Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wine underground

31 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik a 3. Vinóvár, azaz a mosonmagyaróvári három helyszínes borfesztivál időpontja ezért két bor erejéig visszaidézem a 2021-es eseményt. A sétáló kóstoló mellett szakmai rendezvényekre is sor került, többek közt megválasztották a város és az egyetem borát. A Széchenyi István Egyetem…..
A múlt héten egy zárt körű riesling-kóstolóra kaptam meghívást, ahol amolyan stílusgyakorlatok jelleggel különböző rajnai rizlingeket kóstoltunk a fajta néhány fontosabb termőhelyéről, hazánkból és a nagyvilágból egyaránt. Nem feltétlenül átfogó kép alkotása, vagy csúcsdöntögetés volt a cél, inkább…..
Újabb nagyon kellemes sárgamuskotályt hoztam egy meglepő termőhelyről. A Pannonhalmi borvidék inkább fehérboros régióként vált ismertté, de a sárgamuskotály itt sem igazán jellemző fajta, többnyire az olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, tramini fajták viszik a prímet. A…..
Az év végéhez közeledve az ünnepek előtt még egy kerek évforduló is alkalmat adott egy kis borozásra. Karácsony előtt ünnepeltem a 40. születésnapomat, ráadásul a borok iránti érdeklődésem nagyjából pont 10 éve fordult komolyra (akkor egy WSET bortanfolyamot kaptam ajándékba a baráti társaságtól,…..
Ha valaki megkérdezi Szentesi Józsefet, hogy melyik a kedvence az általa felkarolt régi magyar fajták közül, általában kitérő választ kap, merthogy a gazda - mint a szülő a gyermekeit -  mindegyiket szereti, mindegyik fajta másban tehetséges. Én viszont külső szemlélőként lehetek részrehajló, így…..
2020-ban Áts Károly lett a Borászok Borásza. Gratulálunk! (Fotó: http://www.atskaroly.hu/kepgaleria/)   A Borászok Barátja díjat Szabó Edit kapta, neki is gratulálunk...
Sokbor Weninger Syrah Rosé 2016 2018.05.28 18:25:51
Neves nap a mai. Pontosan egy éve vetettem elektronikus bornaplóm lapjaira első boros gondolataim. Ekkor Franz Weninger Sopron boráról írtam, azaz annak több évjáratáról is. Pont elkaphattam egy időszak végét, a Sopron brand úgy tűnik, kifulladt, Weningerék 2015-ös alap cuvéeje már Gneisz és Csillám…..
Kézdy Dániel, a Vinoport és a Furmint Február szellemi atyja mindig töri a fejét valamin, és bár a sok ötlet megvalósításához sok idő is kell, gyakorlatilag minden évben előrukkolt valamilyen újdonsággal, legyen az egy rendezvénysorozat (Hárslevelűk Éjszakája), egy könyv…..
Ritka, hogy a borral kapcsolatos hírek és információk átlépik a magunkfajta szubkulturális fórumokat úgy, hogy lendületből letarolják az üzleti-, bulvár- és közéleti sajtó hasábjait is. Tavaly decemberben, még az úgynevezett gazdaságünnepi karácsony-nagyüzem előtt mégis valami ilyesmi történt,…..
2015 Badacsonyban is nagyon jó év volt, a borászok nemhiába kívánnak "még tíz ilyen évjáratot" egymásnak. Február 20-án egy gyönyörű napsütéses napon a feltörekvő Sabar Borháznál jártam, ahol Ádám Gábor tulajdonos és Csizmadia Péter borász mutatták be a 2015-ös évjárat hordó- és tartálymintáit…..
Ahogy már év végén nálunk szokásban van, összegereblyéztük a legjobb külföldi borokat, amelyekhez idén szerencsénk volt. Sokféle, sok helyről, igazán emlékezetes dolgok fordultak meg poharainkban! Nem meglepő, hogy főként a klasszikus európai borországok, tehát Franciaország, Olaszország,…..
Pontosan nem tudom, Heimann Zoltán miért mondta vissza a jelölést az Év bortermelője díjra, de vannak tippjeim. Újságíróként pontosan tudom, mi a teendő ilyenkor. Ha fontos a téma, meg kell kérdezni Heimann Zoltánt. A téma fontos, én most mégis itt írok, nem kérdezek. Az Év…..
Megint csalok, igazából ez is két hétvége „krónikája”, már legalábbis ami a Balassa borokra eső részüket illeti. Májusban teljesen véletlenül találkoztunk Balassa Istvánnal Mádon, ekkor a 2011-es, 2010-es, 2009-es évjáratok boraiból szemezgettünk. A második kóstolóra két hónappal később került sor,…..
