Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nilanemet

103 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Generációm tagjai még biztosan emlékeznek arra a reklám dalra, amiben a Traubit "nem lehet megunni, soha-soha nem lehet megunni". Így vagyok én most a melléknévragozással is. Megunni még csak meglehet, de nem nagyon érdemes. Szövevényes, újabb és újabb szabályok, kivételek,…..
Akkusativ:2, 4, 5, 7, 9, 10Dativ:1, 3, 6, 8..
Nilanemet 2012.02.24 08:24:08
@DAnett: Igen, az unter Jugendlichen azt jelenti, hogy fiatalok között. De ez nem a sich fühlen vonzata, hanem ha több mint 2 ember van egy csoportban, akkor 'unter'-rel fejezhetjük ki azt, hogy közöttük van vki. A zwischen csak 2 emberig érvényes.
Ez a jó nagy marhaság a címben nem utal másra, mint arra hogy ez a blog kinőtte magát, és honlappá változott. Ha továbbra is vevő vagy német nyelvi feladatokra, és akár házhoz (na jó, inboxhoz) kéred őket, gyere és iratkozz fel a hírlevélre. Ezen kívül találsz még ingyenes…..
A levélírás a német nyelvvizsga egyik lényeges feladata, sokaknak azonban egyenes ez a mumus. Nyilván nem lehet előre bemagolni egyetlen levelet sem, és kicsit kreatívnak is kell lenni hozzá, de igenis fel lehet rá készülni.A www.briefform.de honlapon remek német mintalevelek…..
Fotelból nézem, amint fenyőfavásárlás közben megkéselik egymást a vevők - a szeretet nevében, persze. Avagy egyéb nőnemű sürög-forog a konyhában, én pedig élvezem, hogy egy eredetileg feldarabolt, pucolásra és fűszerezésre váró anyag egy forró edényben bevitorlázik…..
A legtöbb fogorvos biztosan rosszallja,  ha beszélgetőpartnere szájából egy összevissza fogsor kandikál ki. Nagymamám, aki fodrász, mindig úgy azonosította be az ismeretlen hölgyeket, hogy az a magas nő, akinek olyan szépen volt levágva a haja. Nekem pedig természetesen fontos,…..
Nilanemet 2011.12.09 14:12:19
@zsiraf18: Szia! Nagyon köszönöm a jókívánságokat, úgy legyen!

A magyarra fordítás/nem fordítás kérdése felfogás kérdése. Én inkább a nem fordítás híve vagyok. Arra kell törekedni - és ezt Te most a saját bőrödön érzed leginkább -, hogy a nyelvtanuló minél hamarabb átfogóan értse a hallott/olvasott szöveget. Nyilván az ismeretlen szavakat meg kell beszélni/ki kell szótárazni. Igyekszem több szókincsfejlesztő gyakorlatot is felrakni.
Sok sikert kívánok a németországi élethez!
Nikolett
Ja, és kérdezz nyugodtan. A tanárt azért találták ki...
A melléknévragozás (Adjektivdeklination) a német nyelvtan azon jelensége, ami bármikor és bármilyen szinten, mélységben gyakorolható. Akár a karácsonyi sütés-főzés: készíthetsz apró kekszeket, kétfogásos finom vacsorát, vagy elpepecselhetsz hosszú órákon át is a…..
Napi német teszt Javítás 2011.11.16 10:19:00
Nehézséget okoz rendesen megjegyezni a német kifejezéseket? Kínoz a vonzat, ige-dilemmák gyötörnek vagy nehezen áll össze az egész mondat?Az alábbi feladat segíthet mindezekben. Javítsd ki a hibás kifejezéseket, és amíg bütykölsz velük, biztosan ráérzel, hogy is hangzanak…..
Pedig süt a nap (még ha hideg is van), itt a hétvége, és akár még a lottón is nyerhetnék. Mert van. Mármint lottószelvényem. Csak kedvem nem sok.Elképzelem, milyen klasszul tudna most lelkesíteni egy amerikai, ezerwattos mosolyú rábeszélőgép: csak az első lépés nehéz, utána…..
Szinte hallom a reakciót: mi van? Talán így: Relativpronomen, Relativsatz. Vagyis a mondat, amiben utalok valakire meg valamire. Vagy egy hír, amit újra elolvasunk. A nő, akinek kávét főzünk, a férfi, akit okosnak tartunk, a gyerek, aki édes, és a szomszédok, akiknek bemutatkozunk.…..
Amellett, hogy végre négynapos hétvége (már akinek, ugye) mindenki tudja, november elején illik kimenni a temetőbe, kicsit tenni-venni, és megpróbálni emlékezni. Arra, aki már nincs itt.A németnyelvű országokban is ünnep ez a nap, az alábbi szöveg is ezt bizonyítja. Elolvasása…..
