Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szix2

20 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
50 évet kellett megérnem ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy a magyar nyelv a világ egyik legbefogadóbb (értsd angolul "inclusive") nyelve, bár ennek értékét azért meglehetősen csökkenti az a korántsem elhanyagolható tény, hogy ezzel elsősorban csak az Egyesült Államokban lehetne előnyre szert tenni.…..
  Sokadszorra írom le: a magam részéről nagyon bírom Puzsér Robit, rengeteget tanultam tőle. Van azonban egy-két olyan kérdés, melyet valamiért képtelen reálisan látni.   A minap a hét fő erényről folyt a diskurzus az Önkényes mérvadó című rádióműsorban, itt hangzott el Puzsér részéről a…..
Szix2 2021.02.26 09:46:14
@G. Nagy László: Nem láttam említve a piaci zavarokat. Azokat a helyzeteket, amikor a láthatatlan kézre bilincs kerül. Pl. közjavak, externáliák, monopóliumok. Szerintem ezek miatt feltétlenül szükség van beavatkozásra, államra.
Az emberi társadalom nem épülhet csak a versenyre, sőt eredendően pont hogy az együttműködés képessége volt az egyik legfontosabb tényező, ami lehetővé tette a magasan szervezett munkamegosztáson alapuló társadalmak (társ!) létrejöttét.
Nem vitatom a tökéletesen versenyző piac, mint elosztási rendszer hatékonyságát, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a valóságban soha nem létezett. Soha nincs teljes informáltság, nincsenek egyenlő felek, rengeteg a nem piacosítható körülmény és mellékhatás. Vagyis mint már írtam: erős szabályozás=állam, sőt a globalizáció miatt egyenesen világállam nélkül biztosan rossz vége lesz, persze vele is igen valószínű, de akkor legalább valami halvány remény dereng.
A szolga puzséri jelentése (szerintem) az egyenlőtlenséget emeli ki. Én is így érzem. Ezért is tudok egyetérteni vele. Egy eszme lehet magasabbrendű nálam, de egy másik ember legfeljebb az eszmének engedelmeskedve és nem fordítva. Pl, gyermek a szeretet és továbbörökítés miatt, önfeláldozás a háborúban a közösség túlélése érdekében (csak mint példa, egymás gyilkolása a krisztusi elvek szerint nekem nem elfogadható.)
Nem szolgálunk, hanem megosztjuk egymás közt a munkát. Ez a társadalom alapja. Vagyis ennek kellene lennie...
Szix2 2021.02.26 11:27:35
@G. Nagy László: Igen, nyilvánvaló, hogy mást értünk szolgálat, szolga, kiszolgáltatottság alatt. Nekünk a szolgálat egyértelműen kiszolgáltatottság alapú. Neked nem. Mivel a nyelv a többségi használaton alapul, tartok tőle, hogy az értelmezésed nehezen lesz tartható. A nagy többség szerintem ugyanis pontosan úgy használja ezt a fogalmat, ahogyan Puzsér. Kicsit komikus is még mindig ezen lovagolni, mikor legkésőbb a első pár komment után nyilvánvalóvá kellett volna válnia, hogy nem ugyanarról beszéltek. Kapitalizmus: a monopoliumok szabályozás nélkül nem tűnnek el, pont ez a lényegük, hogy kiszorítanak minden versenytársat (vagy oligopol formában megállapodnak velük - a coca-cola vs. pepsi inkább csak látszólagos választás és egyáltalán nem verseny) és megakadályozzák a piacra lépést. A nemzetállamok "versenye" sajnos öngyilkos licitháború a polgáraik elszegényítésére. Az államok felett lebegő multik szabályozás hiján tökéletesen ki tudnak bújni minden valódi társadalmi felelősség alól. A miniszter és luxuskomornyik mint tipikus szolga jól mutatja, mennyire nem veszed figyelembe a kényszereket és kiszolgáltatottságot. A termelőerők (tőke) túlzott kisajátítása eddig mindig társadalmi katasztrófába torkollott, akár a magán, akár az állami szektor követte el, én - és amennyire tudom kb. egyébként Puzsér is - az egyensúlyt üdvözölném. A piac tökéletes verseny esetén, többek közt az általam is említett feltételek mellett lesz ideális. Ha ezek nem állnak fenn, legalábbis érdemes megvizsgálnunk, hogy akkor is megmarad-e legjobbnak. Vannak kételyeim.