Az a helyzet, hogy a csavarzáras, fajélesztővel turbózott, populárisra hangolt rozédömping peremén egyre kevesebben próbálkoznak a fősodortól elütő, sokszor egyszerűen csak borszerűnek mondott műfaj készítésével és fejlesztésével. A miértek érdemi megválaszolása nélkül – nyilván a piac diktál, nincs…..
A Borrajongó Nyári egyveleg 2013.08.26 06:00:00
Jöjjön egy csokor bor az elmúlt néhány hónap fogyasztásából csak úgy vegyesen. Zömmel nem jegyzeteltem a fogyasztásuk alatt, nem is agyaltam pontokon mivel nem is nagyon terveztem megírni őket. Általában jóval később, emlékezetből vetettem a tapasztaltakat papírra, így inkább rövidebb, kevésbé…..
hozamkorlát Ráspi Tündér 2009 2014.01.14 14:30:00
Ráspi borait mindig szívesen fogyasztom. Nem egy, nem két olyan bor került már ki a mester kezei közül, amelyek maradandó élményt nyújtottak (Kopár 2006, Gneisz Kékfrankos 2006, Electus Zweigelt 2007). Most egy fehér alapházasítást néztem meg közelebbről. A címszereplő 2009-es…..
A magyar listát követően közzétesszük külföldi borokat szemléző toplistánkat is. Hát, nemigen maradt hiányérzetünk, idén is jó borokat ittunk! Mindannyiunk egészségére váljék! akov Alves de Sousa Abandonado Douro 2009 Chateau de Saint Cosme Gigondas Valbelle 2006 Marques…..
Talán túl sokat vállal az a bor, ami egyszerre akar belépő lenni a magyar és világfajták eleinte közönségmegosztó világába, de szeretne jó ár/értékű pincealap is lenni, ráadásul úgy, hogy jó ivású, élvezhető marad a kevésbé savtoleráns fogyasztók számára is (az…..
hozamkorlát Farkastető üzenete 2013.09.08 16:40:55
A 2010-es fehérborok többször okoztak már nagy meglepetést. Számos borász, így többek között Bakó Ambrus és Váli Péter is a legelegánsabb borainak tartja a 2010-eseket. Most egy újabb szép tételbe futottam bele a Balaton-felvidékről. A balatonrendesi Orbán pincészet…..
Természetesen léteznek megvásárlásra érdemes borok 1000 forintos fogyasztói ár alatt, néhányat ajánlok is. A hvg.hu cikke adta az ötletet ehhez a poszthoz, az ő válogatásuk eredménye elkeserítő, az összkép azonban kedvezőbb. Az 1000 forintos fogyasztói ár alatti borok…..
„Vörösboros pincészet vagyunk” – kezdte borbemutatóját Vincze Béla a Műszaki Egyetem borklubjában április 9-én. Vincze Béla a testes, nagy vörösborokat kedveli, kedvencei az újvilági, leginkább ausztrál nagyágyúk. Így talán nem véletlen – sokkal inkább sorszerűnek…..
hozamkorlát Faramuci Olaszrizling 2013.01.31 10:40:00
Mielőtt itt a blogon is ráfordulnánk a Furmint Februárra, a csopaki rendezvény levezetéseként nézzünk meg közelebbről egy újabb rizlinget: naná, hogy a Balatonról! A Levendula pincészet a lovasi Kishegyen található, tetszetős honlapjukról kiderül, hogy a „hagyományos…..
Immáron harmadik alkalommal gyűlnek össze Csopakon Jásdi István (a képen) és a Balatonikum csoport által szervezett nagy Olaszrizling találkozón a fajtát zászlajukra tűző borászok. Beszámoló az első eseményről itt és itt. A korábban zártkörű, szakmai találkozó…..
Önálló boresten debütált a VSOP Balaton-felvidék formáció a budapesti Muzikum klubban múlt héten. Az összefogást négy pincészet hívta életre: Villa Tolnay (Gyulakeszi, Csobánc-hegy), Sabar Borház (Káptalantóti, Sabar-hegy), Orbán Pince (Balatonrendes, Kerekesdomb) és Pálffy…..
A Royal Tokaji főborásza, sokak nagy kedvence, Áts Károly lett az „Év Bortermelője Magyarországon” 2012-ben. Kijárt már ez az elismerés a nemzetközi szinten is jegyzett, hibátlan borsor megalkotójának, akinek munkásságához kötődik, hogy az amerikai Wine&Spirits bormagazin…..