Adatok
Ma.zsom
0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A lengyel sörhelyzet sok tekintetben hasonló a magyarhoz, de mégis van egy óriási különbség. A különbséget úgy hívják: Baltic Porter. Lengyelország valódi sörnagyhatalom. A németek és az angolok után ők főzik a legtöbb sört Európában. A lengyel sörpiac is erősen…..
Ma.zsom
2011.04.30 07:16:56
@Gérard Duchemin: Megmondom őszíntén, komló kivonatot még soha nem szagoltam (mondjuk annak úgyse az illata a lényeg, hanem a keserűsége), de aki dolgozott már aroma pellettel, az megerősíthet, hogy annak olyan erős illata van, hogy elsőre az ember még talán meg is ijed tőle :)
Ma.zsom
2011.05.04 17:08:16
@Zabalint:
Szívemből szóltál...
@ger. duchemin:
Bár néhány sörös ízhibát fel tudok ismerni, és tudom, hogy számomra mi a "szar sör", nem hiszem, hogy lehet egy általános "jó sör" kategóriát megállapítani, ahogy azt sem, hogy az embernek milyen "felhangokat" kell keresnie az italban.
Jó példa: van egy haverom, aki mint kiderült szereti a fényízt. Vaktesztes kísérlet során itattam vele erősen fénykárosodott sört. Télleg durva volt, mert amikor még csak nyitottam én már éreztem az illatán. A csóka kihozta világbajnok sörnek, és kérdezte, hogy az a minta miből volt, mert ezt az ízt imádja, ez a Stella íze volt régen, de már nem olyan. (különben egy időben tényleg nagyon fényes volt a Stella... most nem tudom milyen, mert nem szoktam inni) Szóval egy hivatalosan ízhibás selejt termékről beszélünk, amit a fogyasztó adott esetben jobban szeret mint a kifogástalan terméket.
Itt jön ugye az, hogy ízléseken nem lehet vitázni.
Azért gondoltam ezt ide, mert ahogy olvastam itt azért elég hamar el szokták ítélni egyik-másik sört pusztán alapanyag, OG, alkohol%, típus vagy származás alapján, szerintem sokszor alaptalanul, vagy éppen "divatból" (gondolok itt a kukoricára).
Szívemből szóltál...
@ger. duchemin:
Bár néhány sörös ízhibát fel tudok ismerni, és tudom, hogy számomra mi a "szar sör", nem hiszem, hogy lehet egy általános "jó sör" kategóriát megállapítani, ahogy azt sem, hogy az embernek milyen "felhangokat" kell keresnie az italban.
Jó példa: van egy haverom, aki mint kiderült szereti a fényízt. Vaktesztes kísérlet során itattam vele erősen fénykárosodott sört. Télleg durva volt, mert amikor még csak nyitottam én már éreztem az illatán. A csóka kihozta világbajnok sörnek, és kérdezte, hogy az a minta miből volt, mert ezt az ízt imádja, ez a Stella íze volt régen, de már nem olyan. (különben egy időben tényleg nagyon fényes volt a Stella... most nem tudom milyen, mert nem szoktam inni) Szóval egy hivatalosan ízhibás selejt termékről beszélünk, amit a fogyasztó adott esetben jobban szeret mint a kifogástalan terméket.
Itt jön ugye az, hogy ízléseken nem lehet vitázni.
Azért gondoltam ezt ide, mert ahogy olvastam itt azért elég hamar el szokták ítélni egyik-másik sört pusztán alapanyag, OG, alkohol%, típus vagy származás alapján, szerintem sokszor alaptalanul, vagy éppen "divatból" (gondolok itt a kukoricára).
Mint minden tudományban, a sörészetben is nagyon fontos feladat a tények, jelenségek leírása. Ezért kóstolunk rendületlen, ahogy 250 évvel ezelőtt Linné a lepkéket preparálta. Ennek a munkának egy egyenes folytatása az összehasonlító elemzés. A cél, hogy tisztán lássuk a…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Ha viszont mélyebben szeretnél elemezni egy sört akkor nem szabad, hogy bármi is befolyásoljon. Olyan dolgok jöhetnek fel egy vakteszten, amire nem is számít az ember. Oké, hogy nem szeretitek a hazai mainstream márkákat, de a példa sztem jó lesz: egy kísérlet miatt volt évfolyamtársaimmal kóstoltattam vakon 4 tételt, Sopronit és Arany Ászokat üveges, valamint dobozos kivitelben, kb azonos időben gyártottakat. A társaságról tudni kell, hogy dobozos Arany Ászokon nevelkedett, mert a "többi szar" (ez volt az egyhangú vélemény). A teszten pedig csúnyán lepontozták a kedvenc sörüket. Olyan szinten, hogy az összes résztvevő azt hozta ki vesztesnek. Hogy ne legyen ilyen egyszerű, kiraktam eléjük a söröket, egyből rámartak természetesen az Arany Ászokra, és vígan kortyolgatták, hogy "ez de jó", amíg el nem mondtam nekik, hogy igen, amit éppen isztok azt 5 perce még lehúztátok a francba...
Ezek után én azt gondolom, hogy az embert azért simán be tudja csapni az agya, úgyhogy a legjobb ha megvonsz tőle minden infót és csak az érzékszervi paramétereket tolod elé.
Persze mondom, kérdés, hogy mi a célod... Csak elemzéseknél ezzel is jó számolni. :)