Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kakaosbogre

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat rinyálok az őseink miatt, de nagyon érdekelne, hogy veled mi a helyzet, kedves olvasóm. Azért szeretném tudni, hogy elhelyezhessem magam a koordináta rendszerben.A mi életünkbe nem szólnak bele a szüleink. A feleségem édesanyja sajnos már nem tehet ilyet, az édesapja le sem…..
Apa születik A nagy zabálás 2011.08.30 20:16:41
Lányom, ráéreztél az anyatejen kívüli ízekre, szép mennyiséget tudsz belapátolni belőlük. Az etetés úgy néz ki, hogy te anya karjában, vagy a pihenőszékedben ülsz partedlivel a nyakadon, (anyád talált eldobhatót, és olyat is, ahol zacskó van az anyagon, de persze van…..
Apa születik A légzésfigyelő 2011.06.26 11:19:19
A gyerekvállalás kötelező eszköze, kötelezővé tenném. Ha nem tudsz ennyit szánni a gyereked biztonságára, szerintem felelőtlen vagy, és inkább bele se vágj ebbe az egészbe. Nézzük a számokat: tavaly 90350 újszülött jött világra Magyaroszágon. Tízezerből három-öt…..
kakaosbogre 2011.06.28 23:36:09
Nyugodtan lehet a gyerek a szomszéd szobában is, nem kell az ágy mellett. (Nálunk a gyerek meg mi is jobban alszunk, ha külön szobában vagyunk). Légzésfigyelő is először egyet csippan, ha x ideig nem érzékel mozgást, majd tovább figyel és csak akkor csipog folyamatosan. A figyelmeztető csippanásra startra készen van az ember a másodperc töredéke alatt, akármilyen mélyen aludt is, működik rendesen a szülői ösztön. Főleg az anyukáké :-)))

Amúgy jó ez a hogy altassuk a gyereket dolog is. A kórház csecsemőosztálya szerint: mindenképp oldalt. Hogy ha éjszaka bukik, ne fulladjon meg tőle: mindenképp hason. Hogy minimális legyen a bölcsőhalál kockázata: kizárólag háton. Na így legyen okos az ember. :-)
Mi a gyerekre bíztuk, hason üvöltött mint a sakál, oldalt csak az első pár hétben volt meg, utána akárhogy támasztottuk mindig a hátára dolgozta magát (a feje általában oldalra volt fordítva). Egyszerűen megoldotta a problémát :-D

Újraélesztő tanfolyam: létezik kombinált verziói is, ahol nem csak az újraélesztést tanítják, hanem az egyéb vészhelyzetek kezelését és a leggyakoribb gyerekbetegségek tüneteit és kezelésüket is elmondják (mit tehetünk otthon, mikor érdemes már orvoshoz fordulni pl.). Gyerekorvosok tartják, lehet babán gyakorolni az újraélesztést (csecsemő és nagyobb gyerek esetét is, addig csináltatják az emberrel, amíg már nem meg tökéletesen, rutinból). Gyakorlatlan szülőknek hasznos.
kakaosbogre 2011.07.06 16:48:20
@IrishOak: Az eddigi kutatások szerint a bölcsőhalál áldozatok csak kis része tartozik a kockázati csoportba. A legtöbb baba teljesen egészségesnek tűnik, a haláleset előtt semmi olyan tünetet nem produkál, ami miatt gyanakodna bárki is, hogy bekövetkezhet nála a bölcsőhalál. Épp ezért egyetlen egészségesnek tűnő babáról sem lehet kijelenteni, hogy neki tuti nem lesz baja. Valamint kb. 1 éves korig áll fönn a bölcsőhalál esélye, az egyik leggyakoribbnak olyan 3 hónapos kor környékén mondják, szóval egy 1-2 hónapos babánál sem lehet kijelentetni, hogy ha eddig nem volt gond, akkor ezután sem lehet már.
Igen, a légzésfigyelő sem tudja megszüntetni a bölcsőhalál kockázatát. Sőt még akkor sem jelent 100%os garanciát, ha riaszt és a szülők elkezdik rögtön a szakszerű újraélesztést. De nagyobb esélyt ad a babának a túlélésre. És ez az esély nekem meg még sok másik szülőnek megér pár hamis riasztást is, az biztosan nem okoz semmilyen súlyos kárt sem a szülőnek, sem a babának (ha egyáltalán hamis volt, mert ugye lehet, hogy a riasztás hangjára felriad a baba és újra elkezd lélegezni, ezt utólag sosem lehet biztosra mondani).
Hallottam már nem egy olyan esetről, ahol a bölcsőhalál pl. az autósülésben következett be vagy mózesben, ahová nem tudja berakni az anyuka a klasszikus lapos légzésfigyelőt. Nem lehet mindent kivédeni. De ha ezzel egy kicsivel több esélyt hagyok a babámnak az életben maradásra, akkor már megérte.
Egy cikk a közelmúltból, ők már 19x élesztették újra a leállt légzésű kisfiukat, miután jelzett a légzésfigyelő, egyelőre károsodás nélkül: velvet.hu/sztori/2011/01/04/tizenkilencszer_alkalmazott_mesterseges_lelegeztetest_par_honapos_fian_egy_ausztral_anya/

Jobbulást neked, átérzem, mert nekem is kifeküdte a vesémet a fiam, volt is egy szép görcsöm a terhesség alatt, hát mit mondjak, egy "élmény" volt....
Borzalmasan fáradt, táskás a szeme, kialvatlan, arra vágyik, hogy elmehessen valahová nélküled úgy, hogy ne kelljen hazajönnie szoptatni, hogy felelősség nélkül csinálhasson valamit, ami megnyugtatja.  Gondolj bele, tizenegy hónapja étkezik felelősen, nem iszik alkoholt,…..
kakaosbogre 2011.06.17 21:28:40
@Carpi: Csak az tudom én is mondani, mint az előttem szóló anyukák. Sajnos hosszabb, lassú folyamat, de szinte biztos, hogy visszamegy. Én talán 2 héttel a szülés után próbáltam fel először a nadrágjaimat, hát, nem tudtam felhúzni a csípőmön, csak 1 bővebb kordnadrágot, azt is nagy szenvedések árán... Kb. fél évvel a szülés után már csak az extraszűk nadrágok és szoknyák nem jönnek rám. (Nekem sajnos csak 6-7 hétig volt tejem és a fiam semmilyen próbálkozásra nem akart szopizni, azért ennyire "gyorsan".)