Az építkezés, de még az utólagos szigetelés sem kis munka egy család életében, nem beszélve a költségekről. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a különféle szigetelőanyagok előnyeivel és hátrányaival egyaránt. Sokféle szigetelőanyag van a piacon, egymás alternatívái akár, de melyiket…..
       "Először is, a balosok, mivel a kommunizmus – elméleti vagy gyakorlati – múltjában gyökereznek, nincs valódi nyitottságuk a nyugati avagy egy reálisan tökéletesebb világra, nem beszélnek idegen nyelveket, az anyanyelvüket sem ismerik eléggé, mert a görög-latin alapokkal végleg (sic)…..
Szix2 2018.04.17 12:49:35
@FlybyWire: nem az ember dolga, hogy szolidáris legyen a gyengébbekkel és elesettebbekkel, rosszabb esélyekkel indulókkal?
Ez felveti bennem a kérdést, hogy mitől ember az ember?
A progresszív rendszer nem megszünteti a teljesítmény eredményét, csak kicsit simítja a hullámhegyeket/völgyeket.
Persze emellett a részpiacokon is mindent meg kell tenni a verseny tisztaságának/tisztességének biztosításáért.
A piaci anomáliák,mint a verseny (és a láthatatlan kéz) optimális működésének egyik legnagyobb akadályai, inkább Smith szellemiségét idézik, de lehet, hogy tévedek.
Szix2 2018.04.17 13:06:05
@FlybyWire: a mai magyar gyakorlat persze olyan amilyen...
De a közteherviselés elvi alapjait ettől függetlenül érdemes tisztába tenni.
(Mi az állam szerepe? Közjavak,monopóliumok, potyautas magatartás... basic közgazdaságtan)
Ezt lehet elméleti oldalról (magasabb összhaszon) vagy morális oldalról is - pl. együttérzés ( láthatóan ez manapság eléggé korszellem ellenes)
Súlyos hibát vétett volna az Origo szerkesztője, ha ugyan hibának számítana még a kormánypropagandánál a lebukás, hogy nem sajtóról, hanem a kormány tevékenységéről van szó: benne maradt egy "cikk" url-jében, hogy három hetes fotókat tároltak, várva a megfelelő pillanatot ahhoz, hogy elsüssék őket.…..
Szix2 2018.04.02 22:24:05
@Netszamuráj:
Miért baj az,hogy egy ország meg szeretné őrizni a homogenitását?
1. Hm, azért a nagy büdös valóságban elég kevés menekült akar itt kikötni,gazdasági bevándorló meg pláne...
Magyarország csak tranzit.
Nem hiszem el,hogy ép elméjű embert be lehet etetni ezzel a halál béna migránsos riogatással.
2. Homogenitás? Miben is kellene homogénnek lennünk? Mi az ami tényleg összeköti a magyarokat? Mitől magyar a magyar? Mi lenne az a kulturális közös minimum? Mert a magyarság szerintem nyelvi és kulturális kategória. Magyarország meg egy állam, ahol történetesen elég sok magyar nyelvű ember él. Kevés kártékonyabb és gyilkosan ostobább dolgot talált ki az ember,mint a nemzetállamosdit. Talán csak a vallást...
Bécsben dolgozva több közösséget érzek a 2. generációs török bevándorló kolléganőimmel, mint több százezernyi nagy magyarkodóval.
3. Az én identitásomra mennyire van hatással,hogy kik a szomszédaim? Ez bennem van és elvehetetlen. Egyre erősebb bennem az érzés,hogy azok fordulnak a nagy magyarkodás,vagy idegengyűlölet jelentette külső önmeghatározáshoz és lelki mankóhoz, akik belül konganak az ürességtől. A saját út helyett biztosabb a csorda. A kétkedés helyett követni a vezért. A magunkba nézés helyett "mást" hibáztatni. Az szinte mindegy is, hogy ki az a más. Lásd az elmúlt évek fidesz kommunikációs célpontjait.
