Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gilgalad

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Sertepertén jelent meg Árpa Jankó tollából egy nagyon elgondolkodtató írás október 6-án. Nem nagyon kedvelem a blogon való felelgetést és polémiát, mert jobb mindent egy korsó sör mellett megbeszélni, de szeretném én is elmondani, milyen folyamatokat látok, miben látom a…..
gilgalad 2014.10.08 19:59:08
@pif: Rendes tőled, de már lepörögtem a témáról. Sem gazd. sem szakmai realitasa nincs most a fozdenek reszemrol. Akkor intenziven terveztem, volt lendulet, most nincs. Mentalitas es kulturalis kerdeseket nehez beleverni egy adott szocializacioju tarsasagba, cegbe stb. A nemetek ismeretlenul is korrektul valaszoltak. Sokszor annyi is eleg lenne, hogy sorry de nem tudunk ilyen formaban segiteni. Mindegy, ez van, lesz majd meg tudatosabb a cegkulturank is talan, elvegre eleg sokan galyaznak most kulhonban, majd hazahozzak a mas mentalitast ;-)))
gilgalad 2014.10.09 10:18:02
@pif: Hát a főzőmester az biztos más szint, mint a kereskedelmi igazgató, meg ügyvezető. Ha a főzőmester jó ember, akkor majd még iszom a söreit, gondolom ez is "átjön" az itókájukon, nem csak pusztán a technika :-) A kereskedelmet meg felőlem intézzék úgy, ahogy eddig.
gilgalad 2014.10.10 10:31:45
@Baross Bierstube Budaörs: Bár ogrénak szólt, de azért bekapcsolódom ebbe a diskurzusba.

Leegyszerűsítve: fogyasztói szempontból igenis problémás, ha egy kisüzemi, kézműves, vagy nevezzük ahogy akarjuk Mo-i sör mellett ott egy belga, vagy német kb. ugyanolyan áron és a minőségi különbség olykor fényévekre van, de legalábbis a minőség ingadozása elképesztő méreteket ölthet. Ez szerintem egy valós és létező probléma, ami felett szemet hunyhatunk, 27%-os áfázhatunk és még felhozhatunk ezer érvet, de számomra akkor is disszonáns és végül nem megmagyarázható.
Ezzel az elképedt mondattal nyugtázta a kedves fiatal rendőrkolléga a csomagtartónkban lapuló két rekesz Rizmájert, amikor Dádpusztára menet kipakoltattak velünk mindent. Amióta valaki kitalálta, hogy Ozora drogos fesztivál, és ezt el is hitette a rosszindulatra mindig is érzékeny…..
  Legalább ilyen jóízűen fogyasztottam el imént a Hrabal jubileumra főzött sört, - az enyém pont megfelelően hideg is volt - és mellé ezt az isteni disznótorost hagymás tört burgonyával és párolt káposztával. Nem is bonyolódnék bele hosszas sörleírásba és…..
Itt az év vége, és természetesen nem hagyhatom ki azt a ziccert, hogy két részletben ne tekintsek vissza az elmúlt év legjobb söreire, élményeire, és persze a szégyenfalról is összeválogassak néhány málna-díjas produkciót. Kattingatók, képnézegetők, sóhajtozók…..
Még bőszen tavaszodott, amikor Hutyitól (Hutyán Zoltán) kaptam egy üveg "Imperial Red Ale"-t, ami a Mesél az erdő fantázianévre hallgatott. Azóta "őszbe csavarodott a természet feje", és Hutyi a Legenda Sörfőzde égisze alatt szeptemberben megfőzte a Mesél az erdő éles…..
gilgalad 2013.10.31 09:21:46
@pif: Még elgondolkozom a javaslatodon, de én a virágos illat irányába tolnám, legalábbis a keserű komlózást, az aroma komló használatával megmaradnék a gyümisebb vonalnál. Az tény, hogy az Aurora szép gerincet, támasztékot ad az illat felépítménynek, ha szabad ilyen nyakatekerten fogalmaznom .-)
A sörösök júniusi kényeztetésének harmadik állomásához érkeztünk. A Belga Sörfesztivál és a Főzdefeszt után ma indul a Budavári Sörfesztivál is. Már a májusi, beharangozó sajtótájékoztatón is látszott, hogy 2013-ra a Sörforradalom ahhoz a szakaszához érkezett, ahol a…..
gilgalad 2013.06.13 14:30:01
@Bud Taste: ajjaj, nálam a saison nagyon eldobta a pöttyöst... :-(
PIF VENDÉGPOSZTJA A Főzdefeszt az első és mindeddig egyetlen hazai "játszótere" azoknak az újonnan alakult kis főzdéknek, akik anyagilag és/vagy logisztikailag nem engedhetik meg maguknak, hogy az országot és fesztiválokat járva, saját standot fenntartva mutassák be a söreiket az…..
gilgalad 2013.06.05 16:24:03
Folyékony Kenyér Armando Söre 2013.06.04 12:41:42
Simkó József békéssszentandrási sörfőző lassan hagyományt csinál abból, hogy a Főzdefeszt előtt pár nappal szűkkörű szakmai-baráti sörbemutatót tart a Csakajósörben, a fesztiválra készült söréből, melynek nevét és mibenlétét addig szigorúan titkolja az érdeklődők…..
gilgalad 2013.06.04 14:56:13
2011-ben csak egy sörfőzdét alapítottak – a Csobánkait. 2012-ben csak kocsmákat nyitottak. 2013-ra több főzdenyitás is várható. Az elmúlt hónapokban Kiss Tamás főzdéje, a kiskunhalasi Hopfanatic és Olaszé, a rákosszentmihályi Legenda futott versenyt a hivatali útvesztőkben az…..
Örömmel jelentjük, hogy a negyedik Főzdefeszt is sikeresen lezajlott, és ismét rengetegen jöttek el, hogy végigkóstolják a magyar sörfőzők újdonságait, illetve régi kedvenceiket. A Főzdefeszt nem titkolt célja, hogy bájos gerillafesztiválból a magyar sörfőzés meghatározó…..
gilgalad 2012.09.20 16:03:41
TonyCaviar reakciója előremozdíthatja a frontvonalakat és miután lenyugodott mindenki, talán elindulhat a közös diskurzus mely mindenki megelégedését szolgálhatja a jövőben.

