Regisztráció Blogot indítok
Adatok
3dent

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budapest, 2012. szeptember 30. Toma Mario, a budapesti Baross Gábor telep plébánosa, a Borromeo Szent Károly Papi Testvériség missziós olasz papja helyi szokás szerint 2012. szeptember 30-án megáldja a közlekedési eszközöket, autókat, motorkerékpárokat, bicikliket és akár a…..
Michael Knight Mekk Elekek 2012.08.14 13:58:53
Történt pedig, hogy Matolcsy György IQ-vizsgálatra ment. A vizsgálatot követően kérdezte tőle a miniszterelnök, hogy mégis mi lett az eredmény. Mire Matolcsy: "Hál' istennek, negatív..."Nem is értem, miért jutott eszembe ez a vicc-átirat éppen ma, amikor napvilágot láttak a…..
3dent 2012.08.14 15:25:04
@madarasi.abel: 1,2%-ot egy évre vetítve csökkent a gazdaság. Negyedévre 0.2%, azaz forintban számolva kicsivel 50 milliárd felett van.
3dent 2012.08.14 15:34:49
@MikeBoy: "Te vajon melyik vizsgán mennél át?"

Hát, egy pénzügyes államvizsgán azért sikerült átmennem. Persze az ortodox pénzügy volt. :)

"Ha 2011-ben kipengetsz 650 milliárd Ft-ot. Akkor az szerinted evidencia, hogy nem abban az évben okoz 2-3%-os gazdasági visszaesést, hanem a rákövetkezőben? Ráadásul ki mondta azt neked, hogy ezt az emberek a saját fogyasztásuk rovására tették 100%-ban? Ezt ugyan hogy sikerült kiokoskodni? "

Egyrészt a végtörl. 2012 februárig tartott, tehát átjön az idei évre. Másrészt (és javarészt) a megtakarításokat élték fel, ezért a hatás elterül időben. De minél messzebb megyünk a jövőbe, annál kevésbé hat.

Abban igazad van, hogy nem 100% a fogyasztás rovására ment, viszont vedd figyelembe a pénz multiplikátor hatását is! (Fogadjunk, hogy pl. a posztíró azt sem tudja, mi az!)
3dent 2012.08.14 16:52:28
@Michael Knight: "A szerző ortodox közgazdász"

És mond, kedves posztíró, akkor hogy a francba tudtad a végtörlesztést kihagyni a posztodból?

Ha ránézek a forint/euró árfolyamra, azt látom, hogy "véletlenül" pont januárban votl csúcson, amikor a végtörlesztés is csúcson volt.

Ha megnézem az állampapírok kamatait, "véletlenül" ugyanakkor csúcsosodik.

És bizony a gazdasági növekedésre is komoly hatást gyakorol. Ahogy a forint lement, a kamatok lementek, a növekedés is úgy fog megindulni.

Nem tudom megérteni, hogy egy képzett közgazdász a végtörlesztés hatását hogyan hagyhatja figyelmen kívül?

Ilyenek keltenek 310-es euró árfolyamnál pánikot, hogy 350-ig is elmehet. Ilyenek írják le 10%-os kamatnál, hogy finanszírozhatatlan az államadósság. Pedig tök logikus, hogy ilyen külkermérleg mellett nem tud elmenni 350-ig az árfolyam, és a kamatok is csak átmenetileg vannak a mennyekben. Mert végtörlesztés van.

Ti, álortodox közgazdászok azt hirdetitek, hogy mindennél fontosabb a "piaci bizalom", azon múlik a legtöbb. Pedig valójában a közgazdaságtan egy tudomány - mégha nem is olyan egzakt, mint a matematika -, és nagyon sok mindent ki lehet számítani. Most például lehet tudni az adarokból, hogy a megtakarítások rohamosan nőnek, ami le fog csapódni a beruházásban+fogyasztásban, és meg fogja indítani a növekedést.
Valamiért minden évben úgy alakul, hogy Anyák Napja környékén előkerül ez a csöppet sem vidám téma. Tavalyelőtt tiniabortuszok, tavaly plakátkampány, idén abortusztabletta. Szombaton olvastam, először az MNO-n, majd az Indexen, hogy "az Országos Gyógyszerészeti Intézet…..
Április végén megszületett az első kormánydöntés a témában. A megvizsgált szociális ellátások közül egyelőre csak kettőnél lesz változás: - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét (évi két alkalommal gyermekenként 5800 Ft) utalványban kapják meg a…..
3dent 2012.05.08 14:23:57
@Borenbukk: Az orvos természetesen nem paradicsom, viszont szerintem nyilvánvaló, hogy a svédek visszaélnek a helyzettel. Egy orvos kiképzése rengeteg pénz és idő. Kezdve a szülőktől, a tanárokon át a klinikai killégákig rengetek munkát feccölnek bele. Közben az adófizetők családi pótlékot, kerdvezményes bérletet, koleszt...stb. biztosítanak.

