Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ma.zsom

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folyékony Kenyér A lengyel sör 2011.04.26 08:54:13
A lengyel sörhelyzet sok tekintetben hasonló a magyarhoz, de mégis van egy óriási különbség. A különbséget úgy hívják: Baltic Porter. Lengyelország valódi sörnagyhatalom. A németek és az angolok után ők főzik a legtöbb sört Európában. A lengyel sörpiac is erősen…..
Ma.zsom 2011.04.30 07:13:34
@TonyCaviar: Szerintem a nem vak kóstolás arra jó, hogy "nicsak, itt egy új sör, milyen lehet az íze?" (természetesen ez a legfontosabb kóstolásfajta :) )
Ha viszont mélyebben szeretnél elemezni egy sört akkor nem szabad, hogy bármi is befolyásoljon. Olyan dolgok jöhetnek fel egy vakteszten, amire nem is számít az ember. Oké, hogy nem szeretitek a hazai mainstream márkákat, de a példa sztem jó lesz: egy kísérlet miatt volt évfolyamtársaimmal kóstoltattam vakon 4 tételt, Sopronit és Arany Ászokat üveges, valamint dobozos kivitelben, kb azonos időben gyártottakat. A társaságról tudni kell, hogy dobozos Arany Ászokon nevelkedett, mert a "többi szar" (ez volt az egyhangú vélemény). A teszten pedig csúnyán lepontozták a kedvenc sörüket. Olyan szinten, hogy az összes résztvevő azt hozta ki vesztesnek. Hogy ne legyen ilyen egyszerű, kiraktam eléjük a söröket, egyből rámartak természetesen az Arany Ászokra, és vígan kortyolgatták, hogy "ez de jó", amíg el nem mondtam nekik, hogy igen, amit éppen isztok azt 5 perce még lehúztátok a francba...
Ezek után én azt gondolom, hogy az embert azért simán be tudja csapni az agya, úgyhogy a legjobb ha megvonsz tőle minden infót és csak az érzékszervi paramétereket tolod elé.
Persze mondom, kérdés, hogy mi a célod... Csak elemzéseknél ezzel is jó számolni. :)
Ma.zsom 2011.04.30 07:16:56
@Gérard Duchemin: Megmondom őszíntén, komló kivonatot még soha nem szagoltam (mondjuk annak úgyse az illata a lényeg, hanem a keserűsége), de aki dolgozott már aroma pellettel, az megerősíthet, hogy annak olyan erős illata van, hogy elsőre az ember még talán meg is ijed tőle :)
Ma.zsom 2011.05.04 17:08:16
@Zabalint:
Szívemből szóltál...

@ger. duchemin:
Bár néhány sörös ízhibát fel tudok ismerni, és tudom, hogy számomra mi a "szar sör", nem hiszem, hogy lehet egy általános "jó sör" kategóriát megállapítani, ahogy azt sem, hogy az embernek milyen "felhangokat" kell keresnie az italban.
Jó példa: van egy haverom, aki mint kiderült szereti a fényízt. Vaktesztes kísérlet során itattam vele erősen fénykárosodott sört. Télleg durva volt, mert amikor még csak nyitottam én már éreztem az illatán. A csóka kihozta világbajnok sörnek, és kérdezte, hogy az a minta miből volt, mert ezt az ízt imádja, ez a Stella íze volt régen, de már nem olyan. (különben egy időben tényleg nagyon fényes volt a Stella... most nem tudom milyen, mert nem szoktam inni) Szóval egy hivatalosan ízhibás selejt termékről beszélünk, amit a fogyasztó adott esetben jobban szeret mint a kifogástalan terméket.
Itt jön ugye az, hogy ízléseken nem lehet vitázni.
Azért gondoltam ezt ide, mert ahogy olvastam itt azért elég hamar el szokták ítélni egyik-másik sört pusztán alapanyag, OG, alkohol%, típus vagy származás alapján, szerintem sokszor alaptalanul, vagy éppen "divatból" (gondolok itt a kukoricára).