Azért még annyit hozzátennék, hogy 4-4,5 euróért nem vacak tucatsört kapok Ausztriában és Németországban mondjuk, hanem prémiumot. Az alapkérdés továbbra is nyitott, hogy lehet egy Skóciából behozott komplex sör olcsóbb, vagy ugyanannyi, mint az itthon előállított szintén csúcssör? A gyártás költségeiről halhattuk Söraput nyilatkozni, ugyanakkor azt kell mondjam kint sem olcsóbb az energia, bérekről meg ne is beszéljünk. A szállítás pedig még hozzájön az importnál, ami gondolom nagyságrendileg több mint Magyarországon belül szállítani a hordókat.

Én azt szeretném csupán megélni, hogy a közös ellenségképek agresszív kommunikálásán kívül, lehessen arról is diskurzust folytatni, hogy a magyar igényes fogyasztó nem hülye és nem vak. Tehát, adott esetben nem kell megsértődni azon, ha mondjuk szóvá teszi miért is kell néhány sörnél hiperinflációval szembesülnie. Á tudatos fogyasztó az én fejemben nem úgy áll össze, hogy megveszem a csúcsminőséget bármi áron. Nem, a tudatos vásárló sokszor mérlegel és igyekszik egy egyenest húzni a teljesítmény és az ár közé.

Hát húzzuk azt az egyenes közösen! A fogyasztó letette a garast, nem egyszer, nem kétszer (négyszer minimum :-)
gilgalad 2012.10.03 17:44:35
@Harald hardrode:
Szia,
Most jártam Bambergben, a legfrekventáltabb utcán lévő Schlenkerla söröző és étterem nevű műintézményben 2,5 € volt fél liter frissen csapolt füstölt maerzen. Hát, ugye nem kell mondanom mennyire nehezen ment le a torkomon ez a roppant átlagos, tucatzíz :-)
Almát az almával jeligére az igazi gyökér tucatsör 2 € maximum maradjunk ennyiben, pont. Mondjuk ezt nem neked kellett volna írnom, na mindegy, így sikerült .-)
Jelentjük, a Főzdefeszt kinőtte a gyerekbetegségeket. Nincsenek nagy sorok, hideg és jó minőségű a sör, és úgy tűnik az időjárás is kegyes, mert tegnap igazi fesztiválidő volt. Csodás őszi estébe hajló monstre sörutazásunk a sajtótájékoztatóval indult, ami a Zappa…..
Ogre az egyetlen ember, akit néha megkértem, hogy írjon az FK-ra, mert bírom, ahogy ír, persze sosem írt nekem. De neki nem kellett cikkeket írni, hogy érvényesítse az ízlését sörfronton, elég volt egy komment is. Egy június végi FK-cikk arról szólt, hogyan készítsünk…..
Folyékony Kenyér 17 2012.07.02 11:53:00
Drága, nagyüveges, hordós érlelésű amerikai dupla IPA – igazi ünnepi sör. Ideje volt koccintani a Főzdefeszt sikerére. Az 1994-es alapítású Great Divide alapítása után azonnal az amerikai kézműves sörfőzés élére ugrott és nekiállt érmeket gyűjteni. A coloradói főzde…..
Miután a Birrificio Baladin jegyzi Olaszország két legmagasabbra értékelt sörét a ratebeer szerint, érthető, hogy évek óta fenem rá a fogam. A hétvégén sikerült leugrani hozzájuk Piemontba. A világ egyik legszebb borvidékén kanyargunk, gazdagon hullámzanak a szőlővel…..
Van az a filmes klisé, hogy a kalózok a tenger fenekére küldik a gályádat, megfosztanak a tárcádtól és megrángatják a mátkád haját, de amikor a kapitányukhoz vezetnek, akkor nem valami kagylószakállú, faragatlan tengeri medvével ismerkedsz meg, hanem egy választékos modorú…..
gilgalad 2012.04.24 17:30:07
Újabb óriás gratuláció a magyar házisörfőzőknek: a Kassán kiosztott négy aranyéremből kettőt hazahoztak – és ezzel átrajzolták a közép-európai házi sörfőzés térképét, melyen mostanáig a lengyelek voltak az egyeduralkodók. Kicsit sokára sikerült megszereznem a…..
„Miskolcon felnőni jó volt, Miskolc nagyszerű hely, csak tudni kell időben otthagyni” – válaszolta egy miskolci barátom a kocsiban lefelé az első miskolci Főzdefesztre, amikor a szülővárosáról kérdeztem. Amióta Pataki „elhagyta a várost”, a miskolci…..
Éppen ideje volt, hogy nyisson Budapesten egy olyan hely, ahol csak magyar kézműves sörök vannak csapon. De a Skanzen még ennél is több.A Ráday utcáról nyíló Köztelek utcában egy utcára néző magánlakásban üzemelt évekig a Zacc, egy családias, nemdohányzó kávézó, ahol nem…..
Büszkék szoktunk lenni a magyar tudományosságra, de a házi sörfőzést se a szociológusok, se a gasztrotörténészek, sem a sörfőzés krónikásai nem méltatták soha különösebb figyelemre, így ma nagyon kevés emlék vagy tárgyi dokumentum áll a rendelkezésünkre ebben a…..
gilgalad 2011.11.18 10:30:11
@Bal-Age: Szia Köszi a tippet :-)
Én eddig úgy jártam el, hogy megvártam míg totál leáll az erjedés, utána palackoztam le, ilyenkor a palackba némi cukrot kell pöttyinteni (max 5g / 0,5 literes üveg). Ezután a palackban még frankón utóérik és szénsav is keletkezik benne.

