Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A.P.M.

3 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Mekkora az esély rá, hogy egy ekkora "intézményben", mint a Halálcsillag kifogd a legidegesítőbb, beszédkényszerben szenvedő beosztottat? Vajon hányan dolgoznak a Csillagon? Ötvenezren, ötszázezren? Miért pont én kaptam ezt a hülyét? A hadnagy biztos utál. Most már értem, hogy miért vigyorgott…..
A Császár tűnődve, majd elkomorodva bámulta a színes kijelzőt maga előtt. Számsorok, adatok futottak be a semmiből, percről percre dühödt tehetetlenségre kárhoztatva az uralkodót. Ujjai trónszéke karfájába martak, kifehéredtek az erőlködéstől. Elfordította tekintetét a monitorról, és a csillagokat…..
- Möööööööööö! Hörr, mömorrrhőőőrrőrőrőrő? Hororororowham? Whamwham???   Han Solot annyira meglepte a semmiből, háta mögül feltörő 56000 decibeles, hangorkánszerű kérdéssor, hogy ijedtében lefejelte multikonzol szervizdobozát, ezzel egyidejűleg keze lézerpisztolya felé matatott. Keserves arccal…..
A három hét szabadság letelte után újra várt Afganisztán. Közel sem ment olyan nehezen a dolog, mint az első alkalommal. A május eleji vízum és egyéb problémák már elfelejtődtek. Most célirányosan, Isztambul érintésével, gyakorlatilag 10 óra alatt Kabulba értem. Egyedül a…..
A.P.M. 2012.08.26 07:47:34
@dzsindzsihuszar: Kifejtenéd bővebben?
A.P.M. 2012.08.26 20:16:56
@dzsindzsihuszar: Majd' 6 éven át dolgoztam az általad meglódult fantáziájú posztolónak titulált egyénnel, és hidd el tényleg kint dolgozik Afganisztánban.
A.P.M. 2012.08.26 20:33:47
@dzsindzsihuszar: Hadd találjam ki: békefenntartás? :) Kemény lehetett!
Két hét munka után mindkét olyan lehetőségen túl estem, amit a pénteki szabadnapján Mes Aynak-ban csinálhat az ember. Vagy elmegy Kabulba vagy marad a táborban és elfoglaltság után néz. Kezdjük az elsővel.  Az első hetem után egyértelmű volt, hogy Kabulba megyek a pénteki…..
Ma a parlament elfogadott egy törvényváltoztatást. A 2001. évi LXIV-es törvény a kulturális örökség védelméről került megváltoztatásra. Ez a törvény szabályozta Magyarországon a régészeti munkákat.Eddig a törvény szerint a beruházás teljes összegének minimum 0,9 %-át…..
A.P.M. 2012.05.16 12:55:45
@bandika gazdája:
Remélem, hogy nem vezetés közben, okos telefonról válaszoltál, mert akkor egészen más értelmet kap az elütés kifejezés :D
A.P.M. 2012.05.16 11:29:09
Az van, hogy a gazdasági lobbi megrendelt egy régészetet eltörlő törvényt. 1960-as évek. A készséges képviselő urak/hölgyek meg lelkesen rávágták, hogy: Ámen, halleluja!
A laikusok sokszor nekem támadtak, amikor megtudták, hogy régészeti berkekben dolgozok.
A főbb ellenérvek:
- hátráltatjuk a beruházást,
- megdrágítjuk a beruházást,
- ki a fenét érdekel újabb halom kerámia szar,
Ezek az érvek főleg az arrogáns, elhízott, vagy erősen hízásnak induló, politikai hátérrel rendelkező vállalkozók szájából hangzottak el mindig. Nem szeretnék általánosítani, de egytől-egyik lekezelő, majd kifizetlek szivarzsebből olcsó lúzer vagy a szememben emberszerűség volt.
A vicc az, hogy egy-egy nagyobb volumenű beruházás összköltségéből kb. 50%-ot nyelnek be ezek a gépész mamelukok. Van versenyeztetés, de a régészeti humuszolási tendert elnyerő fővállalkozó cégek várhatóan elnyerik utána a pályaszerkezet elkészítésére kiírt pályázatokat is. Többek között ilyen a Közgép bácsi is.
A régészeti feltárások költségei egyébként kb. így oszlanak meg százalékosan (ki mennyit tesz zsebre):
50% (vagy több) gépész vállalkozó
20% Múzeum
15%(vagy több) kézi munkaerő beszállítás
15%(vagy több) geodézia
Az összegek feltárásonként változnak természetesen. Mondani sem kell, hogy a Múzeum tejel az adott önkormányzatnak, besegít a múzeumi rezsibe, üzemanyagba, kifizeti a béreket (be vagy jelentve rendesen, szóval nem csalsz adót!) stb. És még lehetne sorolni.
Akik egyébként a legjobban sírnak a régészet ellen, azok húzták belőle a legnagyobb hasznot. Csak ugye a régészeti előmunkálatból befolyó pénz zsebpénz ahhoz képest, ami befolyik hazánk szétlopott autópályáiból kilométerenként az igenis létező oligarchák zsebébe.
Ha van kérdés régészettel kapcsolatban, szívesen válaszolok. Ha tudok persze :)
Szombat délután érkeztem Mes Aynak-ba 2012. május 12-én. Olyan szerencsés időpontban, hogy megzavartam az itt dolgozó régészek ebéd utáni pihenőjét. Annak ellenére, hogy előző nap péntek volt, ami itt a pihenőnap, mindenkin a fáradtság jelei mutatkoztak. Rövid bemutatkozás…..
Isztambulban ott fejeztem be, hogy 5-6 óra volt a gép indulásáig. Míg a gépre várakoztam - megmondom őszintén - megfordult a fejemben, hogy ez az utolsó alkalom a visszafordulásra. Ha felszállok a gépre, akkor már nincs megállás Kabulig. Minden megfordult a fejemben az RPG-s…..
Régész Afganisztán Indulás 2012.05.10 09:50:00
A mai napig azt hittem, hogy ez nem velem történik. De eljött a nap. Itt állok összecsomagolva (még Szegeden) és pár órán belül indulok Ferihegyre (újabban Liszt Ferenc), hogy felszálljak egy gépre, ami Isztambulon keresztül Kabulba visz. A miértre és a hogyanra illetve a hova…..
A.P.M. 2012.05.10 15:12:43
@Donna-CatOnAHotTinRoof:

