Adatok
gilgalad
0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A Sertepertén jelent meg Árpa Jankó tollából egy nagyon elgondolkodtató írás október 6-án. Nem nagyon kedvelem a blogon való felelgetést és polémiát, mert jobb mindent egy korsó sör mellett megbeszélni, de szeretném én is elmondani, milyen folyamatokat látok, miben látom a…..
gilgalad
2014.10.08 19:59:08
@pif: Rendes tőled, de már lepörögtem a témáról. Sem gazd. sem szakmai realitasa nincs most a fozdenek reszemrol. Akkor intenziven terveztem, volt lendulet, most nincs. Mentalitas es kulturalis kerdeseket nehez beleverni egy adott szocializacioju tarsasagba, cegbe stb. A nemetek ismeretlenul is korrektul valaszoltak. Sokszor annyi is eleg lenne, hogy sorry de nem tudunk ilyen formaban segiteni. Mindegy, ez van, lesz majd meg tudatosabb a cegkulturank is talan, elvegre eleg sokan galyaznak most kulhonban, majd hazahozzak a mas mentalitast ;-)))
gilgalad
2014.10.09 10:18:02
@pif: Hát a főzőmester az biztos más szint, mint a kereskedelmi igazgató, meg ügyvezető. Ha a főzőmester jó ember, akkor majd még iszom a söreit, gondolom ez is "átjön" az itókájukon, nem csak pusztán a technika :-) A kereskedelmet meg felőlem intézzék úgy, ahogy eddig.
gilgalad
2014.10.10 10:31:45
@Baross Bierstube Budaörs: Bár ogrénak szólt, de azért bekapcsolódom ebbe a diskurzusba.
Leegyszerűsítve: fogyasztói szempontból igenis problémás, ha egy kisüzemi, kézműves, vagy nevezzük ahogy akarjuk Mo-i sör mellett ott egy belga, vagy német kb. ugyanolyan áron és a minőségi különbség olykor fényévekre van, de legalábbis a minőség ingadozása elképesztő méreteket ölthet. Ez szerintem egy valós és létező probléma, ami felett szemet hunyhatunk, 27%-os áfázhatunk és még felhozhatunk ezer érvet, de számomra akkor is disszonáns és végül nem megmagyarázható.
Leegyszerűsítve: fogyasztói szempontból igenis problémás, ha egy kisüzemi, kézműves, vagy nevezzük ahogy akarjuk Mo-i sör mellett ott egy belga, vagy német kb. ugyanolyan áron és a minőségi különbség olykor fényévekre van, de legalábbis a minőség ingadozása elképesztő méreteket ölthet. Ez szerintem egy valós és létező probléma, ami felett szemet hunyhatunk, 27%-os áfázhatunk és még felhozhatunk ezer érvet, de számomra akkor is disszonáns és végül nem megmagyarázható.
Ma reggel megdöbbenve olvastam több hírportálon, hogy a Nemzeti Italboltokat is kinyitják jövőre. Kellenek a vazallusok, nem kapott mindenki elég jusst? Svédországban ez bevált, de ismerjük a sztorikat a vámmentes zónában hánykolódó komphajókról és a rajta hánykolódó…..
Ezzel az elképedt mondattal nyugtázta a kedves fiatal rendőrkolléga a csomagtartónkban lapuló két rekesz Rizmájert, amikor Dádpusztára menet kipakoltattak velünk mindent. Amióta valaki kitalálta, hogy Ozora drogos fesztivál, és ezt el is hitette a rosszindulatra mindig is érzékeny…..
Legalább ilyen jóízűen fogyasztottam el imént a Hrabal jubileumra főzött sört, - az enyém pont megfelelően hideg is volt - és mellé ezt az isteni disznótorost hagymás tört burgonyával és párolt káposztával. Nem is bonyolódnék bele hosszas sörleírásba és…..
Itt az év vége, és természetesen nem hagyhatom ki azt a ziccert, hogy két részletben ne tekintsek vissza az elmúlt év legjobb söreire, élményeire, és persze a szégyenfalról is összeválogassak néhány málna-díjas produkciót. Kattingatók, képnézegetők, sóhajtozók…..