Szóval ne add fel és még ne ajándékozd el a ruhákat! Addig is pár nagyobb méret vagy csererucik, ahogy korábban írták, vagy ha van már olyan nadrág, ami feljön a csípődön, de még nem lehet begombolni meg teljesen becipzárazni, akkor arra azt a trükköt vetettem be, hogy egy nagyobb befőttes gumit/hajgumit beleakasztottam a gombba, aztán át a gomblyukon, majd a másik végét megint a gombra akasztottam és felvettem egy hosszabb fazonú felsőt, ami ezt a kis trükköt gondosan eltakarta. :-) Vagy hasonló megoldás lehet még gumi helyett egy övvel összefogatni a nadrág derékrészét, amíg nem lehet begombolni.
Apa születik Nagyszülő(k) 2011.06.13 22:36:16
Lányom, hetek óta tépelődöm, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést. Nem vagyok biztos benne, hogy tudnod kell erről, de annyira átitatja a mindennapjainkat, hogy írnom kell róla.  Édesanyád anyukája tavaly elhunyt. Egy kegyetlen betegség gyűrte le gyorsan, már azt sem tudhatta…..
kakaosbogre 2011.06.15 21:45:13
@c_url: A könyvben, amit írtam van egy külön rész arról, hogy mi van ha a "mérgező" szülő már meghalt. Sajnos a hatása azután is ott lesz, lehet, hogy kicsit enyhül, de nem fog megszűnni, ezért azt a helyzetet hasonlóan kell az író szerint kezelni és feldolgozni, mintha élő szülő lenne. Csak annyiban más, hogy mikor van egy konfrontációs rész a terápián belül, akkor nem az élő szülőnek mondhatod el, hogy mit tett veled, te hogyan éreztél a viselkedésével kapcsolatban és mit vársz el tőle, hanem mondjuk írni lehet egy levelet és felolvasni hangosan a fényképének vagy mondjuk a sírjánál, mintha neki mondanád. Vagy a másik módszer, hogy a szülő egy még élő, közeli rokonának mondod el ezeket a dolgokat, ha ő is partner ebben.
Tényleg lehet benne valami, hogy a halállal sem szűnik meg a szülő negatív hatása, egy rokonnal nemrég beszélgetve elmesélte, hogy neki is komoly gondjai voltak az anyukájával, és bár már rég meghalt, de a hatása még mindig él, mintha a fejében visszhangozna folyton a hangja és mondaná a véleményét a dolgokról. Most is automatikusan az ő értékítéletéhez próbál alkalmazkodni minden tetténél.
kakaosbogre 2011.06.16 20:06:47
@IrishOak: Jó a cikk meg a típusok, csak kezelési módok kicsit komolytalanok. Nekünk a problémás nagyszülő pont 2 fő típus keveréke, az ott írt megoldási javaslatokat próbáltuk vele először, teljesen haszontalan sajna :-(

Amúgy most nem értek egyet azzal, amit írtál. Igaz hogy a szülők hibáitól vagyunk olyan emberek, amilyenek, de ez korántsem biztos, hogy olyan pozitív és jó nekünk... Ami a személyiségemben anyukám "hibáinak" köszönhető, az szinte teljes mértékben csak szenvedést és nehézségeket okozott és okoz nekem az életben és keményen küzdök, hogy meg tudjak szabadulni ezektől.
Bryan szerintem akkor is jó apa lenne, ha nem ilyen, hanem egy szerető, gondoskodó apa jutott volna neki, mert akkor nem a negatív példa miatt csinálná jól, hanem valószínűleg az előtte lévő pozitív mintát követné és próbálna olyan jó apa lenni, mint az övé volt.
Apa születik A gyerekmutogató 2011.06.11 01:16:00
Rendkívül ellenszenves típus, aki kitapétázza a facebook-os üzenőfalad a gyereke képeivel. Természetes élőhelyük a facebook. Néhány egyeddel a munkahelyeden is találkozhatsz, de szerencsére ott nem élnek meg sokáig, ezért a túlélés érdekében rejtőzködő életmódot…..
kakaosbogre 2011.06.14 10:02:21
Én szoktam képeket feltölteni a FBra, mert szülés előtt jópáran megkértek rá a munkatársak meg a távolabbi ismerősök közül, akikkel viszonylag ritkábban találkozunk, mert csak így látják szinte a gyereket. De ez olyan 5 kép átlagban havonta. Nem dörgölöm senki orra alá, nem érdekel, hogy hányan lájkolják vagy kommentelik, azért teszem csak fel, hogy akit érdekel, az meg tudja nézni. Sosem töltenék fel sem pucér, sem köldökcsonkos, sem véres magzatmázas képet, sőt még a kórháziakból sem raktam fel egyet sem, mert ahhoz a távolabbi ismerősöknek semmi köze. A közeli családtagokból meg barátból akik meg akarták nézni, azoknak megmutattuk a kórháziakat, másnak nem (mondjuk amúgy sem volt nagyon ilyen véres kép, mert a férjem lelkére kötöttem, hogy ne nagyon csináljon). Sőt amilyen elvetemült vagyok, eszembe sincs egyetlen babafotó szépségversenyre se nevezni :-DDD
A negédes baba-dolgoktól én is rosszul vagyok, úgyhogy csatlakozom a klubhoz :-D Ha még egyszer meghallom, hogy a szemünk fénye kifejezést, én rosszul leszek. Lehet egy gyereket állandó ömlengés nélkül is nagyon szeretni. Meg az is szörnyű, hogy ha egy anyuka bármilyen icipici negatívumot meg mert jegyezni a várandóssággal vagy a gyerekgondozással kapcsolatban, akkor rögtön mindenki ráugrik, hogy hogy mondhat ilyen, milyen anya az ilyen, örüljön neki, hogy születhetett egy egészséges gyereke és fogja be a száját, mert mást mit meg nem tenne ezért... Aztán hány nő esik kétségbe, hogy biztos vele van a gond, hogy csak nála nem minden rózsaszín, biztos ő csinál valamit nagyon rosszul, pedig aztán nem.
A Zugügyvéd az alábbi ügyet nem minősíti, mindenkinek jogában áll a jogait érvényesíteni, ezen nem szabad kiakadni. Viszont ennél érdekesebb, hogy miből áll valójában a nagyszülői láthatási jog, és milyen úton lehet érvényesíteni?Tisztelt Ügyvéd Úr!A párom apja…..
kakaosbogre 2011.06.10 16:45:38
A gyerek és a káros dolgok: sok olyan dolog van, ami egy gyerek számára borzasztóan élvezetes, de hosszú távon nagyon káros. Írtak már itt az egészségtelen étkezés következményiről, vagy mondjuk bizonyos helyeken nonstop üvöltve megy a TV, a gyerek válogatás nélkül néz mindent, hát arról is született már nem egy tanulmány, hogy milyen durva következményei vannak. Az úton is rendkívül vicces átszaladgálni, amíg nem csapja el egy autó. Vagy az erdőben ismeretlen ízű bogyókat enni kirándulás közben, ami mérgező is lehet.