Szia Donna!
Ez a blog nem az enyém, hanem volt kollégámé, aki mellesleg jó barátom is. Szerintem már lassan Isztambulban van, és török kávét iszik :) Azon kevés szerencsések közé tartozom, akik már láttak rengeteg fotót erről az afganisztáni feltárásról, érdemes lesz szemlézni majd Csaklit blogját.

Ahhoz, hogy lássa az ember milyen "kupi" van ebben az országban, nem is kell feltétlenül elhagynia azt.
Én nyugaton jártam, amikor hazafele jövet átléptük a határt, azonnal szembesültem az út melletti szeméthalmokkal, rendezetlenséggel. Ijesztő, hogy mennyire nem becsüljük meg az országunkat, sem pedig a földjét.
Take the Red Pill Namivanmár 2012.02.06 12:42:00
Nemtom. Elkezdett hatni a fogalmazásgátló.Majd jövök, ha elmúlt a hatása :)..
Take the Red Pill Are you ready? 2011.08.04 11:42:00
RKC-time!És minden, ami vele jár!Az előttünk álló hétvégére minden RKC-aspiránsnak nagy hajrá. Ott leszek és személyesen győzödök meg róla, hogy mindenkinek őszinte-e a mosolya.RKC I hétvége: Juci asszisztál. RKC II hétvége: Juci vizsgázik. A kettő között pedig ámokot…..
A.P.M. 2011.08.04 20:57:22
Biztos ezért akart tegnap mindenki a padlóra ülni nyomások végett. Na jó, előtte alaposan bemelegítettünk meg a szükségesnek látszó mozgáselőkészítős korrekciók után nyomtunk a nyomós belljeinkbe hármat jól bele. Utána viszont csüccs, és Andrew Read ausztrál RKC II…..
Take the Red Pill Nos? 2011.06.03 11:42:00
Nos, szerintem ez már kifejezetten gusztustalan. Saját magát megnyomorítani mindenkinek szíve joga, de másokat talán nem illene. Fred Yoong-nál találtam ezt a videót, ami Elrettentő Példa Gyűjteményünknek egyik nagyon fontos darabja lesz.Még jó, hogy a Youtube-on van…..
Take the Red Pill Szellemes Szerda 2011.03.31 10:42:00
Mert ezt a szellemes (Geryman után szabadon akár azt is mondhatnám: csibészes) címet adom a szerdai gyakorlásokról szóló szellemes posztnak, hogy ugye Szerda. No kérem, a kezdők törököltek, deadlifteltek fallal szemben, meg suitcase-fogásban, meg féllábon, aztán swingeltek nagy…..
Take the Red Pill Nyolcvan 2011.03.26 12:42:00
kör a VO2Max snatch jellegű workout-ból. 12 kg, 15/15 protokoll, nyolcasával körönként, 80 kör. Csak a tegnapi hiányérzetet enyhítendő :) Ennyit még sose csináltam (illetve volt már 80 kör, de csak hetesével), és ez most kicsit se esett nehezemre, tavaly ilyenkor még Darth…..
Take the Red Pill KB VV 2011.03.25 11:42:00
Aggyá' nekik, Matyi :) ..