Regisztráció Blogot indítok
Adatok
takatsa

0 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós A pásztorok királya 2024.04.17 06:54:19
Ez képes rá. Csak kicsit kerülgetni kellene és győzködni, de annyira szeret énekelni, hogy ha valaki nagyon tudna hatni rá, akkor alighanem rá lehetne venni Rolando Villazónt, hogy elénekelje a János vitézt. Magyarul. Ő volna a pásztorok királya, legeltetné nyáját. Jó, lehet, hogy nem, de nekem ez…..
takatsa 2024.04.17 10:41:27
@stolzingimalter: Úgy gondolom, hogy a katalizátor egyrészt több, mint a kiegészítő, nélküle el sem indulna egy bizonyos folyamat, másrészt a "kiegészítő" az, ami kiegészít, egésszé tesz, lehet ennél az életben szebb feladat?
fáymiklós Aki helyére áll 2024.04.03 07:12:09
Így kezdődik Láng Orsolya Ház, délután című verseskötete. Legyen úrrá rajta a fájdalom. Tereljék el figyelmét figyelmes hozzátartozók. Villanjon fel még alkalmanként az életkedve, olyankor legyen pont olyan, mint régen. Valamiért Ady jut az eszembe, teljesen más összefüggésben, teljesen…..
fáymiklós Nulladik János 2024.03.06 06:24:05
Van egy józan beosztás, hogy minden húsvétra jusson egy passió, én nemigen tudom tartani magam hozzá, általában egy húsvétra több is jut. Az viszont biztos, hogy a tegnapi Müpa-előadást nem tudom egynek elszámolni, mert bár szenvedni lehetett… Rendben, olcsó poén.   De tényleg nem az volt, már az…..
takatsa 2024.03.14 07:23:13
@stolzingimalter: Én sokszor láttam őt vezényelni, és a pályafutásának is kénytelen-kelletlen tanúja vagyok, így a véleményem talán nem nevezhető előítéletesnek, de az biztos, hogy szubjektív, erősen szubjektív. Amúgy gratulálni szeretnék ehhez a kis írásodhoz, az egyik legszellemessebb, amit valaha olvastam. És a fotó is rendkívül találó, magáért beszél.
fáymiklós Hármas, hetes, ász 2024.03.04 07:37:42
Az operai élmények hatására gyorsan elolvastam a Pikk dámát, tényleg el is lehet olvasni gyorsan, Puskin takarékosabban bánt a szavakkal, mint a szövegkönyvet író Csajkovszkij-öcs, és elég tanulságos összevetni, kiből mi lesz az operaszínpadon. Ezt, persze, az Anyeginnál is érdemes megtenni, de a…..
fáymiklós Magnélküli mandarin 2024.02.04 06:25:27
Én még láttam Venekei Mariannát A csodálatos mandarinban. Nem állítom, hogy életem mandarinja volt, valamiért sok csővázas szék szerepelt benne, de Venekei… Pimasz volt, kihívó, nőies, egyáltalán nem az az áldozat-lány, nézte és megértette az ember, hogy a Mandarin mitől őrül meg, és miért nem tudja…..
fáymiklós Hét éve 2023.11.06 07:12:10
Ma van hét éve, hogy meghalt Kocsis Zoltán, és remélem, szuper koncertet adnak este a tiszteletére a  Müpában, még ha a Verdi Requiem is lesz műsoron, olyan zenemű, amelyet emlékeim szerint ő maga soha nem vezényelt. Változnak az idők, az a dolguk, de azért elgondolkodtam, maga Kocsis mit vezényelt…..
fáymiklós Maeterlinck botja 2023.09.11 07:27:09
A magyar Wikipedia azt írja a Pelléas és Mélisande kapcsán, hogy nem volt nagy egyetértés a szövegíró és a zeneszerző között, Maeterlinck kifejezett ellendrukkere volt a darabnak, de hát nincs ebben semmi csodálatos, a drámaírók sokszor nem örülnek, ha megzenésítik a műveiket. Victor Hugót…..