A múltkor üveg ballonban erjesztettem, onnan szippantottam ki tömlővel közvetlenül palackokba a sörcit. Felső erjesztésű (az avataromon látható a végeredmény!) barna ale-ről volt szó, így a tömlőt keményen levittem a ballon aljára. Azért rákötöztem egy spéci szűrőt, így nem sok zacc került bele a palackba, ami meg belement, az direkt jó is :-)
Lezajlott a második Főzdefeszt, az első nap tombolás volt, a második naptól kezdve az időjárás betette az ajtót, de úgy a sörfőzők, mint a közönség hősiesen állta a sarat, és még 5 fokban fagyott újakkal is százak kóstolgatták a kézműves söröket. De bármekkora erény a…..
A nyár végén megnyitott Csobánkai Kézműves Serfőzde szénfekete, hatféle malátából készült, feketecsokoládés ízvilágú stout típusú söre is a Főzdefeszten mutatkozik be. A sörbemutatót Majoros Gábor sörmester prezentálja csütörtök délután 17.30-kor a Szabó Ervin…..
Ma délben nyitja kapuit a Budavári Sörfesztivál, az Oroszlános Udvarban, a Hunyadi Udvarban és a Bonfini Kertben. A Fesztivál vasárnapig tart, a napi belépő 1700 Ft, a bérlet 5000, ebben benne van egy korsó sör, de ha jól értem a korsót külön kell bérelni 600 Ft-ért, amit aztán…..
gilgalad 2011.08.26 11:21:16
@Serkoptató:
Én Edelweiss kupont kaptam.

WC: a mobil piszoárt választottam, ott nem volt ráutaló magatartás, max. kicsit szokni kell az "élményt" hogy mindenki szeme láttára hugyozol (Amszterdami know how).

Nekem mindenhol adtak 2 dl-t, én speciel a csehekben csalódtam. Egy-két magyar kisüzemi meg még tetszett is. Ízlések és pofonok.
Csobánka mindössze fél óra autózás Budapestről szép időben, és mintegy fél éve rebesgetik, hogy egy elszánt idealista egészen új szemléletű sörfőzdét kíván létrehozni a pilisi településen. Majoros Gábor, a kulturális antropológiát végzett self-made sörfőző a múlt…..
gilgalad 2011.08.25 10:04:29
@Serkoptató:
Szia Serkoptató,

Majd ha az ország lakosságának 80%-a nem máról a holnapra él, ha majd a adójogszabályok kevesebb mint 20%-a változik meg évente, ha majd az éppen aktuális uralkodó osztály nem elvonni akar, hanem élni hagyni, akkor talán...

Már jó ideje dilettánsok határozzák meg a kereteket, amiből elég nehéz kitörni, éppen ezért Csehországgal és Nagy-Britanniával előhozakodni nem szerencsés. Például Prága nagyobb jólétben él statisztikailag jelenleg, mint Bécs. Akkor most nézzük meg mi a helyzet Budapesttel, vagy inkább mégse...

Ha egyszer majd évekre előre lehet tervezni és lesz érzékelhető belső kereslet, akkor lesznek bátor vállalkozók, talán én is, addig viszont marad a túlélés.