Egy gyereknek nincs veszélyérzete, nem tud számolni a hasonló dolgok rövid és hosszútávú következményeivel. Ezért vannak körülötte felnőttek, akik tudják, vagy legalábbis illene tudniuk ezeket és felelősségteljesen eldöntik, hogy mi szolgálja a gyerek érdekeit. Az semmiképp, hogy heti 2 kiló csokit egyen vagy napi 8 óra mesét (vagy rosszabb esetben nem neki való műsorokat) nézzen a TVben vagy össze-vissza szaladgáljon egy forgalmas úton. Ha ezt egy felnőtt ember nem képes felfogni, többszöri kérésre sem, az nem elég felelősségteljes, hogy rá lehessen bízni vki más gyerekét (a sajátnak sajnos nincs sok választása, hacsak közbe nem lép a gyámügy). A gyerekért elsősorban a saját szülei a felelősek, ha bármi gond van, ők viselik a következményeket, ezért joguk van bizonyos határokat szabni és meghatározni az alapszabályokat.
kakaosbogre 2011.06.10 18:14:12
@neduddki21: Kérlek olvasd már el a posztot még egyszer!!! A hölgy SEMMI konkrétumot nem írt le azzal kapcsolatban, hogy miért nem szeretnék, hogy a nagypapa találkozzon az unokával. Mellesleg említette meg, hogy az apukával sem törődött és egy ideje zaklatja őket telefonon. De a tényleges okokat nem írta le. Akkor te mégis miről beszélsz??? Attól, hogy családjogi ügyvéd vagy, nem ismered ezt az esetet, ismétlem, nem tudhatod, hogy a nagypapa mit tett vagy nem tett, ha csak nem te vagy a posztban szereplő egyik érintett fél. Miért is jelented ki biztosra, hogy semmilyen bántalmazás nem történt?
A nagyszülők általában jobban kényeztetik az unokákat, mint az szülők. Ezzel nincs baj, ha ésszerű határok között csinálják. Ha a gyerek valamivel többet tvzik, csokizik, vagy tovább van fent, azzal általában nincs is gondja a szülőnek. De azért nézd már az arányokat.... Itt senki nem azt mondta, hogy a szülő megszab minden egyes apróságot és azt kötelezően követni kell a nagyszülőknek. Hanem ha kérek 1-2 apróságot (azonkívül amúgy is azt csinál, amit szeretne), akkor azt tartsa már tiszteletben és ne csinálja direkt az ellenkezőjét. Ahogy én is tiszteletben tartom az ő életét.
Vannak olyan családok is, ahol heti többször van a gyerek a nagyszülőknél. Ott sokkal problémásabb, ha a nagyszülők rendszeresen durván eltérnek a gyerek normál napi szabályaitól és napirendjétől. Azért azt te is elismered, hogy heti 4 nap 2 kiló édesség, vagy több órányi Való világ és Mónika show pl. nem kifejezetten jó egy 4-5 évesnek és ott már azért jogosan jegyzi meg a szülő, hogy talán ezt azért ne.....
Ha te a gyerekes kommentemet személyeskedésnek vetted, akkor nem igazán értem. Én ott egy szituációt vázoltam fel, amit kértem, hogy gondolj végig szülőként. Ezért kérdeztem, hogy van-e gyereked, mert ha igen, akkor egyszerűbb, ha nem akkor meg kértelek, hogy képzeld el, hogy van és akkor mit te tennél egy ilyen szituációban. Nem tudom, hogy ebben mégis mi volt a személyeskedés....
kakaosbogre 2011.06.10 21:36:32
@neduddki21: Ha te családjogi ügyvédként dolgozol már ennyi ideje, akkor te meg tudnád válaszolni jogi szempontból is a posztoló kérdését. Mert ő igazából azért írt ide.
"A Zugügyvéd az alábbi ügyet nem minősíti, mindenkinek jogában áll a jogait érvényesíteni, ezen nem szabad kiakadni. Viszont ennél érdekesebb, hogy miből áll valójában a nagyszülői láthatási jog, és milyen úton lehet érvényesíteni?"
Mert erről eddig kevés szó esett, pedig eredetileg ez a téma és jó lenne egy ilyen területen jártas véleménye.
Férfinek semmi keresnivalója asszony helyett a gyerek mellett, ez a nő feladata, kötelessége, és felelőssége is egyben, bármit is mondjanak az idióta feministák. Egy családban mindenkinek megvan a maga feladata, de a férfié nem az, hogy munkaidőben pelenkát cseréljen. A…..
kakaosbogre 2011.06.10 17:49:50
@peto777: Amint már mondtuk, a fejlett országok mindegyikében nagyon rövid a szülési szabadság, sok helyen csak hat hét és utána kell menni vissza dolgozni. A gyerek meg megy a bébiszitterhez, a bölcsibe vagy a nagyszülőhöz. Ez teljesen általános. Senki nem mondja, hogy ez jó, de ez van. Most ne szüljenek ott a nők, vagy csak azok, akik megtehetik, hogy otthon maradnak hosszan és a férj fizujából élnek? Vagy azok a gyerekek mind lelki károsodottak lettek? Azokhoz a nőkhöz képest a példádban említett nő több hónapig volt otthon és nem idegenekre hagyta a gyereket, hanem a saját szerető nagyijára.
Csak ismételni tudom, van olyan nő, akit a gyerek boldoggá tesz, de az nem, hogy 3 évig otthon legyen vele, mert egyszerűen nem neki való és 3 évtized munkáját gyakorlatilag szinte le kell nullázza. (Sajnos ennyi idő kihagyás után a munkaadók nem engedik, hogy ott folytassa, ahol abbahagyta.) Attól még az ilyen nő is lehet jó anya, ha a munkából hazajövet meg hétvégén maximális szeretettel foglalkozik a gyerekével és amikor dolgozik, akkor is olyan emberre hagyja, aki a szülei után a legjobban szereti. És úgy is vágyhat a gyerekre, ha ő nem feltétlenül úgy szeretné gondozni, mint 100 éve csinálták a nők. Az ilyen típusú nőknek lehet példakép egy ilyen anya, hogy igenis meg lehet csinálni akkor is, ha a gyerek mellett azért fontos a karrier is. A más típusú nők elé más példákat is állítanak, nemcsak ilyen anyákról írnak az újságokban.
Csak hogy mondjak 2 példát az egyik legjobb barátnőmet 6 hónaposan bölcsibe adta az anyukája, mert mennie kellett vissza dolgozni. A mai napig remek, nagyon szoros és közeli a kapcsolatuk. Velem otthon volt anyukám az oviig és utána is sokat voltunk együtt, mert tanár, szóval elég sok volt a szünete. Egyáltalán nem jó a kapcsolatunk, mert rengeteg módon megsebzett lelkileg az évek során.
kakaosbogre 2011.06.10 20:59:17
@peto777:Peto, köszi, ez teszik, beszerzem. Mostanában több problémás szülő-gyerek, főleg anya-lánya kapcsolatról szóló könyvet olvastam. Sok mindent helyrerakott bennem.