Még bőszen tavaszodott, amikor Hutyitól (Hutyán Zoltán) kaptam egy üveg "Imperial Red Ale"-t, ami a Mesél az erdő fantázianévre hallgatott. Azóta "őszbe csavarodott a természet feje", és Hutyi a Legenda Sörfőzde égisze alatt szeptemberben megfőzte a Mesél az erdő éles…..
gilgalad
2013.10.31 09:21:46
@pif: Még elgondolkozom a javaslatodon, de én a virágos illat irányába tolnám, legalábbis a keserű komlózást, az aroma komló használatával megmaradnék a gyümisebb vonalnál. Az tény, hogy az Aurora szép gerincet, támasztékot ad az illat felépítménynek, ha szabad ilyen nyakatekerten fogalmaznom .-)
A sörösök júniusi kényeztetésének harmadik állomásához érkeztünk. A Belga Sörfesztivál és a Főzdefeszt után ma indul a Budavári Sörfesztivál is. Már a májusi, beharangozó sajtótájékoztatón is látszott, hogy 2013-ra a Sörforradalom ahhoz a szakaszához érkezett, ahol a…..
gilgalad
2013.06.13 14:30:01
@Bud Taste: ajjaj, nálam a saison nagyon eldobta a pöttyöst... :-(
PIF VENDÉGPOSZTJA A Főzdefeszt az első és mindeddig egyetlen hazai "játszótere" azoknak az újonnan alakult kis főzdéknek, akik anyagilag és/vagy logisztikailag nem engedhetik meg maguknak, hogy az országot és fesztiválokat járva, saját standot fenntartva mutassák be a söreiket az…..
gilgalad
2013.06.05 16:24:03
Simkó József békéssszentandrási sörfőző lassan hagyományt csinál abból, hogy a Főzdefeszt előtt pár nappal szűkkörű szakmai-baráti sörbemutatót tart a Csakajósörben, a fesztiválra készült söréből, melynek nevét és mibenlétét addig szigorúan titkolja az érdeklődők…..
gilgalad
2013.06.04 14:56:13
2011-ben csak egy sörfőzdét alapítottak – a Csobánkait. 2012-ben csak kocsmákat nyitottak. 2013-ra több főzdenyitás is várható. Az elmúlt hónapokban Kiss Tamás főzdéje, a kiskunhalasi Hopfanatic és Olaszé, a rákosszentmihályi Legenda futott versenyt a hivatali útvesztőkben az…..
gilgalad
2013.04.10 16:04:29
Örömmel jelentjük, hogy a negyedik Főzdefeszt is sikeresen lezajlott, és ismét rengetegen jöttek el, hogy végigkóstolják a magyar sörfőzők újdonságait, illetve régi kedvenceiket. A Főzdefeszt nem titkolt célja, hogy bájos gerillafesztiválból a magyar sörfőzés meghatározó…..
gilgalad
2012.10.03 17:44:35
@Harald hardrode:
Szia,
Most jártam Bambergben, a legfrekventáltabb utcán lévő Schlenkerla söröző és étterem nevű műintézményben 2,5 € volt fél liter frissen csapolt füstölt maerzen. Hát, ugye nem kell mondanom mennyire nehezen ment le a torkomon ez a roppant átlagos, tucatzíz :-)
Almát az almával jeligére az igazi gyökér tucatsör 2 € maximum maradjunk ennyiben, pont. Mondjuk ezt nem neked kellett volna írnom, na mindegy, így sikerült .-)
Szia,
Most jártam Bambergben, a legfrekventáltabb utcán lévő Schlenkerla söröző és étterem nevű műintézményben 2,5 € volt fél liter frissen csapolt füstölt maerzen. Hát, ugye nem kell mondanom mennyire nehezen ment le a torkomon ez a roppant átlagos, tucatzíz :-)
Almát az almával jeligére az igazi gyökér tucatsör 2 € maximum maradjunk ennyiben, pont. Mondjuk ezt nem neked kellett volna írnom, na mindegy, így sikerült .-)
Jelentjük, a Főzdefeszt kinőtte a gyerekbetegségeket. Nincsenek nagy sorok, hideg és jó minőségű a sör, és úgy tűnik az időjárás is kegyes, mert tegnap igazi fesztiválidő volt.
Csodás őszi estébe hajló monstre sörutazásunk a sajtótájékoztatóval indult, ami a Zappa…..
Ogre az egyetlen ember, akit néha megkértem, hogy írjon az FK-ra, mert bírom, ahogy ír, persze sosem írt nekem. De neki nem kellett cikkeket írni, hogy érvényesítse az ízlését sörfronton, elég volt egy komment is. Egy június végi FK-cikk arról szólt, hogyan készítsünk…..
gilgalad
2012.09.06 14:37:02
@rambo13: Igen, ott a pont! Rá is emlékszem, hogy írt erről.