4. Miért és milyen jogon akarja bárki megmondani,h.hogyan éljen a szomszéd? Persze az egyéni szabadságok mindenképpen korlátozzák egymást,hiszen társadalomban élünk, ezért vannak és kellenek minimum szabályok. De amíg mást nem korlátoz a szabadságában,addig nincs ok és alap a beavatkozásra. Egy szabad társadalomnak el kell viselnie,hogy lényegéből adódóan teret kell adnia a szabadságot gyűlölőknek is (ők valójában a szabadságtól rettegők persze)
Anomáliák, szabályszegők, bűnözők, hovatovább terroristák mindig lesznek, de ezért vannak az állami igazságszolgáltató és erőszakszervezetek.
Ha nem hagyjuk,hogy a félelmeink miatt feladjuk a szabadságunk,akkor vagyunk igazán emberek.
Tisztelt Választópolgár, Kedves Falumbeli! Kovács Szilveszter vagyok, négy évvel ezelőtt megtiszteltek bizalmukkal és a második legtöbb szavazattal önkormányzati képviselővé választottak. A lipárti szülői ház után immár másfél éve Szécsenyben élek a párommal, így…..
Van a világon néhány annyira gazdag ország, ahol van alapjövedelemre pénz. Ilyenek például a natív indiánok rezervátumai a US-ben. Az alapjövedelem elkorcsosító hatásai miatt azonban az indiánok egy része az alapjövedelem eltörléséért kampányol. A natív indiánoknak…..
Szix2 2014.01.16 17:10:12
@Nűnű: Nem bukod el, az alapjövedelem a LÉT koncepciója alapján a dolgozóknak is jár. (talán olvasd el a tanulmányt) Akár el is lehetne törölni a minimálbért és a piaci alkura bízni a bérek kialakulását, hiszen a munkavállaló lényegesen jobb helyzetbe kerülne: ha nem kap tisztességes bért, amiért megéri neki dolgozni, akkor nem lesz feltétlenül rászorulva. Vagyis a munkaadók nem használhatnák ki többet az éhhaláltól való félelmet és tisztességes bért kellene fizetniük.
A technikai fejlődés társadalmi szempontból azt jelentené, hogy ugyanazt a létfenntartáshoz szükséges árumennyiséget lényegesen kevesebb emberi munka ráfordítással elő lehet állítani - sőt ugye még többet is. De ez sajnos csak töredékesen szivárgott át a munka világába - nem kevesebbet dolgozunk, hanem kevesebben... Nem jut mindenkinek munka, egyre többeknek nem jut. Mit csinálsz a kimaradókkal? Taigetosz?
A munka (vagy legyen inkább társadalmilag hasznos tevékenység) iránti elkötelezettség nem pénzügyi, hanem nevelési, szocializációs kérdés.
Szerinted miért dolgozik számtalan nagy vagyon örököse?
Lehet hogy mert jól nevelték?
Képzeljük el az alábbiakat: Március 15.Az 1948-as forradalom ünnepe.Munkaszüneti nap, pihenőnapFelhőtlen, verőfényes ég, igazi kellemes kirándulóidőValahol az istentől elrugaszkodott nyugati végek egyik kis falujában.Települési képviselőnk kerékpározik a helyi…..
Ma délelőtt 9 és 10 óra között:Az öltözőnél társadalmi munka közben beszélgetünk Ponyhart Gáborral. Kijelenti, hogy ő volt a „ludas” a tegnapi fűnyírásban, a Polgármester Úr határozott tiltása ellenére nyírta le a területet tegnap, mert már annyira rágták…..
 Ma délután három körül érdekes dologgal szembesülhettek a boltba, kocsmába betérők, vagy azok akik csak egyszerűen keresztülhaladtak a „községközpont”-on. Persze nem történt eget rengető szenzáció, mondhatni csak a szokásos: az Önkormányzat egyik…..
A tény:Tanakajd és Vasszécseny községek képviselő-testületei döntést hoztak a közös fenntartású óvoda vezetőjének kinevezéséről. Az óvodát helyettesként több mint egy éve irányító Papp Istvánnét 5 éves időtartamra megbízták a vezetői teendők ellátásával. A…..
VasszécsenyÉRT? Vers mindenkinek 2011.06.01 00:11:45
Most egy kis kulturális rovat következik :-)Miért a sok csalás, mit ér az én szava?Kis zacskó aranyért, az örök éjszaka.Kár hogy ez nem így megy, nem érzik a halált,Hazudnak, festenek, játsszák a maszkabált.Tákolva díszletek: itt minden rendbe’ van!Porhintés szemükbe, s a…..