Még az időjósok se tudják megmondani, mikor áll el az eső. Még holnap is ilyen idő lesz. Vagy mégsem?Az előbbi rögtönzött időjárás-jelentésben, ha mindez németül lenne, felhasználhatnánk a címben szereplő sogar-nicht einmal kifejezéseket. A sogar ugye a 'még...is'…..
Napi német teszt Találkozzunk! 2011.10.20 13:53:00
A reggeli órán volt egy kis kavar. A kavart én okoztam azzal, hogy nem akartam. Vagyis hogy egyszerű akartam lenni és lényegretörő, felesleges információtól mentes. Pedig lehet, hogy most épp az ellenkezője lett volna jó.Adott a treffen (találkozni) ige, ami hol visszaható…..
Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy Németország az autóipar fellegvára. (Én általában kicsit sarkítok is ilyenkor, számomra az autó német. De jóindulattal beleszámítom azokat a márkákat is, amik a cégcsoportokhoz tartoznak. Azt hiszem, ezzel minden német autógyártót…..
Az elöljárószavak a német nyelv kifogyhatatlan tárházát képezik. Nekünk már azzal jól feladják a leckét, hogy mi az eget keresnek a főnév előtt (de hát a nevük is ezért elöljárószó), mikor mi jobban szeretünk ragasztani (asztalra).Egyébként is olyanok, mint Pom Pom, azt nem…..
Napi német teszt Annak ellenére 2011.10.09 14:41:00
Annak ellenére, hogy vasárnap délután van (volt, amikor ennek nekikezdtem) nem lógatom a lábam,nem eszem tálcányi krémest, (brühühü, de hát a cukor, a liszt, a mittudoménmi, meg a kalória!)és még világgá sem mentem. De nehogy sajnáljunk engem, mert mindezek ellenére van újabb…..
Napi német teszt Blended learning 2011.10.07 14:31:00
A német nyelvoktatásban úgy tudom, még gyerekcipőben jár az úgynevezett blended learning, de az angolban már néhány éve sikerrel vezették be a hagyományos és online tanulás keverékét.Eszerint a tanulás szerint a diákok általában heti egy alkalommal vesznek részt nyelviskolai…..
Sokan az úgynevezett Gutenberg-galaxis végét jósolták az internet megjelenésével. Emlékszem, jólértesült jövőbelátók már az újságokat is temették, a könyvek megjelenését meg egyenesen megkérdőjelezték.Való igaz, sok minden változott azóta. Vannak, akik már…..
Napi német teszt Fal le, nép át 2011.10.03 11:23:00
Körülbelül ennyivel össze is lehetne foglalni az 1989-90-es év külpolitikai és azon belül németországi eseményeit.Számomra a világ legostobább jelensége a berlini fal volt. Elképzelted már valaha, hogy holnaptól a Károly körúton falat húznak fel, és nem juthatsz el többet a…..
Napi német teszt Oktoberfest 2011.09.24 15:03:00
Az őszi szabadtéri sörözés örömünnepe nem marad München városhatárain belül, sokan vágynak és jutnak is el a bajor városba. Akiket vonzanak a pirospozsgás arcú emberek, a hajnalig tartó dínom-dánom, nosza induljanak máris, még október 3-ig ott érik őket.Aki megmarad a…..
Belekukkantottam a 16. Szemrevaló fesztivál nyitófilmjének trailerébe, nekem tetszik. Persze tudom, komoly társadalmi problémákat nem lehet vicces filmekkel megoldani. De itt most a film a lényeg, az pedig jópofának ígérkezik. Egy török családról szó, akik nyakukba veszik a…..
Szeptember 22-én indul és 28-ig tart a 16. Szemrevaló fesztivál, ahol a Goethe Intézet szervezésében tekinthetők meg a legfrissebb német filmek. A nyitófilm az Almanya. Isten hozott Németországban című vígjáték, amely egy a hatvanas években sokszázadikként Németországba…..
Napi német teszt Reklámok 2011.09.12 21:20:00
A legutóbbi hozzászólás juttatta eszembe az ötletet, hogy közzétegyek néhány német reklámot itt a blogon. Még tanulni is lehet belőlük, de nem ezért szeretjük őket, hanem mert viccesek!Neked melyik a kedvenced? Gyereknevelési ötletek:   Főzőcske, de okosan SofőrökHív…..
Eddig semmi különös. Nyelvet tanulni és azt törni együtt jár. De most nem arról van szó, hogy kínkeservesen próbálunk megszólalni egy idegen nyelven. épp ellenkezőleg, arról, hogy élvezettel kutakodunk  és fedezünk fel érdekes, vicces és olykor nehezen kimondható, vagyis…..