Mondtam, hogy menjünk haza, sóhajtotta valaki az 5. felvonás előtti sötétségbe a Pelléas és Mélisande alatt, ami, persze, egyáltalán nem jogos sóhaj, akár a darab fontosságát, akár a magyarországi viszonylagos ismeretlenségét, akár az előadás színvonalát tekintjük. Vagyis, hogy nemcsak fontos, de…..
fáymiklós A döglött oroszlán 2023.05.06 07:38:44
Valamikor bíróságra kellett mennem, mert Ütő Endréről, miután leváltották az operaigazgatói pozíciójából, és rendezett egy Figaro házassága előadást, azt írtam, hogy „döglött oroszlán”. Hogy nem szívesen húzogatom a farkát (vagy rugdosom a hasát?), de ez a rendezés tényleg rossz. Furcsa módon a…..
fáymiklós Ha én nem én lennék 2023.02.02 07:50:19
Én még láttam Anthony Hopkinst is Pierre Bezuhovként. Aztán kicsit láttam Paul Danót is, most meg láttam-hallottam Brickner Szabolcsot is, és nem panasz, de azért egyre kevésbé Pierre Bezuhovok, egyre kevésbé kövérek, egyre kevésbé elefántok vagy gyapjas mamutok, inkább olyan kis finom…..
fáymiklós Mennyire komoly? 2022.11.19 08:23:05
Mi az, ami a képen elsőként feltűnik? Ugye, hogy Yo-Yo Ma zoknija? Az a kérdés, hogy vajon jelent-e ez valamit, vagy csak annyit, hogy neki a legélénkebb a zoknifantáziája. Lehet, hogy erről (is) szólt az életük, nem a zokniról, hanem hogy keresték a hegedűst maguk mellé. Valaha ez volt a nagy…..
Drága Olvasók, Bizonyára senkinek sem hiányoztam… � A világ gyors őrlése nem – túlságosan – érintette az e-könyves piacot, pláne annak hardveres oldalát. A legjelentősebb hullámokat kétségtelenül a Kindle minapi bejelentései okozták, már ami a kzw / mobi / epub kereszt-kompatibilitás teljes…..
takatsa 2022.11.11 16:25:18
@Professzore: Ja, közben már rájöttem, de mindegy is, hiszen nem ez volt a lényeg. :)
Ritkán tévedek már be erre a blogra, pedig egykor ez volt az egyik kedvenc webhelyem.
De hiába, változnak az idők, a hőskornak vége, az slp-nek sem korrektúráztam már csaknem két éve...
takatsa 2022.11.11 17:02:37
@Professzore: Navigare necesse est...
Androidot köszönöm nem kérsz, biztonsági rések, stb. De azért mobilod csak van? Aztán mégsem visz el éjjel a mumus. :) Tudod, android, aztán Moon reader, elképesztő beállítási lehetőségekkel, és minden formátumot olvas. De én persze nem akarlak meggyőzni, fölösleges, az emberek meggyőzhetetlenek, és mindenki biztos a valós, vagy vélt igazában (ahogyan én is). Végülis az jó hír, hogy annyit fizetnek a munkádért, hogy bármilyen könyvet meg tudsz venni, el tudsz olvasni, ami csak érdekel. Becsüllek a szilárd jellemedért és önuralmadért, hogy megállod azt, hogy ne töltsél le semmit sem a körülöttünk repkedő milliónyi, minden nyelven elérhető ebookból. De mit csinálsz akkor, ha egy olyan könyvet szeretnél elolvasni, amit az utóbbi 50 évben nem adtak ki, se papíron, se legálisan elektromosan? Teszem azt, csak, hogy mondjak egy példát, Max Frisch Stillerét? Hát, akkor egy kattintás és már töltöd és olvasod, és még csak köszönetet sem kell mondanod annak a fószernak, aki a rongyosra olvasott saját könyvét beszkennelte, korrektúrázta, konvertálta, aztán közkinccsé tette, mások örömére...
