőket, de a városvezetőket is elérte. Korábban következetesen, manapság kevésbé kendőzi likviditási gondjait az önkormányzat,…..
"Lemondott az alelnöki tisztségéről a Somogyért Egyesület ülésén OI.", írja  mai Somogyi Hírlap!Az MSZMP emlőjén felcseperedett apparatcsik a nyolcvanas évek végén az iskolahajóként funkcionáló Aurórán ismerkedett a Vörös tengeren történő hajózás…..
S.O.S 2011.06.21 14:45:10
@civil48:
Ehhez a témához terveztem én is a hozzászólásomat, de még nem értem rá. Pünkösd előtti piacnapon (is) katasztrofális volt a piactér és környéke. A buszpályaudvar melletti úton nem tiltották meg a parkolást annak ellenére, hogy a csapadékvíz csatornaépítés miatt (remélem a cső átmérőjét jól tervezték) a lecsökkentett útpálya szelvénye miatt három autó egymás mellett biztonságosan nem fér el, nem beszélve még a kerékpárosokról, gyalogosokról, akik szintén igénybe vették az útszakaszt. Nemcsak a közúti forgalmi rend kialakítását nem oldották meg az építkezés idejére, hanem a parkolást sem. Egy többnapos ünnep előtti szombaton amúgy sem lett volna elegendő a meglévő parkolóhely, de a parkoló területének jelentős részét is kiadni lomosoknak nemhogy nem volt szerencsés, hanem egyenesen bűn (ha aprópénzért már szabály sincs, az a vég). Vajon felmérte-e ép ésszel az ügyben döntési joggal és kötelezettséggel bíró személy, hogy mit kockáztatnak nemcsak személyileg, hanem anyagilag is egy balesetnél? Úgy tűnik nincs felelős gazdája a beruházásoknak sem. Nem tudom ki tervezte a piactér felújítását, de hogy nem végzett előtte műszaki feltárást, vagy tájékozódást azt tapasztalhatjuk sajnos. Ha a tér anno megfelelő volt katonai célokra, nehézgépek, munkagépek, áruszállító teherautók, sőt a sportcsarnok építkezése alatt felvonulási terepnek is, egy kis felületi és erkölcsi kopáson kívül ez idáig ellenállt minden környezeti behatásnak, de a kapzsiságnak sajnos nem. Valójában egy díszburkolatot még csak elbírhatott volna bontás, az őrült rombolás nélkül is. Ha már a tervezőnek is csak az volt a fontos, hogy minél drágább legyen a munka, mert a munkadíja is ahhoz igazodik, akkor legalább a város ép ésszel megáldott politikai és műszaki vezetőinek lehetett volna annyi műszaki hozzáértése és közösség iránti empátiája, hogy ebben az iszonyú pénztelenségben az esztelen pénzszórással nem hergelik az embereket. Egyébként az sem igaz, hogy mindegy, mennyibe kerül, mert nem a mi pénzünk:
1.) azt már mindenki megtanulta, ingyen ebéd nincs;
2.) az Eu pályázatos pénz is a mi pénzünk, mivel részben az Eu működtetésére befizetett hozzájárulás egy része kerül vissza támogatásként, azaz saját adópénzünk;
3.) olyan pályázati pénz nincs, amely ne tartalmazna önerőt is. Tehát városi pénzen is rombolják azt, amire inkább építeni lehetne.

Azt a kérdést sem olvastam a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében, hogy a várost irányító „FIDESZ frakciót, vagy öntudatos vezetőjét, alpolgármestereit” érdekelné az, hogy mibe kerül a városnak, hogy nem fizeti ki a több százmilliós számlákat határidőre, mennyi bűntető kamatot kell fizetni, illetve a kényszerűségből leállított építkezéseken milyen kártérítési kötelezettsége keletkezik beleértve az esetleges támogatási források elvesztését is. Minden beruházást csak úgy lehet elindítani, ha arra megvan a fedezet(kivéve a gyevi bírót).