Drága, nagyüveges, hordós érlelésű amerikai dupla IPA – igazi ünnepi sör. Ideje volt koccintani a Főzdefeszt sikerére. Az 1994-es alapítású Great Divide alapítása után azonnal az amerikai kézműves sörfőzés élére ugrott és nekiállt érmeket gyűjteni. A coloradói főzde…..
gilgalad
2012.07.03 14:09:36
Miután a Birrificio Baladin jegyzi Olaszország két legmagasabbra értékelt sörét a ratebeer szerint, érthető, hogy évek óta fenem rá a fogam. A hétvégén sikerült leugrani hozzájuk Piemontba.
A világ egyik legszebb borvidékén kanyargunk, gazdagon hullámzanak a szőlővel…..
gilgalad
2012.06.22 12:45:21
Van az a filmes klisé, hogy a kalózok a tenger fenekére küldik a gályádat, megfosztanak a tárcádtól és megrángatják a mátkád haját, de amikor a kapitányukhoz vezetnek, akkor nem valami kagylószakállú, faragatlan tengeri medvével ismerkedsz meg, hanem egy választékos modorú…..
gilgalad
2012.04.24 17:30:07
Újabb óriás gratuláció a magyar házisörfőzőknek: a Kassán kiosztott négy aranyéremből kettőt hazahoztak – és ezzel átrajzolták a közép-európai házi sörfőzés térképét, melyen mostanáig a lengyelek voltak az egyeduralkodók. Kicsit sokára sikerült megszereznem a…..
„Miskolcon felnőni jó volt, Miskolc nagyszerű hely, csak tudni kell időben otthagyni” – válaszolta egy miskolci barátom a kocsiban lefelé az első miskolci Főzdefesztre, amikor a szülővárosáról kérdeztem. Amióta Pataki „elhagyta a várost”, a miskolci…..
gilgalad
2012.03.22 15:57:09
Éppen ideje volt, hogy nyisson Budapesten egy olyan hely, ahol csak magyar kézműves sörök vannak csapon. De a Skanzen még ennél is több.A Ráday utcáról nyíló Köztelek utcában egy utcára néző magánlakásban üzemelt évekig a Zacc, egy családias, nemdohányzó kávézó, ahol nem…..
Folyékony Kenyér
"A szívnek valóságos benzinje" - szenzációs lelet a magyar házi sörfőzés múltjából
2011.11.17 10:41:00
Büszkék szoktunk lenni a magyar tudományosságra, de a házi sörfőzést se a szociológusok, se a gasztrotörténészek, sem a sörfőzés krónikásai nem méltatták soha különösebb figyelemre, így ma nagyon kevés emlék vagy tárgyi dokumentum áll a rendelkezésünkre ebben a…..
gilgalad
2011.11.18 10:30:11
@Bal-Age: Szia Köszi a tippet :-)
Én eddig úgy jártam el, hogy megvártam míg totál leáll az erjedés, utána palackoztam le, ilyenkor a palackba némi cukrot kell pöttyinteni (max 5g / 0,5 literes üveg). Ezután a palackban még frankón utóérik és szénsav is keletkezik benne.
A múltkor üveg ballonban erjesztettem, onnan szippantottam ki tömlővel közvetlenül palackokba a sörcit. Felső erjesztésű (az avataromon látható a végeredmény!) barna ale-ről volt szó, így a tömlőt keményen levittem a ballon aljára. Azért rákötöztem egy spéci szűrőt, így nem sok zacc került bele a palackba, ami meg belement, az direkt jó is :-)
Én eddig úgy jártam el, hogy megvártam míg totál leáll az erjedés, utána palackoztam le, ilyenkor a palackba némi cukrot kell pöttyinteni (max 5g / 0,5 literes üveg). Ezután a palackban még frankón utóérik és szénsav is keletkezik benne.
