Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kalandiparos

58 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az eddig legfantasztikusabb videó, amit láttam a VB kapcsán. Összeállítás az egész országban, a brazil-német meccset néző szurkolókról, különböző társadalmi osztályokról, véleményekről, reakciókról. Az ország különböző pontjain, a stadionnál. Kit mennyire érintett…..
Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit is írhatnék, mutathatnék, amit ne tudna az egész világ a tegnapi, brazil-német, ‘történelmi’ meccset illetően. A hazai és nemzetközi sajtó többszörösen feldarabolta, ledarálta, megcsámcsogta és még utána is lehúzta a lehető legtöbb…..
Ha a brazil lakosság nem is, a reklámügynökségek gőzerővel készültek a VB-re. Számát sem tudjuk az elkészített reklámoknak, itt a terünkön is, sőt az épületünkben is rengeteg VB-s reklámot forgattak, zöld-sárga jelmezek mindenhol, öröm és boldogság - legalább a…..
Készítői a világhírű, graffiti testvérpáros, Os Gemoes (az ikrek)               ..
2 nap múlva kezdődik a várva várt, késésekkel, rengeteg ellentmondással és tüntetéssel tarkított foci világbajnokság ebben a csodálatos, kaotikus Brazíliában. (Reméljük, szorítunk nagyon!) ..
Nehéz úgy a focivébéről beszélni ebben a folytogató légkörben anélkül, hogy az ember gyomra nem legyen görcsben, mert épp ki fog pampogni, kik ordítanak még mindig esztelenül pocskondírozva mindent és mindenkit. A nagy focinemzetet megmérgezte az egész rosszul szervezett…..
Életemben nem töltöttem ennyi időt autóban, mint amióta São Pauloban élek, pedig általában tömegközlekedéssel járok és még így is. Mára sikerült megszoknom a városi tájképet is, fel sem tűnik a több százezer hömpölygő autó, amit naponta látok. Az autó részét…..
Bár a világ köztudatában Rio de Janeiro Brazília megtestesítője, São Paulo pedig valami apokaliptikus, világvége hangulatú, kegyetlen betonrengeteg, a brazil valóság kissé más. Össze lehet hasonlítani São Paulo-t és Rio-t? Egyértelműen nem. Mindkettő kiemelkedő, meghatározó…..
Ideje tanulni egy ‘brazil’ szót. Kezdetnek úgy gondoltam összegyűjtöm azokat a szavakat, amivel kimentheti magát az ember egy vérmes, brazil bandita karmai közül. Első leckében a saudades szót tanulhattuk meg, ami a hiányérzet érzelgős, brazil megnyílvánulása. Második…..
  Ó ha tudnák a tihanyiak, hány millió brazil szeme csillan fel e név hallattán. Hány millió ember őrzi emlékében a Tihany mágikus világát. Hadakozik az amerikai kontinens, észak és dél  a név tulajdonjoga felett. A miénk, a miénk. Tihany las vegas-i, a Tihany brazil. Senki…..
Hétfőn este azon sopánkodtam, hogy senki nem locsolt meg Húsvét alkalmából, erre tegnap este maga a Jóisten pótolta az elmaradt szokást. Gondoskodott arról, hogy ebben az évben se hervadjak el, mert olya trópusi zuhéj kapott el, amit életemben először éltem meg.São Paulo…..
  Voltam Rióban – 3 órát. Recife-be utaztunk karácsonykor, de csak átszállással kaptunk jegyet. Pontosabban ez az opció fért bele a megfizethető kategóriába. ( Azt mondják karácsonyra annyira felmentek a belföldi járatok árai, hogy sokan inkább Európába vagy az USA-ban…..
Régi, általános iskolai tanulmányainkban találkozhattunk először ezzel a kifejezéssel: nagyhatalom. Talán a történelmi fogalmak gyűjteményében be is kellett magolni. A világháborúk, majd az USA-val kapcsolatosan bukkant fel ez a kifejezés. Fegyver nagyhatalom, média…..
Privát adatok. Akinek van hibajavítója, türelemmel könnnyen eltávolíthatja ezt a kifejezést a szótárából. Tekintsük úgy mint egy letűnt civilizációbeli jelenséget. Lelkinyugalmunk érdekében helyesebben cselekszünk ha belenyugszunk a sorsunkba és elfogadjuk (fújom a régi…..
Kényes témát boncolgatok, remélhetőleg nem lesz negatív visszhangja az irományomnak. Egyébként is, egy vagyok a hangyabolyban, plátóni bölcsességgel megáldva, olyan szubjektív véleménnyel, hogy  csak na. Szóval, milyen a brazil a külföldivel? Mint az élet minden egyes…..
A brazil színházi világ egyik legkedvesebb és mindenki által ismert örökmosolyú dívája, a magyar születésű Eva Todor. Fodor Éva 1919-ben született Budapesten, első színházi szereplései még Budapesthez köthetőek, ahol kisgyerekként táncolt az Operában. Családja az I.…..
Fontos téma. A kockafejű európainak mindenképp. Emlékszem mindig a bátyómra gondoltam, amikor az első napokban szeltük a várost. Mindenre felkaptam a fejem, mindenen dörmögtem, elkerekedett szemekkel, ölig esett állal ráztam a fejem. Ma már nem teszem. Hozzászoktam volna? Írtam…..
São Paulo híres történelmi központja igazi gyöngyszem, számtalan gyönyörű, régi épülettel. A város kulturális örökségének egyik legfontosabb tagja, a turisták által kedvelt Vásárcsarnok, azaz a Mercado Municipal. Az eklektikus stílusú épületet 1928 és 1933 között…..
Két hónappal érkezésem után, amikor bekerültem a független filmforgalmazóhoz épp Wim Wenders, a híres német kortárs táncművészről, Pina Bausch-ról szóló filmjét dobtuk a brazil piacra. (Azt sem tudtam, melyik metrómegállóban kell leszálnom, hogy eljussak a munkahelyre, de…..
Egyetemi éveimből mélyen megmaradt bennem egy név: Tarkovszkij. Egy orosz filmrendező neve. Bár az égvilágon semmit nem tudtam róla, rövid idő alatt arra a következtetésre jutottam, hogy egyetlen filmjét sem akarom látni, egy sort sem akarok olvasni róla, nem érdekel. Sikerült…..
Emlékszem, az első munkahelyemen lázasan agyaltunk egy filmkampányon, szponzorokon, amikor az egyik munkatársam ezt mondta: - Ennek a két cégnek a profilja úgy megy egymáshoz, mint a rízs meg a bab. Elkerekedett a szemem és kitört belőlem a röhögés. Hogy ezt a rohadt rízst meg babot…..
Sokszor úgy érzem magam ebben az országban, mintha egy Romana regény szemtanúja lennék. ’És akkor Joao Paulo szenvedélyesen magához ragadta Maria Luisa-t a metrókijáratnál, lágyan a falhoz tolta, egyik kezével gyengéd, de határozott mozdulattal átölelte a derekát, a másikkal…..
Brazília, a millióknak otthont adó fiatal ország, a két világháború elől menekülő európaiaknak menedéket, új lehetőséget nyújtott, és nem utolsó sorban intellektuális és kulturális érvényesülést. Számtalan nemzet fia egyesűlve, kulturális örökségükkel és tudásukkal…..