Tudjuk, azért áll minden, mert nincs pénz. A többszöri próbálkozás ellenére már nincs olyan prudens bank, aki még adna hitelt a városnak. A képviselő-testületnek, ha 60 napon túli ki nem fizetett tartozása van kötelező kérnie a vagyonrendezési eljárás elindítását a bíróságtól. Az április 29-i testületi ülésen ha kényszerűen is, de Ormai István beismerte, a városnak 377.000.000.- Ft lejárt határidejű ki nem fizetett számlái vannak. Kérdés, vajon esküjükhöz híven járnak-e el az erkölcsi értékeikre oly büszke képviselők, vagy addig sunyítanak, amíg a havi bérükre, tiszteletdíjukra elég még az összekotorgatott, mások elől elvett pénz? Nincs egy jogvégzett személy, aki felszólítaná a polgármestert törvényi kötelezettségére, ha már azt a törvényesség őre sem meri megtenni? Meddig akarják még becsapni azokat az embereket, akik elől elveszik az utolsó falatot is? Hány embert, családot érint a tetemes tartozás, s velük mi lesz tisztelt képviselők?
Csak üdvözölni tudom a FIDESZ azon, ez év őszén elfogadandó törvényjavaslatát, hogy amelyik önkormányzat ellen vagyonrendezési eljárás indul, a csődbevitt település képviselő testületének tagjai tíz évig nem választhatók meg képviselőnek, polgármesternek, alpolgármesternek. Remélem, erre (anyagilag is) a kijózanító pofonra végre felébrednek a kómában leledző nagyatádi képviselők is, s nem hagyják ezt a pénzügyi, műszaki ámokfutást folytatni, s végre sarkukra állnak, s mernek nemet is mondani. Nem kívánom megismételni az előttem szóló záró mondatait, én is csatlakozom azzal, hogy a józan ítélőképesség önmagában nem elég, hanem kell bátorság is időben szólni. Aki már elfeledte volna, vegye ismét elő Babits Mihály Jónás könyvét és olvassa el ismét, s megérti.
 Rendkívüli testületi ülésen „sürgős” előterjesztéssel rukkolt elő a többségi frakció az oktatási bizottság elnökének vezényletével.Első hallásra egy lerágott csontnak mondható ötlettel hergelték fel a város első emberét, de a több mint másfél…..
S.O.S 2011.05.31 11:33:32
@civil48:
Tisztelt civil48!
Ha már börtönről, kaptárról van szó, akkor nézzük a kaptárlakók összetételét. Van ugye a királynő, aki lehetne 1500 dolgozónak a főnöke, s 800 here, akiket el kell látniuk kb. 2.000.000.- Ft/fő adóforintból. S az 1500 dolgozó, s családtagjai, beszállítóik jelenthetnének 3000-5000 választópolgárt, aki egzisztenciálisan nem a kiskirály M.P.-től függ. Továbbá a BV intézet jelentős számú, hű alattvalóitól is megfoszthatná a kiskirályságot, s ez bizony a királyi koronába kerülhet, hát csak ettől izzadságszagú a fuldokló ellenkapálódzás. Amikor nem a M.P.-től függ, hogy ki lesz a legnagyobb munkáltató királyföldön, s kiket alkalmaz, na, akkor itt a kiskirályság vége. Nem lehet többé az embereket manipulálni, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben tartani. Ugyan az obsitos futárok serege sajnos folyamatosan növekszik, cirkusz ugyan, még ha ritkán is, de van, viszont a királyi kincstár üres, s a regálék sem folynak be, mivel nincs több beruházás, s a pénz nyomát mankóval ütni hosszútávon fárasztó, s főként nem motiváló. Viszont a leendő kaptárlakók is érdekesek lehetnének.