Jutalmul az orvos Svédországnak adózik, a szülök skype-on látják az unokákat, meg nyáron 2 hétre, amíg fel nem nő. Szerintem ez igazi emberi és társadalmi dráma.

De már messzire mentem, ennek Erzsébethez nem sok köze, csak azt akartam illusztálni vele, hogy a gazdag EU-s országok bőven profitálnak abból, hogy aprópénzzel támogatják a szegényebbeket.
3dent 2012.05.08 14:35:02
@Squid: Konkrétan a kajajegyes cégek szerinted mennyit fektettek be Magyarországon "tizen X" év alatt?

Ne viccelj már, szinte semmit! A Sodexo nem egy autógyár, akik technológiát adnak. Csak ismételni tudom magamat: olyan monopóliumokat nem szabad külföldi kézbe adni, amit magunk is meg tudunk csinálni. Márpedig a kajajegy nyomtatása megy magunktól is.

Én nem vagyok kapitalizmus ellenes, kizárólag a MONOPOLIUMOKról beszélek.
3dent 2012.05.08 14:52:23
@Squid: Kitaláltad, hogy nem építettem kajajegyes céget. De úgy látom, hogy az államnak ez nem okoz nagy gondot, ebből arra következtetek, hogy a franciák sem szakadtak bele, pláne, hogy a munkát azért magyarok végezték, a franciák megelégedtek a profittal ...
Két gyereket nevelek (nem Matolcsy miatt született a második), 26.600 forint családi pótlékot kapok. Minden hónap második munkanapján, a bankszámlámra. Nem kezelem külön ezt a pénzt, mindig arra költöm, amire épp szükség van a családunkban. Veszek rajta ruhát, kenyeret,…..
3dent 2012.04.27 14:43:12
@Viktus: Ez nem bíróság, hanem blog. De attól még írhatja az igazat, vagy ha tévedett, beláthatná. De tudomásul vettem: ez nem az a blog, aminek mondja magát.
3dent 2012.04.27 14:51:28
@Viktus: Igen, ez valószínű. Mikor Orbán Viktor meghallotta, hogy a Vastagbőr blog kipécézte a Bözske kártyás ötletet, felhívta Matolcsyt: "Te Gyuri, végünk van, a Vastagbőr lebuktatta a tervünket. Forradalmat csinálnak, a népharag elsöpör minket. Azonnal csinálj vissza mindent!"
3dent 2012.04.27 15:09:36
@Viktus: Jó, majd figyelek a beírásaidra. ha elérni nem is fogom tudni a Te "agyi képességeidet", de talán megközelíteni sikerül. Ha jól sejtem, az első számú lecke hogy ha "nem csak itt volt belőle háborgás sok más helyen is", akkor az igaz. Pl. olvastam, hányan hőbörögtek, amikor egy őrült tudós azt állította, hogy a Föld gömbölyű. Most már logikád alapján tudom, hogy lapos!

Köszönöm a segítséget!
Vastagbőr Már megint 2012.04.25 13:25:00
Ma reggel első fokon felmentette a bíróság az UD-ügyben Szilvásy Györgyöt, Dávid Ibolyát, Herényi Károlyt és Tóth Károlyt. Secnir felhívta a figyelmünket az ítélethirdetésről készült MTI-fotóra, ami megint picit homályos. De csak egy helyen. Véletlenül pont ott, ahol…..
3dent 2012.04.26 08:52:39
@Kandeláber: Szegény laspalmasra rájár a rúd. Múlt héten azzal rémisztgette a jó népet, hogy milyen xar lesz,ha Erzsébet kártyára jön a családi pótlék. Tegnap kiderült, hogy ez nem igaz. Aztán meg ez a Szilvásy eset...