Tényleg fontos az, hogy egy gyereket úgy kell szeretni, ahogy arra neki szüksége van és el kell fogadni, hogy ő egy külön személyiség. Nem feltétlen olyan, amilyennek anyuka/apuka megálmodta, de attól még értékes. És nem szabad ráerőltetni számára teljesen irreális elvárásokat, aminek nem tud megfelelni, vagy ha igen, akkor is csak a saját boldogsága árán. És mikor eljön az idő, elengedni, hagyni, hogy élje az életét és meghozza a saját döntéseit., Persze úgy, hogy tudja a szülei támogatják, szeretik és ott vannak neki. És ez borzasztóan nehéz, de meg fogjuk próbálni. :-)
Az előző rész tartalmából: Anya és apa vesz egy babakocsit, ami rossz. Az üzlet nem akarja visszavenni. Anya újat akar, apa nem, mert fogához veri a garast. A felek nem egyeznek. A következő izgalmas részben vidékre látogatunk. Vagy nem.  Ott hagytam abba, hogy ígértem…..
kakaosbogre 2011.05.26 22:11:16
@VaTi: Detto :-DDD Informatikus férj, sok netes vásárlás, de ha nem is a neten vásároljuk, akkor előtte a neten MUSZÁJ róla tájékozódni.
Én is rengeteg mindent vettem, veszek Vaterán, Teszveszen, Manducámat meg Expresszen keresztül szereztem, eladókkal csak jó tapasztalataim voltak. Akivel nem annyira, az a Magyar Posta. Úgyhogy ha lehet, akkor személyes átvétel, nagy értékűnél - a másképp nem oldható meg, csak postával - mindenképp biztosítás.
Hajrá a babakocsi vásárlással, szerintem még adjatok egy esélyt a használtnak, esetleg más márkákat is nézzetek.
Miénknek amúgy nagy a hátsó kereke, de egy gombnyomással levehető, ami a csomagtartóba tételnél fontos. Ráadásul felfújható, így jól veszi a szép "egyenletes" pesti aszfaltot. Mózest tényleg már csak alig pár hétig fogjátok használni, amit inkább nézzetek az a sportrész meg a hordozó. Mi mostanság azt használjuk nagyon sokszor a vázra csatlakoztatva, mert sokat megyünk ide-oda autóval és így az alvó gyereket egy mozdulattal átszereljük a babakocsira, fel sem ébred. És abból kilát, így elvan benne.
kakaosbogre 2011.06.09 10:32:44
@peto777: Peto, ez így van elsőre, bolygó kerekeket meg kell szokni. Ha kicsi helyen van az ember, akkor nagyon jó, mert gyakorlatilag 1 helyben körbe tudja velük fordítani a kocsit, pl boltban, de ha hosszan megy egyenesen az utcán vagy a parkban, akkor inkább nehezítő tényező. A mi kocsinkon 1 gombnyomással lehet fixálni a kerekeket, ha olyan terepre megy az ember, ahol hátrány a bolygósított kerék. (Mondjuk én most már úgy megszoktam, észre sem veszem.)
[OFF] Hogy vagytok? Nászút? :-)
Csinálj gyereket, énekli az Anima Sound System. Csinálj. De készülj fel arra, hogy magadon segíts, mert az ország és aktuális kormányzata csak hátráltatni fog. Baromira családközpontú államunk van, papíron. Alapértéke a család, addig, amíg az szavazókat hoz. Hogy utána…..
kakaosbogre 2011.05.15 15:40:32
IrishOak, várjuk a véleményed, meg a tapasztalataid!!!

C_url! Bryan a nyaralás meg a ház mellett sok fontos problémát érintett, amit "családbarát" kormányunknak kéne megoldani vagy segíteni. A családi adókedvezményről a véleményem, hogy bakfitty, kérdezz meg róla nem túl magas jövedelmű családokat, hogy az mennyiben segítség és amiatt mennyivel több gyereket tudnak bevállalni... Ezzel, illetve az új adózással páran nagyon jól jártak, lásd már számtalan helyen bemutatták, hogy kedves politikusaink hány százezer forinttal többet visznek haza most, pláne, ha 3 vagy több gyerekük van, de egy átlagos vagy szegény család nem igazán járt jól, pedig nekik lenne szükségük segítségre, nem azoknak, akiknek eddig sem voltak komolyabb anyagi problémáik.
A fontosabb inkább a bölcsődei és óvodai helyek teremtése lenne, mert különben nem tud visszamenni az anyuka dolgozni, még ha olyan szerencsés helyzetben van is, hogy van hová visszamennie, ami ritka.... A család napközik és magánbölcsik nagyon drágák, sokszor az anyuka egész fizuját elviszik! De néha nincs választás, mert a munkahely azt mondja, hogy vagy visszajössz most és oldd meg a gyerekelhelyezést, mert az állami bölcsibe mire bejutsz, addigra már nem biztos hogy lesz biztos helyed nálunk... Részmunkaidő szintén hiányzik, bölcsibe, oviba oda kell érni fél5re a gyerekért, én teljes munkaidőben 2 kezemen meg tudom számolni hányszor mentem haza fél6kor (amíg hivatalosan a munkaidőm tart), ill. inkább 6 körül több év alatt. Apuka, nagyszülők nem tudnak érte menni (nagyszülők több mint 120 kmre élnek). Részmunkára és távmunkára ösztönözni kéne a cégeket kedvezményekkel, egyéb dolgokkal, ami szintén a kormány dolga lenne. Két 10-12 órában dolgozó szülő nem tud kellőképpen odafigyelni a gyerekére és elegendő időt fordítani rá, akármennyire is szeretné.
Nem egy tanulmány kimutatta, hogy ott szülnek több gyereket a nők, ahol nagy a foglalkoztatottságuk.
Az sem sokat segít, hogy folyton változik a családtámogatási rendszer, ami a baba fogantatása pillanatában él, nem biztos, hogy érvényes lesz már mire a gyerekem megszületik. Emiatt nem tudnak előre tervezni a szülők, nagy a bizonytalanság, ami szintén nem segít a dolgon. Nagy a munkanélküliség, nincs biztos állás, ki tudja mikor raknak ki az utcára és most már a munkanélküli is ugye kevesebb ideig jár...
És még folytathatnám. Ilyen körülmények közé tényleg bátorság gyereket szülni. Pláne ha az ember szeretné mondjuk nem a létminimumon szenvedve felnevelni, hanem megadni neki minél többet egy sikeres életkezdéshez. :-(
Nekem sajnos van több olyan ismerősöm, aki a pénz miatt nem vállal gyereket. Két jövedelemből+ a mellékállásaik jövedelméből is alig élnek meg, ha kiesne az egyik fél, akkor nagyon nagy bajban lennének.
kakaosbogre 2011.05.16 12:09:10
@c_url: Nyaralás: bár luxusnak tűnik jelen pillanatban a magyarok többségének, de igenis fontos. Okos emberek már kimutatták, hogy ahhoz, hogy a dolgozók a maximumon tudjanak teljesíteni, ahhoz évi minimum 2 hét, de inkább mondjuk 3 hét egybefüggő szabadságra, pihenésre, kikapcsolódásra van szükségük, ahol feltöltődnek és újult erővel vetik bele magukat a munkába. A kikapcsolódás pedig a megszokottól eltérő környezetben a leghatékonyabb, mert ott tud kizökkenni az ember a hétköznapotokból. És ehhez nem kell feltétlenül a Karib-szigetekre menni, egy belföldi út is remek lehet vagy esetleg a másik városban lakó nagyszülőkhöz, nagynénihez leruccani... Az emberek maximális teljesítőképessége pedig a cégek és az állam érdeke is (vagy legalábbis annak kéne lennie a józan ész alapján). Régen még voltak kedvezményes vállalati üdülések, emlékszem mi is mentünk belföldön is több helyre, sőt Németországba és a szüleim Csehországba is, pedig nem voltunk valami gazdagok, 2 szobás panelben laktunk jódarabig és tizenegynéhány évig volt kockaladánk mire sikerült lecserélni szüleimnek. Így mégis szinte minden évben tudtunk menni valahová együtt nagyon kevés pénzből.
Sajnos Magyarországon a munkahelyek többsége még nem ért el oda, hogy ezt felismerje, itt az állandó túlórára kényszerítés a jellemző meg, hogy az emberek alig merik kivenni a kötelező szabadságukat is... Sokszor 2-3 ember munkáját végzik egyszerre. Táppénzre saját betegség vagy a gyerek betegsége miatt meg már lassan senki nem mer elmenni :-(
Azt hinnéd, majd ők segítenek. Először azt is hiszed. De közben szemrebbenés nélkül lehúznak, átvernek, mint minket az Elefániban. Megvetették velünk a babakocsit, mekkora királyság már, mi is örültünk, hogy megúsztuk 75 ezer forintból. De egy hónap után kiderült, rosszul…..
kakaosbogre 2011.05.16 11:30:16
@A_nick_már_létezik: Könnyű és szép szülés nektek!!! Majd írj, ha megszületett a babó!
Nekem a férjem találta a járgányt a neten, kifejezetten könnyű babakocsit kerestünk, ami jó városban, de bírja a terepet is, és viszonylag kicsire csukható, így bukkantunk erre. 3 az 1ben vettünk, így egy darabig jó lesz. Itt is tele van vele a könyék, a Lite és az Air verzióval is, minden színkombináció megtalálható :-)

Mi a Babaszafariban vettük és mivel még ott vettünk a vaterán vásárolt ágyhoz szekrényt meg pár apróbb dolgot, ami ott volt jó áron, így kaptunk törzsvásárlói kártyát, amivel, akkor és később is 10%kal olcsóbban vásárolhatunk náluk. Múltkor pl. akcióban volt ott az utazóágy, amit kinéztem+még rárakták a törzsvásárlóit, ez már több ezret jelentett.
Amúgy ilyen bababoltokba tényleg csak akkor megyünk, ha valami ott van épp jó áron. Inkább Vatera, Teszvesz, turkáló, esetleg webáruház.
Tízezer forint öt alkalom, egy foglalkozás fél óra, és a nő közli: a második kurzusban apukákra igazából már nincs is szükség. Anyádat. Barátaink szerint időben jelentkezni kell, megtettük. Három hetes a gyerek, de mi már telefonáltunk. A nő kérdi, hány kilós a…..
kakaosbogre 2011.05.03 11:10:23
Húúú, én most mit fogok majd kapni, de olyan leszek, mint Bryan és megírom a véleményem. Bocs előre is mindenkitől.

Bryan, én a babaúszástól vagyok úgy, mint te a pocaklakó szótól. Ez most nagyon "trendi" dolog és beléd plántálják, hogy - mint sok más dolognál - rettenetesen rossz szülő vagy, ha nem viszed és nem részesíted ebben a fantasztikus és kihagyhatatlan lehetőségben a gyerekedet. Drága és egyáltalán nem olyan hasznos meg jó, mint sok helyen állítják. Nem egy gyerekorvos ellene van , nem véletlenül (sose volt olyan sok fertőzőtt, bőrbeteg baba páciensük, mint amióta divatba jött a babaúszás), sőt vannak olyan mozgásfejlesztő szakemberek, akik szintén. A huzamosabb ideig babaúszásra járó gyerekek általában nehezebben tanulnak meg később "rendesen" úszni és pl. ha beledobják őket a vízbe, akkor automatikusan a babaúszás kapálódzó mozdulataival kezdenek el úszkálni, nem a rendes úszáséval.
Szóval engem egyáltalán nem győzött meg, inkább félreteszem azokat a tízezer forintokat havonta és leugrunk belőle a nyáron pár napra Horvátországba a tengerhez, ahol babaúszás oktató nélkül pancsolunk majd nagy élvezettel annyit és annyian a családból, amennyit és ahányan csak akarunk :-) Illetve ahogy lehet és elég nagy lesz, jön majd velünk a Balcsiba is :-)

Bryan, bár már valószínűleg hallottátok: csak olyan helyre menjetek, ahol a babaúszásos medencét csak a babaúszáshoz használják, más foglalkozásra nem! Ha nem így van, akkor jóval nagyobb a fertőzés veszélye a baba számára.
kakaosbogre 2011.05.04 15:21:32
@IrishOak: Egyetértek, szerintem is inkább a szülőket szórakoztatja a dolog, de nekik tényleg remek. Bizonyos babák egész jól elvannak, bizony babák kevésbé. Nekünk a gyerkőc akkor is kétségbeesve kapaszkodik apa kezébe fürdetéskor, mikor kicsivel több vizet sikerül engedni a kádba, pedig amúgy imád pancsolni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy egyelőre nagyobb vízbe nem megyünk vele, még várunk kicsit. Meg az egészségügyi következmények miatt is.
Tápszeres a babó, úgyhogy nuku anyatej védelem, bár mondjuk az enyémmel nem is menne sokra, amilyen beteges fajta vagyok ;-) De szerencsére lekopogom, eddig semmi gond, egészségesebb, mint az ismerős anyatejesek, gyönyörűen fejlődik, szóval ha bárkinél hasonló helyzet áll elő és nem megy bármilyen okból az anyatejes táplálás vagy csak részben, ne keseredjen el! Nagyon jók ezek a hipoallergén tápszerek, 4 hósan már mehetnek szépen lassan a gyümik, zöldségek, szóval tényleg semmilyen katasztrófa nincs a dologból, bár az ősanyák próbálják elhitetni meg lelkifurdalást okozni a szoptatni nem tudó anyukának (nem mintha nem lenne nekik már alapból is, rúgjunk beléjük még egy jó nagyot..).

Szóval a babauszit érdemes átgondolni, ha úgy érzed C, hogy tuti ez a nektek való program, akkor menjetek, de ha igazából csak azért mentetek volna, mert az ismerősök mind mentek és nem vagytok 100%ig biztosak, akkor még aludjatok rá párat. Meg közben meg lehet nézni más babás programokat is, Pesten millió egy van: az egyik ismerősöm babatáncra jár, a másik babakoncertekre a kisfiával, ott van a Ringató, baba-mama jóga és egyéb tornák, meg még rengeteg féle dolog.
kakaosbogre 2011.05.06 18:28:17
@peto777: Sok boldogságot nektek szombatra meg a nászútra!!!! A májusi esküvők olyan szépek :-) Nekünk is májusban volt (11 és 16). Kitartást a hosszú repülőúthoz, nekünk eddig a rekord 12 óra volt, plusz előtte, illetve visszafelé utána még 2,5 pár óra különbséggel, nekem az is erősen próbára tette a türelmemet, szóval minden tiszteletem a tiétek!

Apa pedig kell!!!! Babának is, mamának is. Bárki bármit mond is. A terhesség alatt, a szülés közben is és utána meg pláne. Azok a férfiak, akik 1-2 éves korukig szinte hozzá sem nyúlnak a gyerekükhöz, nem tudják, hogy mi mindent hagynak ki. Nálunk már most is megvannak az apa-fia rituálék, pl. az esti fürdetés meg az utána lévő etetés csak az övék. És hihetetlenül élvezik, mind a ketten :-D

Vízben szülés: ez egy érdekes dolog, mert az ember eltervezi, hogy hogy szeretne szülni, aztán amikor ténylegesen vajúdik, akkor korántsem biztos, hogy tényleg arra vágyik és az esik jól neki, amit korábban gondolt. A másodiknál (vagy a többediknél) talán már tudatosabban tud készülni. Én is gondoltam meleg zuhanyra meg sétára a gravitáció pozitív hatása miatt, aztán a fekvésen kívül más nem esett jól. Na jó, a tolófájások előtt kiültem egy kicsit a labdára, de azt már epivel, az egész kellemes volt.
Apa születik Rinyanap 2011.04.28 21:47:00
Estére a türelmem is elveszítettem, nem értem, miért csinálja, és nem tudom megnyugtatni.Lili egész éjjel nyugtalanul aludt, nyöszörgött végig. Mi minden nyöszörgésére felébredtünk - kábé harminc percenként. Reggel öt óra utána kihoztam a nappaliba, hogy az anyja tudjon még…..
kakaosbogre 2011.04.29 11:51:12
@VaTi: Szerintem egyáltalán nem szégyen. Aki nem érzett hasonlókat egyszer sem, mikor hosszú órákon keresztül vigasztalhatatlanul üvölt a gyerek, az vagy hazudik vagy minimum a dalai láma :-D Nálunk is voltak olyan napok (meg még lesznek is), mikor csak akkor nem sírt a gyerek, mikor evett vagy mikor már annyira kimerült az üvöltéstől, hogy muszáj volt legalább 15-20 percet szundítania, hogy erőt gyűjtsön a következő sírásperiódushoz. Bevallom, én sokszor azt hittem ilyenkor, hogy bekattanok, ha nem hallgat el hamarosan legalább pár percre, amíg kicsit erőt gyűjtök. Nagyon-nagyon nehéz ilyenkor nyugodtnak maradni vagy lenyugodni, szóval ne érezd magad rosszul Bryan! Kitartás! Valahogy a nagyon rossz napok után, mikor az ember úgy érzi, hogy kész, vége, nem bírom így tovább, mindig jön pár könnyebb, amikor fel tud kicsit töltődni meg szusszanni egyet.
Mozdulj ki te is! Osszátok be C-vel, hogy mikor ki megy el pár órára kicsit kikapcsolódni, addig a másik tarthatja a frontot, amíg nincs más bébiszitter. (Tök jó, hogy kicsit elment szépítkezni :-D)
Gyakori éjszakai ébredések meg sírás: ha nem szűnik, akkor egy dolog, ami okozhatja, lehet, hogy nálatok nem ez, de ha már nem bírjátok egy próbát megér. Az egyik ismerősnek 4 hónapos a babája és szinte születése óta nagyon sokszor kelti őket éjszaka szopizni, általában 2 óránként. Most derült ki, hogy a tejtermékeket nem bírta a baba, mióta anyuka kipróbálta, hogy teljesen kihagyja őket az étrendjéből és nem mennek át a tejcivel, azóta max 2x kel fel egy éjszaka.
Baromság hat hétig a négy fal között aszalni a gyereket. Jöttek sokan az okossággal, (védőnővel az élen) hogy ne vigyünk sehová hat hétig. Gondolkodtam, áprilisban születtél, május végéig ülhettünk volna jóanyáddal a négy fal között, két ordítás között.…..
kakaosbogre 2011.04.27 18:48:27
@peto777: Húúú, Peto, ez keményen hangzik, nem fogtok unatkozni....Szép esküvőt és nászutat nektek, sikerüljön minden úgy ahogy szeretnétek!
"Babaprojekt" miatt pedig tényleg ne izgulj, menni fog mint a karikacsapás (na jó, néha azért nem annyira flottul, de azt is megoldjátok majd). Erre tényleg nem nagyon lehet felkészül, mert eléggé más, mint az ember előtte gondolja, de ha ott van a baba, akkor a legtöbb dolog annyira természetesen jön és gyorsan beleszoknak a szülők. Mi a férjemmel paráztunk mint a csuda, mert egyikünknek se volt sok köze csecsemőkhöz, 6-7 hónaposnál fiatalabbat sose fogtunk még csak kézbe se, fogalmunk se volt, hogy mit kezdünk majd vele. Most meg itt van és annyira jön minden, para szinte teljesen elszállt az első pár nappal.
Friss anyukák se mindig "sárkányok", tiszta pillanatainkban jön ám a dicséret meg a kedveskedés is, nemcsak a szitok. Olyan ez mint a szívességbank, ha apuka az elején kicsit beleinvesztál és összeszorítja a fogát néha, akkor az később busásan visszajön! :-D

Na akkor vissza a témához: én ezt a 6 hetet csak a gyerek "társasági életére" tudtam. Mármint, hogy addig viszonylag kevés emberrel érintkezzen, mert nem annyira fejlett az immunrendszere, de nem kell a 4 fal között tartani. Sétálni nyugodtan mehet veletek babakocsival, kendőben vagy egyéb alkalmas hordozóeszközben. A miénk téli gyerek, ott a hivatalos álláspont az volt, hogy a 3dik héten beöltöztet, ablak kinyit és úgy levegőztet rövid ideig, aztán a 4dik héten már lehet menni ki az utcára is (de csak -5 fok felett és nagy szélben ne). A többi évszakban született gyerekeknél ez asszem olyan 2 hét körül szokott lenni.
Szóval nyugodtan ki a szabadba, pláne, amikor szép napos meleg idő van! (Anyukát is feldobja, pláne ha ő is olyan napelemes típus mint én ;-))
Apa születik Alapgondolatok 2011.04.25 19:18:00
A jövőre, és a jelenre. Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezel őtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira. Büszkék…..
Korábban mindketten dohányoztunk. Amikor kiderült, jön a gyerek, C azonnal leszokott, én nem, de azóta nem gyújtottam rá itthon sem. A várandósság alatt hozzá sem nyúlt, ez teljesen természetes, most, két héttel a baba születése után kért egy szálat. Mindez nem…..
kakaosbogre 2011.04.26 18:55:10
Itt a lányok már jól leírták, a babával otthon lenni nagyon nehéz! Akkor is ha az ember imádja, akkor is be van zárva, tombolnak a hormonok, szinte egész nap nem tud felnőtt emberekkel kommunikálni és elveszítette az egész régi életét (és a testét is) és soha nem is fogja visszakapni. A pasinak is megváltozik az élete, de messze nem ennyire... És nehéz egy nőnek feldolgozni ezeket a változásokat - pláne, hogy nem alszik, fáj mindene és nincs szinte semmi ideje magára meg a babán kívül másra sem. Sok-sok feszültséggel jár és mivel nincs más körülötte általában, ezért csak az apukán tudja levezetni. Nem szép dolog, de ez van, a babán mégsem vezetheti le. És még súlyosbítja a helyzetet, ha a férj meg tud tenni olyan dolgokat, amikről mi kénytelenek vagyunk lemondani. Hiába tudom, hogy ő nem rosszindulatból teszi meg őket, neki is szüksége van rájuk, de akkor is megőrjít és dühít, hogy ő igen, én meg nem... Nálunk ilyen a bulizás, szórakozás a barátokkal. Tudom, hogy a férjemnek is joga van hozzá és szüksége is van a kikapcsolódásra, de akkor is szar érzés, hogy miután egész nap tartom a frontot egyedül a gyerekkel még az esti műszak is 100%ban az enyém és ő meg épp kiengedi a gőzt, amire nekem is égető szükségem lenne... És ez persze még több feszültséget generál bennem.
Szóval Peto777, Bryan, ha minél kevesebb feszkót szeretnének a pasik otthon, arra szerintem a legjobb módszerek:
-sokat segíteni otthon: nagyon tuti a miben segíthetek kérdés, így az anyuka el tudja mondani, hogy épp mi lenne neki a lehető leghasznosabb dolog. Amúgy pedig legyenek mindenkinek meghatározott feladatai és arra ne kelljen pl. minden egyes alkalommal külön figyelmeztetni és a másik fél pedig ne szóljon bele, hogy azt az illetékes hogy akarja megcsinálni.
- ha megvan rá a lehetőség, szervezni anyukának segítséget (nem a háta mögött!!!!, vele egyetértésben). Bébiszittert és házimunkában segítőket: "ingyenmegoldásnak" ott vannak a barátok és rokonok, ha nem működik és valahogy kigazdálkodható, akkor keresni valakit, akinek ez a foglalkozása vagy mellékesként vállalja.
- rendszeresen teremteni alkalmat anyukának kikapcsolódásra és feszültséglevezető tevékenységekre!!!! Legyen ez egy vacsi a barátnőkkel, rendszeres sport (gyermekágy után persze), vásárlás, tanfolyam, bármi, ami örömet okoz neki a baba nélkül. Ha anyuka szoptat és hosszabban szeretne mondjuk vacsizni meg dumálni a barátnőkkel, akkor beülhetnek valahová a közelbe, ahonnan anyuka hazaszökik egy gyors szopira, aztán vissza a barátnőkhöz. Ehhez persze az kell ideálisan, hogy apuka megtanulja a gyerek körüli teendőket rögtön az elején meg a baba napirendjét (ahogy azt Bryan is tette) és így anyukának nem kell aggódnia, hogy hogy boldogulnak. (Én csak annyit szoktam viccesen mondani a férjemnek, hogy tartsd életben a gyereket míg hazaérek. :-D De tudom, hogy tökéletesen elboldogul egyedül is, így soha nem hívtam fel ilyenkor, hogy minden ok-e és neki sem kellett egyszer sem hívnia gyerekgondozási kérdéssel.)
Ja és persze kimozdulni néha ketten, gyerek nélkül is!
- masszás: egy fárasztó nap után akár 10-15 perc hát vagy talpmasszás is remek stresszoldó.
- amint a baba kicsit nagyobb és mobilabb, mozduljatok ki a hétvégén kirándulni, barátokat, rokonokat látogatni, hogy az anyukát érjék új ingerek, ne csak a 4 fal meg a közeli játszótér legyen neki. Akár csak annyira, hogy bedobjátok a babakocsit az autóba és egy másik városrészben viszitek a babát sétálni (római part, margitsziget, a Dagálynál is van egy szuper kiépített sétány játszóterekkel az új lakóparknál a Duna mellett)
Nálunk ezek váltak be, persze így sem mondom, hogy idilli a helyzet és sosem cseszegetem a férjemet hol okkal, hol ok nélkül, de jelentősen jobb a helyzet. :-)
Apa születik A csalódásokról 2011.04.20 21:32:15
Egy futballista nyilatkozta évekkel ezelőtt, hogy ha úgy érzed, mindent elértél amit lehet, akkor küzdj tovább, mert így oda juthatsz, ahová sosem remélted. Kislányom, küzdeni kell. Mindig, minden áron. Ha nem harcolsz, elnyomnak. Elveszik a vödröd a homokozóban, nem férsz fel…..
Apa születik A hálapénzről 2011.04.18 07:38:00
Egy évvel ezelőtt felnégyeltem volna a hálapénzt kérő, és elfogadó orvosokat. Amikor H doki kérdésemre elmondta a tarifáját, agyon tudtam volna ütni. Megszületett a lányom, kinyögtük azt a pénzt is, és érdekes módon, nem sajnálom.  A nőgyógyász százezret kapott, a…..
kakaosbogre 2011.04.19 19:03:34
@jágör68:
Igazad van, normális megoldás kéne. Az nem fog bekövetkezni magától, hogy egyszer csak senki nem ad, vagy elutasítja az összes egészségügyi dolgozó és ezért megszűnik a jelenség. Szerintem először a megfelelő körülményeket kéne megteremteni az eü-ben: normális fizetések és körülmények a dolgozóknak, bizonyos fizetős extraszolgáltatások bevezetése (pl. bizonyos osztályokon a orvosválasztás), majd mikor már nincs ok a hálapénzre, akkor elkezdeni kampányolni ellene, tudatosítani az emberekben, hogy erre már nincs szükség és keményen büntetni aki elfogadja és azt is aki adja.
kakaosbogre 2011.04.19 21:55:43
@FuBu: Mikor nyomoztam az orvosok után, gyakorlatilag mindenkiről volt jó is meg rossz is. Olyan nem volt egyszerűen, akiről csak jót írtak volna. :-( Úgyhogy azt néztem, hogy ki az akiről nagyon nagy arányban van a jó. A dokiról, akinél szültem, talán 2 negatív bejegyzés volt, a többi mind pozitív. Felhívtam, megbeszéltünk egy találkozót, megvizsgált, elbeszélgettünk, nagyon szimpatikus volt a hozzáállása, így maradtam nála. Az első pár terhesgondozás után is maradt róla a jó vélemény, így végleges lett a döntésem. Ha mégsem lett volna valami szimpatikus benne, akkor megnéztem volna egy másik dokit. Amúgy én is utálom, ha egy nőgyógyász nagyon bizalmaskodó, nekem ne tündérkézzen, de ne is legyen bunkó. Normális, korrekt módon lehessen vele beszélni, mondja el mikor mit csinál és miért és vizsgáljon óvatosan.
Nagyon sajnálom a tesódékat, ez a leggerinctelenebb dolog, amit orvos megtehet, hogy előre elrakja a pénzt, aztán nem teljesíti a vállalt dolgokat. És még elég vér sincs a pucájában, hogy odaálljon az anyuka elé, hogy mivel nem tudta megtenni amit vállalt, ő visszaadná az összeget, mert nem dolgozott meg érte (vagy ha részben igen, akkor legalább egy részét adná vissza). Megérdemelné, hogy az apuka kicsit elbeszélgessen vele ;-)
@peto777: Én is attól félek, hogy itt eü és hálapénz ügyben nem lesz előrelépés a következő években, vagy inkább évtizedekben... Meg mire az emberek hozzáállását megváltoztatják! Magyarországon még mindig sokan az átkosban élnek és úgy is viszonyulnak a dolgokhoz...
kakaosbogre 2011.04.19 22:21:19
@Bryan Beersworth:
Én is meg kell, hogy védjem Bryant. Azt tette, amiről úgy gondolta, hogy az adott helyzetben azzal segíthet a legtöbbet a feleségének és a gyerekének. A mai világban aki megteheti, hogy fizet, nagy valószínűséggel ugyanezt tette volna. Lehet hősködni, hogy fizetem a TBt, nem adok, de ha ezután mégis valami baj történik, egy életre furdalná a lelkiismeret az adott embert, hogy biztos, hogy megérte-e a hőst játszani.
Elsülhet jól is, ha az ember nem ad hálapénzt meg rosszul is, kérdés, hogy ki mennyire akarja kockáztatni a saját vagy a szerettei életét és egészségét. És van aki nem szeretné egyáltalán kockáztatni, de nincs miből adnia. Szomorú, de manapság Magyarországon ez van és a közeljövőben valószínűleg nem fog megváltozni, ehhez jóval hosszabb idő kell és érdemi intézkedések.
Kölcsönben van nálunk, így szerencsére nem adtunk pénzt a gyerekvállalás egyik legfeleslegesebb kellékéért.  Kaja előtt, és kaja után teszünk rá, így nézzük, mennyit ettél. Hazahozatalod után jó multiharcosként csináltam neki egy táblázatot, az excel táblák…..
kakaosbogre 2011.04.17 14:13:59
Ez az Bryan, kukába a mérleggel! Ha mégsem, akkor heti max 1x rakja rá az anyuka és ha több, mint az előző héten, akkor minden ok. Egy ekkora súlyú babánál, aki jó evő és jó alvó, nem is lesz semmi gond. (A fiam hasonló méretekkel született, 4 hónaposan pár deka híján 8 kiló. Én meg olyan leszek lassan mint Popeye :-D)
Ha ilyen típusú védőnő jutott, akkor nem kell vele foglalkozni. Nekünk a terhesség kezdete óta most van a harmadik védőnénink (nem én váltogattam, 1 munkát váltott és azóta sem sikerült végleges megoldást találni), de mint azt mondta szerencsére, hogy ne méregessem, max heti 1x, fölösleges, ha nincs valami különleges ok vagy betegség. Sőt az egyik azt is mondta, hogy napi szinten is ingadozhat a babák súlya: hízik az egyik nap, aztán a következőn kicsit fogy, aztán megint hízik, ami teljesen normális, viszont anyuka meg idegeli magát rajta. Ha evés után elégedetten szétterül, akkor jóllakott, ha nem voltunk benne teljesen biztosak, akkor mi is ugyanazt a módszert csináltuk, amit IrishOak írt, azaz a kisujj-próbát, az bevált.
Ha az ember nem méreget, egy másik dologból is jól látható, hogy hízik és nő a gyerek: a ruhák :-) Ha szinte hetente újabb kupacot pakoltok el, hogy már ezek sem mennek rá, ott nincs probléma.
A szigorúan 3 óránkénti etetésekkel vigyázzatok, mert fejlődési ugrásoknál valószínűleg nem lesz elég. Pár hetente jön rájuk és ált. 1-2 napig tart, olyankor gyakrabban és többet is esznek (nálunk 2-2,5 óra volt ilyenkor a 3 helyett, hasonló vagy kicsit több mennyiséggel). Ahogy lecseng, szépen visszaállnak a 3 órára.
Pocifájásra még annyit akartam írni a múltkor, de lehet, hogy már hallottátok is, hogy érdemes váltogatni a szereket (Infacol, Espumisan, Gripe Water, stb.), mert hozzászokik hosszútávon a baba szervezete és már messze nem hat annyira. Ha durvul a helyzet, anyuka ismerősök dicsérték még a cseresznyemag párnát is, nekem nincs vele tapasztalatom, szerencsére nem kellett, nálunk alig volt hasfájós a fiatalember.
Ahogy így leírtad, nagyon klassz kishölgy jutott nektek :-) Jól alszik éjszaka, szépen eszik, semmi komoly szopiprobléma (az nagy áldás!!!!), sírásmennyiség sem vészes... Nagyon édes lehet!