Apropó erről jut eszembe, tud-e valaki arról, hogy milyen büntetőügye van szeretett közgyűlési elnökünknek. Ide másolok egy friss, a Magyar Közlönyben megjelent országgyűlési döntést:

Az Országgyűlés 30/2011. (V. 26.) OGY határozata

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő mentelmi ügyében*

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Gelencsér Attila országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság
13. B. XIV. 33.126/2010/4. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

Kövér László s. k.,
az Országgyűlés elnöke
Dr. Stágel Bence s. k., Szilágyi Péter s. k.,
az Országgyűlés jegyzője az Országgyűlés jegyzője

Talán a Somogy Tv, valamely országgyűlési képviselő, vagy a sajtó többet tud arról, hogy Gelencsér Attila országgyűlési képviselőnek és a Somogy Megye Közgyűlése elnökének milyen bűntető ügye keletkezett a választás évében. Csak annyit lehet tudni erről a határozatról, hogy az országgyűlés - élve a fülkeforradalomban kivívott példátlanul dicsőséges győzelmével elért hatalmával - Gelencsér Attila vádlottat nem engedi a büntetőbíróság elé állni, nehogy kitudódjék, milyen bűncselekmény elkövetésével vádolja az ügyészség a megyei elnököt.

Persze van tétje: ha a Gelecsér Attila képviselőt és közgyűlési elnököt elítélné a bűntető bíróság, ugrana az összes sarzsi, s a vele járó hatalom, pénz stb…, s kiderülhetne, hogy nemcsak a rothadt szegfűnek, de a vérnarancsnak is lehet bűze.

Orwell óta tudjuk, hogy „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Ez így van szeretett városunkban is, de lenne alapanyag az új műintézmény megtöltésére a szép Somogy országból is, ha a jog mindenkire egyformán vonatkozna legyen akár választott képviselő, bíró ügyész, politikus. Kíváncsian várom, hogy Gy. F. ügyében is hasonló döntés születik-e?

Bakos Úr! Megjöttek-e már a kért válaszok a feltett kérdésekre? Aki többet tud a felvetett ügyekről ossza meg a többiekkel is!

Egyébként tényleg, aki nem tud dönteni valamely ügyben miért, veszi fel a fizetését? Talán tartózkodhatna a havi tiszteletdíj felvételekor is!
Nesze semmi fogd meg jól, mondhatnánk a kapott válaszlevélre, ami több a semminél, de semmi a projekt sorsát illetően. A jéghegy csúcsának sem felel meg a tájékoztatásként kapott információ, melyet a címzett a „Bárdos projekt” ügyében rendelkezésünkre…..
S.O.S 2011.05.23 13:44:54
Bocsánat a május 12-i anyaghoz tettem a hozzászólásomat, de ide szántam.