Értem, hogy szenzációs híreket kell gyártani, de lejáratja a blogot, ha minden apró-cseprő dologból vastagbőrt akar csinálni. Lassan magáról is írhat egy posztot. :)
3dent 2012.04.26 10:29:16
@bankvezér: Ez a bulvár színvonala. Mindegy, hogy igazat írunk vagy sem, fontos vagy sem, csak olvassák, hogy kattintsanak, és jöjjenek a hirdetési bevételek. Vastag bőr kell hozzá!
3dent 2012.04.26 13:12:11
@Horizont: Én úgy látom, nem Kandeláber, hanem Te nem bírod, ami a blogon történik. Az erzsébetes poszton sem nagyon bírod idegekkel.

Pedig hozzá kellene szokni, hogy ezek olyan blogok, ahol véleményt is hozzá lehet fűzni. A mai világban (úgy a kommunizmus óta) természetes, hogy ellenvélemény is létezik, amit el szabad mondani. Ezt el kell tudni viselni, mi is elviseljük, amit Te írsz, még akkor is, ha sértegetsz.

Ha nem tetszik, javaslom cenzúrázott blog létrehozását. Pl. a Véleményvezér ilyen volt egy időben. Nem is engedtek olyan álláspontot megjelenni, ami a véleményvezérekkel vitatkozott. (Azóta átalakult, és földi halandó már nem szólhat hozzá, csak a Facebookon, akkor sem, ha egyetért)
Vastagbőr Fejér megye kipipálva 2012.04.26 11:01:00
"ezzel a programmal szemben mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, hogy ne mondjam "maffiacsaládok", spekuláns nagytőkés "oligarchák" és a volt TSz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos "zöldbárók" koalíciója jött létre." - indokolta…..
Pénteken már egyes távközlési cégekkel egyeztetett az NGM, így napok kérdése volt, honnan fognak előszivárogni a szaftos részletek. Ez feltehetően a T-Com -> Deutsche Telekom -> Die Welt vonalon futott végig, mivel a német újság szerint percenként és smsenként 2 forint lesz…..
Sokszor hallani, hogy Magyarország legnagyobb problémája a múltban felvett államadósság kamatterhe, amely csak idén mintegy 1100 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Az ember fantáziája beindul ilyenkor, hogy milyen jó lenne ha nem lenne államadósságunk, egyből…..
3dent 2012.04.19 11:05:50
@Mészáros Laci: Nem feltétlen. A költségvetésben az államadósságot leszámítva alig van nem forintos tétel. Tagdíjak pl. lehetnek, de ez nem jelentős. Talán a legnagyobb az EU befizetés, de onnan meg vissza is kapunk pénzt.

Ezeknél a devizaadósság nagyságrendekkel nagyobb összeg, és állításom szerint a forint árfolyamát alapvetően meghatározza. Sőt: legjobban ez határozza meg, akármit is írnak az újságok. Ha az adósságot visszafizetjük, megújítás (azaz újabb devizakölcsön felvétele) nélkül, akkor sokkal erősebb forintról nem is nagyon szabad álmodozni. Kivéve, ha az export robbanásszerűen nő. Ha a kormány erősebb forintot akar, akkor kénytelen lesz devizakötvényt kiadni.
3dent 2012.04.19 11:23:18
@dr. Bértollnok: "A jelenlegi devizában történő eladósodást illusztráló táblázat nem azt mutatja, hogy mennyi deviza alapú állampapírt bocsátottak ki, hanem azt, hogy mennyi (elsősorban) forint alapú állampapír van devizakülföldi kézben! "

Amit írsz, az első hallásra más, valójában ugyanaz a probléma: ha államkötvényt vesznek, erősítik a forintot, amikor eladnak, gyengítik, hidzen a forintot (kamattal növelt értéken) kel devizára váltani.

Azt viszont nem tudom, milyen táblázatról írsz. A posztban egy grafikon van, de az nem arról szól, amit mondasz.
Nívó Közeleg a fordulat! 2012.02.02 01:51:00
Az elmúlt hetekben szinte minden a kormány és Matolcsy ellen dolgozott. Az adósságválság újabb hullámai nagyon komolyan érintették Magyarországot is, az euró árfolyama történelmi mélypontra süllyedt, ami az államadósságot is újra történelmi rekord közelbe, GDP arányosan…..
3dent 2012.02.02 16:09:41
@kamerasmobil: Az MNB valóban biztosított átváltásra lehetőséget, csakhogy ezzel nem élt mindenki. Egyébként az MNB a devizatartalékát váltotta forintra, az meg szintén gyengíti a forintot. (Bár igazad van, hogy ezt időben eltolva teszi.)