fáymiklós Asztali szex 2022.10.21 07:42:03
Nem az, amire gondolhat esetleg bárki, ha a címet olvassa, nem valakik az asztalon, hanem maga a két asztal, a kisebbik égnek fordult lábakkal, fölötte a nagyobbik, és ritmikusan mozognak. Nem csapnak nagy zajt, igazán diszkréten csinálják, de azért örülnek egymásnak. Legalábbis remélem. Mindjárt…..
fáymiklós Szamurájélet 2022.10.13 07:40:45
Werner Herzogot olvasom, Dereng a világ a címe első regényének, majd mesélek róla bővebben is, most inkább az az érdekes, akiről és amiről szól. Onoda Hiroóról, aki feltehetően a 2. világháború utolsó katonája volt, hacsak nem harcol még valaki a budai hegyekben. Onoda Lubang szigetén szolgált, és…..
takatsa 2022.10.14 11:20:24
@polyvitaplex: Én is ingázó vagyok, ahogyan mindenki más is, reggel kelünk, este lefekszünk, nap mint nap, mindhalálig...
A következő beszélgetést csíptem el Dezső Tamás kiállításán a Capa Központban. Ön az alkotó? Igen.  Jól értem, hogy a mű a fák közti párbeszédet ábrázolja az erdőben? Öööö… nem. Végül is ez csodálatos, hogy mindent meg lehet kérdezni időnként az alkotóktól. Közben meg azt is érzem, hogy ha…..
fáymiklós Mi olyan sürgős? 2022.09.07 07:41:49
Nyugalom, vissza fog vonulni. Amikor úgy gondolja, majd visszavonul. Nem tudom megérteni, mitől van ez a dühödt sürgetés, egyre többen mondják, hogy Domingónak már vége, hogy miért nem tud elválni a színpadtól. Azért, mert erről szólt, szól az élete, ha valaki délelőtt próbál, este föllép, nem tud…..
fáymiklós A dob harmadik feneke 2022.09.11 07:24:01
Egyáltalán nem képzelem, hogy okosabb volnék Benjamin Brittennél, azt meg végképp nem, hogy jobban ismerném A csavar fordul egyet című Henry James-kisregényt, mint ő, így aztán nem is veszem a bátorságot, hogy közel hetven év késéssel szaktanácsokat adjak a komponistának, mit lehet, mit nem. Nyilván…..
fáymiklós Top of the op 2022.07.06 07:30:05
Nem tudom pontosan, miért is ment olyan nehezen, egy fejezetet olvastam, aztán inkább valami mást, akkor megint egy fejezet, így eltartott legalább egy hétig, mire végigolvastam a Vasarely regényes évszázadát. A fordítás? Hát igen. Csakhogy Vigh Árpád fordította a könyvet, aki a hivatalos Vasarely…..
fáymiklós Helyesírási kérdés 2022.06.30 08:06:27
Szentendrén kint volt a falon Vas István Bartók versének kézirata. Ohó, hát így néz ki, ez az eredeti? Nagyon szeretem a verset, különböző okok miatt, leginkább talán azért, mert igaz. Mert egy időben illett Bartókról verset írni, de Nagy László Bartók-verse mondhatni független Bartóktól. Illyés…..
fáymiklós Don Gáspár 2022.06.16 07:36:13
Több zsoldosról is beszél Tinódi Temesvár elestekor, és számomra furcsa módon, nagy elismeréssel. Volt egy don Gáspár, aki igen emberködék a bástyánál. Amennyire tudható, tényleg igen emberködött, mert a bástyát már feladták volna a spanyolok, de don Gáspár vagy térdre vetette magát előttük, hogy ne…..
fáymiklós Talán tegnap 2022.06.14 07:08:23
Napra pontosan meg tudom mondani, mikor hallottam René Papét először énekelni. Nem azért, mert olyan kiváló az emlékezőtehetségem, hanem mert nagy, ünnepi alkalom volt. Mozart halálának kétszázadik évfordulóján a Requiemet játszották Bécsben, a Stephansdomban, Solti vezényelt, és Arleen Auger…..