Tisztelt Fidesz Nagyatádi Alapszervezet Elnöksége!
Végre valami történik! A régi/új Elnökség felvállalta, hogy megvizsgál egy konkrét ügyet. Az Elnökség tagjai nem tagjai a képviselő-testületnek, de teszik a dolgukat, míg a testületben ülő FIDESZ frakció hallgat. Vajon miért? Emlékeznek-e még a nagyatádiak a kárpáti géniusz elszámoltatási biztos és polgármester jelölt városháza előtti demonstrációira, sajtótájékoztatóira? Akkor még elszámoltatta volna a polgármestert, megvizsgálta volna a gyanús ügyeket. Most mit látunk, hallunk tőle, mint alpolgármestertől? Átvette főnöke szavajárását is: „a testületekben konstruktív munka folyik”. Persze a havi 186.960.- Ft alpolgármesteri „tiszteletdíjért” illik konstruktívnak lenni. Ebben a ciklusban - ha nem hosszabbítják meg a négy évet - ez cca. 9.000.000.- Ft-ot jelent neki. De miért is lett megválasztva második alpolgármesternek Ludas László - aki egyébként most sem jutott be sem egyéni képviselőként, de még „FIDESZ listán” sem a testületbe - szintén kilencmillió forintért? A városnak a + kilenc misi meg sem kottyan, ne legyünk már kicsinyesek, megérdemli a korábbi ciklusban végzett jó munkájáért, azért is, hogy megpuccsozták a korábbi FIDESZ alapszervezetet, s bejött az Ormai - Ágoston Orbán féle paktum. Ahogy a jeles megmondó ember mondotta volt, nem a testületi ülésen van az érdemi munka, hanem a bizottságokban. Bakos úr, aki érdeklődő nagyatádi polgárként rendszeresen részt vesz különböző bizottságok ülésén az általa leírtak szerint ott még siralmasabb a helyzet, mint a testületi üléseken. Úgy ülnek ott a bizottsági tagok a polgármester monológjainál, mintha a mikrobiális rendszerek haploid genomok morfológiai, auxotrófiai és rezisztencia markerek genetikai munkájáról lenne szó.
Az örökös rangidős – nyugdíjasként, ciklusokon át a polgármester kegye révén foglalkoztatott -, volt tanácsnoknak, majd „FIDESZ frakcióvezetőnek” kórházügyekben kimagasló teljesítményt nyújtó doktor úrnak sem tűnik szokatlannak egy megalomias beruházás egy éves csúsztatásáról szóló magyarázkodás? Persze van független belső ellenőr is, aki a polgármester által előterjesztett éves munkaterv alapján árgus szemekkel vizslatja a közpénzügyeket. A polgármester elmúlt tizenhat éves regnálása alatt érdekes módon nem lelt fel semmi érdemi szabálytalanságot. Az sem tűnt fel neki sem, hogy volt és van olyan közvetlen bizalmas dolgozójuk, aki egyszerre legalább két önkormányzat által fenntartott intézményben is képes dupla bért felvenni egyazon (munka)idő alatti szolgálatáért. Vajon megnézte-e egyszer is a jelenléti íveket? Vajon miért nincs a beruházásokat, beszerzéseket vizsgáló bizottság, ellenőr? Miért nem érdekel senkit, hogy miért nem készült el a milliárdos iskola beruházás a tanévkezdetéiig, ha már a nyertes kivitelező azt vállalta? Miért nem tárgyalja a testület, hogy ez mennyivel került többe a városnak, hogy egyszerre több intézményben kellett tanítani, az épületeket fenntartani? Lehet, hogy az anti Hild díjra aspiráns új giga létesítmény – amely nyomasztóan hat tömegével, kialakításával, többek véleménye szerint is teljesen tönkretette a városközpont képet – fenntartása többe fog kerülni, mint a többi együttvéve, akkor viszont lehet racionális oka is, hogy egy évet csúsztatták a beruházást, vagyis a polgármester nemhogy pazarolta volna a város pénzét, hanem sokat is spórolt. Egyébként, ha volt, van, főépítésze a városnak szívesen megismerném a városközpontról kialakított szakmai véleményét. A FIDESZ Elnökség erről is talán megkérdezhetné, ha már a testületet ez sem érdekli. Mindenesetre nagyon kíváncsian várjuk a FIDESZ Elnökség jelentését az iskola beruházásról, főként arról, hogy kap-e a város kötbért, s ha igen mennyit? Annyira szüksége lenne Nagyatádnak a pár százmillió forintnyi kötbérre, mint egy falat kenyérre. Annál is inkább, mivel látjuk, hogy már sem hitelt, sem számlavezetést sem nagyon vállalnak fel bankok Nagyatádnak. Szóval a kötbér kérdése azért is fontos, mivel volt már a polgármesternek egy korábbi beruházása is, a sportcsarnok. Akkor bejött neki, nem kérte a szegény (becsődült) kivitelezőtől el az akkor több tízmillió forintos kártérítést. Ez most még egyszer nem jöhet össze, mivel egy erős, 2/3-os kormánypárt többségi frakciója irányítja állítólag a város közügyeit Novák doktor vezetésével. Sem ő, sem az alpolgármesterek, sem a képviselők nem függnek a polgármestertől, mint mondják. Biztatom a FIDESZ Elnökségét, csak következetesen dolgozzon tovább, ha már a frakció nem azt teszi! De akkor nekik mi közük a FIDESZ-hez, a pénzen kívül? Ahogyan a latinok mondták anno Graeca fides, nulla fides (Görög hűség nem hűség). Talán tőlük is kérhetnének válaszokat a választóknak? Kíváncsian olvasnék kommenteket a testületi, bizottsági tagoktól is. Vagy ők csak a Pirkadatot lesik?
Tudjuk egyszer volt Budán kutyavásár, de még jöhet Nagyatádra is – ha nem is Mohamed -, Budai.
Az elmúlt héten ismét a változás szele söpört végig Nagyatádon, pontosabban a képviselő-testületen. A városatyák ténykedését nézve úgy tűnt, hogy ahelyett, hogy korlátoznák a polgármester nyakra-főre szorgalmazott hitelfelvételi kezdeményezéseit, inkább növelni hagyják…..
S.O.S 2011.05.04 16:51:13
Hát igen! Húsvéti Alkotmányozás elmaradt Nagyatádon, nem úgy, mint a Balramentben. Az új kormány legalább annyira bebetonozta a hatalmát, mint a csernobili szarkofág az atomot, az sem tudja majd kirobbantani, nemhogy a végelgyengülésben rángatózó sugárszennyezettek. Jobb lett volna talán ott is, ha a tartalomhoz nem igazították volna a formát! Azt kaptuk jutalmul a fülkeforradalmároktól, amit a többiek büntetésből. Ezt még a hordógyártó is megirigyelné, ha megérhette volna.

No, de inkább a helyi dolgokról.

Új testület, új fölállás. Hogy nézne ki, ha M.P. nem alkalmazkodna a megváltozott körülményekhez, hogyan lehetne akkor örökös gyevi bíró. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Ő meg üti is keményen, amíg olyanná nem formázza, amilyenné szeretné látni. S ha a mű elkészült az alkotó megpihenhet újra négy évig, s élvezheti a megérdemelt munkája gyümölcsét.

Bakos úr szerint az első csörtét ugyan a testület nyerte, de a mérkőzésnek úgy gondolja, koránt sincs még vége. Ebben egyetértünk. Ez is a (cikusz) színi technológia része. A forró vasat is időnként hideg vízbe kell mártani, hogy az anyag még Aczélosabb legyen. Tulajdonképpen két főszereplős a színmű, a többiek csak statiszták, vagy, ahogy a görögök nevezték, kórus. Az örökös gyevi bíró és a nagy túlélő kaméleon párharca, az előadás címe Cherchez la lé (Keresd a lét). A Kórus pedig hol ennek, hol annak énekli a refrént, illetve nyomja a gombot. Ha jól nyom, kap is libacombot, amíg van miből. Sajnos egyre kevesebbeknek, s az is egyre kisebb. A sült galambot is már megették, nem csak az arany tojást tojó tyúkot. Most már a szájukat sem érdemes kitátani, hacsak nem akarnak újabb bónuszokat M.P. beszédét ájultan hallgatva. A Cafetéria étlapról rendelni már csak egyeseknek lehet, másnak már étlap sem jár. Eszi, nem eszi, ez van. No, de sebaj Tóbiás az örökös gyevi bíró, mindig kimászik a slamasztikából, s Cipolla lovagként hipnotizált közönsége a groteszk, megalázó szerepében engedelmesen teszi a dolgát. A nagy kaméleon négyévente színe és alakváltozásával bűvöl, hol vörösben sarlóval és kalapáccsal, majd eldobva a sarlót, marad kalapácsos emberként, aztán szegfűvel, búzakalásszal, tulipánnal, most pedig naranccsal a kezében főszereplője a darabnak. To be, or not to be, mondhatná, de neki csak az jön be, venni, vagy nem venni, ez itt a kérdés, de nem neki. Ő mindig is tudja a helyes választ. A rendezői fegyelem működött, lehet újraosztani! S ha kiosztották, amit lehet (gázsi, szerepek), megvan a katarzis (megértettük a címet), a feszültséget okozó érzések feloldódnak, s jöhet a tökéletes összeborulás és vastaps, függöny. S a függöny mögött pedig el lehet próbálni a következő jelenetet (keress továbbra is lét). Ne keseregjen senki, ha esetleg lemaradt volna valamiről, mert az előadás egy hónap múlva újra és újra folytatódik Cippola és Caméleon rendezésében, a nagyatádi VV nem ér véget, csak a városi kassza. Lesz ehhez forma is, a májusi új SZMSZ, ami nemcsak a kórustagoknak, hanem a közönségnek is megtiltja, hogy a M.P-nek nem tetsző gondolatait másokkal megoszthassa, egy nagy levegővételnyi időn túl ne szóljon bele a darabba, a szerepek, pénzek kiosztásába. A tapsot természetesen elvárják, a nekik nem tetszőknek tartós levegőváltozást javasolnak szigorúan egészségügyi okból. Bethlen Gábor intelmét nagyon is szem előtt tartják: amit eddig nem tudtunk megtenni, most megtesszük, mert lehet! Sub rosa, ahogy az angolok mondanák, etc, etc.
Figyelemre méltó testületi ülés szemtanúi lehettünk a hónap utolsó napján. A slamasztikában lévő idei költségvetés felett képletes konziliumot tartó testület, a minden áron való megtakarítást eredményező gondolkodást helyezte a középpontba.Éppen ezért volt meglepő,…..
S.O.S 2011.04.01 12:55:41
„Kifelé megyünk a válságból, mondja az új, hiába teszünk bármit, ha a kormány nem segít, mondja a régi alpolgármester, s szintén a kormányra számít a VGF. bizottság elnöke.”
Ez most április 1-i vicc??? Nem tudják a tisztelt kormánypártot képviselők, hogy dehogyis nem segít a Kormány. Mi az, hogy!!!
Eddig abban a balga álomvilágban leledztem, hogy egy Nemzeti Kormánynak fontos a nemzeti hagyomány, a szimbólumok, a keresztyén értékrend. Rémálmomban sem gondoltam volna, hogy egy hivatásos agyament proletár @-át úgy benyelje, mint egy vörösszárnyú keszeg. A város (születés)napja április 25, ami idén egybeesik Krisztus Urunk föltámadásának ünnepével. Micsoda örömünnep lehetne! Több mint hatvan év után ismét jobboldali, (nemzeti érzelmű, értékrendű?!) többség irányíthatná városunkat. Mit tesz ilyenkor egy megveszekedett Saulus, akinek a vörös képe megvilágosulván éltető napként narancssárgán ragyog? Nehogy már munkaszüneti napon a bűneinktől történt megváltás és megtisztulás napján ünnepeljünk, hanem Jézus Krisztus keresztre feszítésének napján! Ragyogó képességű bölcs vezérünk NÉGY NAPPAL előbbre hozatta a város ünnepét a húsvéti bárányaink boldog bégetése mellett, így lesz, nagy iszom-eszem, dáridó a régi jó szokások szerint a „kiválasztott népnek”. Torkos csütörtök után még torkosabb nagypéntek, mit számít ilyenkor , hogy elképesztő hiány van. Az ünnepléshez természetes kell egy a Kormány által küldött jó Kövér ajándék is. Hát itt lesz a Parlament ajándéka, mert amit a Kormány ígér, azt meg is tartja! Nem úgy, mint Tündérországban, testvérvárosunkban. Oda is küldött Kormányunk szintén Kövér ajándékot, de nem volt, aki azt átvegye, mivel a korrupció-ellenes ügyészség júdáspénz átvételén tetten érve vitette el a Kézdivásárhely polgármesterét. Micsoda fatális egybeesés! A Magyarság Nemzeti Ünnepe előtt pontosan NÉGY NAPPAL. Vajon ez Nagyatádon is előfordulhat??? A válaszra fény derül, addig ne menjenek el, KITARTÁS! Ahogy mondotta volt az új húsvéti bárányokat terelgető Juhászunk a Nemzeti Ünnepünk alkalmával képviselőknek írt levelének befejezéseképpen. Éljen a Kormányhivatal vezető, alias, főispán úr!
A Kárpátok Géniusza, a Nagy Másodkormányos szeme előtt már ott lebeg a Nagy Magyar Délibáb, s utat mutat. Kifelé megyünk a válságból! Nem kell aggályoskodni, nemrég vetettük bele magunkat, s egy kicsit még az elején vagyunk, de a S.O.S leadva, vették az adást. A Nagy Túlélő Harmadkormányos ludaskodik egy kicsit, ha nem érkezik időben segítség a mostani túlélésének annyi. A Nagy Magyar Kormány(os), vette a vészjeleket, nem tétlenkedik, Nagypéntekre megérkezik Kövér ajándékkal, s lesz újjászületés, Halleluja.
S.O.S 2011.04.01 14:59:54
@Goldstar:
Valóban igazi megváltás lenne.