Ezért csúcsosodott 320 forint tájékan az euró január elején. Meg persze azért is, mert pánik "keltődött", és becslések szerint 60-100 milliárd forintot vittek okos honfitársaink külföldre, hogy majd 240-270-es árfolyamon, eurónként 50-80 forintot bukva hozzák haza a pénzügyi körök nagy örömére. (A forint euróra váltása ugyebár gyengíti az árfolyamot)
3dent 2012.02.02 16:57:16
@[megmondoember]: Hogy ki a retardált, majd eldől. Mindenesetre tedd a memóriádba, hogy szerintem (1) Nyár végére sokat erősödik a forint. (2) A következő pár évben beomlik a pénzügyi rendszer, és nagyon sok ember befektetett pénzének komoly része el fog tűnni.

Aztán majd eldöntheted, hogy kinek volt igaza.
Egy igen jó írás - és örvendetesen egyszerű."A kormány bejelenti a külföldiek kezén levő állampapírokra vonatkozó államcsődöt. "Csak azt nem tudom, hogyan lehet szétválogatni a külföldit a huntól? És a strómantól? Tán elénekeltetik velük a himnuszt,…..
3dent 2012.01.06 23:33:11
@Quadrille Lobster:

"Semmi, de semmi értelme napi szinten számolgatni, ahogy ezt az újságírók teszik."

"Azért ha egy ellenszenves kormány esetében történne ugyanez, szerintem te is ezt tennéd. "

Az hogy én mit tennék, az szerintem mellékes. Viszont az újságíróknak az lenne a dolguk, hogy alaposan utánanézzenek a dolgoknak, nem az, hogy az ellenszenves politikusokat támadják. A focikommentátor sem teheti meg, hogy szurkoljon kedvenc csapatának, ha éppen az ő meccsét közvetíti.

"A manyupok beszántása ugynennyivel növelte az állam hosszabb távú, implicit adósságát. De tudom, az szétkenődik az időben "

Igazad van, ezt időben kell megnézni. Csehországban nem szántották be a manyup rendszert, majd 30 év múlva össze lehet a két rendszert vetni. (Az én véleményem sajna az, hogy egy generáció nyugdíjának értékét az határozza meg, hogy hány gyerkeet nevelt fel. Örömömre szolgál, hogy egy bizonyos bizottság, amit Bajnai hozott létre 2 éve, ugyanezt gondolta)
3dent 2012.01.06 23:43:49
@is:
"A 2. mondat cáfolja az elsőt és a harmadikat. Aszerint ugyanis az átváltás a piactól elzártan történik, tehát jelenleg semmilyen piaci hatása nincs. Az időben elkenés pontosan azt jelenti, hogy >90%-ban eltűnik az átváltás gyengítő hatása.

Na, lehet, hogy ez már másodikos anyag, te meg az első évnél tovább nem jutottal... "

Sajnos nem, csak a jegybanki intervenció harmadikos anyag, és Te második után kimaradtál. :)

Tudniillik a jegybank, ha magas a devizatartalék, devizát ad el és cserébe forintot vesz. Ez pedig erősíti a forintot. A végtörlesztés pedig 4-5 mrd euróval csökkenti a tartalékokat, ezért a jegybank nem interveniál, nem tudja erősíteni a forintot, amíg nem töltötte fel a tartalékokat. Tehát a forint TÖRVÉNYSZERŰEN gyengül.

Házi feladat (mester képzés): megnézni 5 évre visszamenőleg a HUF/EUR árfolyamot. MEgmutatni az árfolyamon, hogy milyen hatást váltott ki az a tény, hogy 2008 előtt devizahitel felvevők, utána törlesztők vagyunkk, 2011 őszétől pedig tömeges végtörlesztés indult. Ha a pánik okozta tüskéket leveszed, gyönyőrűen látszik az összefüggés, miszerint a deviza árfolyamát közvetlenül KIZÁRÓLAG a kereslet-kínálat határozza meg.
3dent 2012.01.12 21:29:43
@Anti-politikusok: Van egy rossz hírem a 10x-es GDP-re. Ezt nem én találtam ki, nincs is annyi időm, hogy mindennek utánanézzek. A BBC normáknak megfelelően két független forrásból szedtem össze. Ez két embert jelent: Róna Péter (LMP-közeli közgazdász) és Varga István (Jobbik delegálta az MNB felügyelőbizottságába, amúgy a Soproni Kékfrank nevű helyi pénz atyja). És Matolcsy is tisztában van vele, mert annyiszor emlegeti, hogy a termelői szférát le kell választani a pénzügyiről. Aki szereti az összeesküvéselméleteket, az vízionálhat egy LMP-Fidesz-Jobbik háttéralkut. :)