A múltkor üveg ballonban erjesztettem, onnan szippantottam ki tömlővel közvetlenül palackokba a sörcit. Felső erjesztésű (az avataromon látható a végeredmény!) barna ale-ről volt szó, így a tömlőt keményen levittem a ballon aljára. Azért rákötöztem egy spéci szűrőt, így nem sok zacc került bele a palackba, ami meg belement, az direkt jó is :-)
Lezajlott a második Főzdefeszt, az első nap tombolás volt, a második naptól kezdve az időjárás betette az ajtót, de úgy a sörfőzők, mint a közönség hősiesen állta a sarat, és még 5 fokban fagyott újakkal is százak kóstolgatták a kézműves söröket. De bármekkora erény a…..
gilgalad
2011.10.12 06:50:54
A nyár végén megnyitott Csobánkai Kézműves Serfőzde szénfekete, hatféle malátából készült, feketecsokoládés ízvilágú stout típusú söre is a Főzdefeszten mutatkozik be. A sörbemutatót Majoros Gábor sörmester prezentálja csütörtök délután 17.30-kor a Szabó Ervin…..
gilgalad
2011.10.05 13:54:57
Ma délben nyitja kapuit a Budavári Sörfesztivál, az Oroszlános Udvarban, a Hunyadi Udvarban és a Bonfini Kertben. A Fesztivál vasárnapig tart, a napi belépő 1700 Ft, a bérlet 5000, ebben benne van egy korsó sör, de ha jól értem a korsót külön kell bérelni 600 Ft-ért, amit aztán…..
gilgalad
2011.08.26 11:21:16
@Serkoptató:
Én Edelweiss kupont kaptam.
WC: a mobil piszoárt választottam, ott nem volt ráutaló magatartás, max. kicsit szokni kell az "élményt" hogy mindenki szeme láttára hugyozol (Amszterdami know how).
Nekem mindenhol adtak 2 dl-t, én speciel a csehekben csalódtam. Egy-két magyar kisüzemi meg még tetszett is. Ízlések és pofonok.
Én Edelweiss kupont kaptam.
WC: a mobil piszoárt választottam, ott nem volt ráutaló magatartás, max. kicsit szokni kell az "élményt" hogy mindenki szeme láttára hugyozol (Amszterdami know how).
Nekem mindenhol adtak 2 dl-t, én speciel a csehekben csalódtam. Egy-két magyar kisüzemi meg még tetszett is. Ízlések és pofonok.
Folyékony Kenyér
Csobánkai Kézműves Sörfőzde + interjú Majoros Gábor sörmesterrel
2011.08.24 10:11:00
Csobánka mindössze fél óra autózás Budapestről szép időben, és mintegy fél éve rebesgetik, hogy egy elszánt idealista egészen új szemléletű sörfőzdét kíván létrehozni a pilisi településen. Majoros Gábor, a kulturális antropológiát végzett self-made sörfőző a múlt…..
gilgalad
2011.08.24 12:04:19
gilgalad
2011.08.25 10:04:29
@Serkoptató:
Szia Serkoptató,
Majd ha az ország lakosságának 80%-a nem máról a holnapra él, ha majd a adójogszabályok kevesebb mint 20%-a változik meg évente, ha majd az éppen aktuális uralkodó osztály nem elvonni akar, hanem élni hagyni, akkor talán...
Már jó ideje dilettánsok határozzák meg a kereteket, amiből elég nehéz kitörni, éppen ezért Csehországgal és Nagy-Britanniával előhozakodni nem szerencsés. Például Prága nagyobb jólétben él statisztikailag jelenleg, mint Bécs. Akkor most nézzük meg mi a helyzet Budapesttel, vagy inkább mégse...
Ha egyszer majd évekre előre lehet tervezni és lesz érzékelhető belső kereslet, akkor lesznek bátor vállalkozók, talán én is, addig viszont marad a túlélés.
Szia Serkoptató,
Majd ha az ország lakosságának 80%-a nem máról a holnapra él, ha majd a adójogszabályok kevesebb mint 20%-a változik meg évente, ha majd az éppen aktuális uralkodó osztály nem elvonni akar, hanem élni hagyni, akkor talán...
Már jó ideje dilettánsok határozzák meg a kereteket, amiből elég nehéz kitörni, éppen ezért Csehországgal és Nagy-Britanniával előhozakodni nem szerencsés. Például Prága nagyobb jólétben él statisztikailag jelenleg, mint Bécs. Akkor most nézzük meg mi a helyzet Budapesttel, vagy inkább mégse...
Ha egyszer majd évekre előre lehet tervezni és lesz érzékelhető belső kereslet, akkor lesznek bátor vállalkozók, talán én is, addig viszont marad a túlélés.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz