Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kemia Junkie

34 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Egyes magok különös karriert futnak be. A Monsanto génkezelt búzája az embertelen kapitalizmus egyik szimbolumá vált az elmúlt évtizedek alatt.  A szentjánoskenyérfa-magok annyira egyformák, hogy évszázadokon át ezekkel mérték a drágaköveket. A Theobroma cacao magját…..
Sherlock 1887-ben tűnt fel először a Skarlát Tanulmányban, hogy aztán vitán felül minden idők leghíresebb detektívjévé váljon (kissé talán erőltetett, de még ma is érkeznek segélykérő levelek a Baker Street-re). Kutatták már a szexuális beállítottságától a…..
Sok kémiai alapanyag, módszer vagy műszer neve furcsán hangzik, esetleg hosszúnak vagy erőltetettnek tűnhet. Ennek az az oka, hogy a köznyelv nem csiszolta még le ezeket kényelmesebben használható variánsokra. (Ha mindenkinek használnia kéne, valószínűleg nem azt mondanánk, hogy…..
KémiaJunkie A nap eleme: Króm 2011.08.11 22:50:00
 A króm a periódusos rendszer egyik kémiai eleme,vegyjele Cr, rendszáma 24. Ezüstfehér, jól fényezhető, magas olvadáspontú, kemény fém. Az átmenetifémek közé tartozik. A neve az ógörög: chroma szóból ered, ami szín, színest…..
Labor, Biokémia Intézet, Kölni Egyetem Új sorozatunk bemutatja a kémia különböző területeit, szakágait.Az analitikai kémia a kémia azon részterülete, amely különböző anyagok mennyiségi és minőségi elemzésével foglalkozik. Ennek célja lehet például…..
KémiaJunkie A biuret-próba 2011.07.24 11:53:31
Ezzel a képrejtvénnyel minden kémia iránt érdeklődőnek találkoznia kell legalább egyszer az életben annyira rossz. A helyes megfejtők között kisorsoljuk a Budai Várat.   Biuret-próba:A peptidkötéseket lehet ezzel kimutatni. Peptidkötések aminosavak közt fordulnak elő, és…..
Kemia Junkie 2011.07.26 17:05:17
@malacz69 eurofanyalgó: Milyen böngészőből olvasod?
Az ÁNTSZ utáni igény elég régről fakadhat. Ha valaki hamísította (túlhigította) a sört Hamurapi alatt, annak összekötötték a bűnös kezeit és bevágták az Eufráteszbe, de pl. a rómaiaknál id. Plinius megjegyzi, hogy a hamisítások miatt már nem található a piacon valódi…..
Ahol keveset süt a nap, ott az emberek gyakrabban lesznek alkeszek, depik netán öngyik. Ahol nagyon erősen süt, ott meg nem él senki, mert odakozmálna a homokra. Azt kb. tudjuk, hogy a napfény jó hatással van a hangulatunkra. Azt is, hogy legtöbb ember törekszik lebarnulni, mert a…..
Mi a közös Björkben, Churchillben és Ibrahimovicban? 1. Nehéz eldönteni, hogy miben (voltak) a legtehetségesebbek 2. (no offense) Elég visszataszítóan néznek ki 3. Van tetkójuk. Foglalkozzunk most csak az utóbbival. A tetoválás valószínűleg egyidős az emberiséggel: Ez egyrészt…..
KémiaJunkie A kocogtatás előnye 2011.06.20 09:37:00
Ha felrázol egy dobozos kólát és kinyitod, akkor lespriccel. Ez bizony elgondolkodtató, de valljuk be nem a legnagyobb szenzáció a holdraszállás óta. Ami érdekesebb, hogy miért nem spriccel ki, ha megkocogtatjuk mondjuk egy kulccsal vagy valami fémtárggyal vagy csak egyszerűen…..
KémiaJunkie A foszfor eredete 2011.06.13 17:37:19
A foszfor felfedezéséért 1660-as évek vége körül jelentkeztek be egyszerre jó néhányan (valószínűleg korábban is állítottak már elő foszfort, csak akkor még nem volt szerzői jogvédelem). A levegőn oxidálódó fehérfoszfor sejtelmesen világít (ez a foszforeszkálás,…..
KémiaJunkie Sírni volna jó 2011.06.06 16:50:00
Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, hogy az egyes országok lakói mennyire elégedettek a sorsukkal (akár a gazdagságuk függvényében is) de én még csak olyanokat láttam, amikből az jött ki hogy kb. a magyarok a legeslegnagyobb rinyagépek az ismert univerzumban. A függőleges…..