Ha érdekel, küldök linket, ahonnan kiderül, hogy honnan jön össze ez a 10x-es GDP. Nem légből kapott. Sajnos (vagy szerencsére?) igaz. És sajnos 1999 óta exponenciálisan növekszik az összeg. (Szintén az összeesküvést szeretőknek: ez annak az amerikai elnöknek köszönhető. akinek a pénzügyi tanácsadói szponzorálják egy alapítványon keresztül azt a volt magyar miniszterelnököt, aki 2014-ben újra szeretne indulni)

Az intervencióra meg annyit, hogy az a devizatartalékot csökkenti, aminek az értékét az MNB minden hónapban közzéteszi. Tehát nagyjából ki lehet következtetni, ha az ember tudja, hogy még milyen tényezők befolyásolják. Persze ehhez figyelni kell a külker. egyenlegtől kezdve mindent egészen addig, hogy mondjuk a végtörlesztőket kiszolgáló bankok mennyi eurót vettek az MNB-től. Ha szeretnéd, számolhatunk.

De ha ilyan jól értesz a pénzügyekhez, azt is elmondhatnád, hogy miért ugrott meg 2009-ben és 2010-ben az MNB vesztesége 2008-hoz képest. Segítségnek annyit, hogy köze van az IMF hitelhez, és a Fidesz ezért nem akarja az IMF hitelt felvenni, hanem a piacról akarja magát finanszírozni.
Vastagbőr Az előzetes IMF-lista 2012.01.06 16:50:00
A Figyelő birtokába került az IMF-jelentése, ami az IMF január 18-i igazgatósági ülésére készült, és tartalmazza, hogy miket kér az IMF Magyarországtól. Előzetesen, ez még változhat, persze. A jelentést a napokban juttatták el a kormányhoz, a magyar fél még…..
  Először nem tudtunk semmit, aztán megtudtunk valamit, de ettől még homályos marad a kép: ennyit képünk van eddig az EU-csúcsról, és főleg annak magyar vonatkozásairól. Orbán Viktorban újra a kurucos énje győzött - hogy az EU törekvései kapcsán csak átmenetileg vagy…..
3dent 2011.12.09 13:42:15
@Kelsen és Coase: Ha alaposan olvasod a sajtót, egymásnak ellentmondó híreket találsz. Ez alapján nem lehet az igazságot megállapítani. De a szívemnek jól esik nézni, hogy a"mértékadó" nemzetközi sajtó pont olyan félretájékozódott, mint a magyar. :)
3dent 2011.12.09 13:52:46
@neeskens: Információk első kézből: olvass Matolcsyt a Heti Válaszban!
  Nemes sorozatunk igazi kapitális darabbal jubilál. Csütörtökön reggel jelent meg a Heti Válasz legfrissebb száma, benne Matolcsy György Fordulópont című publicisztikájával a másfél éves gazdaságpolitikai sikersztoriról. Csütörtök éjjel a Moody's leminősítette…..
3dent 2011.11.25 16:48:06
@Karcolt lendület: A hitelminősítő nem lázmérő.

Mindig is a reáltárgyakat szerettem, mert egy matekfeladatnak egy jó megoldása van,és kész. A magyartanár meg pofára osztályozott, ha valakit beskatulyázott, csinálhatott bármit, ugyanannyi volt az év végi jegye.

A hitelminősítők sajnos a magyartanárhoz állnak közelebb.Ettől még lehet igazuk is, de ha tévednek, nem ők viselik a felelősséget, hanem a nebulót nem veszik fel az egyetemre. Kb. erről szól ez a cikk, meg arról, hogy innen nem lehet kitörni. Remélem, ebben téved...
3dent 2011.11.25 17:30:50
@kamerasmobil: "Az USA ortodox gazdasagpolitikat folytat"

Hát, tudatában vagy annak, hogy mostanában (Bush-Obama alatt) mennyi zöldhasút (dollárt) nyomtat az USA? Ezt mondjuk ortodox gazdaságpolitikának nevezni finoman szólva is érdekes.