VasszécsenyÉRT? Alaptalan lapok 2011.05.21 21:59:00
Nagyon szomorúnak tartom, hogy községünk megválasztott polgármestere a helyi újság legutóbbi számában egy az Önkormányzat kritikus helyzetét leíró és kitörési, megoldási lehetőségeket felvázoló, további vitára, érvek ütköztetésére felhívó írásra (a blogon is…..
A történet: Egyik volt kolléganőm – a körjegyzőség egyik dolgozója – elolvasta a blogon megjelent egyik polgármestert bíráló/kifigurázó írásomat. Mivel nincs facebook regisztrációja, egy másik kolléganőm hozzáférését használta az eléréshez és mivel nem…..
VasszécsenyÉRT? LOMTALANÍTÁS 2011.05.06 13:09:00
Emberek!Akit érint el ne feledje, május 14-én (szombaton) lomtalanítás lesz Vasszécsenyben.Nagyon kíváncsi leszek, hogy mennyi lomot is lehet majd végülis kitenni, mert önkormányzati ülésen valami olyasmi hangzott el, hogy az elszállíttatható mennyiség max. 25 kg lehet…..
A megyei sajtó jeles orgánuma is felfigyelt a röpiratra. Vicces, hogy aki írta azt pont nem kérdezték meg, de mivel a cikk túl sok érdemi dologgal úgyse foglalkozik, talán nem is baj. A lapban érdekesen kezelik az idézeteket, az egyikből néhány szó kimaradt, a másikat pedig Kádár…..
Kedves polgármesterünk ismét lesújtott. Úgy tűnik, az önkormányzati-képviselők nem részei az önkormányzatnak. Az alább is olvasható és papíron is közzé tett hadÜZENET-tel kapcsolatban hangot adott annak a véleményének, hogy nem használhattuk volna a címert az…..
A napokban érdekes dolgokat hallottam, a faluban azt beszélik, hogy: 1. Feljelentettem a Polgármester Urat azért, mert az iskolabusz nem a rendeltetésének megfelelően van használva. 2. Polgármester Úr kijelentette, hogy az iskolabuszt a jövőben a helyi sportegyesület – ahol ugye…..
VasszécsenyÉRT? hadÜZENET 1.0 2011.04.01 13:50:00
A hadÜZENET (első száma? :-))Az alábbi fejlécre kattintva olvasható a Kádár Zoltán képviselőtársam egyetértésével és segítő közreműködésével készült indulatos röpirat községünk jövőjéért. ..
Napirenden van Szécsenyben a bölcsődeépítés. A helyi megvalósítással kapcsolatos gondolataimat/érveimet már leírtam.Most viszont egy érdekes hír apropóján hirszerzo.hu/belfold/20110329_fizetos_bolcsode_ferohelyhiany megpróbálom szélesebb kontextusba helyzeni, az országra…..
Keresgéltem a számítógépemen és megtaláltam egy több, mint három évvel ezelőtt készült írásomat.Döntsék el a kedves olvasók, hogy van-e aktualitása, manapság is hasznosítható tanulsága?Ismét csak linken:Egy feljelentés margójára..
Két képviselőtársammal folytatott egyeztetést követően úgy döntöttem, hogy átszerkesztem a mondanivalómat, úgy hogy a lényeget megőrizve a papíron kiküldöttek remélhetőleg már közös álláspontként fognak megjelenni.Ebből következően a személyes történetem nem…..
Mint már írtam, a napokban kaptam pár tanácsot azzal kapcsolatban hogy hogyan kellene viselkednem, írnom, ha eredményeket akarok elérni.Az kétségtelen hogy hajlamos vagyok érzelmektől fűtve megnyilatkozni, érvelni, ha úgy érzem hogy igazam van. Az sem ritka hogy sarkosan fogalmazok,…..
Kikértem néhány ember véleményét az előző bejegyzésemhez csatolt írásommal kapcsolatban és a reakciók elgondolkoztattak.Az emberek szemében lehet, hogy nagyobb súlyt adna a mondandómnak, ha néhány képviselőtársam csatlakozna a véleményemhez, amire van is szándék.Volt…..
Az alábbiakban a közelmúlt történéseire reagáló éles hangvételű írásomat lehet elolvasni.A mondanivaló lényege valamilyen formában hamarosan papír alapon is napvilágot fog látni.De így legalább könnyebben lehet másolni belőle az esetleges sértődött reakciókhoz :-)Mivel 4…..