Ha a tojás zöld és büdös, akkor a legtöbb ember nem eszi meg. Nagyon helyesen.Ha viszont a kemény tojásnak egy kicsit zöld a színe a fehérje és a sárgája találkozásánál, akkor még simán betoljuk, az alap. A tükörtojás és a rántotta sose lesz zöld, jó esetben. Mi lehet a…..
KémiaJunkie Kémia in da house! 2011.05.18 10:03:00
Örök dilemma, hogy egy igazi férfi magának vasalja-e az ingeit, ahogy az egy oldschool vasmacsótól elvárt vagy az emancipáció, az empowerment, esetleg az igaz szerelem nevében hajlandó-e ezt ráhagyni egy nőre. Ezt döntse el ki-ki maga, a vasalás kémiája talán segít a döntésben.…..
Mit tudunk a pillanatragasztóról, azon kívül, hogy folyton összekenjük magunkat vele és hogy számtalan csínytevő fantáziáját ragadta már veszélyes távolságokba? Nézzük meg:A pillanatragasztó alapanyaga cianoakrilát (leggyakrabban metil vagy etil társsal: C5H5NO2, C6H7NO2). A…..
KémiaJunkie Kiskukták, sorakozó! 2011.05.02 11:59:00
Szerencsére itthon is elmúltak már azok az idők, amikor ínyencnek lenni annyit jelentett, hogy a menzán dupla cukrot kérhettél a káposztás kockádra. Mi több, mára gasztro-forradalmárok százai tűntek fel a színen, kik lángpallosukra libamájat tűzve szítanak lázadást a…..
Azért is érdekes, mert a reakció nem csak szimpla hőbomlás, hanem egyszersmind redoxifolyamat is (hohó, egy molekulán belül van oxidáló- és redukálószer is): Ezt a kísérletet inkább nem ajánlom otthonra, bár marha jól néz ki és tanulságos. Leginkább azért, mert ha kesztyű…..
Nem ismerek olyat aki ne szeretné valamelyest a jellegzetes eső (vagy eső utáni) illatot. Frissesség, természetesség, harmónia (satöbbi) kötődik hozzá (ezért is imádják a médiaügynökségek reklámokban használni az eső közbeni/utáni meghitt pillanatokat). De honnan jön az…..
Persze hogy a higanytól (emellett jó megfejtés a csőd és a sztrájk is). Szóval ha kíváncsi vagy, hogy hogy zajlik testközelből a terrorelhárítás, próbálj csak meg felcsempészni egy dobozos kólányi higanyt egy repülőre. Nem vicc, a higany jónéhány repzit sodort már a…..
A popcorn. Tudtátok, hogy a Hot Butter - Popcorn c. száma volt az első olyan elektronikus szám, ami toplistás volt (értsd: az emberek tényegesen pénzt fizettek érte)? Száz, hogy vágja mindenki: Ez szép, ugyanakkor az is érdekes, hogy hogy jön létre az igazi pattogatott kuki: Elég…..
Valószínűleg az érelmeszesedés első tünete, ha valaki olyanokat kezd el mondani, mint az "ezek a mai fiatalok..." vagy a "felgyorsult világunkban..." és még lehetne sorolni. Ezeket érdekes lenne egyenként is szétszedni (a mai fiatalokat a mai idősebbek nevelték…..
Egyszerű kísérletek is lehetnek látványosak, erről már volt szó. Dobáljunk pl. alkálifémeket vízbe és ámuljunk. A reakció a következő lesz (itt most lítiummal, de az összesre ugyanilyen): 2 Li + 2 H2O → 2 LiOH + H2 Ezzel a reakcióval már elvileg általánosban is…..
Bármi függőjének lenni általában véve lehúzó, mert torzítja az ember mérlegelési képességét és nagyobb eséllyel hoz rosszabb döntéseket. (Pl.ha nemrég megtetted a Magyarország - Hollandia meccset hazaira, akkor az mással nem magyarázható, mint hogy a magyarfoci függésed…..
Ha beveszel egy hívogatóan kinéző tabit, akkor alapvetően azt várod el tőle, hogy: az legyen benne, ami rá van írva a kívánt sebességgel szívódjanak fel a benne tárolt anyagok hogy jól nézzen ki, hátha előidéz még egy kis placebo hatást is Az első ponttal nem…..
Farkas György Gyula, alvilági nevén MC Gyufa minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb fenegyerek magyar tablettázók közt! A srác kigyógyult a gyerekkori epilepsziából, de ebből hátramaradt neki cserébe egy erősnek mondható dadogás. Ha reppel akkor viszont elmúlik, teljesen…..